Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Użytkownik

Podaj przepis, wygraj zestaw nagród od firmy Pudliszki

Utworzony przez Ewa, 20 lipca 2012 r. o 11:51
WIEPRZOWINA SŁODKO-KWAŚNA 50 dag schabu łyżeczka imbiru 1 cebula3 ząbki czosnku Papryka zielona i czerwona 1 zielony ogórek łyżka koncentratu 10 dag ananasa z puszki 100 ml soku z pomarańczy łyżka maki ziemn łyżka miodu sól,pieprz,olej Marynata;białko z 1 jajka, po łyżce octu winnego,wódki 2 łyżki sosu sojowego sól Schab pokroić w dużą kostkę,wymieszać ze składnikami marynaty,odstawić na 30 min.Obsmażyć na oleju,wyjąć osączyć.Posiekany czosnek,imbir zrumienić na oleju,dodać posiekaną cebulę,pokrojoną w kostkę paprykę,smażyć ok 1 min.Dodać sok z pomarańczy,koncentrat,miód.mąkę.Gotować do zgęstnienia.Doprawić solą i pieprzem.Dodać ananas pokrojony w kostkę,plasterki ogórka,zagotować.Włożyć mięso,wymieszać.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
TARTA WARZYWNA Ciasto;20dag mąki,5 jajek,5 dag orzechów włoskich,1 margaryna,sól. Farsz;po 1 czerwona papryka,brokuł,cukinia,cebula 2 marchweki 10 dag kukurydzy 10 dag zielonego groszku 1/2 szkl mleka 10 dag sera gouda Ciasto,zagnieść ciasto z dodatkiem 4 łyżek zimnej wody.Rozwałkować ,wyłożyć jedną dużą lub kila małych form na tarte.Zapiekać 15 min 180 stopni. Warzywa oczyścić.Marchew pokroić w słupki,paprykę w paski,cebulę w piórka,cukinie w kostkę,brokuł podzielić.Wszystkie warzywa włożyć na patelnię na oliwę,dodać groszek,kukurydzę,smażyć 10 min.Rozłożyć na podpieczonym cieście.Możemy dodać rozgnieciony czosnek.Śmietanę wymieszać z mlekiem,serem,polać warzywa.Zapiekać 40 min
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
PATELNIA ROZMAITOŚCI 40 dag ziemniaków pęczek młodych marchewek 2 pęczki dymki 15 dag strączków zielonego groszku pęczek natki 3 łyżki masła 2 łyżki mąki 50 dag filetów ryby marskiej sok z 1 cytryny łyżka oleju po 200 ml białego wytrawnego wina i kremówki łyżeczka bulionu w proszku Ziemniaki ugotować w mundurkach-20 min.Marchew pokroić w półplasterki,strąki groszku na połówki.Natkę posiekać,wymieszać z masłem,mąką,zagnieść i wstawić do lodówki.Marchew i groszek obgotować-3 min.Przelać zimną wodą.Rybę pokroić na kawałki,posolić,skropić sokiem z cytryny,obtaczać w mące.obsmażyć na oleju.Na tym samym tłuszczu usmażyć na złoto plasterki ziemniaków.Do tłuszczu po smażeniu dodać wino,bulion,zagotować ,dodać śmietanę.Gdy się zagotuje dodać zagniecioną natkę ,chwile gotować.Włożyć wszystkie składniki,podgrzać.Posypać natką
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
GULASZ DROBIOWO-WARZYWNY po 25 dag marchewki,pieczarek 15 dag groszku cukrowego 50 dag filetu z piersi indyka 4 łyżki olwy sól,pieprz biały 1/2 l bulionu warzywnego 2 łyżeczki musztardy z całymi ziarnami 20 dag kremówki 3 łyżki zasmażki natka Marchew pokroić w plasterki,pieczarki w kostkę,groszek na połówki,Mięso pokroić w kostkę,usmażyć na złoty kolor na oliwie.Zdjąć z patelni oprószyć solą,pieprzem.Na tym samym tłuszczu usmażyć pieczarki.Zagotować bulion,dodać marchewki,groszek,po 2 min mięso,pieczarki,śmietanę,musztardę,chwilę dusić.Gulasz zagęścić zasmażką.Doprawić solą,pieprzem,posypać natką.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
