Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Użytkownik

Podaj przepis na sałatkę i wygraj kosz piknikowy

Utworzony przez justyna1, 2 kwietnia 2010 r. o 12:14
Kolorowa sałatka ryżowa Składniki: 200g ryżu ciemnego, 200g ryżu białego, 250 g młodej marchwi, 250 g fasoli w strąkach, 1 zielona papryka, 1 czerwona papryka. 500 g salami, 3 łyzki octu winnego, 9 łyżek oleju słonecznikowego lub rzepakowego, sól, mielony pieprz, mały peczek bazylii. Wykonanie: -Ryż ugotowac według przepisu na opakowaniu, dokładnie odsączyć. -Marchew obrać, pokroić w słupki o ługości ok. 4 cm. -Fasolę umyć, obrać łyko, pokroic na mniejsze kawałki. -Paprykę umyć, wykroic pestki, pokroic w drobna kostkę. -Marchewke i fasolkę wrzucic na 10 minut do wrzatku. Po ugotowaniu przelac zimna wodą, odcedzic. - Salami obrac ze skórki, pokroić w dużą jednocentymetrową kostkę. -W misce wymieszac ryż, salami, warzywa ugotowane, paprykę. -Do miski wlac ocet, ubijając wlewać olej, doprawić solą i pieprzem. - Bazylię umyć, otrząśnąć z wody, drobno pokroić, dodac do sałatki. -Polac sosem i całość odstawić na godzinę.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Sałatka rybno-owocowa Składniki: -sok z 1/2 cytryny, -sól, - 200 g filetów z dorsza / moga byc mrożone/, - 1 jajko, -1 łyżeczka musztardy, 1 łyzka musztardy, - słodka papryka w proszku, - pieprz mielony ziołowy, - szczypta cukru, - 1 pomarańcza, - 200 g zielonych winogron, - 1 jabłko. Przyrządzenie: -Sok/ połowę/ z cytryny wlać do 1/2 l wody, wsypac szczypte soli, wkładać kawałki dorsza. gotowac ok. 12 minut. - Mięso wyjąć , odsączyć, odłozyć do ostygnięcia. -Jajko ugotować. Przekroic na pół, wyjąć żółtko, dokładnie je rozetrzeć i połączyć z musztardą. - Doprawić sola ,pieprzem, papryką, dodac drobno posiekane białko. - Obrać pomarańczę, wszystkie cząstki obrac z powłoczki. - Umyte winogrona pokroic na połówki i wyjąć pestki. - Jabłko ze skórką pokroić na plasterki. wczesniej usunąć gniazda nasienne. - Filety pokroic na kawałki wielkości 1 kęsa i delikatnie wymieszac z pozostałymi składnikami. - Całość polac sosem, odstawic na kilka minut.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Sałatka egzotyczna: składniki: 1 główka sałaty lodowej 1 banan 5 mandarynek sos: pół szklanki śmietany 1 czerwona papryka 1-2 łyżki majonezu sałatkowego sok i skórka otarta z 1 cytryny 1 łyżka soku z pomarańczy 2-3 krople sosu tabasco 1-2 gałązki melisy sól, pieprz, cukier Paprykę umyć, oczyścić i bardzo drobno pokroić, połączyć z pozostałymi składnikami sosu, dokładnie wymieszać, przykryć i wstawić na 1-2 godziny do lodówki. Umytą i osuszoną sałatę porwać na kawałki, banana pokroić w plasterki i skropić sokiem z cytryny. Mandarynki obrać i podzielić na cząstki. Połączyć wszystkie składniki sałatki, polać mocno schłodzonym sosem, delikatnie wymieszać, posypać posiekaną zieloną melisą, udekorować listkami melisy i zajadać ze smakiem;-)
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Pyszna i szybka!! Skład: 2 słoiczki marynowanego selera z marchewką 1 puszeczka groszku zielonego 2 ząbeczki czosnku majonezik - według uznania(co do ilości) Wykonanie( banalnie proste) Odcedzić marchewkę z selerem z zalewy, dodać groszek, czonek przeciśnięty przez praskę oraz majonez. Wymieszczać i wcinać. Pyszna i zdrowa na wiosnę, kiedy nasz organizm walczy z przesileniem. Pozdrawiam Redakcję Justyna Walaszek Niedźwiedź 46 08-503 Nowodwór
