![]() |
Morskie przygody- to przepis na sałatkę dla dużych i małych
Składniki:
ok. pół opakowania makaronu muszelki
paluszki krabowe (ok 10 sztuk)
maleńkie ogórki konserwowe (mogą być również surowe jeśli sałatkę będą jadły dzieciaki)
kukurydza z puszki (pół puszki)
papryka surowa
świeża natka pietruszki
malutka cebulka
sól
pieprz
słodka śmietanka 30% (ok. łyżki)
majonez ok. 2-3 łyżek
Wykonanie:
Makaron ugotować aldente, opłukany i wystudzony połączyć z:
-pokrojone w kostkę paluszki krabowe, cebulka, ogórki i papryka. Wszystkie składniki połączyć.
Sos:
majonez wymieszać ze śmietanką, przyprawami oraz posiekaną natką pietruszki.Polać sałatkę i dokładnie wymieszać.
Przybranie:
z paluszków krabowych, papryki i ogórka wykroić rybki i ułożyć na wierzchu sałatki.
Mniam!
|
![]() |
SPAGHETTI Z RODZYNKAMI
po 5dag rodzynek i pistacji
2 ząbki czosnku
parmezan
kilka łodyg szczypiorku
30 dag mielonego mięsa
2 łyżki koncentratu pomidorowego
150 ml bulionu warzywnego
1 op pomidorów-puszka
1 op spaghetti
sól,cukier,pieprz,curry
Rodzynki sparzyć,osączyć.Czosnek rozgnieść,szczypiorek posiekać.Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju,podsmażyć czosnek,połowę szczypiorku.dodać mięso,smażyć razem ok 8 min.Doprawić solą pieprzem.Dodać koncentrat,rodzynki,bulion,pomidory z puszki,2 łyżki curry.Dusić pod pokryciem 10 min.Makaron ugotować według przepisu.Pistacje posiekać.Parmezan zetrzeć na tarce.Porcje makaronu rozłożyć na talerze,polać sosem,,posypać serem,pistacjami,szczypiorkiem
|
![]() |
Elegancki budyń makaronowy
Składniki: 50 dag makaronu ( świderki, muszelki, kolanka czy wstążki - do wyboru), 1 szklanka waniliowego serka homogenizowanego, 1/2 szklanki gęstej śmietany,starta skórka i sok z jednej cytryny,1/2 szklanki rodzynek, 1 kieliszek rumu, 5 dag masła, 6 jajek i sól.
Rodzynki umyć w ciepłej wodzie i zalać rumem. Po napęcznieniu odcedzić i drobno posiekać. Makaron ugotować al dente, odcedzony wymieszać z łyżką masła. Pozostałe masło utrzeć z serkiem,sokiem i skórką z cytryny, śmietaną, żółtkami oraz rodzynkami. Wymieszać dobrze z makaronem. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, wymieszać z masą makaronową. Formę do zapiekania natłuścić, przełożyć do niej masę makaronową i przykryć folią aluminiową. Wstawić do większego naczynia z wodą ( powinna sięgać do połowy formy) i piec ok.1 godziny.
|
![]() |
MAKARON ORZECHOWY
30 dag makaronu kokardki
łyżeczka soli
2 łyżki oliwy
2 dag masła
10 dag orzechów włoskich
10 dag cukru pudru
20 dag moreli
Makoron ugotować z dodatkiem soli,oliwy.Odcedzony przełożyć do miski,dodać masło,wymieszać.Orzechy grubo posiekać,zrumienić na suchej patelni.dodać do makaronu.Doprawić cukrem,dodać pokrojone morele.Rozłożyć na talerze.Smacznego.
|
![]() |
Serowe lasagne
8 płatów makaronu lasagne
20 dag masła
20 dag cukru
łyżka miodu
4 dag płatków migdałowych
1 cukier waniliowy
4 jajka
sól
1 kg twarogu najlepiej mielony
1 budyń waniliowy w proszku
sok z cytryny
25 dag czereśni mogą być mrożone
Lasagne wrzucić na wrzątek,gotować 5 min.osączyć.Rozgrzać 4 łyżki masła,dodać 7 łyżek cukru,miód,płatki migdaławe,wymieszać.Resztę masła utrzeć z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym.Dodać szczyptę soli.ucierając dodać żółtka,ser,budyń,Masę doprawić sokiem z cyrtyny.Dodac ubite białka.Na dnie formy żaroodpornej rozłożyć część sera.Przykryć połową makaronu.Połową masy serowej,rozłożyć połowę czereśni.Przykryć makaronem,serem,czereśniami.Posypać migdałami.Zapiekać 40 min-180 stopni.
