Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Użytkownik

Podaj przepis na grilla, wygraj profesjonalny grill Weber

Utworzony przez agata2802, 9 lipca 2010 o 09:30
Kukurydza z grila Mi i mojej rodzinie bardzo smakuje kukurydza z grila a robi się ja naprawde prosto Składniki: kukurudza konserwowa ser zółty sól masło Wykonanie na folie aluminiowa na 1 porcje dać około 4 łyzek kukurydzy lekko posolić i polozyć na to ser żółty pokrojony w slupki Następnie zawinąć w kształt gruszki i grilowac do tego mometu az rozpusci się ser tak około 5 do 10 minut Jak ktos lubi do kukurydzy mozna dodac troche masła Bardzo polecam naprawde pycha agata2802 mail: stepulak@wp.pl
0
Kukurydza z grila Mi i mojej rodzinie bardzo smakuje kukurydza z grila a robi się ja naprawde prosto Składniki: kukurudza konserwowa ser zółty sól masło Wykonanie na folie aluminiowa na 1 porcje dać około 4 łyzek kukurydzy lekko posolić i polozyć na to ser żółty pokrojony w slupki Następnie zawinąć w kształt gruszki i grilowac do tego mometu az rozpusci się ser tak około 5 do 10 minut Jak ktos lubi do kukurydzy mozna dodac troche masła Bardzo polecam naprawde pycha
0
Bardzo pyszną, a zarazem ciekawie wyglądającą przekąską "grillową" są: GRILLOWANE FILETY Z ŁOSOSIA NORWESKIEGO Przygotowuje się je w postaci szaszłyków, które odpowiednio nakłute na patyk wyglądają bardzo efektownie, przypominając wijące się węże. Bardzo ładnie i oryginalnie wyglądają na talerzu. Uwielbiają je zarówno dzieci jak i dorośli. To doskonały dodatek do typowo grillowanych dań. Wykonanie takich grillowych "węży" jest bardzo proste, oto ono: "ŁOSOSIOWE" WĘŻE Składniki: -ok 5 filety z łososia norweskiego (w zależności od ilości osób )cool.gif - 3 łyżki octu winnego - 6 łyżek oliwy z oliwek - ząbek czosnku - sól - pieprz - maggi (do smaku) - łyżka ziół prowansalskich Na początek umyj i osusz filety z łososia a potem potnij na długie, cienkie paski. Następnie Wykonaj marynatę do filetów: - ocet winny wymieszaj z oliwą, maggi, zmiażdżonym czosnkiem, solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi (wszystko do smaku). Do marynaty włóż filety i zostaw je na ok. godziny (można je co jakiś czas przekręcać, żeby marynata wszędzie doszła). Następnie osącz i nabijaj na posmarowane olejem szpadki do szaszłyków. Nabijaj tak, żeby utworzyć z filetów "wijące się węże" Grilluj 15 minut na ruszcie lub na tackach aluminiowych. W połowie pieczenia odwróć na druga stronę. podczas grillowania można jeszcze smarować filety pozostałą marynatą. Chyba nie muszę Państwa zachęcać do wypróbowania tego przepisu. Warto go wypróbować, nawet tylko po to, żeby zaskoczyć rodzinę lub znajomych czymś innym, nowym i smacznym... A więc SMACZNEGO!!!
Ostatnio edytowany 9 lipca 2010 o 10:29
0
Inny dosyć oryginalny przepis na grilla, to przepis dla "słodkich" łakomczuchów A jest nim przepis na: GRILLOWE BANANY Składniki dla 6 osób: - banany 6 szt. - sok z cytryny 2 łyżki - cukier brązowy ok. 1 szklanka - cynamon 2 łyżeczki - lody waniliowe 6 kulek - olej Obrać banany i przekroić wzdłuż. Skropić je sokiem z cytryny (po to żeby nie czerniały i miały lepszy smak). Cukier wymieszać z cynamonem i obtoczyć w tym banany. Umieścić je na grillowych tackach posmarowanych olejem i ułożyć na ruszcie. Grillować 3 minuty z każdej strony i podawać z lodami. Można także całość polać gorącą czekoladą danie robi się bardzo prosto i szybko ( zajmuje to ok 15 minut ). Mam jeszcze inną wersję na banany z grilla. Różni się ona tym, iż nie obieramy bananów ze skórek, tylko nacinamy, i w miejsca nacięte wkładamy na przemian ciemne i białe kostki czekolady.... Gotowe banany są wtedy, gdy skórki zaczynają ciemnieć. banany rozpływają się w ustach Wyśmienite!!! A więc można jeść danie grilla na słodko. warto spróbować... Mniam mniam
