Ja najbardziej lubię sałatke grecką. Oto składniki:
ser feta
4 duże pomidory
duży zielony ogórek
mała cebulka
sól
pieprz
oliwa z oliwek
Pomidory i ogórek pokroić w kostki, cebulkę delikatnie posiekać. Wrzucić wszystko najlepiej do szklanej miski, dodać także pokrojony w kosteczki ser feta. Całość wymieszać, pokropić oliwą i dodać do smaku sól i pieprz.
Sałatka jest prosta w przygotowaniu,smaczna i tania.Polecam
|
|
Sałatka szalonego kolorysty
Ta sałatka może być natchnieniem dla artystów, ze względu na swoją szaloną kolorystykę oraz nieprzewidywalny skład. Do dużej szklanej misy wrzucamy różne rodzaje sałat porwanych na kawałki, surowy szpinak, rucolę, listki bazylii, rzeżuchę i co tam jeszcze mamy zielonego i smacznego - to jest zielona baza. Możemy ją wzmocnić kawałkami kiwi. Dorzucamy następnie pokrojone na połówki świeże aromatyczne truskawki i pokrojoną w paseczki małą papryczkę chili, do tego czerwonego akcentu możemy dołożyć pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Białym dodatkiem będzie serek - w zależności od tego, co nam najbardziej smakuje: feta, mozarella, bryndza lub płatki parmezanu. A teraz następuje już pełna dowolność: oliwki, kapary, jajko - co kto lubi w sałatce, żeby tylko nie przesadzić z ilością składników - sałatka ma być bałaganiarska, ale nie do stopnia chaosu absolutnego. Polewamy całość sosem z octu balsamico, aromatyzowanej oliwy (bazylią, chili, czosnkiem lub cytryną) i ulubionych przypraw. I voila! Najbardziej odjechana sałatka na wiosenne pikniki gotowa! Nigdy się nie nudzi bo nigdy nie jest taka sama, cieszy oko i wygłodniałe brzuszki, pasuje do wszystkiego.
|
|
Moja sałatka dwukolorowa:
Składniki:
25dag białej i czerwonej fasoli z puszki
4 buraki czerwone
3 ziemniaki
2 jabłka
4 ogórki konserwowe
czerwona i biała cebula
2 ząbki czosnku
sok z cytryny
ok 6 łyżek majonezu
4łyżki jogurtu naturalnego
sól,pieprz
Przygotowanie:
Buraki i ziemniaki ugotować w łupinach,ostudzić , obrać i pokroić w
kostkę.
Obrane jabłka i ogórki pokroić w kostkę.
Obrać cebule i każdą oddzielnie posiekać.
Białą fasolę wymieszać z ziemniakami , połową jabłek i ogórków oraz
białą cebulą.
natomiast czerwoną fasolę połączyć z burakami,resztą ogórków i
jabłek oraz z czerwoną cebulą.
Majonez mieszamy z sokiem z cytryny,jogurtem,przeciśniętym przez prasę
czosnkiem ,szczyptą soli i pieprzu.
Każdą sałatkę mieszamy z połową sosu.
W szklanym naczyniu układamy na przemian warstwy sałatek.Odstawiamy na ok
30 min.
Smacznego!
|
|
Kolorowa sałatka wiosenna
Składniki:
1 kalafior
1 pęczek rzodkiewki
2 obrane pomidory
2 ogórki świeże bez skórki
1 jogurt naturalny duży
2 opakowania sosu sałatkowego koperkowego
Przygotowanie:
Kalafior ugotować w słonej wodzie, wystudzić. Pomidory, ogórki, rzodkiewkę kroimy w ćwiartki lub plastry, kalafior dzielimy na cząstki, składniki układamy na półmisku, sosy sałatkowe mieszamy z jogurtem nie zważając na przepis na opakowaniu, gotowym sosem polewamy sałatkę na półmisku, nie mieszamy. Całość wkładamy do chłodziarki na 1 godzinę.
|
|
Sałatka warstwowa
Ta sałatka tak przypadła mojej rodzinie i znajomym do gustu, że robię ją bardzo często, czasami zmieniam odrobinę składniki, ale nie za bardzo.