|
![]() |
Makaronowy omlet
20 dag makaronu świderki
1/2 czerwonej papryki
10 dag baleronu wędzonego w plasterkach
mała cukinia
2 jajka
łyżka bazyli
1/4 szkl jogurtu
2 łyżki oliwy z oliwek
sól,pieprz
Makoron ugotować w osolonym wrzątku.Przelać zimną wodą.Paprykę pokroić w paski,cukinię w krążki.Na patelni rozgrzac oliwę,wrzucić warzywa,baleron,obsmażyć.Dodac makaron chwilęsmażyć.Jajka roztrzepać z jogurtem,doprawić solą ,pieprzekm,wlać na patelnię.Usmażyć.Przed podaniem posypać bazylią.
|
![]() |
Obiad z patelni
40 dag mielonego miesa
puszka zielonego groszku
30 dag ugotowanego makaronu wstążki
30 dag pieczarek
3 pomidory
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 papryczka chili
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1/2 łyżeczki mielnej papryki
sól.pieprz
Cebulę,papryczkę,pieczarki i czosnek posiekać.Pomodory obrać ,rozdrobnić.Na patelni rozgrzać tłuszcz,zeszkilić cebulę czosnek,dodać papryczkę,mieso,smażyć na dużym ogniu.Doprawić solą,pieprzem,papryką mieloną.Dodać pieczarki , osączony groszek.Po 15 min smażenia dodać makaron,pomidory,wymieszać.Koncentrat rozcieńczyć w 1 szkl przegotowanej wody i dodac do potrawy.Chwilę dusić.Podawać zaraz po przygotowaniu.
|
![]() |
ZAPIEKANKA MORSKIE ROZMAITOŚCI
25 dag makaronu świderki
40 dag mrożonej mieszanki owoców morza
20 dag pieczarek
2 łyżki oliwy
4 łyżki startego żółtego sera
2 jajka
majeranek,tymianek,natka,chili,sól,pieprz
Owoce morza przelać wrzątkiem bez uprzedniego rozmrażania.Makaron ugotować na półtwardo.Pieczarki podsmażyc na oliwie.Jajka roztrzepać,wlać do makaronu,dodać owoce morza,pieczarki,zioła ,przyprawić do smaku.Przygotowane składniki przełożyć do natłuszczonej formy,posypać serem.Zapiekać 20 min-195 stopni.Przed podaniem posypać natką.
|
![]() |
Zapiekanka makoronowa z mandarynkami
15 dag makaronu muszelki
1/2 ugotowanego lub pieczonego kurczaka
1 szkl śmietany
1/2 szkl mleka
5 plastrów ananasa z puszki
2 mandarynki
4 łyżki rodzynek
1 jajko
łyżka masła
łyżka sosu sojowego
1/2 łyżeczki curry
łyżka natki
sól pieprz
Makoron ugotować na półtwardo.Przełożyć do natłuszczonego żaroodpornego naczynia.Przykryć pokrojonym w kostkę kurczakiem,Rodzynki sparzycć,osączyć mandarynki podzielić na cząstki,ananas pokroić w kostkę, dodać do makaronu wymieszać.Śmietane i mleko połączyć z roztrzepanymi jajkami,dodać sos sojowy,curry,sól,pieprz.Polać makaron.,Zapiekać 20 min -180 stopni.Podawać w tym samym naczyniu posypaną natką ,ewentualnie ozdobioną owocami. .