Ostatnio edytowany 9 lipca 2010 o 10:44
0
Moje ulubione danie z grilla to kebaby przygotowane z mięsa mielonego, odpowiednią przyprawionego z cebulką i czosnkiem, w formie szaszłyków otoczone w przyprawie kebab-gyros. Pycha:) Polecam...
0
Przepis na Krewetki pietruszkowo-czosnkowej marynacie Składniki: 1) 4 duże krewetki 2) natka pietruszki 3) oliwa 4) czosnek 5) vegeta Sposób przyrządzenia: Krewetki należy przemyć wodą, przecedzić na sicie. W misce wymieszać drobno posiekaną natkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i oliwę, doprawić vegetą. Dodać przecedzone krewetki, dobrze wymieszać, by obtoczyły się w marynacie, przykryć i na 40 min odstawić w chłodne miejsce. Następnie nadziewać krewetki na szpikulce do grillowania i piec na ruszcie po 3 min z każdej strony. W trakcie pieczenia obracać je i smarować marynatą. Podawać z grillowanymi warzywami i wybranym dipem. Smacznego!
0
Moja ulubiona potrawa z grilla to paski z piersi z kurczaka, mojego własnego pomysłu z młodymi grillowanymi ziemniaczkami i sałatką. Najpierw przygotowujemy marynatę, coś w czym mięso się nam pomoczy i przejdzie specyficznymi smakami, które później będziemy mogli wyodrębniać podczas kosztowania potrawy. Na początku do naczynia wlewamy nieco oliwy z oliwek (na koniec możemy dodać jej jeszcze troche jeśli będzie za mało). Następnie kroimy drobno (nie wyduszamy, nie zgniatamy) czosnek w zależności ile kto lubi. Ja kroję zazwyczaj 3 do 4 większych ząbków czosnku. Dodajemy dwie łyżeczki miodu. Następnie już konkretne przyprawy takie jak sól, pieprz ziołowy i Cayenne. Gdy już wszystko mamy w naczyniu, dokładnie mieszamy. I tak mamy gotową marynatę, która spowoduje że nasze mięso będzie ostro-słodkie z lekką nutą śródziemnomorskich oliwek. Pierś z kurczaka kroimy w dłuższe paski. Wkładamy do naszej marynaty i dokładnie mieszamy by każdy kawałek przeszedł tym niepowtarzalnym smakiem. Niech pomoczą się około godzinę, tyle wystarczy. W czasie gdy nasze paski piersi kurczaka marynują się, zajmiemy się ziemniaczkami. Jeśli są to ziemniaczki młode to prawie wszystko wiadomo. Skrobiemy, a następnie płukamy. Możnaby dodać nieco przyprawy do ziemniaków by nadać im trochę charakteru. Jeśli zaś są to ziemniaczki stare, to obieramy, kromy w grubsze plastry i również dodajemy przyprawy do ziemniaków. Nasz kurczak już się zamarynował, ziemniaczki również są już gotowe. Ze względu na delikatność wartoby było pomyśleć o foli aluminiowej, wtedy żaden smak nie ucieknie a jeszcze lepiej złączy się i zaznaczy z miesem i ziemniakami. W czasie gdy nasze danie się piecze, możemy przygotować sałatkę. Świetnie skomponują się tu smaki kukurydzy, ananasa, lekkiej smietanki z majonezem. SMACZNEGO!!! Przemysław Kamiński admin.zdrowie.publiczne@gmail.com
0
Szaszłyki pierś z kurczaka boczek wędzony cebulka papryka czerwona, zółta, zielona Wszystko kroimy w kostkę i na przemian nakładamy na patyczek do szaszłyka, posypujemy przyprawą do grilla i pieczemy na grillu. Smacznego;)
0
pyszne amerykańskie hamburgery cajun:) składniki: 50 dag wołowiny łyżka oleju 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne 1/2 łyżeczki soli cebula strąk papryki olej 4 bułki do hamburgerów Mięso zemleć, połączyć z drobno posiekaną cebulą i łyżką oleju. Dodać sól i pieprz, wymieszać. Uformować kotlety, lekko podsmażyć je na oleju. Z papryki usunąć gniazdo nasienne, pokroić strąk w grube plastry. odciąć 1/3 każdej bułki, wydrążyć środek, włożyć kotlety i plaster papryki, zawinąć w folię aluminiową. Piec na ruszcie 15 minut Smacznego!!
0
przepis na grilla: 2 metry kwadratowe blachy, 10 mb drutu, 1,5 mb rurki. Wszytko dokładnie wyginamy tak żeby przypominało grilla i gotowe.
