![]() |
CIASTECZKA POMARAŃCZOWE
SKŁADNIKI:
- 1 płat mrożonego ciasta francuskiego
- 3 pomarańcze
- 1-2 łyżki cukru
- 20 dag śmietany
- 1 torebka cukru waniliowego
- 1/4 laski wanilii
- 2 łyżki likieru pomarańczowego
- 1 żółtko
- troszkę cukru pudru
PRZYGOTOWANIE:
- Ciasto francuskie, rozmrażamy. Pomarańcze obieramy, usuwamy przy tym białą wewnętrzną skórkę. Dzielimy owoce na cząstki, wycinamy miąższ spomiędzy przezroczystych błonek. Wyciskamy błonki, odmierzamy 100 ml soku. Rozcieramy sok z likierem i cukrem. Polewamy czastki owoców, odkładamy na 30 minut w chłodne miejsce.
- Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt 12x22 cm, wycinamy ciastka. Umieszczamy na blasze wyłożonej pergaminem, smarujemy żótkiem. Pieczemy 8-10 min. w temp. 200 stopni C.
Śmietanę ubijamy z cukrem waniliowym i pokruszonym rdzeniem wanilii. ciastka rozcinamy wzdłuż. Spody obkładamy czastkami pomarańczy, przykrywamy warstwą bitej śmietany i odciętymi częściami ciasta. Posypujemy cukrem pudrem. Podajemy z resztą owoców.
Polecam, zawsze wychodzi
Smacznego
|
![]() |
Makowniczek z pianka
Ciasto:
1 i ½ szklanki maki,pól kostki margaryny,trzy zóltka,duza lyzka cukru pudru,szczypta soli,pól opakowania malego proszku do pieczenia,dwie lyzki gestej smietany.
Wszystko razm zagniesc .Wlozyc na 1 godzine do lodówki.Nastepnie rozwalkowac na dno takiej sredniej wielkosci blaszki, nakluc widelcem i podpiec w piekarniku( na dole) na 180 oC na lekko rózowy kolor(10-15 minut) .
Masa makowa:
Torebke ( 25-20 dkg) zmielonego na sucho maku wymieszac z 1 szklanka cukru pudru, dodac trzy lyzki dzemu z moreli lub brzoskwini i dodac starte na tartce( obrane) na duzych oczkach 5 sredniej wielkosci kwasne jablka.Wszystko dobrze wymieszac.
Wyjac blaszke z piekarnika i wylozyc na podpieczone ciasto mase makowa i dalej piec 25-30 minut( na dole na 160-180 oC) .
Na 5 minut przed uplywem tego czasu przeznaczonego na pieczenie ubic piane z 3 bialek dodac po lyzce szklanke cukru.Znowu wyjac blaszke z piekarnika .Zmniejszyc ogien na 100 oC wylozyc piane na mase makowa i ponownie wlozyc do piekarnika do wysuszenie sie bezy.Nie przypalic!Najlepiej uchylic troche drzwiczki do piekarnika.Beza ma byc biala!
Zostawic do wystagniecia.Kroic czubkiem noza.
Pychotka!
|
![]() |
Ciasto rzeszowskie
Składniki:4 jaja,ok.1 szklanka cukru, 2 szklanki mąki, 3/4 szklanki oleju, 2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia, 100 g rodzynek, 100 g orzechów włoskich, 2 jabłka, 1 łyżeczka cynamonu.
Piekarnik nagrzewamy do temp.200 st C.
Jabłek nie obieramy tylko usuwamy gniazda nasienne i kroimy w średnią kostkę. Jaja ubijamy z cukrem na gładką masę. Dodajemy do niej stopniowo i na przemian mąkę z proszkiem do pieczenia i olej. Na koniec dodajemy rodzynki, orzechy i jabłka. Mieszamy i przelewamy do nasmarowanej olejem formy o wymiarach 20 x 30cm. .Pieczemy 40 min.w temp. 200 st.C i sprawdzamy drewnianym patyczkiem.