1 warstwa - 1/2 do 2/3 szklanki kaszy kuskus (przygotować wg informacji na opakowaniu)
2 warstwa - 30-50 dag mięsa pokrojonego w kostkę (mogą pieczone lub gotowane piersi z kurczaka, pieczona karkówka, szynka) ilość mięsa zależy od gustu
3 warstwa - ketchup (jeśli łagodny to można posypać więcej pieprzem później, chyba, że ktoś lubi łagodne smaki) - polać tyle, żeby mięso było przykryte
4 warstwa - 3-4 średniej wielkości cebule, pokrojone w kostkę
5 warstwa - słoik ogórków konserwowych lub kiszonych, pokrojonych w kostkę
6 warstwa - majonez, nałożyć tyle, żeby przykrywał ogórki, ale trochę więcej niż ketchup (zależy od smaku)
7 warstwa - puszka kukurydzy konserwowej, odsączyć, wyłożyć na majonez, posypać pieprzem
8 warstwa - główka kapusty pekińskiej, pokrojonej w paski
Sałatka najlepiej wygląda w szklanym przezroczystym naczyniu, gdzie widać wszystkie warstwy. Najlepsza jest po kilku godzinach i na drugi dzień, gdy wszystko "przegryzie się".
Jako dodatki i zamienniki, oprócz wcześniej wymienionych - można zamienić kukurydzę na groszek lub fasolę, lub dodać niezależnie. Można dodać paprykę świeżą lub konserwową (dodatek czerwieni "ożywia" sałatkę a surowa papryka powoduje fajne chrupanie )
Jeśli ktoś nie lubi kuskus to może użyć ryżu ugotowanego na sypko lub makaronu ryżowego, mnie jednak bardziej smakuje z kaszą, bo jest najbardziej neutralna w smaku i stanowi dobrą bazę dla reszty składników.
Zamiast kapusty pekińskiej może być sałata.
Jeśli zostanie trochę sałatki to można ją wymieszać. Wtedy ketchup i majonez utworzą sos o różowawym zabarwieniu. Może nie wygląda wtedy bardzo apetycznie, ale super w smaku.
jest znakomita na wszystkie okazje, domowe uroczystości, na grilla, na piknik...
Smacznego... jutro zamierzam zrobić tą sałatkę na Święta
Ostatnio edytowany 2 kwietnia 2010 r. o 13:02
|
|
Sałatka z tuńczykiem
Składniki: makaron grecki, 1 puszka tuńczyka, 1 puszka czerwonej fasoli, mieszanka kiełków, 1 puszka kukurydzy, majeranek, lubczyk
Makaron ugotować, poczekać, aż wystygnie, wymieszać z resztą składników, przyprawić, włożyć do lodówki na pół godziny. Proste i pyszne!
|
|
Sałatka wiosenna
SKŁADNIKI:
sałata lodowa
1 papryka czerwona
pęczek rzodkiewki
1 zielony ogórek
3 pomidory
1 por
puszka kukurydzy
oliwki
WYKONANIE: sałatę lodową podrzeć na kawałki, dodać pokrojone - paprykę, ogórek, pomidory, por, rzodkiewki, połączyć z kukurydzą. Całość wymieszać i polać sosem sałatkowym koperkowo-ziołowym Knorra /zawartość torebki mieszamy z 3 łyżkami wody i oleju/, ewentualnie doprawić solą do smaku.
Smacznego!
|
|
Sałatka z fasoli na czosnkowych grzankachSkładniki:
200 g fasoli cannellini (w puszce)
100 g fasoli czerwonej (w puszce)
natka pietruszki
4 kromki chleba
2 ząbki czosnku
łyżka soku z cytryny
4 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Odsączamy fasolki, przekładamy do półmiska. Przygotowujemy lekki sos na bazie: oliwy z oliwek, posiekanego ząbka czosnku i natki pietruszki oraz soku z cytryny. Doprawiamy do smaku.
- Na patelni z odrobiną oliwy z oliwek rumienimy na złoto chleb. Odsączamy na papierowym ręczniku. Nacieramy czosnkiem i polewamy delikatnie oliwą. Nakładamy sałatkę z fasoli na chrupiący chleb.