0
BOCZEK W PIWIE Składniki: 8 plastrów boczku, szklanka piwa, marynata: 1/3 szklanki piwa, łyżka musztardy, 2 łyżki startego chrzanu, sok z 1/2 cytryny, 2 łyżki oleju, sól, pieprz, majeranek Składniki marynaty dokładnie wymieszać. Zalać nią boczek w misce i odstawić co najmniej na godzinę do lodówki. Boczek opiekać na grillu z obydwu stron po 5 minut. potem każdy plaster polać piwem i piec przez kolejne 5 minut. obrócić boczek, znów polać piwem i piec następne 5 minut. Najlepiej smakuje z sałatką z kapusty pekińskiej, sera feta, ogórka z sosem winegret Życzę smacznego:)
0
BANANY Z PISTACJAMI 4 banany po łyżce masła,miodu, soku z cytryny 5 dag posiekanych pistacji 20 dag śmietany Stopione masło połączyć z sokiem z cytryny,miodem,pistacjami.Banany obrać,ułożyć na tacce,piec 10 min.Polać sosem i śmietaną. ANANAS Z WIÓRKAMI mały ananas3 łyżki masła 2 łyżki cukru 1/2 szkl wiórków kokosowych likier kokosowy Ananas przekroić wzdłuż na ćwiartki,wyciąć trzpień.Miąższ delikatnie odciąć od skórki,pociąć na kawałki,pozostaw w skórce. Posmarować masłem,posypać cukrem.Ułożyć na rozgrzanym grillu.piec 10 min.Posypać wiórkami ,piec kolejne 10 min.Przed podaniem skropić likierem. SZASZŁYKI OWOCOWY po 4 plasterki ananasa,brzoskwiń z puszki kawałek imbiru 1 jabłko papryczka chili 6 dag masła sok z cytrynu 2 łyżki miodu 1/2 łyżeczki cynamonu 3 łyżki marmolady pomarańcz owej Owoce pokroić na kawałki,nabić na patyki.Piec 7 min,Imbir i chili posiekać.Podsmażyć na maśle,dodać sok z cytryny,miód,cynamon,marmoladę,zagotować.Polać gotowe szaszłyki. KANAPKA Z WOŁOWINĄ 60 dag wołowiny oliwa świeży rozmaryn sól,pieprz,majonez 2 jabłka 12 tostów czerwona cebula Plastry wołowiny skropić oliwą,obłożyć rozmarynem. Grillować po 2 min z każdej strony.Plasterki jabłek i tosty opiec na grillu.Cebulę pokroić w piórka.Zrobić kanapki. HOT-DOGI 8 małych kiełbasek olej 8 bułek pszennych czerwona kapusta pomidor sałata majonez Kiełbaski posmarować olejem,grillować 5 min.Pieczywo podpiec,napełnić składnikami ROLADKI Z INDYKA 80 dag piersi z indyka 20 dag sera feta oliwa,rozmaryn,sól,pieprz 8 plasterków boczku Mięso pokroić w plasterki.posypać solą,pieprzem,rozmarynem,ułożyć ser,zwijać roladki.owijając boczkiem.Skropić oliwą,piec 15 min. UDKA Z SEZAMEM 2 udka z kurczaka 15 dag jogurtu naturalnego sok z cytryny łyżeczka skórki z cytryny sól, 2 łyżeczki curry,łyżka sezamu Z udek zdjąć skórę,nacięć,posolić.Jogurt połączyć z sokiem z cytryny,curry,polać udka.Ułożyć na ruszcie ,piec 20 min.Posypać sezamem ,piec 2 min. NADZIEWANE PAŁKI Z INDYKA 8 pałek z indyka 2 ząbki czosnku oliwa 3/4 pęczka natki 15 dag twarogu 3 łyżki bułki tartej 2 łyżki musztardy 8 plasterków boczku sól,pieprz Pałki naciąć,czosnek posiekać,połączyć z 3 łyżkami oliwy,solą,pieprzem,natrzeć mięso.Twaróg połączyć z bułką,natką,musztardą,przyprawić.Masą napełnić pałki,każdą owinąć boczkiem.Grillować ok 30 min.
0
Filet z kurczaka w skórce serowej Składniki: 60 dkg filetu z kurczaka, 1 łyżka rozmarynu, 1 łyżka oregano, 1 szklanka tartej bułki, 1 łyżka startego parmezanu, 2 jajka, 2 łyżeczki wody, 3 łyżki oliwy, sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzania: W misce dokładnie rozmieszać jajka z wodą Filety oprószyć rozmarynem, oregano, solą i pieprzem., dokładnie wetrzeć przyprawy w mięso, odstawić na 30 minut. Każdą porcje zanurzać w miksturze jajecznej, a następnie obtoczyć w bułce z serem. Skropić oliwą. Drewniane szpadki do szaszłyków namoczyć w wodzie, nabić na nie porcje mięsa. Piec na średnio nagrzanym grillu odwracając co 3 minuty do momentu aż mięso będzie odpowiednio wypieczone. Niezapomniany smak! SMACZNEGO!!!
0