Podajemy posypane cukrem pudrem.
|
![]() |
Drożdżowe pierożki z makiem
Ciasto: Masa makowa:
0,5 kg mąki 50 dag maku
5 dag drożdży 25 dag cukru
0,5 szklanki mleka 10 dag rodzynek
12 dag margaryny 2 łyżki miodu
4-6 żółtek 1 łyżka margaryny
szczypta soli 1 białko
1 łyżka octu lub spirytusu
2-3 łyżki cukru
olej do smażenia
Wykonanie:
Mak zalewamy wrzątkiem i gotujemy ok. 1 godziny. Odcedzamy, studzimy i mielimy 2X. Podgrzewamy na patelni,
dodajemy margarynę, rodzynki, miód i cukier. Gdy wystygnie dodajemy pianę z białka.
Drożdże dokładnie rozcieramy z ciepłym mlekiem, łyżką mąki i cukrem, odstawiamy aby rozczyn urósł. Dodajemy do mąki mleko i żółtka utarte z cukrem. Zagniatamy ciasto a pod koniec dodajemy roztopioną margarynę. Dodajemy następnie łyżkę spirytusu Odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie rozwałkowujemy i wycinamy krążki. Kładziemy nadzienie. Sklejamy jak pierożki. Smażymy na rozgrzanym oleju. Odsączamy usmażone pierożki na serwetkach. Przestudzone posypujemy cukrem pudrem.
|
![]() |
"TCHNIENIE PORANKA"
- 3 szkl. mąki
- 1 1/2 szkl. cukru
- 1 1/2 szkl. mleka
- 1 1/2 szkl. oleju
- 2 łyżki kwaśnego dżemu
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki kakao
- 2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
Wszyskie składniki miksujemy na gładką masę. Ciasto wykładamy na blachę o wymiarach 36 x 26 wyłożoną folią aluniniową lub papierem do pieczenia. Pieczemy około 40 min w 200 stopniach C. Ostudzone ciasto przekładam dżemem morelowym domowej roboty. Smacznego
|
![]() |
"RURKI PYSZNE"
CIASTO:
- 1 margaryna
- 4 szkl. mąki
- 1 szkl. śmietany
- 1 żółtko
Margarynę rozkruszyć z mąką, dodać śmietanę i żółtko. Zagnieść ciasto (gęściej jak na pierogi). Ciasto cienko rozwałkować i pociąć na paski o szerokości 4 cm. Nawijać na metalowe foremki do rurek. Piec na złoty kolor w 160-180 stopni C. Zdejmować z foremek na gorąco.
KREM:
- 1 budyń śmietankowy
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 250 g masła roślinnego
- cukier puder do dekoracji
Ugotować budyń śmietankowy wg. przepisu na opakowaniu + 1 łyżkę mąki ziemnaczanej, wystudzić. Utrzeć masło roślinne i dodawać po łyżce zimny budyń. Cukier do kremu dodawać wg. upodobań smakowych. Nadziewać rurki kremem, posypać cukrem pudrem. Smacznego.
|
![]() |
rozkłucamy 1 całe jako do kótrego dodajemy 1/2 szklanki oleju i 1 szklanke mleka. Powstałym płynem zalewany wczesniej wymieszame 2 szklanki mąki z 1 lyzką proszku do pieczenia i 4 łyżkami cukru, dodajemy olejek zapachowy wg uznania - ja dodaje waniliowy lub smietankowy. Całosc mieszamy. Uwaga - ciasto nie powinno mieć gładkiej konsystencji, wrecz powinno wygladac jakby nie zostało dokłądnie wymieszane. do foremek wlewamy na ok 1/3 ich wysokosci. Miłą niespodzianka będa włożone kawalki czekolady. pieczemy 15 minut w nagrzanym piekarniku.
|
![]() |
Zapomniałam dodac że jest to przepis ma MUFINKI
|
![]() |
Przepis stary jak świat, ale szybki i przede wszystkim pyszny.
Babka piaskowa
30 dkg masła, 7 jaj, 30 dkg cukru pudru, 1 proszek do pieczenia, 1 cukier waniliowy, olejek migdałowy, 20 dkg maki ziemniaczanej, 20 dkg mąki pszennej.
