Kolorowa sałatka ryżowa
Składniki:
200g ryżu ciemnego, 200g ryżu białego,
250 g młodej marchwi,
250 g fasoli w strąkach,
1 zielona papryka, 1 czerwona papryka.
500 g salami,
3 łyzki octu winnego,
9 łyżek oleju słonecznikowego lub rzepakowego,
sól, mielony pieprz, mały peczek bazylii.
Wykonanie:
-Ryż ugotowac według przepisu na opakowaniu, dokładnie odsączyć.
-Marchew obrać, pokroić w słupki o ługości ok. 4 cm.
-Fasolę umyć, obrać łyko, pokroic na mniejsze kawałki.
-Paprykę umyć, wykroic pestki, pokroic w drobna kostkę.
-Marchewke i fasolkę wrzucic na 10 minut do wrzatku. Po ugotowaniu przelac zimna wodą, odcedzic.
- Salami obrac ze skórki, pokroić w dużą jednocentymetrową kostkę.
-W misce wymieszac ryż, salami, warzywa ugotowane, paprykę.
-Do miski wlac ocet, ubijając wlewać olej, doprawić solą i pieprzem.
- Bazylię umyć, otrząśnąć z wody, drobno pokroić, dodac do sałatki.
-Polac sosem i całość odstawić na godzinę.
|
|
Sałatka rybno-owocowa
Składniki:
-sok z 1/2 cytryny,
-sól,
- 200 g filetów z dorsza / moga byc mrożone/,
- 1 jajko,
-1 łyżeczka musztardy,
1 łyzka musztardy,
- słodka papryka w proszku,
- pieprz mielony ziołowy,
- szczypta cukru,
- 1 pomarańcza,
- 200 g zielonych winogron,
- 1 jabłko.
Przyrządzenie:
-Sok/ połowę/ z cytryny wlać do 1/2 l wody, wsypac szczypte soli, wkładać kawałki dorsza. gotowac ok. 12 minut.
- Mięso wyjąć , odsączyć, odłozyć do ostygnięcia.
-Jajko ugotować. Przekroic na pół, wyjąć żółtko, dokładnie je rozetrzeć i połączyć z musztardą.
- Doprawić sola ,pieprzem, papryką, dodac drobno posiekane białko.
- Obrać pomarańczę, wszystkie cząstki obrac z powłoczki.
- Umyte winogrona pokroic na połówki i wyjąć pestki.
- Jabłko ze skórką pokroić na plasterki. wczesniej usunąć gniazda nasienne.
- Filety pokroic na kawałki wielkości 1 kęsa i delikatnie wymieszac z pozostałymi składnikami.
- Całość polac sosem, odstawic na kilka minut.
|
|
Sałatka egzotyczna:
składniki:
1 główka sałaty lodowej
1 banan
5 mandarynek
sos:
pół szklanki śmietany
1 czerwona papryka
1-2 łyżki majonezu sałatkowego
sok i skórka otarta z 1 cytryny
1 łyżka soku z pomarańczy
2-3 krople sosu tabasco
1-2 gałązki melisy
sól, pieprz, cukier
Paprykę umyć, oczyścić i bardzo drobno pokroić, połączyć z pozostałymi składnikami sosu, dokładnie wymieszać, przykryć i wstawić na 1-2 godziny do lodówki. Umytą i osuszoną sałatę porwać na kawałki, banana pokroić w plasterki i skropić sokiem z cytryny. Mandarynki obrać i podzielić na cząstki. Połączyć wszystkie składniki sałatki, polać mocno schłodzonym sosem, delikatnie wymieszać, posypać posiekaną zieloną melisą, udekorować listkami melisy i zajadać ze smakiem;-)
|
|
Pyszna i szybka!!
Skład:
2 słoiczki marynowanego selera z marchewką
1 puszeczka groszku zielonego
2 ząbeczki czosnku
majonezik - według uznania(co do ilości)
Wykonanie( banalnie proste)
Odcedzić marchewkę z selerem z zalewy, dodać groszek, czonek przeciśnięty przez praskę oraz majonez. Wymieszczać i wcinać. Pyszna i zdrowa na wiosnę, kiedy nasz organizm walczy z przesileniem.