Dla wielbicieli mięsa drobiowego, też istnieją bardzo ciekawe przepisy na dania z grilla. Mój to wypróbowany przepis na grillowane piersi z kurczaka z czarnymi oliwkami, pomidorkami i bazylią. Danie jest nie tylko pyszne, ale także dietetyczne i bardzo pięknie pachnie. Oto przepis na około 4 porcje : Nadziewana PIERŚ z grilla z czarnymi oliwkami Przygotować: - 4 piersi z kurczaka - 8 pokrojonych w paski suszonych pomidorów - 1/2 pęczka pokrojonych listków bazylii - szczypta ziół prowansalskich - słoiczek czarnych oliwek bez pestek - 2 posiekane ząbki czosnku - 5 łyżek oliwy - sok z cytryny - sól - pieprz (do smaku) Poza tym do kompozycji tego dania możemy dodać: - pomidorki na gałązce - cukinię pokrojona w plastry - paprykę w plasterkach - kilka plasterków mozarelli Jak wykonać to danie: Mięso przekrój delikatnie wzdłuż, żeby utworzyć kieszeń. Następnie natrzyj sokiem z cytryny i wymieszanym ze szczyptą soli, pieprzu. W misce wymieszaj bazylię, pomidorami, czosnkiem, oliwkami, szczyptą ziół prowansalskich. Dopraw solą i pieprzem. Powstałym nadzieniem nafaszeruj kurczaka, zepnij wykałaczkami i piecz ok 15 minut (po ok 8 min na każda stronę piersi). Cukinię i paprykę skrop oliwą, upiecz z obu stron na rumiano na grillowej tacce. Dołóż polane odrobiną oliwy pomidorki na gałązce. Obłóż plasterkami mozzarelli. Grilluj aż do roztopienia sera później przełóż na talerz i udekoruj grillowanymi razem z piersią warzywami i listkami bazylii. Gorąco polecam i zapewniam, że danie wyjdzie przepyszne!!! Pozdrawiam
Ostatnio edytowany 12 lipca 2010 o 07:38
0
Grilowane kebaby Potrzebne składniki: * 0.5 kg mięsa mielonego z indyka * 0.5 kg mięsa mielonego wieprzowego * 0.5 kg mięsa mielonego wołowego * 2 łyżeczki ciemnego oleju sezamowego * 2 łyżeczki soli * pieprz kolorowy mielony * pół łyżeczki papryki mielonej ostrej * pół łyżeczki papryki mielonej słodkiej * garść posiekanej szałwi- świeże liście * 2 łyżeczki sosu sojowego * 1 łyżeczka miodu * 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę Sposób przygotowoania: Wszystkie składniki należy dobrze wymieszać. Włożyć do niewielkiej miski, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Patyczki do szaszłyków namoczyć w wodzie przez kilka minut. . Bierzemy garść farszu i oblepiamy równo patyczek. Dobrze jest posmarować ręce olejem słonecznikowym, wtedy kebaby lepiej się formują. Smażymy na grilu, najpierw na wyższej półce, by doszły też w środku. Przed podaniem obniżamy na chwilę ruszt i pozwalamy kebabom mocniej się przysmażyć. I smacznego;)
0
Karczek - król polskiego grilla karczek w plastrach -marynata: 4 łyżki oliwy suszony czosnek 2 ząbki czosnku przeciśniete słodka i ostra papryka łyżeczka octu balsamicznego łyżeczka sosu sojowego sól dla smaku pieprz dla smaku Umyte i osuszone porcje karczku rozbić tłuczkiem do mięsa (koniecznie drewnianym). Przygotować marynatę. Posmarować marynatą porcje karczku, ułozyc na siebie, przyryc miske folia aspozywczą i wstawić do lodówki na minimum godzinę ale najlepiej na noc, aby mięso nabrało smaku przypraw. Rozpalić ogień na grillu, karczek trzymać na żarze ok. 5 minut z każdej strony, uważając by się ładnie podpiekł, trzeba uważać by się nie spalił. W trakcie pieczenia można co jakiś czas mięso smarować marynatą, aby był bardziej soczysty. Jesli brak grilla mozna karczek usmazyc na patelni. Bedzie rownie smaczny. ja podałam z sosem a'la duńskim, grillowanym oscypkiem i sałatą grecką. http://www.mojegotowanie.pl/przepisy/obiad...olskiego_grilla Sos a'la duński do grilla 1 szkl. majonezu . 3 łyżki sera gorgonzola. 1 łyżeczka soku z cytryny. 1/2 szkl. śmietany 18% lub jogurtu naturalnego. 1 łyżka musztardy (ostrej). biały pieprz Idealny sos do każdego mięsa i nie tylko. Ser zmiksować ze śmietaną, połączyć z majonezem, sokiem z cytryny, musztardą i przyprawić pieprzem. Proporcje skladnikow mozna zmienic wg wlasnego uznania (mozna tez nie dawac sera jak ktos nie lubi lub zastapic np fetą).
