![]() |
Kurczak w piwie
Składniki:
1 duży kurczak
300 g borowików
natka
1 cebula
2 łyżki świeżej śmietany
1/2 l piwa
50 g masła
sól i pieprz
Wykonanie:
Kurczaka umyć, podzielić na małe kawałki, posolić, posypać pieprzem. Grzyby oczyścić, umyć, pokroić na cienkie plasterki. Cebulę obrać, drobno pokroić, podsmażyć na maśle. Wrzucić kawałki kurczaka, smażyć do chwili, aż się zrumienią, dusić jeszcze przez 20 min pod przykryciem. Dodać pokrojone grzyby, śmietanę i piwo. Doprawić do smaku, dusić przez następne 15 min, aż kurczak będzie miękki. Odparować sos i polać nim kurczaka. Kurczaka posypać posiekaną natką, podawać na ciepło.
Bardzo smaczne , polecam.
Pozdrawiam.
|
![]() |
KARP W PIWIE. SKLADNIKI; 1karp krolewski(ok.1kg), 1/2szkl.jasnego piwa, 4-5gozdzikow, 2lyzki octu winnego, 1cebula, maslo do smazenia, 5dag rodzynek, 1/2lyzeczki otartej skorki z cytryny, sol i pieprz. WYKONANIE;karp sprawic,pokroic w dzwonka szerokosci2-3cm,skropic octem,posypacutluczonymi gozdzikami,posypac sola i pieprzem.Cebule pokroic w kostke i zeszklic na masle.Wlac piwo,wlozyc rybe,dusic pod przykryciem na bardzo malym ogniu ok.1/2 godz. Karpia wyjac i trzymac w cieple.Do sosu dodac rodzynki i skorke z cytryny,zagotowac.Sosem polac rybe. SMACZNEGO!
|
![]() |
Grzane piwo z rumem
1,5 l jasnego piwa
100 ml białego rumu
100 g cukru
50 g miodu
laska wanilii
Piwo podgrzać,rozpuścić w nim cukier,miód.Dodać rum i laskę wanilii.Należy ją wyjąć przed podaniem.
Grzaniec
1/4 l piwa
1/4 l zaparzonej herbaty owocowo-ziołowej
1 kawałek cynamonu
2 goździki
2 kwiaty muszkatołowe
miód
łyżka rumu
gwiazdka anyżu
kawałek skórki z cytryny lub pomarańczy
Wszystkie składniki umieścić w rondlu,podgrzać,ale nie zagotować.Przecedzić.
Zupa piwna
2 części białego pora
2 marchewki
2 łodygi selera naciowego
kilka ząbków czosnku
po 50 g masła,mąki żółtego sera
100 ml kremówki
300 ml bulionu
400 ml ciemnego piwa
kilka plasterków boczku wędzonego
mielona gorczyca
sól,pieprz,liść laurowy
Por posiekać,podsmażyć na maśle razem z pokrojoną w plasterki marchewką,selerem.Dodać czosnek,liść laurowy,oprószyć mąką,chwilę smażyć.Dodać śmietanę,bulion,piwo,doprawić do smaku,dodać starty ser,cały czas mieszać ,aż ser się rozpuści,nie gotować.Boczek wysmażyć na chrupko,pokruszyć do zupy.
Gulasz piwny
50 dag łopatki wieprzowej
3 cebule
1 papryka
3 łyżki oleju słonecznikowego
łyżka czerwonej papryki
butelka jasnego piwa
łyżeczka kminku
kromka razowego chleba
sól ,pieprz
Mięso pokroić w kostkę.Cebuli paprykę pokroić w kostkę podsmażyć na oleju,dodać mięso smażyć ok 10 min.Posypać kminkiem,wlać połowę wina,dusić ok 45 min.Kiedy mięso będzie miękkie dodać pokruszony chleb,resztę wina mieloną paprykę.Gotować ok 15 min.Doprawić solą,pieprzem.Podawać z kluskami gotowanymi na parze.
Ciasto piwne
20 dag cukru pudru
2 jajka
200 ml jasnego piwa
35 g masła
Zrobić placek z ciasta kruchego,wyłożyć nim tortownicę,posypać cukrem pudrem.
Jajka roztrzepać z piwem,polać ciasto kruche,obłożyć kawałeczkami masła.Piec ok 35 min.