|
|
Brokułowe pesto na sałatce z zielonej soczewicy, mozzarelli i pomidorków
Składniki:
mozzarella
250 g brokułów (w tym 125 g na pesto)
100 g zielonej soczewicy
5 pomidorków czereśniowych
2 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
szczypta przyprawy Specialite suszone pomidory z bazylią i czosnkiem
szczypta suszonego oregano
sól
pieprz
Przygotowanie:
- Brokuły myjemy, osuszamy. Rozdzielamy na różyczki i gotujemy, aż będą miękkie. Odcedzamy i zalewamy zimną wodą. Ponownie odcedzamy. Różyczki brokułowe (125g) wkładamy do blendera, dodajemy obrane w całości ząbki czosnku oraz oliwę. Miksujemy pulsowo do uzyskania gęstej masy. Dodajemy Specialite, suszone oregano oraz pieprz i sól. Miksujemy kilka sekund. Pesto gotowe
- Soczewicę płuczemy dwa razy i gotujemy przez 15-20 minut. Odcedzamy
- Pozostałe brokuły rozkładamy na talerzu sałatkowym,dodajemy umyte i osuszone pomidorki czereśniowe pokrojone na ćwiartki, soczewicę oraz porwaną mozzarellę i podajemy z brokułowym pesto ułożonym na sałatce.
|
|
Rumowa sałatka orzechowa z ananasem i pomarańczą
Składniki:
mały ananas
1 pomarańcza
garść łuskanych orzechów włoskich
5 łyżeczek rumu
złote perełki Dr.Oetker'a
Przygotowanie:
- Przygotowujemy ananas: odkrawamy oba końce, następnie stawiamy owoc na desce i starannie obieramy ze skóry, kroimy na ćwiartki, a następnie wycinamy twardą część. Owoc kroimy następnie w ukośne plastry. Wrzucamy do miseczki.
- Z umytej i sparzonej pomarańczy odcinamy oba końce. Za pomocą giętkiego noża obieramy owoc ze skóry i białej błonki starannie, tak, aby móc następnie wykroić pomarańczowe "fileciki". Owoc dodajemy do ananasa.
- Obrane włoskie orzechy dodajemy do sałatki. Skrapiamy rumem i dodajemy perełki złote.
Sałatka jest najlepsza po godzinie.
|
|
Makaron z soczewicą i mozzarellą w brokułowym pesto
Składniki:
opakowanie makaronu fusilli rigati
mozzarella
brokuły
szklanka zielonej soczewicy
3 ząbki czosnku
8 łyżek oliwy z oliwek extra vergine
sól
pieprz
szczypta przyprawy Specialite suszone pomidory z bazylią i czosnkiem
szczypta przyprawy Specialite suszony czosnek w płatkach
Przygotowanie:
- Makaron gotujemy al dente. Odstawiamy i przykrywamy, aby pozostał ciepły.
- Soczewicę gotujemy, aż będzie miękka. Odstawiamy i przykrywamy.
- Przygotowujemy pesto brokułowe: Brokuły myjemy, rozdzielamy na różyczki i gotujemy, aż będą miękkie. Wrzucamy do blendera wraz z obranymi ząbkami całego czosnku i oliwą z oliwek extra vergine. Miksujemy pulsowo do uzyskania gęstego pesto. Doprawiamy solą, pieprzem, Specialite suszone pomidory z bazylią i czosnkiem i miksujemy jeszcze kilka sekund. Przekładamy do dużej miski.
- Ugotowany makaron mieszamy starannie z pesto brokułowym oraz soczewicą. Dodajemy porwaną mozzarellę i mieszamy. Danie podajemy ciepłe udekorowane pomidorkami czereśniowymi oraz Specialite suszone płatki czosnku.
|
|
....
Ostatnio edytowany 12 kwietnia 2010 r. o 10:33
|
|
Fusilli rigati z mozzarellą w brokułowym pesto
Składniki:
opakowanie makaronu fusilli rigati
mozzarella
brokuły
3 ząbki czosnku
8 łyżek oliwy z oliwek extra vergine
sól
pieprz
szczypta przyprawy Specialite suszone pomidory z bazylią i czosnkiem
szczypta przyprawy Specialite suszony czosnek w płatkach
Przygotowanie:
- Makaron gotujemy al dente. Odstawiamy i przykrywamy, aby pozostał ciepły.
- Przygotowujemy pesto brokułowe: Brokuły myjemy, rozdzielamy na różyczki i gotujemy, aż będą miękkie. Wrzucamy do blendera wraz z obranymi ząbkami całego czosnku i oliwą z oliwek extra vergine. Miksujemy pulsowo do uzyskania gęstego pesto. Doprawiamy solą, pieprzem, Specialite suszone pomidory z bazylią i czosnkiem i miksujemy jeszcze kilka sekund. Przekładamy do dużej miski.