0
pierś z nadzieniem z suszonych pomidorów i fety 3 piersi kurczaka 3 plasterki sera koziego albo fety 6 liście świeżej bazylii po 2 na pierś pomidory suszone wyjęte ze słoiczka z oliwą 3 łyżki - oliwa z oliwek 2 łyżki - sok cytryny (u mnie limonka) sól gruboziarnista pieprz czarny świeżo mielony Potrzebne będą też wykałaczki, najlepiej unurzone w odrobinie oliwy. Oczyścić mięso z nadmiaru tłuszczu i błonek, dobrze opłukać pod zimną, bieżącą wodą, osuszyć. W każdym kawałku naciąć głęboką "kieszeń". Nadziać ją suszonym pomidorem, bazylią i plasterkiem koziego serka lub fetą. "Kieszeń" zamknąć przy pomocy wykałaczki. Nadziane piersi ułożyć w naczyniu szklanym lub porcelanowym, przyprawić obficie pieprzem i solą, polać oliwą i sokiem z cytryny. Marynować obracając parę razy, przez ok. 30 minut, czyli akurat tyle czasu, ile trzeba, żeby przygotować grill. Nadziewane piersi piec na mocno rozgrzanym grillu (225-250 stopni). Ruszt należy przetrzeć olejem roślinnym przed położeniem na nim porcji kurczaka. Po pierwszych 2 minutach można przekręcić kawałki mięsa o 60-90 stopni tak, żeby odbiła sie na nich ładna kratka. Po 7-8 minutach na jednej stronie mięso należy przewrócić delikatnie szczypcami. Posmarować pędzelkiem umoczonym w oliwie. Łączny czas pieczenia ok. 14 minut. Piersi kurze są gotowe gdy mięso w przy dotknięciu (palcem lub szczypcami) nie jest już miękkie, lecz ładnie sprężynuje, ale nie jest jeszcze całkiem twarde http://www.mojegotowanie.pl/grill/piers_z_...omidorow_i_fety
0
Warkocze z polędwiczek z grilla 2 polędwiczki wieprzowe duzy kubek jogurtu naturalnego marchewka połowa selera tekiego średniego pół główki czosnku sol pieprz tymianek cząber oliwa z oliwek aromatyzowana chilli Pokroiłam polędwiczki na paski, spiełam wykałaczka, zaplotłam warkocze, spiełam wykałaczką i ulożyłam w misce. Przyprawiłam solą, pierprzem, tymiankiem, cząbrem. Posiekałam czosnek, dałam na polędwiczki, starłam seler i marchew na grubych oczkach, zakrylam warkocze. wszystko załałam jogurtem. odstawiłam na noc do lodówki. Ale mysle ze wystarczyłoby zeby sie marynowały 3-4 h. Przed pieczeniem wyciągnęłam z zalewy, oczysciłam z warzyw i dałam na grilla. Polewałam w trakcie pieczenia oliwa z oliwek. Były miekkie i smaczne. I niecodzienne. http://www.mojegotowanie.pl/grill/warkocze...wiczek_z_grilla
0
Skrzydełka ala barbecue 3 łyżki pikantnego ketchupu 3 łyżki oleju 1 łyżka octu z czerwonego wina 1 czubata łyżeczka miodu 1 łyzeczka pasty harissa 1 łyżka pikantnej przyprawy do skrzydełek kantucky (ewentualnie grilla) 2 ząbki czosnku posiekane mielony pieprz sól 1kg skrzydełek kurczaka Pieknie przyrumienione skrzydelka na amerykańska modłe. Ze skrzydełek odcinam końcówki te najcieńsze. W misce łącze wszystkie składniki marynaty, wrzucam osolone skrzydełka i mieszam, by były całe pokryły się marynatą. Szczelnie owijam miskę folią spożywczą i odstawiasz na noc do lodówki. Nastepnego dnia ladują na grillu. Ewentualnie w piekarniku. Gotowe. http://www.mojegotowanie.pl/przepisy/obiad...ka_ala_barbecue
0
SZASZŁYKI RYBNE *0.5 kg łososia *6 plasterków szunki wędzonej *sok z cytryny *2-3 ząbki czosnku *oliwa *cytryna *sól morska *pierz cytrynowy Filet pokrioć w większą kostkę, przełożyć do miseczki i skropić sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, dodać trochę oliwy,odstawić w chłodne miejsce na ok 30 min. Plasterki szynki pokroić w paski (tyle ile jest kawałków ryby), każdy kawałek ryby owinąć w szynkę, nabijać na patyczki do szaszłyków, polać oliwą. Piec na ruszcie grilla ok 15-20 min często obracając. Bardzo smakuje z cukinią także z grilla. SMACZNEGO
0
Strona 1 z 4

