- Zbieramy owoce czarnego bzu do dużego głębokiego wiadra.
- Przebieramy i płuczemy.
- Zalewamy zimną wodą prawie całe wiadro i odstawiamy pod przykryciem na czterdzieści osiem godzin (na dwa dni).
- Po dwóch dniach, odlewamy wodę i odciągamy sok, odwirowujemy albo wyciskamy przez cienką mocną szmatkę (materiał krawiecki).
- Potem cały sok przepuszczamy przez gęste sito aby wykryć resztki.
- Bierzemy bardzo duży, głęboki garnek, do garnka wlewamy sok i dodajemy wody aby sok został odpowiednio rozwodniony, (niewskazane jest dodawanie żadnego cukru w żadnej formie). Mieszamy. Doprowadzamy do gotowania, zbieramy szum. Dodajemy zimnej wody i doprowadzamy znów do gotowania. Zbieramy szum. Mieszamy chochelką raz w prawo, raz w lewo. Odstawiamy garnek do wystudzenia, takiego aż da się rozlać do buteleczek.
- Rozlewamy do szklanych buteleczek (po napojach Tarczyn albo Fortuna albo innych gdzie jest korek ciśnieniowo-zaciskowy).
- Po rozlaniu odwracamy buteleczki i zostawiamy tak do następnego dnia.
- Następnego dnia magazynujemy w spiżarni.
|
Dodaj odpowiedź:
Przerwa techniczna ... ...
|