Skoro konkursowe dania z udziałem makaronu mają być niedrogie i szybkie pozwolę sobie zaproponować jeszcze
Makaron z serem i wiśniami
paczka makaronu typu nitki
40 dkg wiśni (mogą być takie ze słoika )
kostka białego sera
2 łyżki masła
1 szklanka śmietany 18%
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki cukru zwykłego
1 opakowanie cukru waniliowego
sól
Wiśnie bez pestek posypać wszystkimi cukrami. Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić i wymieszac z masłem. Śmietanę ubić z dodatkiem soku, który puściły wiśnie.
Makaron wyłożyć na talerze, posypać rozdrobnionym serem i cukrem, na wierzch ułożyć owoce w cukrze i polać bitą śmietaną.
Danie jest przepyszne i gorąco polecam.
|
|
no to dorzucę jeszcze propozycję na
OMLET MAKARONOWY Z SEREM
makaron wstążki lub świderki
6 jajek
2,5 łyżeczki soli
szczypta białego pieprzu
posiekana natka pietruszki
puszka groszku zielonego (albo kukurydzy)
posiekany szczypiorek
ok 6 łyżek śmietany
ok 6 łyżek mleka
4 łyżki masła
olej
ser żołty tarty (parmezan)
Gotujemy makaron w wodzie z solą i olejem. Jajka rozmącić z resztą soli, pieprzem, natką, szczypiorkiem, śmietaną i mlekiem. Na dużej patelni rozgrzać masło. Połowę odsączonego ugotowanego makaronu wrzucić na patelnię i smażyć na złoty kolor. Połowę masy jajecznej wlać na makaron, posypać parmezanem i groszkiem zielonym. Smażyć omlet ok 5 minut. Można przełożyć go po tym czasie do nagrzanego piekarnika by "doszedł" lu usmażyć przewracając na drugą stronę (ja sobie pomagam drugą patelnią). To samo robimy z drugą porcją makaronu i masy jajecznej. Wykładamy na talerz, ozdabiamy wedle uznania i życzę smacznego śniadanka !
Często w ten sposób wykorzystuję pozostały makaron z dnia poprzedniego. Można go urozmaicać wedle własnych fantazji. Polecam !
|
|
Conchiglioni
Lubię gotować, experymentować i rozkoszować się smakami, czasami
stworzę prawdziwe kulinarne arcydzieło, kulinarne cudo, dania zazwyczaj
są szybkie, proste jak równiez pracochłonne.
Makaron Conchiglioni jest gościem w moim domu. Bardzo go lubię, ale
sporadycznie przygotowuję, bo przysmak jest pracochłonny ale świetnie
smakuje. Oczywiście muszle
można nadziewać czym się tylko chce ja nadziewam:
kalafiorem, ryżem, marynowanymi pieczarkami, czosnkiem i koperkiem.
Warzywa też można zmieniać wg uznania.
Porcja dla 3- 4 osób
Składniki na 3-4 porcje:
16-20 dużych muszli makaronowych(conchiglioni)
Farsz:
1 mały kalafior
3 marynowane pieczarki
3 łyżki ugotowanego ryżu
5 ząbków czosnku
1 koperek
3 łyżki naturalnego jogurtu
przyprawy;sól, pieprz, zioła
Przygotowanie:
Pierwszą czynnością jest ugotowanie muszli w osolonej wodzie (gotowac
około 5 minut).
Następnie ugotować małego kalafiora w osolonej wodzie - gotować około
od 5 do 10 minut oraz ugotować ryż.
Kolejnym etapem jest skrojenie zimnego kalafiora, marynowanych pieczarek,
koperku, czosnku następnie dodać przyprawy i wlać jogurt - wszystko
delikatnie wymieszać.
Każdą muszlę nadziewać farszem, można posypać ziołami.
Podawać na zimno.
Smakuje rewelacyjnie.
|
|
bardzo ciekawy pomysł. U nas te muszle są czesto robione ale z takim farszem nie robiłam jeszcze. Pozdrawiam
Ostatnio edytowany 25 listopada 2011 r. o 18:36
|
|
Bardzo mi się ten pomysł na farsz podoba |
|
Spaghetti Bolognese
Po wielu mniej lub bardziej udanych próbach przygotowania idealnego sosu bolognese
zdecydowanie głosem moim, moich znajomych i rodziny wygrywa ten przepis.