Masło i cukier ucieramy dodając po jednym jajku na gładką masę. Później dodajemy mąkę ziemniaczaną i pszenną oraz proszę do pieczenia i kilka kropel zapachu migdałowego. Dalej ucieramy ok. 10 min. Do części ciasta dodać kakao. Ciasto wylać do foremki, ciemne ciasto włożyć w środek. Piec w ok. 200 stopni od 50 min do 1 godziny.
Polecam !
|
![]() |
Przepis na ciasto jogurtowe
Składniki:
3 szklanki mąki
1 margaryna
1 szklanka cukru kryształu
6 żółtek
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Z w/w składników zagnieść ciasto.3/4 ciasta schłodzić i zapiec ,pozostałą część zamrozić .
Masa:
6 białek ubić na sztywną pianę ,dodać 1 szklankę cukru kryształu-utrzeć .Dodawać powoli dwa jogurty naturalne(mieszając łyżką ).Dodać dwa budynie waniliowe lub śmietankowe-utrzepać mikserem .Masę wyłożyć na zapieczone ciasto ,na wierzch zetrzeć zamrożone ciasto ,upiec(ok.1 godz.w temp.180 stopni).
Pyszne,smacznego !
|
![]() |
Ciasto szefowej
składniki: masło roślinne w kostce, budyń, mleko, 6 paczek herbatników (na dużą blachę )lub 4 paczki(na małą),śmietana, mleko zagęszczone lub krówkowa masa gotowa, śmietanfix, cukier puder, czekolada, płatki migdałowe.
Wykonanie: Upiec kruchy placek, na który należy wyłożyć krem budyniowy.
Krem budyniowy: 1 margaryna (zalecane jest masło roślinne w kostce), 1 budyń śmietankowy, 1 szklanka mleka, 1/2 szklanki cukru)
Następnie na krem wyłożyć herbatniki, mleko zagęszczone, po raz drugi herbatniki, a potem bitą śmietanę.
Ubić: 0,5 l śmietany 30% / lub "Gosposia" 22%, 2 sztuki śmietanfix, 1/2 szklanki cukru pudru.
N wierzch: starta gorzka czekolada i płatki migdałowe.
Capuccino
Upiec biszkopt z 4 jajek.
Masa: 2 szklanki mleka w proszku, 1 kostka masła, 4 żółtka, 1 całe jajko, 3/4 szklanki cukru,2 serki homogenizowane waniliowe, 5 łyżek żelatyny, 1 opakowanie biszkoptów, 1 1/2 szklanki kawy capuccino.
Jajka ubić z cukrem na parze, masło utrzeć i dodać do niego ostudzone jajko. Serki, mleko w proszku i żelatynę rozpuścić w 1/4 szklance wody. Na blachę położyć upieczony biszkopt nasączony kawą, a następnie wyłożyć na to połowę masy. Na krem położyć biszkopty nasączone kawą i znowu krem. Na koniec polać polewą.
Ciasto Holi
Ciasto: 2 szklanki mąki, 2 łyżki proszku do pieczenia, 1/2 kostki margaryny, 1/2 szklanki cukru, 2 jaja, 1 żółtko.
Masa budyniowa: 1 litr mleka, 3 budynie czekoladowe, 1 aromat rumowy (mały niecały), 5 łyżek cukru.
Masa serowa: 1/2 kostki margaryny. 1/2 szklanki cukru, 4 serki waniliowe (ok. 50 dkg), 3 jajka + 1 białko, 1 budyń śmietankowy, 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Wykonanie: Zagnieść ciasto kruche i wyłożyć na blaszkę. Ugotować budyń, dodać 1/2 aromatu, wymieszać i gorący wyłożyć na surowe ciasto, równo rozsmarować. Odstawić do wystygnięcia. Margarynę utrzeć z cukrem, dodać na przemian serek i żółtko stale ucierając. Następnie wsypać budyń i wymieszać. Na koniec dodać białka ubite i lekko mieszając połączyć z ciastem serowym. Masę równo rozsmarować na budyniu czekoladowym. Wstawić do piekarnika na 40 min. na 180 stopni.
Placek z bananami
Biszkopt: 1 szklanka mąki, 3/4 szklanki cukru, 5 jaj, 3 łyżki oleju, 1 łyżka octu, 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Pozostałe składniki: 1 margaryna, 1 szklanka cukru pudru,3 jaja, 1 kg obranych bananów, galaretki: agrestowa, truskawkowa, 2 cytrynowe.