Owoce w galarecie piwnej
10 pomarańczy
25 dag truskawek
9 listków żelatyny
500 ml soku z pomarańczy
250 ml jasnego piwa
Obrane pomarańcze podzielić na cząstki,truskawki pokroić.Pozostawić owoce do ocieknięcia na bibule.Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie,kiedy napęcznieje,wycisnąć i rozpuścić w niewielkiej ilości gorącego soku z pomarańczy.połączyć z resztą piwa,sokiem.pozostawić do ochłodzenia.Na dnie foremki ułożyć cząstki pomarańczy i truskawki,zalać sokiem z piwem,schłodzić Podawać z sosem truskawkowym.
|
![]() |
PASZTET Z PIWEM
1 mały królik
1 kurczak
500 g udźca cielęcego
500 g karkówki wieprzowej
4 l jasnego piwa
tymianek
liść laurowy
30 jagód jałowca
15 ząbków czosnku
5 listków żelatyny
sól,pieprz
Oddzielić mięso od kości z królika i kurczaka,pokroić w kostkę.Z piwa tymianku,liścia laurowego,jałowca,czosnku,soli,pieprzu sporządzić zaprawę,w której marynować mięso 24 godz.W naczyniu do pieczenia pasztetu umieścić kolejno warstwę mięsa,2 listki żelatyny,warstwę mięsa 2 listki żelatyny,warstwę mięsa 1 listek żelatyny.Dodać resztę sosu z zaprawy,piec pod przykryciem w gorącym piekarniku-180 stopni w kąpieli wodnej 3 godz.Ostudzić w piekarniku.Wyjąć z formy po 48 godz. Podawać pokrojony w plastry.
WARZYWA W PIWIE
mały kalafior
4 cukinie
3 pomidory
1 ogórek
2 cebule
50 g masła
250 ml jasnego piwa
350 ml śmietany
sól,pieprz
Kalafior podzielić ,cukinię obrać pokroić w kostkę,wrzucić wszystko na 3 min do osolonej wrzącej wody.
Obrać ogórek i pomidory,usunąc pestki,pokroić w kostkę.Cebulę posiekać,zaszklić na maśle,dodać pomidory,smażyć 5 min.Dodać pozostałe warzywa,doprawić solą,pieprzem wlać piwo,dusić 15 min.Do prawie całkowitego wyparowania płynu.Przełożyć do pojedyńczych kokilek,polać śmietaną.Przed podaniem zapiekać 10 min.
WĄTRÓBKA CIELĘCA Z WIŚNIAMI I PIWEM
800g wątróbki cielęcej
4 cebule
50 g masła
50 g cukru
1 słoik wiśni w łagodno-kwaśnej zalewie
500 ml piwa
Cebule obrać,piec w niezbyt gorącym piekarniku 2 godz.Podzielić je na cząstki.Stopić masło,dodać cebulę,cukier,zalewę z wiśni,gotować 30 min.dodać piwo,odparować do uzyskania błyszczącej powierzchni płynu.Wątróbkę upiec w piekarniku.Do sosu dodać wiśnie ,wątróbkę pokrojoną w plastry.Podawać cieple.
KREM PIWNO-KAWOWY
3 żółtka
3 listki żelatyny
6 białek
100 ml gotowego syropu cukrowego
2 łyżki cukru pudru
500 ml bitej śmietany
Syrop
5 filiżanek mocnej kawy
50 ml płynnego ekstraktu kawowego
300 mi jasnego piwa
Kawę zmieszać z ekstraktem,piwem odparować do uzyskania syropu.Żółtka ubić,wlewać małym strumieniem syrop,dodać namoczoną wcześniej i odciśniętą żelatynę.Miksować do uzyskania masy.Białka ubić,dodać cienkim strumieniem syrop cukrowy,cukier puder ,ubić.schłodzić.Śmietanę ubić,połączyć z masą kawową i białkami,schłodzić.Podawać z biszkoptami.
GRZANE PIWO PO STAROPOLSKU
1 L jasnego piwa
laska wanilii
5 goździków
3 żółtka
30 g cukru
Piwo mocno podgrzać z cynamonem,goździkami.Żółtka utrzeć z cukrem,powoli stale mieszając do żółtkowej masy wlewać gorące piwo.Podgrzewać ,aż napój zgęstnieje ale nie gotować.
WOŁOWINA Z PIWEM I PIERNIKIEM
800 g łopatki wołowej
2 cebule
1 marchew
30 g masła
łyżka mąki
330 ml jasnego piwa
łyżka octu winnego
20 g brązowego cukru
gałązka tymianku
liść laurowy
kromka piernika
musztarda pikantna
sól,pieprz
Cebulę i marchew pokroić w plasterki,mięso na kawałki.Mięso posypać solą ,pieprzem,skropić masłem,podsmażyć,dodać marchew i cebulę,oprószyć mąką zrumienić.Dodać piwo,ocet,tymianek,liść laurowy,dusić 30 min.Piernik posmarować musztardą dodać do potrawy,gotować 1 godz.Takie mięso możemy podać z ziemniakami lub kluskami.
|
![]() |
RYBA W CIEŚCIE PIWNYM
50 dag filetów ryby morskiej
sok z 1/2 cytryny
olej,sól,pieprz
Ciasto;
20 dag mąki
1 jajko
1/2 szkl piwa
łyżeczka oleju,sól
Ciasto-Ubić mikserem żółtka,mąkę,piwo ,olej,dodać sól ubitą pianę z białek,Filety oprószyć solą i pieprzem,skropić sokiem z cytryny.Kawałki ryby zanurzać w cieście,smażyć na rozgrzanym oleju.Podawać z sałatą.