Dodaj odpowiedź:


Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Uwaga czytelniku!

Informujemy, że w dniu 25 maja 2018 r. na terenie całej Unii Europejskiej, w tym także w Polsce, wejdzie w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. W związku z tym chcielibyśmy Ci przekazać kilka informacji na temat zasad przetwarzania Twoich danych osobowych przez administratora portalu www.dziennikwschodni.pl – spółkę Corner Media sp. z o.o. z siedzibą w Lublinie.

Bardzo prosimy, zapoznaj się z tymi informacjami uważnie, są to bowiem sprawy bardzo istotne. Jeśli jesteś osobą małoletnią poniżej 16. roku życia, koniecznie przekaż tą wiadomość swoim opiekunom, którzy następnie powinni wytłumaczyć Ci, o co w niej chodzi i dlaczego się do Ciebie zwracamy.

Czym jest RODO?

RODO to potoczna nazwa Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE. W Polsce będzie ono obowiązywało od 25 maja 2018 r. Akt ten wprowadza nowy standard ochrony danych osobowych, nakładając na podmioty przetwarzające te dane (administratorów danych) szereg obowiązków, w tym obowiązek poinformowania Ciebie o sposobie przetwarzania Twoich danych, celach w jakich Twoje dane są przetwarzane oraz o uprawnieniach przysługujących Ci w związku z przetwarzaniem danych osobowych przez administratora danych.