Wykonanie: białka ubić z cukrem, dodać żółtka i jeszcze chwilę ubijać. Następnie dodać kolejno mąkę, proszek do pieczenia, olej i ocet. Wymieszać, piec 20 min.
Galaretkę agrestową rozpuścić w szklance wody. Banany zmiksować. Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami. Połączyć z masą bananową. Na końcu wlać tężejącą galaretkę. Wylać na ostudzony biszkopt. Następnie w 1 szklance wody rozpuścić galaretkę truskawkową. Ubić pianę z białek, połączyć z tężejącą galaretką. Wylać na masę bananową. Rozpuścić 2 galaretki cytrynowe w 2 szklankach wody. Tężejącą wylać na wierzch. Ciasto odstawić na 2 godz. do lodówki.
SMACZNEGO!
|
![]() |
Witam. Podaję przepis na pyszny makowiec. Składniki to: 1 szklanka maku( najlepiej zmielonego, mniej roboty),1 szklanka cukru, garść mieszanych bakalii( rodzynki, orzechy,owoce kandyzowane, daktyle), 20 dag małych bezów, 1 szklanka ubitej smietany kremówki, aromat migdałowy,cukier waniliowy, tłuszcz do smarowania.
Z cukru, cukru waniliowego i 3-4 łyżek gorącej wody ugotować gęsty syrop tzw."do nitki". do gorącego syropu dodać kilka kropli aromatu migdałowego, mak , bakalie i dokładnie wymieszać. Ostudzić do temp. pokojowej.w natłuszczonej tortownicy układać warstwami masę makową i bezy. Przykryć folią spozywczą i wstawić do lodówki przunajmniej na 2 godziny. Przed podaniem przybrać bitą śmietaną. Ładnie wygląda, a jak smakuje.
Pozdrawiam
Janina Danielczuk z Rejowca
|
![]() |
Ciastka francuskie (szybkie, łatwe i pyszne)
- 1kg mąki pszennej
- 1kg margaryny/ masła
- 4 żółtka
- 4 łyżki gęstej śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mąkę z margaryną siekamy,dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Zagniecione ciasto odstawiamy dolodówki na minimum 1 godzinę.Następnie rozwałkowujemy nie za cienko (im grubiej tym ciastka będą grupsze)wykrawamy foremkami ciasteczka które maczamy w białku i cukrze,układamy na blasze. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180C na złoty kolor ok.15-20 minut.
|
![]() |
do marii: 1kg margaryny lub masła? tak jest w tym przepisie?
|
![]() |
Ciasto jogurtowe
Lekkie, puchate, a przy tym trochę wilgotne. Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Jest naprawdę przepyszne.
Składniki:
- jogurt naturalny (mały kubek)
- 3 jaja
- 240 g cukru
- 1/2 szklanki oleju słonecznikowego i trochę oleju do wysmarowania formy
- 240 g mąki pszennej
- 1/2 opakowania proszku do pieczenia
- około 1/2 łyżeczki soli (4 g)
- 1/2 cytryny
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC. Brytfankę z wysokim brzegiem o średnicy 22 cm (u mnie średnia keksówka) smarujemy olejem.
1. Jaja wbijamy do dużego naczynia i miksujemy.
2. Dodajemy jogurt i znowu ubijamy.
3. Dolewany olej i ponownie ubijamy.
4. Dodajemy cukier, wlewamy wyciśniety sok z cytryny, cały czas ubijając.
5. W innym naczyniu mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodajemy je do masy jajecznej, ciągle ubijając.
6. Masę wylewamy do formy i pieczemy 35 minut. Pozostawiamy do ostygnięcia na wysokiej drucianej podstawce.
|
![]() |
Dyniowa krajanka z mąki orkiszowej
Jesienne ciasto, dyniowe, cudownie miękkie, arumatyczne i puszyste - nikt nie domysli się że jest z dynią.
No i zdrowe dzięki mące orkiszowej.