WOŁOWINA PO MĘSKU
50 dag wołowiny
4 cebule
łyżka musztardy
szczypta tymianku
liść laurowy
1/2 l piwa
sól,pieprz,olej
Mięso podsmażyć,gdy się zarumieni,dodać pokrojoną cebulę,liść laurowy,tymianek.Piwo rozmieszać z musztardą,zalać mięso,posypać pieprzem.Dusić ok 45 min.Podawać z ziemniakami.
ZUPA BELMONT
3 łyżki masła
3/4 szkl osączonej kapusty kiszonej
2 cebule
1/2 szkl piwa
2 szkl wywaru wołowego
sól,pieprz,
1/2 łyżeczki kminku
1/2 gałki muszkatołowej
Stopić masło i usmażyć kapustę,cebulę.Dodać piwo,wywar,gotować ok 15 min.Przyprawić solą,pieprzem,gałką.
CHŁODNIK Z PIWA
2 szkl jasnego piwa
1 szkl czerwonego wytrawnego wina
3/4 szkl śmietany
10 dag rodzynek
10 dag cukru
szczypta cynamonu
5 goździków
sok z cytryny
Piwo połączyć z winem,cukrem,cynamonem,goździkami,Gotować na wolnym ogniu ok 15 mim.Przecedzić,dodać rodzynki śmietanę,doprawić sokiem z cytryny,schłodzić.Podawać w pucharkach,posypany szczyptą cynamonu,z dodatkiem biszkoptów.
PIERŚ KURCZAKA W CIEŚCIE PIWNYM
2 piersi z kurczaka
250 ml piwa
1 jajko
1 szkl mąki
sól,pieprz,Vegeta,olej
Piersi pokroić w paski.Przyprawić mięso vegetą i pieprzem.
Ciasto-wymieszać piwo z mąką,solą,jajkiem,ciasto ma być gęste.Kawałki mięsa maczać w cieście,smażyć na rozgrzanym oleju.Podawać z ziemniakami i surówką.
GALARETKA GREJPFRUTOWA
1 kg różowych grejpfrutów
po 10 dag cukru i skórki z grejpfrutów
1 l jasnego piwa
10 listków żelatyny
Sos
5 gruszek
30 g cukru
sok z 3 cytryn
Dekoracja
100 g orzechów włoskich
80 g cukru
Obrać grejpfruty,skórkę pokroić w kostkę.Miąższ posypać cukrem i wstawić do lodówki.Zebrać sok i zachować.Obgotować skórki 3 razy po 5 min ,za każdym razem zmienić wodę.Dodać taką samą ilość cukru,smażyć 1,5 godz.Zagotować 1/4 l piwa z sokiem z grejpfruta,dodać namoczoną żelatynę,miąższu usmażoną skórkę.Wstawić na noc do lodówki,a następnie dodać pozostałe piwo.Gruszki obrać ,usunąć pestki,zmiksować z cukrem,sokiem z cytryny.Z cukru i odrobiny wody sporządzić karmel,dodać orzechy,ostudzić.Galaretkę wyłożyć na środek talerzy,otoczyć sosem piwnym,udekorować orzechami.
|
![]() |
ZUPA PIWNA Z CHLEBEM I CEBULĄ
300 g czerstwego chleba
2 cebule
łyżka masła
6 szkl wywaru mięsnego
sól,pieprz
Chleb pokroić i rozłożyć na 4 talerzach.Cebulę pokroić ,podsmażyć na maśle.Wywar zagotować z solą,pieprzem,rozlać do talerzy,posypać krążkami cebuli.
WOŁOWINA Z WARZYWAMI W PIWIE
1 1/2 kg mostka wołowego
2 marchewki
2 pasternaki
6 cebul
6 ziemniaków
2 puszki piwa po 375 ml
1 1/2 łyżki oleju
Mięso zwinąć ,podsmażyć na maśle na brązowy kolor.Wyjąć mięso,do brytfanny włożyć obrane warzywa,smażyć ,aż się zarumienią.Włożyć mięso,polać piwem.Piec ok 45 min.pod przykryciem.Wyjąc warzywa na blachę,wstawić do piekarnika aby się zarumieniły.Mięso odkryć ,zarumienić.Sos z pieczenia odparować do 1 szkl.Mięso podawać pokrojone w plastr w towarzystwie warzyw,polane sosem.
BIAŁA KIEŁBASA W PIWIE
1 kg białej kiełbasy
1 l jasnego piwa
łyżka masła
2 cebule
1/2 cytryny
2 łyżki mąki
Stopić masło,włożyć kiełbasę,przekrojone na pół cebule,zalać piwem,aby kiełbasa była zakryta.Gotować na wolnym ogniu,kiedy kiełbasa zacznie puszczać sos,dodać plasterki cytryny,rozmieszaną z wodą mąkę.Chwilę gotować.Podawać z sosem.