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Pyszna i szybka!! Skład: 2 słoiczki marynowanego selera z marchewką 1 puszeczka groszku zielonego 2 ząbeczki czosnku majonezik - według uznania(co do ilości) Wykonanie( banalnie proste) Odcedzić marchewkę z selerem z zalewy, dodać groszek, czonek przeciśnięty przez praskę oraz majonez. Wymieszczać i wcinać. Pyszna i zdrowa na wiosnę, kiedy nasz organizm walczy z przesileniem. Pozdrawiam Redakcję
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Pyszna sałatka doskonała na piknik ale nadaje się również na eleganckie przyjęcie. Składniki: -mix sałat (radicchio czerwona, roszponka, frise) 2 garście -sałata masłowa 3 liście -paluszki krabowe surimi 5 szt -kukurydza 3 łyżki -por 3 cm kawałek -ser fetikos hochland 2 cm kawałek -żurawina suszona 2 łyżki -olej sezamowy do polania sałatki -suszone pomidory z bazylią i czosnkiem do posypania sałatki sos: -olej do sałatek 2 łyżki -woda 1 łyżka -sos do sałatek bazyliowo-ziołowy 1/2 opakowania sposób przyrządzania: W misce mieszamy mix sałat z sałatką masłową pokrojoną w paski. Dodajemy kukurydzę i por pokrojony w krążki. Dodajemy teraz paluszki krabowe pokrojone pod skosem, ser fetikos pokrojony w kostkę, żurawinę. Mieszamy. Robimy sos z podanych składników i polewamy sałatkę. Przekładamy na talerze i skrapiamy olejem sezamowym i posypujemy pomidorami suszonymi. Smacznego.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Nie wiem czy konkurs dalej trwa, ale zrobiłam ostatnio pyszną sałatkę, może się komuś przyda przepis. Sałatka składa się z rukoli, kawałków koziego sera, bekonu, gruszki i oliwy z oliwek. Można ją doprawić rozmarynem. Pyszna, polecam.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Sałatka z gyrosem Czas przygotowania: 1 godzin Czas smażenia: 1 godzin Składniki • 2 sztuki piersi z kurczaka • pół główki kapusty pekińskiej • 1 cebula • ketchup • majonez • przyprawa do gyrosa • 5 ogórków korniszonych • puszka kukurydzy Etapy przygotowania Pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Następnie podsmażamy na patelni z dużą ilością przyprawy do gyrosa. Czekamy aż ostygnie. Przekładamy do naczynia. Ikladamy warstwami: ketchup, pokrojoną w kostkę cebulę i ogórki, majonez, kukurydzę, ketchup, majonez, pokrojoną w paski kapustę pekińską.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
SZYBKA SAŁATKA WIOSENNA: - 1 brokuł - 2 krótkie swieze ogórki - 2 pomidory - 3 jajka - szczypiorek - sól, pieprz, majonez, śmietana Brokół gotujemy i kroimy w kostkę, ogórki i pomidory obieramy ze skórki i takze kroimy w kostke. Jajak gotujemy na twardo i kroimy, dodajemy pokrojony szczypiorek. Całośc doprawiamy sola i pieprzem. Nastepnie pare łyzek majonezu i troch smietany według uznania. Wszystko razem mieszmy. SMACZNEGO SAŁATKA Z KAPUSTY PEKINSKIEJ: - 1 srednia kapusta pekinska - ser feta - puszka kukurydzy - swieza papryka - majonez i ketchup - przyprawa magii - pieprz Kapuste kroimy w paski, i dodajemy do niej ser feta pokrojony w kostkę. Nastepnie kukurydze i pokrojona w drobna kostke paprykę. Całość delikatnie mieszamy, dodajac majonez według uznania i około 2 lyżek ketchupu. Nastepnie dodajemy magii do smaku i pieprz. Wszystko razem mieszamy. Smacznego Przepisy szybkie i pyszne bo sprawdzone. Zycze smacznego i pozdrawiam Dominika Kwiatkowska