Składniki:
- 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
- 2 szklanki mąki orkiszowej razowej
- 1 łyżka zmielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki zmielonych goździków
- 1/2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki zmielonego kardamonu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
----------------
- 450 g puree z dyni*
- 4 jajka
- 3/4 szklanki oleju
- 1 szklanka rodzynków
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów (niekoniecznie)
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Pierwsze 9 składników przesiać, wymieszać. Dodać pozostałe składniki i zmiksować tylko do połączenia się składników, na końcu dodając bakalie. Wymieszać.
Ciasto przelać do formy o wymiarach 33 x 20 cm (lub trochę większej) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180ºC przez około 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Można ciasto oprószyć cukrem pudrem lub wykonać kremową polewę charakterystyczną dla ciasta marchewkowego.
Kremowa polewa:
- 225 g kremowego serka philadelphia
- 4 łyżki miękkiego masła
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę i posmarować nią wierzch ciasta. Pokroić.
*Można wykorzystać gotowe puree z puszki lub zrobić je samemu - w tym celu dynię umyć i przekroić na mniejsze części, wydrążyć łyżką środek z nasionami. Tak przygotowaną dynię ułożyć w naczyniu żaroodpornym i przykryć pokrywką; piec w temperaturze 180ºC przez około 90 minut, do miękkości. Ostudzić, obrać ze skóry i zmiksować blenderem na puree.
|
![]() |
Czekoladowe ciasto z owocami i galaretką
Mocno czekoladowe ciasto, nie jest gliniaste i zakalcowate. Dzieci je kochają. Piecze się pięknie, zawsze z lekką górką (wyrównuję ją nożem, a jak mi się nie chce - odwracam ciasto spodem do góry
Składniki:
- 50 g gorzkiej czekolady 70%
- pół szklanki mleka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 jajko
- 2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 70 ml oleju słonecznikowego (około 1/4 szklanki)
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Wykonanie:
Mleko podgrzać. Do gorącego dodać połamaną czekoladę, wymieszać, do rozpuszczenia czekolady. Ostudzić.
Mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną przesiać.
Jajko (w całości) utrzeć na jasny krem. Dodać cukier i dalej ucierać. Wlać olej, śmietanę, ekstrakt i zmiksować. Dodać ostudzone mleko i zmiksować.
Do zmiksowanej masy dodać przesiane składniki, krótko zmiksować, tylko do połączenia się składników.
Formę tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Przelać do niej ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160ºC przez około 25 - 35 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, ostudzić. Ciasto urośnie z lekką górką - można ją delikatnie ściąć nożem, by wyrównać ciasto lub jeszcze ciepłe ciasto odwrócić spodem do góry i ułożyć na paterze, wystudzić. Wokół ciasta zapiąć z powrotem obręcz tortownicy.
Ponadto:
- 35 - 40 dag owoców lata, np. maliny, jeżyny, porzeczka czarna lub czerwona, wiśnie (mogą być mrożone, wtedy galaretka szybciej stężeje)
-2 galaretki wiśniowe (każda na 500 ml wody)
Galaretki rozpuścić w 750 ml wrzącej wody (czyli używamy o 1/4 mniej wody niż zaleca opakowanie). Wystudzić, schłodzić do momentu, gdy galaretka stężeje na tyle, że będzie ją można wyłożyć na owoce (uwaga: zbyt rzadka galaretka wsiąknie w ciasto).
Na ciasto zapięte w obręcz wyłożyć równo owoce, zalać tężejącą galaretką. Schłodzić w lodówce, do całkowitego stężenia galaretki.
Ostrożnie uwolnić ciasto z obręczy i podawać.
|
![]() |
Zdrowe - Razowe - Czekoladowe
Ciasto jest tak delikatne i puszyste, że nikt nie domyśli się dodatku mąki razowej.
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej razowej
- 80 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżki kakao
- 1/4 łyżeczki soli
- 60 g masła, o temperaturze pokojowej
- 1 i 1/4 szklanki brązowego cukru
- 2 jajka
- 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- pół szklanki kwaśnej śmietany 18%
- pół szklanki wrzącej wody
Wykonanie:
Do naczynia przesiać mąkę razową, kakao, sodę, sól, wymieszać. Odłożyć.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej lub mikrofali, lekko przestudzić (nie powinna stwardnieć).