|
![]() |
Makaron owocowy
20 dag makaronu kokardki lub rurki
szczypta soli
1 jabłko
1 gruszka
2 renklody
15 dag winogron
łyżka cukru
łyżeczka cynamonu
oliwa
melisa
Makaron ugotować al dente w posolonej wodzie.Odcedzić ,przelać zimną wodą.Owoce pokroić na kawałki,winogrona przepołowić,usunąć pestki.Owoce połączyć,oproszyć cukrem,cynamonem,wymieszać.Połączyć z makoronem,skropić oliwą.Udekorować melisą.
|
![]() |
Makaron z okruchami chleba
40 dag makaronu spaghetti
5 łyżek oliwy z oliwek
100 g filecików anchois
100 g okruchów z białego chleba
2 ząbki czosnku
5 łyżek czarnych oliwek bez pestek
łyżka kaparów
sok i skórka z 1 cytryny
pieprz
Rozgrzać 2 łyżki oliwy,dusić fileciki,aż sie całkowicie rozpadną.dodać czosnek,chwilę poddusić.Rozgrzać pozostałą oliwę,wsypać chleb,smażyć ,aż wchłonie oliwę,i zacznie brązowieć.Makoron ugotować według przepisu na opakowaniu.odcedzić ,przelać zimną wodą.Makaron połączyć z chlebem,pastą anchois,oliwkami,kaparami,sokiem i skórką z cytryny.Doprawić pieprzem,ewentualnie solą.
|
![]() |
MAKARON TYKOCIŃSKI
Składniki:
- 1/4 kg makaronu (świderki, rurki, kolanka, penne)
- 1 1/2 szklanki tłustego białego sera
- 4 łyżki masła lub margaryny
- sól
- pieprz
- garść posiekanej zieleniny (szczypiorek, natka pietruszki)
WYKONANIE:
Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie, dobrze odcedzić. Ser przetrzeć przez sito. Masło rozgrzać na patelni, wrzucić makaron i smażyć, stale mieszając, do lekkiego zrumienienia. Zdjąć z ognia i wymieszać z przetartym serem. Doprawić do smaku z solą i pieprzem. Posypać posiekaną zieleniną. Podawać z dodatkiem pikantnych surówek.
Trzeba uważać, żeby nie rozgotować makaronu, bo znacznie pogorszy to smak potrawy.
Smacznego!
Natalia K.
|
![]() |
DANIE Z WOKA
kapusta pekińska
por
cebula
marchew
cukinia
pierś z kurczaka
sos sojowy
ząbek czosnku
przyprawa pięć smaków
1/2 kg makaronu sojowego lub ryżowego
olej
kiełki fasoli mung lub słonecznika
Warzywa pokroić -por w talarki,cukinia w plasterki,cebula w piórka,marchew i kapusta w paski.Włożyć do trzech oddzielnych misek;por z cebulą,cukinia z kapustą,machchew.Mięso pokroić w kostkę włożyć do następnej miski,skropić sosem sojowym.dodać rozgnieciony czosnek przyprawę .Rozgrzać olej obsmażyc mięso,wyjąć .Makaron przygotować zgodnie z opisem.W woku rozgrzać kolejną porcję oliwy obsmażyć cebulę,por,dodać marchew,smażyć 2 min.Dodać mieso,cukinię i kapustę,doprawić sosem,Ugotowany makaron dodać do warzyw,wymieszać .Posypać kiełkami.
|
![]() |
CONCHIGLIONI NADZIEWANE PIECZARKAMI
50 dag makaronu duże muszke
1 kg pieczarek
2 pęczki natki pietruszki
3 ząbki czosnku
3 łyżki parmezanu
5 łyżek oliwy z oliwek
sól,pieprz
Makoron ugotować al dente.Pieczarki pokroić w plasterki.Czosnek posiekać zrumienić na 3 łyżkach oliwy,dodać pieczarki,smażyć do miękkości,doprawić solą i pieprzem,wymieszać z posiekaną natką.Napełnić muszle,ułozyć w żaroodpornym naczyniu posmarowanym oliwą.Posypać parmezanem,skropic oliwą.Zapiec w 180 stopni.
|
![]() |
SPAGHETTI CYTRYNOWE
500g makaronu spaghetti
3 żółtka
200 ml kwaśnej śmietany
80 g parmezanu
łyżka soku z cytryny
skórka z 1/2 cytryny
łyżka natki
1/2 łyżeczki pieprzu
łyżka masła
Żółtka utrzeć z e śmietaną,dodać sok z cytryny,pieprz.Makoron ugotować wegług przepisu na opakowaniu.Po odcedzeniu wymieszać z sosem,posypać natką,od rozu podać.