Pozdrawiam Redakcję
Justyna Walaszek
Niedźwiedź 46
08-503 Nowodwór
|
|
Pyszna i szybka!!
Skład:
2 słoiczki marynowanego selera z marchewką
1 puszeczka groszku zielonego
2 ząbeczki czosnku
majonezik - według uznania(co do ilości)
Wykonanie( banalnie proste)
Odcedzić marchewkę z selerem z zalewy, dodać groszek, czonek przeciśnięty przez praskę oraz majonez. Wymieszczać i wcinać. Pyszna i zdrowa na wiosnę, kiedy nasz organizm walczy z przesileniem.
Pozdrawiam Redakcję
|
|
Pyszna sałatka doskonała na piknik ale nadaje się również na eleganckie przyjęcie.
Składniki:
-mix sałat (radicchio czerwona, roszponka, frise) 2 garście
-sałata masłowa 3 liście
-paluszki krabowe surimi 5 szt
-kukurydza 3 łyżki
-por 3 cm kawałek
-ser fetikos hochland 2 cm kawałek
-żurawina suszona 2 łyżki
-olej sezamowy do polania sałatki
-suszone pomidory z bazylią i czosnkiem do posypania sałatki
sos:
-olej do sałatek 2 łyżki
-woda 1 łyżka
-sos do sałatek bazyliowo-ziołowy 1/2 opakowania
sposób przyrządzania:
W misce mieszamy mix sałat z sałatką masłową pokrojoną w paski. Dodajemy kukurydzę i por pokrojony w krążki. Dodajemy teraz paluszki krabowe pokrojone pod skosem, ser fetikos pokrojony w kostkę, żurawinę. Mieszamy.
Robimy sos z podanych składników i polewamy sałatkę. Przekładamy na talerze i skrapiamy olejem sezamowym i posypujemy pomidorami suszonymi.
Smacznego.
|
|
Nie wiem czy konkurs dalej trwa, ale zrobiłam ostatnio pyszną sałatkę, może się komuś przyda przepis. Sałatka składa się z rukoli, kawałków koziego sera, bekonu, gruszki i oliwy z oliwek. Można ją doprawić rozmarynem. Pyszna, polecam.
|
|
Sałatka z gyrosem
Czas przygotowania: 1 godzin
Czas smażenia: 1 godzin
Składniki
• 2 sztuki piersi z kurczaka
• pół główki kapusty pekińskiej
• 1 cebula
• ketchup
• majonez
• przyprawa do gyrosa
• 5 ogórków korniszonych
• puszka kukurydzy
Etapy przygotowania
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Następnie podsmażamy na patelni z dużą ilością przyprawy do gyrosa. Czekamy aż ostygnie.
Przekładamy do naczynia. Ikladamy warstwami: ketchup, pokrojoną w kostkę cebulę i ogórki, majonez, kukurydzę, ketchup, majonez,
pokrojoną w paski kapustę pekińską.
|
|
SZYBKA SAŁATKA WIOSENNA:
- 1 brokuł
- 2 krótkie swieze ogórki
- 2 pomidory
- 3 jajka
- szczypiorek
- sól, pieprz, majonez, śmietana
Brokół gotujemy i kroimy w kostkę, ogórki i pomidory obieramy ze skórki i takze kroimy w kostke.
Jajak gotujemy na twardo i kroimy, dodajemy pokrojony szczypiorek. Całośc doprawiamy sola i pieprzem.
Nastepnie pare łyzek majonezu i troch smietany według uznania. Wszystko razem mieszmy. SMACZNEGO
SAŁATKA Z KAPUSTY PEKINSKIEJ:
- 1 srednia kapusta pekinska
- ser feta
- puszka kukurydzy
- swieza papryka
- majonez i ketchup
- przyprawa magii
- pieprz
Kapuste kroimy w paski, i dodajemy do niej ser feta pokrojony w kostkę.
Nastepnie kukurydze i pokrojona w drobna kostke paprykę.