W misie miksera utrzeć masło na puszystą masę. Pod koniec ucierania dodawać do niego partiami cukier, nadal ucierając. Wbijać kolejno jajka, ucierając po każdym dodaniu. Dodać ekstraktu z wanilii, wlać roztopioną czekoladę i zmiksować do połączenia. Do masy dodawać odłożoną wcześniej mąkę, na przemian ze śmietaną i miksować (tylko do połączenia się składników, nie dłużej). Na sam koniec wlać wrzącą wodę i wymieszać.
Ciasto przelać do formy o średnicy 23 cm, uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia (sam spód). Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 - 40 minut lub trochę dłużej- sprawdzając patyczkiem. Patyczek może być lekko oblepiony i mokry, ale nie może być na nim śladów surowego, lejącego ciasta.
Wyjąć z piekarnika, wystudzić, polać polewą czekoladową.
|
![]() |
Przekładaniec drożdżowy
Ciasto :
• 50 dag mąki
• 5 dag drożdży
• 5 żółtek
• 10 dag masła
• ½ szkl. mleka
• 5 łyżek cukru
Masa bakaliowa:
po 10 dag :
• daktyli
• fig
• rodzynek
• moreli suszonej
• śliwki suszonej
• skórka pomarańczowa
Masa orzechowo – kokosowa
po 15 dag
orzechów włoskich
wiórków kokosowych
• 3 białka
• ½ szkl cukru pudru
• 1 cukier waniliowy
Masa makowa
• 2 szkl sparzonego i zmielonego maku
• ¾ szkl cukru pudru
• 2 łyżki miodu
• 2 białka- piana
• 1 łyżka margaryny
Wykonanie:
Ciasto
Z drożdży, 1 łyżki ciepłego mleka, łyżki mąki i łyżki cukru przygotować rozczyn i odstawić by wyrósł. Żółtka utrzeć z cukrem na puch. Z przesianej mąki, rozczynu i masy jajecznej wyrobić ciasto. Dodać stopione letnie masło. Wyrabiać, aż ciasto zacznie odstawiać od palców. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Następnie podzielić je na 4 części i każdą część rozwałkować na wielkość prostokątnej blaszki (24x36 cm)
Masa makowa:
Mak sparzyć i zmielić 3x w maszynce. Rozpuścić miód z cukrem i margaryną przestudzony dodać do maku i wymieszać. Z białek ubić pianę i lekko wymieszać z masą makową. Wykładamy ją na pierwszą cześć ciasta i przyciskamy drugim.
Masa bakaliowa:
Bakalie kroimy na mniejsze części i wszystkie razem mieszamy. Następnie równomiernie rozkładamy na drugą część ciasta przyciskając trzecim plackiem
Masa orzechowo- kokosowa
Wiórki i orzechy mielimy z cukrami w robocie z nożami następnie dodajemy rozkłócone białka i lekko mieszamy. Wykładamy na trzecim placku i przyciskamy czwartym na całej powierzchni.
Piec około 60 min w temp 1800
Upieczone ciasto można polukrować i oblać polewą czekoladową
|
![]() |
Przepis na pyszne ciasto z herbatnikami:)
Potrzebne są następujące składniki:
2 opakowania herbatników, 1 opakowanie Śnieżki, 3 galaretki,dwie czerwone i jedna zielona,budyń, 2 szklanki melka oraz kostka margaryny.
Przygotowanie ciasta:
Należy ugotować budyń i go ostudzić a następnie utrzeć z margaryna,herbatniki wyłożyć na blache i rozsmarować na nich krem budyniowy,a potem nałożyć natępna wartswe herbatników,zieloną galaretke rozpuścić w szklance wody i Śnieżkę przygotowac wg przepisu na opakowaniu i wymieszac z galaretka w kolorze zielonym.Następnie należy wylac na herbatniki,ana wierzch wylać czerwoną krzepnącą galaretkę i do lodówki na kilka godzinek.
Życzę smacznego:)
|
Strona 1 z 4
Dodaj odpowiedź:
Przerwa techniczna ... ...
|