Sos jest aromatyczny, pachnie ziołami i co najważniejsze mało tuczący.
Składniki:
0,5kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego lub wołowego
2 duże cebule
4 ząbki czosnku
słoik koncentratu pomidorowego (ja używam firmy Dawton)
pół słodzika lub pół łyżeczki cukru
zioła prowansalskie, bazylia, oregano, sól, pieprz
Przygotowanie:
Cebulę pokroić w kostkę.
Mięso przesmażyć na patelni, dodać cebulę i zmiażdżony czosnek. Smażyć ok. 7 minut co chwila mieszając po czym dodać koncentrat i 2 szklanki zimnej wody. Doprowadzić do wrzenia, przykryć i gotować jeszcze ok. 30 minut. Dodać po łyżeczce ziół, połówkę słodzika sól i pieprz do smaku.
Jeżeli sos jest za rzadki należy zdjąć pokrywkę i gotować do momentu uzyskania pożądanej konsystencji co chwila mieszając.
Ugotowany al dente makaron (najlepiej pełnoziarnisty) wyłożyć na talerz i polać sosem.
ewa.stykowska@op.pl
|
|
Błyskawiczne czarne Penne
Przygotowanie całego dania zajmuje dokładnie tyle ile ugotowanie makaronu Penne wg przepisu na opakowaniu.
Nie wierzycie? To zaczynamy!
Składniki:
1 mała pierś z kurczaka
1 cebula
1 papryka
1 marchewka
2 ząbki czosnku
pół łyżeczki miodu
4 łyżki sosu sojowego
zioła prowansalskie, curry, sól, pieprz
kilka kropel oliwy z oliwek
Przygotowanie:
1. Nastawiamy wodę na makaron i gotujemy go wg. przepisu na opakowaniu.
2. Kroimy wszystkie składniki w sporą kostkę, czosnek drobniutko lub przeciskamy przez praskę.
3. Pokrojone mięso zalewamy sosem sojowym.
4. Na rozgrzaną patelnię z oliwią wrzucamy kolejno cebulkę, czosnek, marchewkę, paprykę i na koniec kurczaka.
5. Podsmażamy kilka minut, dodajemy przyprawy i miód.
6. Odcedzamy makaron (powinien być al dente) pozostawiając ok. pół szklanki wody i wrzucamy na patelnię.
7. Podsmażamy 2 minuty i gotowe.
8. Najlepiej podawać posypany natką pietruszki.
ewa.stykowska@op.pl
|
|
Kolorowa sałatka makaronowa
Bardzo prosta sałatka, ale dość sycąca. Dużo uroku dodaje jej kolorowy makaron bo innych składników nie jest dużo. Ma być szybko i smacznie.
https://lh5.googleusercontent.com/-Xo5_YJgxCIs/TtX1JgNFNdI/AAAAAAAARYc/UvZQ5-MYUT4/s640/DSCN1620.JPG?gl=PL
składniki na 2 porcje:
4 garści makaronu trottole tricolore
6 cieniuteńkich plasterków szynki tradycyjnej, parzonej
1/2 papryki czerwonej
świeży koperek
SOS - 1 łyżka oliwy albo oleju
1 łyżeczka octu winnego
1/2 łyżeczko drobno posiekanej czerwonej cebuli
do smaku: sól, pieprz mielony, cukier, zioła suszone jakie lubicie
sposób przygotowania: w misce wymieszałam oliwę z cebulą i octem, doprawiłam do smaku. Makaron ugotowałam al'dente i osączyłam. Gorący przełożyłam do sosu, wymieszałam i odstawiłam do przestudzenia. Wyłożyłam porcje klusek na talerze. Plasterki szynki pokroiłam na krzyż, na 4 części i każdą ćwiarteczkę zwinęłam w rozetkę układając je między spiralkami. Dołożyłam pokrojoną w cienkie paseczki paprykę świeżą i listki koperku. Przygotowanie całość, razem z gotowaniem makaronu nie trwa więcej jak 20 minut a mamy ładne i smaczne danie :-)
Ostatnio edytowany 30 listopada 2011 r. o 10:34
|
|
Sponsor zbankrutował?
|
|
no, coś cisza nastała na złączach |
Strona 4 z 4
Dodaj odpowiedź:
Przerwa techniczna ... ...
|