Całość delikatnie mieszamy, dodajac majonez według uznania i około 2 lyżek ketchupu.
Nastepnie dodajemy magii do smaku i pieprz. Wszystko razem mieszamy. Smacznego
Przepisy szybkie i pyszne bo sprawdzone. Zycze smacznego i pozdrawiam Dominika Kwiatkowska
|
|
Moja ulubiona sałatka to: ugotowany makaron ryżowy, kukurydza z puszki, podsmażona pierś z kurczaka, zielony ogórek pokrojony w kostkę, papryka czerwona i żółta, odrobina majonezu, przyprawa curry, sól i pieprz i gotowe,Takie pyszne że palce lizać
|
|
moja ulubiona sałatka nie jest jakąś strasznie wyrafinowaną - jedni nazwą to zwykłymi pomidorami ze śmietaną,
a ja nazwę prawdziwą delicją. Jak już wspomniałam są to pomidory, pokrojone w kostkę, ze śmietaną, dużą ilości przypraw (sól, pieprz i KONIECZNIE bazylia - bez bazylii nie jem ;])
robi się ją strasznie szybko i (to źle!) je się ją w mgnieniu oka. Polecam wszystkim gorąco, ewentualnie można dodać świeżego, chrupiącego ogórka, ale mi odpowiadają same pomidory
|
|
Podaję mój przepis na wykwintną prostą sałtkę-jest przepyszna!!!
Składniki:
kalafior
papryka czerwona
sałata lodowa/ kapusta pekińska
ogórek świeży
żółty ser starty na dużych oczkach
ananas w kostce
majonez
Sposób przyrządznia:
Warzywa myjemy. Ogórka obieramy ze skórki, kalafior(ugotowany) rwiemy/kroimy na mniejsze różyczki. Paprykę i ogórek kroimy w kostkę, sałatę rwiemy w rękach, ser trzemy na tarce o dużych oczkach. Ananasa odcedzamy,kroimy w kostkę. Mieszamy wszystko razem, dodajemy 3-4 łyżki majonezu i gotowe.
Warto spróbować jest boska!!!
|
|
I.Składniki: kiełki soi , 2 jajka, pęczek rzodkiewki, pęczek szczypiorku,15-20 dkg sera żółtego ,5-6 łyżek słonecznika uprażonego na patelni
Sos:majonez+sok z połowy cytryny+szczypta soli i cukru.
II.Składniki:5-6 kiwi,winogrona,4-5 banany,arbuz,3 pomarańcze,truskawki,6 mandarynek,2 gruszki,jabłko,puszka brzoskwiń
Sos:sok z 1 cytryny i 3 łyżki miodu rozmieszać z sokiem z brzoskwiń i dodać do sałatki.
|
|
MOJA ULUBIONA SAŁATKA:2 POMIDORY,ŚWIEZY OGÓREK, CEBULKA,OLIWKI,OREGANO OBOWIĄZKOWO,SÓL,PIEPRZ.POMIDORY, OGÓRKA I CEBULE KROIMI W KOSTKE.DODAJEMY KILKA OLIWEK.PRZYPRAWIAMY DO SMAKU I GOTOWE.
|
|
Smaczna i pożywna sałatka, a co najważniejsze- dziecinnie prosta:)
Składniki:
* duża podwójna pierś z kurczaka
* 3 duże zielone ogórki wężowe
* makaron ryżowy nitki Tao Tao
* czerwona pasta curry Tao Tao
* oliwa z oliwek
1. Pierś pokroić w grubą kostkę, podsmażyć na oliwie z oliwek 2. Ogórki pokroić w kostkę 3. Ugotowany makaron przełożyć do dużej misy, połączyć z kurczakiem i ogórkiem 4. Całość zalać pastą curry, wymieszać Schłodzić przed podaniem. Smacznego
|
|
SAŁATKA WIOSENNA
Składniki: sałata lodowa, cykoria, kiełki: słonecznika(lub dowolne), pomidorki koktajlowe, pęczek rzodkiewek, mała czerwona cebula,
Sos vinegrette: 1łyżka octu winnego, 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju, szczypta soli, świeżo zmielony czarny pieprz
Przydotowanie:
Sałatę lodową umyć, liście porwać do miski, z cykorii wykroić głąb listki pokroić na grube paski, następnie umyte pomidorki pokroić na połówki. Rzodkiewki umyć i pokroić w cienkie krążki, obraną cebulę pokroić w półksiężyce.