BLINY GRYCZANE Z PIWEM
5 ziemniaków
2 łyżki mąki gryczanej
2 jajka
2 dag drożdży
1/2 szkl piwa
1/2 szkl mleka
sól,olej
Drożdże rozmieszać z ciepłym mlekiem,odstawić na 15 min.Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce o małych oczkach,dodać mąkę,żółtka.Połączyć z ubitymi białkami,na końcu dodać drożdże letnie piwo.Odstawić na 30 min.Smażyć bliny.Podawać gorące ze śmietaną lub posypane szczypiorkiem.
PIWOSZ
1 kurczak
3 szkl jasnego piwa
1 cebula
garść rodzynek
2 liście laurowe
sól.oliwa
Rodzynki namoczyć.Cebulę pokroić w kostkę,zeszklić na oliwie.Kurczaka podzielić na 8 części,dodać do cebuli,przyrumienić ze wszystkich stron.Zalać piwem,dodać liście laurowe,dusić pod przykryciem.Powinno odparować połowa pia,dodać rodzynki,dusić 30 min.Najlepiej smakuje z ryżem na sypko.
|
![]() |
CHLEBACZEK
6 kromek ciemnego chleba
4 szkl wywaru warzywnego
2 szkl ciemnego piwa
skórka z 1/2 cytryny
gałka muszkatołowa
cynamon
2 łyżki cukru pudru
1/2 szkl Śmietany
Do wazy włożyć chleb.Rosół zagotować z piwem,przyprawami.Gotować 10 min.Zalać chleb. Śmietanę podać osobno.
BLINY ŚLEDZIOWE
40 dag kaszy gryczanej w torebkach
30 dag wymoczonych filetów śledziowych
1/2 szkl jasnego piwa
1/2 szkl mąki
łyżeczka cukru
3 łyżki startego żółtego sera
2 jajka
garść zieleniny{szczypiorek,natka}
Kaszę ugotować na sypko,zmielić razem ze śledziami w maszynce,dodać żółtka,piwo,ser,mąkę.Połączyć z ubitymi białkami.Smażyć bliny.Podawać posypane żółtym serem i szczypiorkiem.
PASZTET
1/2 głowy wieprzowej
3 marchewki
3 szalotki
główka czosnku
3 makrele
300 ml piwa
sól,pieprz
Głowę gotować z warzywami i czosnkiem 3 godz. Oddzielić mięso od kości.Wyfiletowane makrele smażyć bez tłuszczu na patelni.Odparować wywar z głowizny do połowy objętości,dodać piwo.Schłodzić.W brytfannie układać na przemian warstwy mięsa,makreli i galarety z piwem.Piec w kąpieli wodnej w gorącym piekarniku-30 min.200 stopni.Wstawić do lodówki na 12 godz.Podawać pokrojony w plastry.
DORSZ W PIWIE
6 małych dorszy
100 g mąki
4 szalotki
30 g masła
250 ml ciemnego piwa
olej ,natka
Oczyszczone ryby posolić,oprószyć mąką,usmażyć we frytownicy na złoty kolor.Szalotki podsmażyć na maśle,dodać piwo,gotować 10 min.Przyprawić solą,pieprzem,dodać posiekaną natkę.Ułożyć ryby w naczyniu do zapiekania,polać sosem ,zapiekać 15 min-200 stopni.Podawać gorące.
UDKA KURCZAKA Z PIWEM
4 udka z kurczaka
2 szkl piwa
20 dag mąki
3 jajka
sól,pieprz
sok z cytryny
vegeta
tymianek
Udka natrzeć sokiem z cytryny,oprószyć ziołami,przykryć folią i wstawić do lodówki na 1 godz.Z mąki ,jajek,piwa,soli,pieprzu zrobić ciasto,w którym maczać udka.Smażyć w głębokim tłuszczu na złoty kolor.Ułożyć je na blaszce najlepiej z rusztem,przykryć folią.Zapiekać 20 min 220 stopni.
ZAPIEKANKA Z INDYKA
75 dag piersi z indyka
2 cebule
1/2 l piwa
1 czerstwa bułka wrocławska
5 dag masła
2 kostki cukru
2 łyżeczki octu winnego
musztarda
tymianek
2 liście laurowe
sól,pieprz
Mięso pokroić w plastry,rozbić,natrzeć solą ,pieprzem, obsmażyć na tłuszczu na złoty kolor.Na tym samym tłuszczu zeszklić cebulę.Bułkę pokroić na kromki,podpiec na złoty kolor w piekarniku.Natłuszczoną formę wyłożyć grzankami,grubo posmarować musztardą,ułożyć na nich mięso,przykryć cebulą.Posypać pokruszonym liściem laurowym,tymiankiem,Polać piwem.Piec przekryte folią ok 60 min.Polewając piwem.Odkryć,położyć kostki cukru nasączona octem,zapiekać ,aby się zarumieniła.