- Ugotowany makaron mieszamy starannie z pesto brokułowym. Dodajemy porwaną mozzarellę i mieszamy. Danie podajemy ciepłe udekorowane pomidorkami czereśniowymi oraz Specialite suszone płatki czosnku.
|
|
Bakaliowy kuskus z kurczakiem i ciecierzycą
Składniki:
3 szklanki bulionu z kurczaka
400 g kaszy kuskus
2 piersi z kurczaka
2 marchewki
puszka ciecierzycy
garść suszonych moreli
dwie garście rodzynek
biała cebula
2 łyżki oliwy z oliwek
łyżeczka curry
sól
pieprz
Przygotowanie:
- Kaszę kuskus wsypujemy do dużej miski, zalewamy bulionem i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie kaszę rozdrabniamy widelcem.
- Na patelni z oliwą z oliwek extra vergine podsmażamy obraną i pokrojoną w półplasterki cebulę. Smażymy 2 minuty. Dodajemy łyżeczkę curry i smażymy jeszcze przez 2 minuty.
- Następnie dodajemy umyte i osuszone piersi z kurczaka pokrojone w grubą kostkę. Dodajemy do smażonej cebuli. Obrane i umyte marchewki kroimy w skośne plastry i dodajemy do kurczaka z cebulą. Mieszamy i dusimy, aż mięso będzie miękie, a marchewki al dente.
- W między czasie moczymy rodzynki i morele w gorącej wodzie, by napęczniały. Po tym czasie osączamy bakalie z wody i dodajemy wraz z osączoną ciecierzycą do kurczaka. Mieszamy delikatnie i dusimy przez chwilę, aby wszystkie składniki zostały obtoczone przez aromatyczny sos curry. Zdejmujemy z ognia, doprawiamy. Tak przygotowanego kurczaka z marchewką, ciecierzycą i bakaliami dodajemy do kaszy kuskus, mieszamy. Odstawiamy.
Potrawę można traktować jako doskonałą propozycję dania głównego jak i sałatki aromatycznej (wówczas musi pozostać w lodówce minimum 5 godzin).
|
|
Sałatka z białymi szparagami, bobem, kiełkami słonecznika i fetą
Składniki:
pęczek białych szparagów
300 g mrożonego bobu
garść kiełków slonecznika
kostka fety
czerwona cebula
pęczek koperku
szczypiorek
2 kosteczki przyprawowe bazylia Knorr
sól
pieprz
3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
Przygotowanie:
- Bób gotujemy. Obieramy za skórek
- Szparagi myjemy, obieramy obieraczką do warzyw i usuwamy zdrewniałe końcówki, kroimy na trzy części i gotujemy. Następnie kroimy na ćwiartki.
- Gotowy bób i szparagi wrzucamy do miski. Obraną cebulę, pokrojoną w kostkę dodajemy do sałatki wraz z umytymi i osuszonymi kiełkami słonecznika. Koperek oraz szczypiorek myjemy, osuszamy i grubo kroimy. Fetę osączamy i kruszymy.
- Ostatni krok to sos do sałatki na bazie oliwy z oliwek extra vergine, wymieszanej z kosteczkami Knorr bazyliowymi oraz solą i pieprzem doprawiony.
- Podajemy schłodzone, smaki muszą się przegryźć. Gotowe i smaczne jak znalazł na wiosenne wieczory.
|
|
Zielona soczewica w pomidorach pelati
Składniki:
2 szklanki zielonej soczewicy
2 marchewki
natka pietruszki
puszka pomidorów pelati w całości
1 l wody
1 cebula biała
łyżka zielonych oliwek nadziewanych papryką
2 łyżki białego octu winnego
3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
sól, pieprz
Przygotowanie:
- Soczewicę płuczemy dwa razy. Cebulę obraną kroimy w drobne plasterki. Podsmażamy na oliwie z oliwek extra vergine.