CHŁODNIK Z OGÓRKÓW 0,5l przegotowanej i schłodzonej wody 2 łyżki śmietany (18%) 3 ogórki zielone 1 cebula szczypiorek koperek sól, pieprz, kwasek cytrynowy Pokroić cebulę w kostkę, włożyć do małego garnka, posypać solą i pognieść łyżką aż puści sok. Dodać zimnej wody. 2 łyżki śmietany rozmieszać w tej wodzie. Dodać pokrojone w plasterki ogórki, szczypiorek, koperek. Doprawić solą(wcześniej już soliliśmy cebulę), pieprzem i do smaku kwaskiem cytrynowym. Schłodzić w lodówce. Przelać do szklanki lub talerza. Podawać z młodymi ziemniaczkami ze skwarkami i koperkiem. Pychota
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
SCHAB Z KOKOSEM 50 dag schabu 2 czerwone cebule 6 ząbków czosnku 1 szkl bulionu warzywnego 400 ml mleczka kokosowego sok z 1/2 cytryny 3/3 szkl wiórków kokosowych łyżeczka kurkumy 2 łyżeczki chili olej sól,pieprz 20 dag ryżu Schab kroimy w paski,dodajemy połowę posiekanego czosnku,oprószamy pieprzem,zalewamy 100 ml mleczka,chłodzimy 1 godz.Posiekaną cebule podsmażyć na oleju,dodajemy pozostały czosnek,chili,curry,kurkumę.Dodajemy schab ,dusimy 20 min.Wlewamy bulion,łyżkę wiórek,gotujemu ,aż bulion odparuje.Dodajemy resztę mleka ,sok z cytryny,dusimy 30 min.Dodajemy pozostałe wiórki,chwilę dusimy.Ryż gotujemy na sypko,podajemy z potrawą.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
RYBA Z BRZOSKWINIAMI 1kg ryby morskiej 3 łyżki mąki 2 papryki czerwone 1 żółta 1 duża cebula puszka brzoskwiń 2 łyżki ketchupu olej sól,pieprz cukier Filety obtaczać w mące,usmażyć na oleju,odstawić .Papryki i cebule pokroić w kostkę.Brzoskwinie odsączyć sok zachować.Cebule zeszklić na oleju,dodać paprykę dusić do miękkości.Dodać ketchup,sól,pieprz ,cukier do smaku,sok z brzoskwiń.Wymieszać dodać pokrojone w kostkę brzoskwinie,chwilę razem dusić.Rybę rozłożyć na talerze,polać owocowym sosem.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Gulasz hiszpański 80 dag schabu 2 łyżki oleju 2 cebule 3 pomidory 1 czerwona papryka puszka ananasa 3 ząbki czosnku posiekany imbir curry,sól,pieprz Posiekaną cebule zeszklić na oleju,dodać rozgnieciony czosnek.Mięso pokroić na kawałki ,obsmażyć na tłuszczu.Paprykę pokroić w paski , obrane pomidory w plasterki.Warzywa dodać do mięsa,dusić 45 min.W połowie duszenia dodać pokrojony w kostkę ananas wraz z zalewą.Doprawić solą,pieprzem,imbirem,curry,dusić ok 5 min.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Generałki 1 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach, 30 dag mięsa wieprzowego, 1 cebula, 1 łyżka zmielonych lub drobniutko posiekanych pestek słonecznika, 2 jajka, 5-6 łyżek mąki pszennej, tarta bułka, garść posiekanej zieleniny ( natka pietruszki, bazylia, koperek, szczypiorek), tłuszcz do smażenia, sok z cytryny, sól i pieprz. Mięso kroimy w drobniutką kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny, nacieramy przyprawą ( wg uznania), przykrywamy folią spożywczą na 1 godzinę. Cebulę pokrojoną w kostkę szklimy na łyżce tłuszczu. Dodajemy mięso, podlewamy 1-2 łyżkami wody i dusimy pod przykryciem. Ciepłe ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę razem z mięsem i cebulą. Dodajemy jajka, ziarna słonecznika, posiekaną zieleninę i mąkę. Doprawiamy do smaku. Formujemy niewielkie kotleciki, panierujemy w tartej bułce i smażymy z obu stro na złoty kolor. Smacznego!