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Moja ulubiona sałatka to: ugotowany makaron ryżowy, kukurydza z puszki, podsmażona pierś z kurczaka, zielony ogórek pokrojony w kostkę, papryka czerwona i żółta, odrobina majonezu, przyprawa curry, sól i pieprz i gotowe,Takie pyszne że palce lizać
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
moja ulubiona sałatka nie jest jakąś strasznie wyrafinowaną - jedni nazwą to zwykłymi pomidorami ze śmietaną, a ja nazwę prawdziwą delicją. Jak już wspomniałam są to pomidory, pokrojone w kostkę, ze śmietaną, dużą ilości przypraw (sól, pieprz i KONIECZNIE bazylia - bez bazylii nie jem ;]) robi się ją strasznie szybko i (to źle!) je się ją w mgnieniu oka. Polecam wszystkim gorąco, ewentualnie można dodać świeżego, chrupiącego ogórka, ale mi odpowiadają same pomidory
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Podaję mój przepis na wykwintną prostą sałtkę-jest przepyszna!!! Składniki: kalafior papryka czerwona sałata lodowa/ kapusta pekińska ogórek świeży żółty ser starty na dużych oczkach ananas w kostce majonez Sposób przyrządznia: Warzywa myjemy. Ogórka obieramy ze skórki, kalafior(ugotowany) rwiemy/kroimy na mniejsze różyczki. Paprykę i ogórek kroimy w kostkę, sałatę rwiemy w rękach, ser trzemy na tarce o dużych oczkach. Ananasa odcedzamy,kroimy w kostkę. Mieszamy wszystko razem, dodajemy 3-4 łyżki majonezu i gotowe. Warto spróbować jest boska!!!
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
I.Składniki: kiełki soi , 2 jajka, pęczek rzodkiewki, pęczek szczypiorku,15-20 dkg sera żółtego ,5-6 łyżek słonecznika uprażonego na patelni Sos:majonez+sok z połowy cytryny+szczypta soli i cukru. II.Składniki:5-6 kiwi,winogrona,4-5 banany,arbuz,3 pomarańcze,truskawki,6 mandarynek,2 gruszki,jabłko,puszka brzoskwiń Sos:sok z 1 cytryny i 3 łyżki miodu rozmieszać z sokiem z brzoskwiń i dodać do sałatki.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
MOJA ULUBIONA SAŁATKA:2 POMIDORY,ŚWIEZY OGÓREK, CEBULKA,OLIWKI,OREGANO OBOWIĄZKOWO,SÓL,PIEPRZ.POMIDORY, OGÓRKA I CEBULE KROIMI W KOSTKE.DODAJEMY KILKA OLIWEK.PRZYPRAWIAMY DO SMAKU I GOTOWE.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Smaczna i pożywna sałatka, a co najważniejsze- dziecinnie prosta:) Składniki: * duża podwójna pierś z kurczaka * 3 duże zielone ogórki wężowe * makaron ryżowy nitki Tao Tao * czerwona pasta curry Tao Tao * oliwa z oliwek 1. Pierś pokroić w grubą kostkę, podsmażyć na oliwie z oliwek 2. Ogórki pokroić w kostkę 3. Ugotowany makaron przełożyć do dużej misy, połączyć z kurczakiem i ogórkiem 4. Całość zalać pastą curry, wymieszać Schłodzić przed podaniem. Smacznego
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