|
![]() |
Makaron z orzechami
500 g makaronu spaghetti
4 żółtka
ok 24 orzechów laskowych
80 g masła
80 g parmezanu
sól
Orzechy drobno posiekać.Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.Masło roztopić,wymieszać z żółtkami,orzechami ,serem,kilkoma łyżkami wody spod makaronu.Odcedzony makaron wymieszać z sosem.Podać ciepły.
|
![]() |
Zapiekanka
50 dag makaronu świderki lub kolanka
6 łyżek masła
50 dag kwaśnych jabłek
10 suszonych śliwek
1/4 łyżeczki mielonych goździków lub cynamonu
5 łyżek cukru
sok z cytryny
bułka tarta
Śliwki namoczyć ,ugotować,pokroić w paski.Matoron ugotować al dente w osolonej wodzie z łyżeczką oliwy.Odcedzony wymieszać z 5 łyżkami masła.Obrane jabłka zetrzeć na tarce duże oczka.Makaron wymieszać z cukrem,przyprawami,jabłkami,śliwkami.Przełożyć do natłuszczonej formy.Posypać bułką,wiórkami masła.przykryć-zapiekać 30 min,180 stopni.Odkryć i zapiekać jeszcze 15 min.Przed podaniem możemy ją polać słodką śmietaną.
|
![]() |
Tarta
Ciasto-40 dag mąki,20 dag masła,sól,gałka muszkatołowa.lodowata woda.
Nadzienie-50 dag makaronu świderki
25 dag pieczarek
2 pory
10 dag wędlin- mieszane
sok z cytryny
natka
oliwa
sól,pieprz
SOS;
5 dag masła
2 łyżki mąki
2 szkl mleka
sól,pieprz,gałka
parmezan
2 żółtka
Ciasto;mąką siekać z masłem,dodać zimną wodę,szczyptę soli,pieprzu i gałki.Uformawać kulę przykryć i wstawić do lodówki na 1 godz.Wyłożyć nim formę do tart,nakłuć.Zapiec 15 min-200 stopni.
Sos-roztopić masło,wymieszać z mąką.powoli wlewać mleko,stale mieszająć do chwili zgęstnienia.Zdjąć z ognia i dodać starty ser ubity z żółtkami.Makoron ugotować al dente z łyżką oliwy.Pory sparzyć,pokroić w plasterki.Pieczarki posiekać ,skropić sokiem z cytryny.Wędlinć pokroić w kostkę.Wymieszać makaron z pieczarkami,porami,wędliną,zieleniną.Podpieczony spód ciasta posmarować połową sosu,na nim ułożyć makaron,przykryć sosem.Zapiekać ok 30 min.Powinna utworzyć się złocista skórka
|
![]() |
Makaron z bazylią i burakiem
1 ugotowany burak czerwony
1 sałata radicchio
40 g orzeszków piniowych
5 łyżek oliwy z oliwek
360 g makaronu kokardki
10 listków bazylii
sól,pieprz
Burak pokroić-zmiksować z orzeszkami,oliwą,dodać czerwone brzegi liści sałaty,doprawić solą i pieprzem.Makoron ugotować w osolone wodzie.Odcedzony połączyć z bazylią,przecierem buraczanym.Podawać ciepły.
|
![]() |
Spaghetti fantazja
30 dag makaronu spaghetti
15 dag tuńczyka w oliwie
5 dag orzechów laskowych
skórka z 1 cytryny
5 łyżek oliwy extra virgine
po łyżeczce posiekanej natki,majeranku
sól,pieprz
Zmiksować połowę tuńczyka,orzechy,zieleninę,skórkę z cytryny,oliwę.Doprawić solą i pieprzem.Makoron ugotować według przepisu na opakowaniu.Wymieszać z sosem.Pozostały tuńczyk rozdrobnić,posypać po makaronie.Od razu podać.
|
Strona 1 z 5
Dodaj odpowiedź:
Przerwa techniczna ... ...
|