|
![]() |
SUROPIEKI
60 dag piersi z kurczaka
5 dag masła
1/2 szkl jasnego piwa
1/2 szkl śmietany
1 cebula
1 pietruszka
2 buraki
1 marchew
1/4 selera
1 jabłko
łyżka koncentratu pomidorowego
10 dag pieczarek
garść suszonych śliwek
2 łyżki rodzynek
sok z 1/2 cytryny
po 4 ziarna jałowca,ziela ang
garść natki Śliwki,rodzynki zalać gorącym piwem,odstawić na 1 godz.Śliwki pokroić w paski.Mięso natrzeć sokiem z cytryny,solą,pieprzem,oprószyć mąką,obrumienić na tłuszczu.Zdjąć z patelni.Jarzynki i pieczarki oczyścić,drobno
posiekać,zeszklić na tłuszczu,dodać przyprawy,śliwki,rodzynki wraz z piwem,dodać mięso,śmietanę z koncentratem,zalać mięso dusić ok 15 min.Dodać obrane pokrojone w kostkę jabłko,dusić 10 min.Posypać natką.Podawać z frytkami.
PIERNIK
50 dag krupczatki
po 1 szkl miodu i jasnego piwa
4 jajka
3/4 szkl cukru
25 dag margaryny
garść bakalii
1 przyprawa do piernika
łyżeczka sody
Bakalie posiekać,rodzynki namoczyć w odrobinie piwa.Margarynę zmiksować z cukrem,dodawać kolejno po 1 jajku,po łyżce miodu i piwo wymieszane z przyprawą,Połączyć z mąką ,sodą.Dodać ubite białka,bakalie.Piec w 2 keksówkach 50 min-200 stopni.Gotowy warto polać polewą czekoladową.
DOMOWY BROWAREK
PO butelce jasnego i ciemnego piwa
otarta skórka z 1 pomarańczy
2 łyżki cukru
1 żółtko3 łyżki mleka
2 łyżki mąki,sól
Oba rodzaje piwa zagotować ze skórką z pomarańczy,łyżkę maki rozprowadzić łyżką mleka,dodać do piwa,po chwili zdjąć z ognia.Żółtka ubić z resztą mąki i mleka,wymieszać z gorącą zupą,podgrzewać ale zagotować.Podawać z dodatkiem piernika lub grzankami z razowego miodowego chleba.
ZUPA Z PLACKAMI
1 1/2 l jasnego piwa
1/2 łyżeczki kminku
4 goździki
szczypta cynamonu
2 łyżeczki cukru
4 żółtka
15 dag białego sera
Placki;30 dag ziemniaków,4 łyżki maki,2 jajka,1 cebula,2 ząbki czosnku,sól,pieprz,natka
Piwo zagotować,dodając goździk,kminek,cynamon.Żółtka utrzeć z cukrem do białości,delikatnie połączyć z piwem.Placki-przygotować placki ziemniaczane.Zupę podawać z pokruszonym serem placki osobno.
CIELĘCINA Z PIWEM
1 kg cielęciny
500 ml ciemnego piwa
po 40 g słoniny,masła
500ml rosołu cielęcego
łyzka mąki
100 g kremówki
liść laurowy
2 goździki
gałka muszkatołowa
sól
Słoninę pokroić w paski,naszpikować mięso w poprzek włókien,obsmażyć na maśle,posolić.Wlać piwo rosół,dodać przyprawy,dusić ok90 min.Wyjąć mięso,przyprawy ,sos zagęścić mąką,dodać śmietanę,doprawić do smaku przyprawami.Mięso podać pokrojone w plastry z sosem z kopytkami lub knedelkami.
WIEPRZOWINA Z PIWEM
800 g łopatki wieprzowej
pęczek włoszczyzny
1 cebula
1 szkl ciemnego piwa
łyżka mąki ziemniaczanej
2 liście laurowe
1/4 łyżeczki nasion kolendry
1/2 łyżeczki ziaren pieprzu
sól
Włoszczyznę pokroić w kawałki.Cebulę posiekać.Zagotować 1/2 l wody z liściem laurowym,kolendrą,pieprzem ,solą.Włożyć mięso,włoszczyznę,cebulę,piwo.Dusić 1godz.Wyjąć mięso,Wywar przecedzić,zagęścić mąką.Doprawić solą,pieprzem.Mięso podawać polane sosem
|
![]() |
KURCZAK W PIWIE
Składniki:
kurczak lub 4 udka,
1 jasne piwo,
1/2 kg pieczarek,
1 słoiczek cebulki konserwowej,
śmietana 24 %
masło,
sól i pieprz.
Wykonanie:
Kurczaka dzielimy na części ,solimy i obsmażamy na maśle.Dodajemy grubo pokrojone pieczarki,podlewamy piwem i dusimy na małym ogniu pod przykryciem.
Najlepsza jest głęboka patelnia z pokrywą i zaworkiem coś a'la odpowietrzacz lub szybkowar ale moźna to zrobić i na zwykłej patelni.
Jak kurczak będzie miękki dodajemy osączone cebulki z zalewy -całość doprawiamy 24% śmietaną oraz solą i pieprzem.
Smacznego!
|
![]() |
WĄTRÓBKA W JASNYM PIWIE
Składniki:
0,5 kg wątróbki drobiowej lub cielęcej,
3 cebule,
3 łyzki masła,
3 łyżki oliwy,
1 szklanka jasnego piwa,
2 szklanki mleka,
5 łyżek śmietany,
1 łyżeczka estragonu,
2 łyżki natki pietruszki,
sól i pieprz do smaku.