Sos:
Do miseczki wlać ocet winny, dodać sól. Wymieszać aż sól się rozpuści. Dolać oliwę, mieszać aż składniki się połączą. Doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Wszystkie pokrojone warzywa połączyć z porwaną sałatą, polać przygotowanym sosem i lekko wymieszać, odstawić na 20 minut w chłodne miejsce. Sałatkę przed podaniem posypać kiełkami.
|
|
Sałatka ze słonecznikiem!!! (ostatnio HIT)
Pierś z kurczaka
Opakowanie słonecznika łuskanego
Kukurydza
Czerwona fasola
Ananas
Natka pietruszki
Przyprawa gyros lub kebab Majonez
Pierś panierujemy przyprawą i dusimy na oleju. Gdy jest gotowa wyjmujemy z patelni i na tym samym oleju smażymy słonecznik. Gdy słonecznik i pierś ostygną mieszamy ze wszystkimi składnikami. Na koniec doajemu posiekaną natkę pietruszki
PYSZNOŚCI Warto zrobic!
|
|
SMACZNA
20 dkg pieczarek obgotować w zakwaszonej wodzie bez soli
2 ogórki kiszone
1 jajko na twardo
1/2 puszki groszku
1 duże jabłko
1 pęczek szczypiorku
Wszystko drobno posiekać dodać 4 łyżki majonezu, sól, pieprz, musztarda do smaku
Smacznego!!!
|
|
Miodowa. Palce lizać! Najpierw robimy sos:- łyżka musztardy, połówka soku z wyciśniętej cytryny, Łyżka miodu - wszystko miksujemy na idealną masę dodając powoli wlewając ok 2 pełne łyżki oliwy z oliwek. Sos gotowy. Następnie bierzemy mieszankę sałat- koniecznie rukola, lodowa, czerwona i jaką tylko chcemy. Mieszamy dokładnie w misce i rozdrabniamy według uznania. Następnie kroimy 3, 4 gruszki z zalewy (najlepsze domowej roboty, takie marynowane z octem, ale mogą być tez z puszki) w kostkę. Dodajemy do sałaty razem 2 łyżkami marynaty. Teraz kolej na ser pleśniowy z przerostem pleśni- najlepiej niebieskiej - rozdrabniamy go w kostkę ( tyle ile mamy ochotę - pamiętajmy, że nie każdy lubi ten smak- ja daję mniej więcej tyle, ile miejsca zjęły gruszki). Mieszamy dokładnie tak, aby składniki się połączyły, dodajemy szczyptę oregano. Całość polewamy obficie sosem miodowym. Palce lizać polecam!
Dane osobowe:
Agata Pietruczuk
Broniewskiego 6a. 25
15- 730 Białystok
agata_paula@poczta.fm
|
|
Sałatka z zupek chińskich :
składniki: 1 łagodna zupka chińska i 1 ostra, 2 piersi z kurczaka, mniejsza kapusta mekińska, puszka kukurydzy, 1 papryka (może być konserwowa) majonez,pieprz i sól
Sposób przyrządzenia:
Zupki chińskie przyrządzić według przepisu na opakowaniu (jedynie zalać je mniejszą ilością wody ok 1-1,5 szklanki) i pozostawić je do wystygnięcia.Filety z kurczaka pokroić w drobną kostkę, przyprawić solą oraz pieprzem i również pozostawić do wystygnięcia.Kapustę pekińską należy drobno posiekać (całość lub pół), czerwoną paprykę również pokroić w kostkę. Wsypać wszystko do większej miski dodać kukurydzę, przyprawić do smaku odrobiną soli i pieprzu i wymieszać z majonezem i odstawić na ok 2 godziny do lodówki. Smacznego
|
Strona 10 z 15
Dodaj odpowiedź:
Przerwa techniczna ... ...
|