Administrator danych

Administratorem Twoich danych osobowych jest Corner Media Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Lublinie, ul. Krakowskie Przedmieście 54, 20-002 Lublin, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego przez Sąd Rejonowy Lublin – Wschód z siedzibą w Świdniku, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, za numerem KRS 0000507517, NIP 7123286919, kapitał zakładowy – 50.000,00. PLN

Możesz się z nami skontaktować zarówno pod adresem:
Corner Media Spółka z o.o.
ul. Krakowskie Przedmieście 54
20-002 Lublinie

jak i mailowo: online@dziennikwschodni.pl

oraz telefonicznie: 81 46-26-800

Rodzaj przetwarzanych danych osobowych

Przetwarzamy dane osobowe podane przez Ciebie podczas procesu rejestracji konta na portalu www.dziennikwschodni.pl, a także dane, które są zbierane podczas korzystania przez Ciebie z tego portalu. Chodzi o dane zbierane i zapisywane w plikach cookies. Więcej na temat plików cookies przeczytasz w naszej polityce prywatności.

Pamiętaj, rejestracja konta na portalu www.dziennikwschodni.pl nie jest obowiązkowa. Nie masz także obowiązku podawania nam swoich prawdziwych danych podczas procesu rejestracji, jak również nie musisz podawać nam wszystkich danych, o które pytamy. Może się jednak zdarzyć tak, że nie posiadając Twoich wszystkich danych albo nie posiadając Twoich prawdziwych danych, nie będziemy w stanie świadczyć Ci wszystkich usług, które oferujemy oraz wywiązać się z wszystkich obowiązków określonych w regulaminie portalu dziennikwschodni.pl (np. zapewnić Ci odpowiedniego bezpieczeństwa w zakresie odzyskania danych dostępowych do konta).

Cel przetwarzania danych osobowych

Głównym celem przetwarzania przez nas Twoich danych jest zapewnienie Ci pełnej funkcjonalności działania serwisu dziennikwschodni.pl, dostępu do usług świadczonych przez nas w ramach tego serwisu, zapewniania Ci bezpieczeństwa podczas korzystania z serwisu (np. w przypadku prób nadużyć) oraz wywiązanie się przez nas z obowiązków umownych wynikających z regulaminu portalu Dziennikwschodni.pl.

Dodatkowy cel przetwarzania danych osobowych to tzw. marketing własny, tj. przetwarzanie danych wyłącznie na nasze wewnętrzne potrzeby w celach analitycznych, badawczych, statystycznych, w szczególności poprzez dążenie do jak najpełniejszego dostosowania treści wyświetlanych na naszych stronach do Twoich preferencji i zainteresowań.

Ponadto, o ile wyrazisz na to zgodę, będziemy mogli przetwarzać Twoje dane osobowe w celach marketingowych (marketing zewnętrzny), w tym przekazywać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym – agencjom reklamowym i naszym partnerom handlowym. Pamiętaj, że zgoda na przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych jest całkowicie dobrowolna i możesz ją w każdej chwili wycofać.

Pamiętaj także, że jeżeli jesteś osobą małoletnią, która nie ukończyła 16. roku życia, przesyłanie informacji w celach marketingowych może nastąpić wyłącznie po wyrażeniu zgody przez Twojego rodzica lub opiekuna.

Podstawy prawne przetwarzania danych

Twoje dane osobowe mogą być przetwarzane wyłącznie zgodnie z określonymi w obecnie obowiązujących przepisach podstawami prawnymi. W zależności od celu przetwarzania danych możemy wyróżnić trzy główne podstawy prawne przetwarzania danych.

Pierwszą podstawą przetwarzania danych jest niezbędność do wykonania umów o świadczenie usług. Mamy z nią do czynienia wtedy, gdy przetwarzanie danych jest niezbędne w celu zapewnienia Ci sprawnego, bezpiecznego korzystania z naszego serwisu wraz z jego wszystkimi funkcjonalnościami. Umowy o świadczenie usług to regulaminy, w tym regulamin portalu dziennikwschodni.pl, który akceptujesz decydując się na korzystanie z naszego serwisu.

Drugą podstawą przetwarzania danych jest uzasadniony interes administratora danych. Mamy z nim do czynienia w przypadku prowadzenia pomiarów statystycznych oraz działań z zakresu marketingu własnego przez administratora danych.

Wreszcie, trzecią przesłanką przetwarzania danych jest Twoja dobrowolna i świadoma zgoda. Na jej podstawie Twoje dane mogą być wykorzystywane w celach marketingowych, a także w celu profilowania.