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
PAELLA ANANASOWA 100 g ryżu paella 1 banan 1 czerwona i zielona papryka 1 cebula 4 łyżki oleju 250 ml bulionu warzywnego szczypta szafranu 125 g posiekanych pomidorów 50 g mrożonego zielonego groszku słodka papryka w proszku 200 g ananasa świeży szczypiorek sól,pieprz Paprykę posiekać.Rozgrzać 2 łyżki oleju dodać cebulę,ryż,pieprz ,lekko zrumienić.Bulion zagotować z szafranem,dodać do ryżu.Gotować zgodnie z instrukcją.Groszek i pomidory dodać na ostatnie 5 min gotowania.Doprawić solą,pieprzem,papryką.Ananasa pokroić na kawałki,banany w plasterki,zrumienić na oleju,dodać do ryżu.Posypać szczypiorkiem
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Risotto bananowe 300 g ryżu do risotto 4 banany 60 g cebuli 2 ząbki czosnku 200 g pora 400g zielonych szparagów 1 l bulionu z kurczaka pęczek bazylii 300 g pomidorów 4 łyżki oliwy z oliwek sól,pieprz 50 g parmezanu Rozgrzać niewielką ilość oleju dodać posiekaną cebulę i czosnek,smażyć 5 min.Dodać por pokrojony w plasterki,ryż.,smażyć 2 min.Dodać połowę bulionu,,zagotować.Trzymać na ogniu lecz nie gotować.Kiedy cały bulion wchłonie ryż dodać resztę i dusić 25 min.Obrane i pokrojone banany i pomidory,dodać 5 min przed końcem duszenia.Doprawić solą,pieprzem,dodać parmezan,posypać bazylią
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
CUKINIE MIGDAŁOWO-ORZECHOWE 4 cukinie duża cebula 3 łyżki startego razowego chleba po 1/2 szkl posiekanych migdałów,orzechów laskowych łyżeczka vegety 3łyżki natki pietruszki po łyżeczce posiekanego majeranku,rozmarynu sól,pieprz po 2 łyżki masła,oliwy łyżka białego wytrawnego wina Cukinie przeciąć na pół,wydrążyć miąższ,włożyć na 1 min do wrzątku.Miąższ drobno posiekać.Cebulę zeszklić na oliwie,dodać miąższ,natkę,rozmaryn,majeranek,chwilę smażyć.Zdjąć z ognia dodać chleb.Zimną masę połączyć z migdałami,orzechami,winem.Doprawić solą,pieprzem,vegetą.Farszem nadziać cukinie.Ułożyć na natłuszczonej formie.Przykryć filią.Piec ok 1 godz.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Kurczak po królewsku 1 i1/4 kg mięsa z indyka lub kurczaka pokrojonego,jak na gulasz, 1/2 szklanki mocnego rosołku z kostki, 1/2 szklanki wytrawnego wina, 20 dag mieszanych suszonych owoców( morele, rodzynki, sliwki, gruszki, jabłka), 1 pikantna papryczka, sok z cytryny, 5 dag orzeszków ziemnych ( niesolonych), 1 łyżka mąki,sól, pieprz,suszony rozmaryn, 3 łyżki margaryny lub oleju, 4 torebki ryżu, 1 łyżka margaryny lub masła ew. szczypta kurkumy. Mięso nacieramy sokiem z cytryny, solą, pieprzem i rozmarynem. Zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy na 2 godziny do lodówki. Kawałki mięsa obtoczone w mące obsmażamy na złoty kolor. Lekko studzimy i dolewamy wino. Doprowadzamy do wrzenia na małym ogniu, dolewając rosół z kostki. suszone owoce dodajemy do mięsa razem z pokruszoną