Wykonanie:
Wątróbkę namoczyć w mleku,osączyć i pokroić w paseczki.
Cebulę pokroić w piórka,na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła i 1 łyżkę oleju -usmażyć cebulę i doprawić ją solą i pieprzem.Wlać 1/2 szklanki piwa i dusić.
Na drugiej patelni rozpuścić pozostały tłuszcz ,włożyć wątróbkę i usmazyc na rumiana ze wszystkich stron.
Do patelni z wątróbka wlać resztę piwa,dodac natkę,estragon,śmietanę i wymieszać
Na talerz lub półmisek wyłożyc wątróbkę a na nią uduszoną cebulkę.
Smacznego!
GOLONKA DUSZONA W PIWIE
Składniki:
golonka wieprzowa,
cebula,
marchewka,
pietruszka,
kawałeczek selera,
1 butelka ciemnego lub jasnego piwa,
1 łyżka mąki,
2 łyżki oleju lub smalcu,
ziele angielskie,majeranek,papryka,pieprz i sól.
Wykonanie:
Golonkę włożyć do osolonego wrzątku i gotować pół godziny.Wyjąć z garnka i natrzeć zmielonymi przyprawami,oprószyć mąką i obsmażyć na smalcu.
Warzywa obrać,drobno pokroić dodać do golonki,podlac wywarem w,którym się gotowała i połową piwa i dusic pod przykryciem co najmniej godzinę podlewając piwem -dusic do miękkości.
Podawać z chrzanem i musztardą.
Smacznego!
|
![]() |
ŻEBERKA MARYNOWANE W PIWIE
Składniki:
1 kg chudych żeberek,sól i pieprz do natarcia.
Marynata:
1,5 szklanki jasnego piwa,
4 listki laurowe,
1 łyzka majeranku,
1 łyżeczka kminku
1/2 łyżeczki rozmarynu, kilka ziarenek jałowca.
Sos do smarowania:
1/2 szklanki piwa
3 łyżki oleju,
2-3 ząbki czosnku,
sól.
WYKONANIE:
Żeberka umyć,osuszyć, podzielić na małe porcje i posypać solą i pieprzem.
Przygotować marynatę z podanych wyżej składników,żeberka włożyć do miski i zalać marynatą.Odstawić do lodówki na 24 godziny.
Po tym czasie wyjąć żeberka,osączyć z marynaty.
Przygotować sos do smarowania żeberek w czasie pieczenia czyli zmiażdżyć czosnek,wymieszać z solą,dodać olej i piwo.
Posmarować żeberka sosem ułożyć na blachę i piec w piekarniku,smarując sosem z obu stron,kilkakrotnie obracając by się ładnie,jednakowo zarumieniły.
Smacznego!
|
![]() |
indyk ala flaczki, indyk ala łosoś, indyk ala szynka i do tego zestaw obowiązkowy: kawa i wuzetka...
|
![]() |
Golonki w piwie karmelowym
SKŁADNIKI:
* 3 średniej wielkości golonki
* 3 duże cebule
* 3 ząbki czosnku roztarte z odrobiną soli
* sól
* pieprz mielony
* papryka
* 2 liście laurowe
* 3 ziela angielskie
* włoszczyzna bez kapusty
* 2 łyżki majeranku
* 1 łyżeczka miodu
* sos sojowy lub maggi lub inna przyprawa do sosów
* olej z pestek winogron
* 1/3 szklanki słodkiej śmietanki 18 %
* 2 szklanki piwa karmelowego ( Karmi )
*
PRZYGOTOWANIE:
Dzień wcześniej ugotować do miękkości w osolonej wodzie z włoszczyzną , zielem angielskim , liściem laurowym dobrze oczyszczone golonki .Wyjąć . Odsączyć .Ostudzić Naciąć skórę w krateczkę .Natrzeć pastą z 3 łyżek oleju, czosnku, majeranku , szczypty pieprzu , łyżeczki miodu , 1 łyżeczki sosu sojowego ( lub zamiennika ).Zostawić na noc
w lodówce w pojemniku ( dobrze by było przewrócić golonki ze dwa razy wcierając przyprawy ). W dniu podania przełożyć do garnka . Dodać cebulę pokrojoną w ,,piórka ,, i podsmażoną na patelni .Podlać 2 szklankami piwa karmelowego i dusić aż płyn odparuje tworząc gęsty , aromatyczny sos .Dodać śmietankę i doprawić do smaku . Wywar i warzywa z gotowania golonek użyć na zupę np barszcz ukraiński .Warzywa gotuję tyle co golonki bo wygotowuje się z nich cały smak wzbogacając smak golonek .Takie warzywa na sałatkę niestety już się nie nadają bo są rozgotowane i przechodzą smakiem wieprzowiny ( osiada też na nich tłuszcz wieprzowy ) . Ugotowałam a potem udusiłam razem z golonkami kawałek łopatki wieprzowej bo wnuki za golonką nie przepadają .