Pamiętaj, zgody udzielasz w pełni dobrowolnie. Masz także prawo do cofnięcia udzielonej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych w dowolnym momencie. Wycofanie zgody nie będzie miało jednak wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Podmioty, którym możemy przekazywać dane

Co do zasady Twoje dane osobowe będą przez nas wykorzystywane wyłącznie na nasz własny użytek.

W pewnych sytuacjach możemy jednak przekazać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym: – naszym partnerom handlowym, podwykonawcom oferowanych przez nas usług, agencjom marketingowym.

Dodatkowo, w przypadkach ściśle określonych w przepisach prawa, będziemy zobligowani przekazać Twoje dane podmiotom uprawnionym do ich uzyskania na podstawie obecnie obowiązujących przepisów prawa (np. policji czy prokuraturze), pod warunkiem oczywiście, iż wystąpią do nas z takim żądaniem, powołując się na określoną podstawę prawną.

Okres przechowywania danych

Twoje dane osobowe będą przechowywane tak długo, jak będzie to niezbędne do zapewnienia Ci dostępu do usług oferowanych przez serwis www.dziennikwchodni.pl Oczywiście, możesz w każdym czasie złożyć wniosek o zaprzestanie przetwarzania swoich danych osobowych, ich zmianę lub usunięcie.

Informacje o prawach przysługujących osobie, której dane dotyczą

Musisz wiedzieć, że niezależnie od tego, na jakiej podstawie przetwarzamy Twoje dane, masz zawsze prawo dostępu do nich oraz ich poprawiania. Możesz również w każdym momencie żądać ich usunięcia lub cofnąć albo ograniczyć wcześniej udzieloną zgodę na przetwarzanie danych osobowych, przy czym wycofanie danej zgody nie wpływa na administratora danych do przetwarzania danych w celu określonym w danej zgodzie do chwili jej wycofania.

Masz również prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych osobowych.

Możesz też zażądać od administratora danych osobowych przeniesienia Twoich danych lub uzyskania kopii Twoich danych, z tym jednak zastrzeżeniem, że prawo to nie może wpływać niekorzystnie na prawa i wolności innych osób. Administrator danych będzie realizował Twoje żądania w zakresie posiadanych możliwości technicznych.

Informacje o prawie do wniesienia skargi

Organem nadzorczym nad administratorem danych osobowych jest Generalny Inspektor Danych Osobowych, do którego masz prawo wnieść skargę za każdym razem, gdy Twoje dane będą przetwarzane w sposób w Twojej ocenie nieprawidłowy.

Informacje o tym, czy podanie danych jest wymogiem ustawowym lub umownym, czy jesteś zobowiązany do ich podania

Nie jesteś zobowiązany do podawania nam swoich danych osobowych ani wyrażania zgody na ich przetwarzanie, z tym jednak zastrzeżeniem, że ich podanie może okazać się niezbędne dla korzystania z określonych funkcjonalności serwisu.

Jest także możliwe, że jeśli nie wyrazisz zgody na przetwarzanie danych osobowych lub cofniesz wcześniej udzieloną zgodę, nie będziemy mogli zapewnić Ci dostępu do niektórych oferowanych przez nas usług, przy czym zawsze w takim wypadku zostaniesz o tym poinformowany.

Informacje o profilowaniu

Czym jest profilowanie? To zbieranie wszelkich informacji, które pozwalają bezpośrednio lub pośrednio zidentyfikować osobę, która jest poddawana profilowaniu. Profilowanie odbywa się najczęściej przy użyciu systemów informatycznych, w sposób zautomatyzowany, za pomocą specjalnych algorytmów uwzględniających określone wcześniej kryteria. Wyniki profilowania mogą być wykorzystywane m.in. do celów marketingowych, np. w celu spersonalizowania reklamy kierowanej do danego użytkownika lub przygotowania oferty uwzględniającej jego potrzeby lub preferencje.

Oświadczamy, że na chwilę obecną nie profilujemy Twoich danych. Jeśli jednak zaczniemy, zostaniesz o tym uprzednio poinformowany i będziesz miał prawo nie wyrazić na to zgody.

Bardzo prosimy o uważne zapoznanie się z powyższymi informacjami. Gdy już to zrobisz, kliknij przycisk Zapoznałem się z informacją. Przejdź do serwisu.

Rozumiem

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.