papryczka. Doprawiamy solą i pieprzem. Wyparzoną cytrynę pokrojoną na grube plasterki dodajemy do mięsa. Dusimy na małym ogniu ok.50 minut, od czasu do czasu mieszając. Na kilka minut przed zakończeniem duszenia dodajemy posiekane orzeszki. W międzyczasie gotujemy w osolonej wodzie ryż (( można dodać szczyptę kurkumy - nada ryżowi piękny złocisty kolor i szlachetny smak). Dobrze odsączamy i mieszamy z łyżką masła. Na półmisku formujemy z ryżu koronę, wewnątrz układamy mięso i przybieramy duszonymi owocami... wymaga trochę pracy, ale trud się opłaci.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
INDYK NA ZIELONO 50 dag filetu z indyka 1 cebula 300 ml soku z pomarańczy liść laurowy mały brokuł średnia cukinia duża pomarańcza 25 dag brązowego cukru sól,pieprz 2 łyżki oliwy garść orzechów włoskich Mięso pokroić w kostkę,oprószyć sola,pieprzem,smażyć z posiekaną cebulą 5 min.wlać sok z pomarańczy,dodać liść laurowy,dusić 10 min.Cukinię pokroić w kostkę,gotować 3 min.Brokuł podzielić,obgotować -2 min.Pomarańczę obrać, pokroić w plasterki.Ryż ugotować na sypko.Warzywa,ryż dodajemy do mięsa,doprawiamy do smaku.podgrzewamy 5 min.Dodajemy pomarańczę.Całość posypujemy orzechami.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Risotto z krewetkami 20 dag ryży długoziarnistego 20 dag groszku cukrowego 1 czerwona papryka 2 łyżki masła łyżeczka curry 20 dag zielonego groszku z puszki 100 ml białego wina 200 ml bulionu z warzyw 15 dag krewetek koperek sól Ryż gotować 20 min.Groszek cukrowy gotować 5 min.Rozpuścić masło,podsmażyć ryż,oprószyć curry.Dodać pokrojona w kostkę paprykę,groszek cukrowy,groszek konserwowy.Całość zalać winem,bulionem.Gotować aż ryż wchłonie cały płyn.Dodać krewetki,chwilę podgrzewać.Posypać koperkiem
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
GARNUSZEK ROZMAITOŚĆI 50 dag dowolnych filetów ryby marskiej 30 dag krewetek 30 dag ziemniaków 1/2 pęczka tymianku po 1 żółtej,czerwonej,zielonej papryce papryczka peperoni 200 ml oleju łyżka soku z cytryny 2 żółtka 1 cebula 1 por 4 ząbki czosnku 2 pomidory sól 5 łyżek oliwy Oczyszczone peperoni utrzeć z czosnkiem,dodać żółtko,sok z cytryny.Ucierając dodawać stopniowo 200 ml oliwy,doprawić solą. Pomidory sparzyć,obrać ,usunąć pestki.W garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy,zeszklić cebulę,dodać pomidory,tymianek.Krótko poddusić.Dodać pozostałe pokrojone warzywa,zalać 1 l wody,gotować ok 1 godz.Na patelni rozgrzać olej,usmażyć rybę pokrojoną na kawałki i krewetki.Oprószyć solą i pieprzem. Połączyć z warzywami,posypać tymiankiem.Podawać z sosem.