|
![]() |
Zupa piwna po niemiecku (Dortmunder Biersuppe) - 1 l jasnego piwa, 4 żółtka, 100 g rodzynków, 250 g cukru, skórka starta z połowy cytryny, kawałek laski wanilii, szczypta soli, 1,5 łyżki mleka, grzanki z bułki - Umyte rodzynki gotować 10 minut w wodzie (0,5 l ). Przestudzić, przecedzić, wodę zostawić. W osobnym naczyniu zagotować piwo z cukrem, skórką z cytryny, wanilią i solą. Żółtka roztrzepać z mlekiem dodać rodzynki i usmażone na maśle grzanki z bułki.
|
![]() |
Polędwiczki wieprzowe duszone w piwie
Składniki:
1 kg polędwiczek wieprzowych
1 łyżka kawy zbożowej
5 ząbków czosnku
2 szklanki jasnego piwa
1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej
Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć, osuszyć, oczyścić z resztek błon, ścięgien. Czosnek obrać, każdy ząbek przekroić na połowę i naszpikować nim mięso. Tak przygotowane polędwiczki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zrosić olejem i przyrumienić w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C. Do podrumienionego mięsa dodać piwo i kawę , ponownie wstawić do piekarnika i dusić 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie dodać skórkę cytrynową, sól i pieprz, dusić kolejne 10 minut kilkakrotnie obracając mięso. Po wyjęciu mięsa z piekarnika kroić go na plastry o grubości około 1 cm. Podawać z brukselką, buraczkami i ziemniakami. Smakuje również podawane na zimno jako przystawka.
|
![]() |
Polędwiczki wieprzowe duszone w piwie
Składniki:
1 kg polędwiczek wieprzowych
1 łyżka kawy zbożowej
5 ząbków czosnku
2 szklanki jasnego piwa
1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej
Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć, osuszyć, oczyścić z resztek błon, ścięgien. Czosnek obrać, każdy ząbek przekroić na połowę i naszpikować nim mięso. Tak przygotowane polędwiczki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zrosić olejem i przyrumienić w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C. Do podrumienionego mięsa dodać piwo i kawę , ponownie wstawić do piekarnika i dusić 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie dodać skórkę cytrynową, sól i pieprz, dusić kolejne 10 minut kilkakrotnie obracając mięso. Po wyjęciu mięsa z piekarnika kroić go na plastry o grubości około 1 cm. Podawać z brukselką, buraczkami i ziemniakami. Smakuje również podawane na zimno jako przystawka.
|
![]() |
Kurczak na butelce
Składniki:
Kurczak sztuk jeden
Piwo w butelce 0,33 l
Sól
Pieprz
Papryka (słodka lub ostra)
Czosnek (ilość według uznania)
Sposób przygotowania:
Kurczaka należy dokładnie umyć. Następnie natrzeć solą, pieprzem i papryką. Następnym krokiem jest natarcie kurczaka rozgniecionym czosnkiem. Ale nacieramy tylko środek kurczaka. Gdyż kiedy natrzemy wierzch, czosnek się spali i kurczak nie będzie smaczny. Czosnek można połączyć z odrobiną oregano, kminku itd. Co kto lubi. Można również z niego zrezygnować.
Odstawiamy kurczaka na co najmniej godzinę. Nie jest to konieczne, ale dzięki temu kurczak dokładnie przejdzie przyprawami.
Teraz należy przygotować butelkę. Czyli najpierw pozbyć się etykietek. W tym celu zanurzamy butelkę w wodzie na około 30 minut. Po tym czasie etykiety będzie można usunąć. Zawsze można pomóc sobie nożem. Myjemy butelkę i ostrożnie otwieramy.
Teraz na butelkę nadziewamy kurczaka. W taki sposób jaki nasi pradziadowie praktykowali przy nadziewaniu wrogów na pal ;-) Szyjka butelki powinna wyjść obok szyi kurczaka. Dopiero po upieczeniu, zauważyłem, że powinienem owinąć skórą z szyi szyjkę butelki, tak aby spływające piwo opływało kurczaka po wierzchu a nie spływało po ściankach butelki.
Do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika wstawiamy blaszkę z kurczakiem. Blaszka powinna mieć krawędzie tak aby zatrzymywał się w niej sos czyli wytopiony tłuszcz z kurczaka i piwo. Naszego kurczaka pieczemy np. 2 godziny. Zasada jest taka ? kilogram mięsa piecze się godzinę. Czyli 2 kg kurczak piecze się 2 godziny, lub dłużej To już zależy od tego na jakiego kurczaka mamy ochotę.
Kurczak idealnie się przyrumieni, wypływające z butelki piwo będzie go opływało i doda pyszny posmak. Pod koniec pieczenia można włączyć termoobieg i co 10 minut obracać kurczaka z blaszką o 90 stopni. Będzie wtedy równomiernie zarumieniony.