SAŁATKA WIOSENNA Składniki: sałata lodowa, cykoria, kiełki: słonecznika(lub dowolne), pomidorki koktajlowe, pęczek rzodkiewek, mała czerwona cebula, Sos vinegrette: 1łyżka octu winnego, 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju, szczypta soli, świeżo zmielony czarny pieprz Przydotowanie: Sałatę lodową umyć, liście porwać do miski, z cykorii wykroić głąb listki pokroić na grube paski, następnie umyte pomidorki pokroić na połówki. Rzodkiewki umyć i pokroić w cienkie krążki, obraną cebulę pokroić w półksiężyce. Sos: Do miseczki wlać ocet winny, dodać sól. Wymieszać aż sól się rozpuści. Dolać oliwę, mieszać aż składniki się połączą. Doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Wszystkie pokrojone warzywa połączyć z porwaną sałatą, polać przygotowanym sosem i lekko wymieszać, odstawić na 20 minut w chłodne miejsce. Sałatkę przed podaniem posypać kiełkami.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Sałatka ze słonecznikiem!!! (ostatnio HIT) Pierś z kurczaka Opakowanie słonecznika łuskanego Kukurydza Czerwona fasola Ananas Natka pietruszki Przyprawa gyros lub kebab Majonez Pierś panierujemy przyprawą i dusimy na oleju. Gdy jest gotowa wyjmujemy z patelni i na tym samym oleju smażymy słonecznik. Gdy słonecznik i pierś ostygną mieszamy ze wszystkimi składnikami. Na koniec doajemu posiekaną natkę pietruszki PYSZNOŚCI Warto zrobic!
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
SMACZNA 20 dkg pieczarek obgotować w zakwaszonej wodzie bez soli 2 ogórki kiszone 1 jajko na twardo 1/2 puszki groszku 1 duże jabłko 1 pęczek szczypiorku Wszystko drobno posiekać dodać 4 łyżki majonezu, sól, pieprz, musztarda do smaku Smacznego!!!
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Miodowa. Palce lizać! Najpierw robimy sos:- łyżka musztardy, połówka soku z wyciśniętej cytryny, Łyżka miodu - wszystko miksujemy na idealną masę dodając powoli wlewając ok 2 pełne łyżki oliwy z oliwek. Sos gotowy. Następnie bierzemy mieszankę sałat- koniecznie rukola, lodowa, czerwona i jaką tylko chcemy. Mieszamy dokładnie w misce i rozdrabniamy według uznania. Następnie kroimy 3, 4 gruszki z zalewy (najlepsze domowej roboty, takie marynowane z octem, ale mogą być tez z puszki) w kostkę. Dodajemy do sałaty razem 2 łyżkami marynaty. Teraz kolej na ser pleśniowy z przerostem pleśni- najlepiej niebieskiej - rozdrabniamy go w kostkę ( tyle ile mamy ochotę - pamiętajmy, że nie każdy lubi ten smak- ja daję mniej więcej tyle, ile miejsca zjęły gruszki). Mieszamy dokładnie tak, aby składniki się połączyły, dodajemy szczyptę oregano. Całość polewamy obficie sosem miodowym. Palce lizać polecam! Dane osobowe: Agata Pietruczuk Broniewskiego 6a. 25 15- 730 Białystok agata_paula@poczta.fm
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Sałatka z zupek chińskich : składniki: 1 łagodna zupka chińska i 1 ostra, 2 piersi z kurczaka, mniejsza kapusta mekińska, puszka kukurydzy, 1 papryka (może być konserwowa) majonez,pieprz i sól Sposób przyrządzenia: Zupki chińskie przyrządzić według przepisu na opakowaniu (jedynie zalać je mniejszą ilością wody ok 1-1,5 szklanki) i pozostawić je do wystygnięcia.Filety z kurczaka pokroić w drobną kostkę, przyprawić solą oraz pieprzem i również pozostawić do wystygnięcia.Kapustę pekińską należy drobno posiekać (całość lub pół), czerwoną paprykę również pokroić w kostkę. Wsypać wszystko do większej miski dodać kukurydzę, przyprawić do smaku odrobiną soli i pieprzu i wymieszać z majonezem i odstawić na ok 2 godziny do lodówki. Smacznego
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Strona 10 z 15

Dodaj odpowiedź:

Przerwa techniczna ... ...