- Podsmażoną cebulę przekładamy do garnka, dodajemy marchewki umyte, obrane i pokrojone w słupki.Dodajemy soczewicę oraz pokrojone w grubą kostkę pomidory i sól. Dusimy klika minut
- Następnie zalewamy litrem wody i gotujemy do momentu, gdy soczewica będzie miękka. Dodajemy sos z pomidorów pelati oraz umytą i posiekaną natkę pietruszki i czekamy, aż sos zgęstnieje
- Kolejno dodajemy 2 łyżki octu winnego i pieprz. Gotujemy jeszcze klika minut. Danie gotowe do podania z pokrojonymi oliwkami zielonymi, najlepiej smakuje z czosnkowymi grzankami.
|
|
sałatka kebab- gyros:
Składniki
* 1 filet z kurczaka
* puszka kukurydzy
* 2-3 cebule
* ogórki konserwowe
* kapusta pekińska
* ketchup
* majonez
* przyprawa kebab-gyros
*
Opis przygotowania
Filet kroimy w mała kostkę i przyprawiamy przyprawą kebab-gyros.Zostawiamy najlepiej na noc.Następnie podsmażamy filet na patelni aż się zarumieni.przekładamy do salaterki.Następna warstwa to cebula pokrojona w kostkę i zrumieniona na złoty kolor.Te dwie warstwy pokrywamy warstwą ketchupu.Kolejne warstwy to warstwa kukurydzy i ogórek pokrojony w kostkę,na to majonez.Sałatkę zakańczamy kapustą pekińska pokrojoną wedle gustu.
przepyszna:)
|
|
Sałatka z kurczaka i serka pleśniowego. Składniki: 1 serek pleśniowy (camembert lub brie), 1 duża pierś z kurczaka, kapusta pekińska, 1 średnia cebula, 1 opakowanie grzanek (można zrobić samemu), majonez, smietana, sól, pieprz. Wykonanie: Kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem i usmażyć na oleju. Serek pokroić w kostkę. Cebule drobno posiekać, pokroić kapustę. Składnik przełożyć do miski. Polać majonezem wymieszanym z niewielką iloścą śmetany. Doprawić do smaku solą i pieprzem, możn dodać curry. Wymieszać. Na wierzchu ułożyć grzanki.
|
|
Serowe roladki bakłażanowe z pikantną sałatką z wstążek cukinii i puree paprykowym
Składniki:
1 duży bakłażan
1 mała cukinia
1 duża papryka czerwona
2 ząbki czosnku
kula sera mozzarella
50 g sera gorgonzola
1 papryczka chilli czerwona
7 łyżek oliwy z oliwek extra vergine
1/2 łyżki soku z cytryny
sól
pieprz
Przygotowanie:
- Wszystkie warzywa myjemy. Bakłażana kroimy na pół wzdłuż odcinając obie końcówki , a następnie w podłużne plastry (możemy pomóc sobie obieraczką do warzyw - plasterki wówczas będą równej grubości) i odstawiamy na 30 minut by moczyły się w osolonej wodzie. Po tym czasie osuszamy warzywo. Odcinamy oba końce cukinii. Kroimy na pół wzdłuż. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych. Wszystkie warzywa układamy na polanej oliwą z oliwek extra vergine patelni grilowej. Warzywa grilujemy do momentu uzyskania charakterytycznych dla grilowania pasów. Gotowe warzywa odkładamy na papierowy ręcznik, w tym paprykę do foliowego woreczka, aby łatwiej zdjąć skórę (na 15 minut).
- Pora na przygotowanie roladek: Na każdy plaster roladki układamy pokrojony w plastry ser mozzarella, a na nim kawałek sera gorgonzola. Delikatnie zwijamy i odkładamy.
- Sałatka: Z papryczki chilli usuwamy gniazda nasienne i charakterystycznej błonki, które sprawiają, że papryczka chilli jest tak ostra w smaku. Wrzucamy połowę chilli do miseczki, dodajemy wstążki cukinii i posiekany drobno 1 ząbek czosnku. Polewamy sosem z 1 łyżki oliwy z oliwek, 1/2 łyżki soku z cytryny i doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
- Puree paprykowe: W blenderze miksujemy zgrilowaną i obraną ze skóry paprykę, ząbek czosnku i połowę papryczki chilli. Dodajemy oliwę z oliwek extra vergine, sól, pieprz i jeszcze chwilę miksujemy.
Roladki układamy na talerzu, przybieramy sałatką i puree paprykowym.
|
|
anecia04 - bo zmonopolizujesz ten konkurs włącz w profilu odbieranie wiadomości
Ostatnio edytowany 2 kwietnia 2010 r. o 13:08
|
Strona 1 z 15
Dodaj odpowiedź:
Przerwa techniczna ... ...
|