Tak przygotowany kurczak to prawdziwa poezja, to niebo w buzi. Jest prosty w przygotowaniu, efektywny i smaczny. Smacznego!
|
![]() |
To przepis z tych, co to z naprawdę banalnych składników, które czynią naprawdę smakowite danie! Dzięki jabłkom, cebuli i piwie parówki zmieniają się w danie, rzec można o prawie wykwintnym smaku - a na pewno smaku oryginalnym.
Składniki:
pół kilograma parówek Paryżanki
dwie duże cebule
dwa duże, twarde i kwaśne jabłka
szklanka piwa
pół szklanki bulionu [np. pół kostki rosołowej rozpuszczonej w gorącej wodzie]
dwie łyżki oleju
łyżeczka majeranku
odrobina chilli
sól - bardzo mało, albo wcale
świeżo zmielony pieprz
Sposób przygotowania:
Doskonała to potrawa na "niskobudżetową" imprezkę. Szybkie, tanie okropnie i naprawdę smaczne!
Najpierw parówki - obieram je z osłonek, kroję na kawałki o długości około 2 cm. Podsmażam na rozgrzanym oleju, aż się zrumienią ze wszystkich stron. Parówki zdejmuję z patelni i wrzucam na pozostały tłuszcz cebule pokrojone [oczywiście wcześniej obrane] na ósemki - kawałki cebuli powinny być raczej duże. Cebulę smażę do zeszklenia. Kiedy prawie miękka, dodaję parówki i wrzucam jabłka pokrojone w ósemki i pozbawione gniazd nasiennych - koniecznie ze skórą! Skóra jabłek nada potrawie zdecydowanego charakteru.
Wszystko smażę około 2 minut często mieszając. Teraz do potrawy wlewam piwo, bulion i dodaję przyprawy. Z solą bardzo uważam - niekiedy nie trzeba jej zupełnie dodawać - parówki bowiem same w sobie są słone. Całość przykrywam i duszę na małym ogniu około 10 minut. Po tym czasie sprawdzam potrawę - jeśli jeszcze dużo w niej sosu - odkrywam ją i gotuję kilka chwil na dużym ogniu, by sos odparował - potrawa powinna być raczej gęsta.
I to wszystko - na talerzu potrawę posypuję świeżo posiekaną natką pietruszki. Doskonale smakuje z bagietką albo z chlebem razowym - tak z chlebem razowym jest najlepsze - aromat gotowanego piwa doskonale się z nim komponuje. Do popicia oczywiście piwo - to samo, które zostało dodane do potrawy.
|
![]() |
Łosoś pieczony w piwie
Znakomity, prosty i szybki sposób na rybę z piekarnika. Dzięki chmielowi mięso nabiera wyjątkowego posmaku, staje się miękkie i delikatne. Bardzo łatwo oddziela się od ości.
SKŁADNIKI:
dzwonka z łososia - porcje wg ilości osób
cytryny (1 cytryna na 2 osoby)
oliwa do posmarowania formy
przyprawy
0,5 l piwa jasnego
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Dno naczynia żaroodpornego smarujemy oliwą i posypujemy ulubionymi przyprawami. Porcje ryby obtaczamy z obu stron i układamy luźno obok siebie. Całość zalewamy piwem tak, aby ryba wystawała na ok. 1,5 cm ponad piwną zalewę.
Naczynie przykrywamy folią aluminiową. Ustawiamy piekarnik na 200 st., najlepiej z termoobiegiem i wstawiamy rybę na 45 min. Przy nakładaniu na talerze najlepiej skorzystać z płaskiej tacki cedzakowej.
|
![]() |
Niezwykle delikatny królik wiśniowy w piwie kriek
1 królik, podzielony na części
2-3 ząbki czosnku
10 szalotek
400 ml piwa kriek
laska cynamonu
2 goździki
1 suszona ostra papryczka
kilka gałązek świeżego tymianku
300g wiśni (mogą być mrożone)
odrobina cukru
masło
olej
łyżka mąki opcjonalnie
Mięso królika oprósz solą z każdej strony i odstaw na godzinę, a potem zrumień na gorącym oleju smażąc mięso małymi partiami. Przełóż wszystkie kawałki do garnka. Na tym samym oleju podsmaż na szklisto posiekany czosnek i całe szalotki - opcjonalnie możesz oprószyć podsmażone warzywa łyżką mąki - po chwili przełóż do garnka z mięsem. Wlej 3/4 piwa, dodaj cynamon, goździki, chilli, cukier. Przykryj i dusić na wolnym ogniu przez ok. 15 min, po czym wyjmij korę cynamonu, dodać listki oderwane z gałązek tymianku i większość wiśni. Duś przez następny kwadrans, po czym dolej resztę piwa i dosól do smaku. Duś mięso pod przykryciem, aż będzie miękkie - u nas trwa to zazwyczaj okołu godziny. Tuż przed podaniem dodaj do sosu masło i udekoruj resztą wiśni. Przepyszne......
|
Dodaj odpowiedź:
Przerwa techniczna ... ...
|