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Bimberki 30 dag filetów z piersi kurczaka, sok z połowki cytryny, suszone zioła prowansalskie lub rozmaryn, 1 szklanka mąki pszennej, 1 szklanka piwa, 1 jajko, sól, pieprz lub mielona papryka, tłuszcz do smażenia. Mąkę miksujemy z jajkiem i piwem, doprawiamy do smaku.Odstawiamy na pół godziny. Umyte, osuszone mięso kroimy na paski. skrapiamy sokiem z cytryny, nacieramy solą, pieprzem i sproszkowanymi ziołami, po czym odstawiamy na 20 minut. Kawałki mięska maczamy w cieście naleśnikowym i smażymy w głębokim tłuszczu( jak pączki) na złoty kolor. Wyjmujemy łyżką cedzakową, odsączamy z frytury na cedzaku, pod którym dobrze jest umieścić bibułkowe ręczniki. Przed podaniem kazdy nadziewamy na wykałaczkę, przybieramy ( wedle własnego uznania) małym pomidorkiem, kawałkiem ogórka lub oliwką. super jedzonko.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
BABKA Z SZYNKĄ I WARZYWAMI 2 szkl mąki po 20 dag masła,pieczonej szynki 1 papryka 4 łyżki zielonego mrożonego groszku 1 op mrożonych warzyw 3 jajka 1 1/2 szkl śmietany5 łyżek startego żółtego sera sól,pieprz,gałka Z mąki, masła ,4 łyżek zimnej wody zagnieść ciasto.Wyłożyć nim tortownicę.Zapiekać 15 min 200 stopni.Paprykę i szynkę pokroić ,wymieszać z groszkiem,rozmrożonymi warzywami.Rozłożyć na podpieczonym,ostudzonym cieście.Posypać przyprawami.Zalać jajkami wymieszanymi ze śmietana i serem.Piec 25 min 200 stopni.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
KARKÓWKA Z ANANASEM 2 kg karkówki po puszce ananasów,mleka kokosowego po 5 dag suszonych moreli i gruszek olej mąka czosnek przyprawa Garam Masala i do karkówki sól,pieprz Mięso pokroić w 1,5 cm plastry,oprószyć przyprawą do karkówki,solą,pieprzem.skropić olejem,nakryć i wstawić do lodówki-2 godz.Olej rozgrzać na patelni,obsmażyć mięso,przełożyć do garnka,zalać wodą,dusić do miękkości.Przełożyć do naczynia żaroodpornego.Ananasy,morele,gruszki pokroić ,podsmażyć na części sosu z mięsa,podlać sokiem z ananasów.Połączyć z resztą sosu z mięsa,4 łyżkami mleka kokosowego.dodać przyprawę Garam Masala czosnek.Sos zagęścić mąką.Zalać mięso.zapiekać 10 min 190 stopni.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
PSTRĄG Z ZIELONYMI SZPARAGAMI. Składniki: 1 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach 3-4 łyżki masła 500 g zielonych szparagów 250 g wyfiltetowanych wędzonych pstrągów skórka z połowy cytryny 6 jajaek sól,pieprz Ziemniaki obieramy,kroimy w plastry o grubosci 1 cm i smazymy ok 30 minut z obu stron na maśle. Koniecznie na dużej patelni.Doprawiamy solą i pieprzem Szparagi myjemy i odcinamy zdrewniałe końce.Kroimy na kawałki i dodajemy do zemniaków na ok 10 minut przed końcem smażenia. Filety pstraga kroimy na kawałki i mieszamy z warzywami,doprawiamy do smaku. Jajka roztrzepujemy widelcem i mieszamy ze skórką cytrynową.Posypujemy solą i pieprzem,wylewamy na patelnię z rybą i warzywami,smażymy 5 minut. Ta potrawa na pewno zachwyci każdego z gości,ponieważ ma niezapomniany smak. Jest zdrowa i sycąca. Po prostu pyszna
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Strona 4 z 10

Dodaj odpowiedź:

Przerwa techniczna ... ...