250 g soczewicy czerwonej
100 g pomidorów suszonych w zalewie olejowej
koncentrat pomidorowy
3-4 ząbki czosnku
1 porcja serka topionego kremowego
soczewicę zalać 700 ml wody i gotowac przez 15 minut
w międzyczasie skroić drobno pomidory suszone i czosnek
dodać do gotującej się soczewicy i dalej gotować przez 15 minut
gdy zrobi się zbyt gęste dolewać trochę wody
na koniec dodać 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego i serek topiony
zblendować całość, ale nie na totalną papkę, a tak by trochę kawałków jeszcze pływało
doprawić do smaku solą, oregano, czerwoną papryką (sproszkowaną) i pieprzem
osobno ugotować drobny makaron (gwiazdki, kółeczka)
podawać z makaronem
(uwaga: zupa jest mocno sycąca)
|
|
WYTRAWNA ZUBA CEBULOWA
SKŁADNIKI:
- 80 dag cebuli
- 6 łyżek oleju
- 2 łyżki mleka
- 1500 ml rosołu warzywnego
- 3-40 dag kiełbasy czosnkowej- pęczek natki pietruszki
- 10 DAG SERKA TOPIONEGO OSM MOŃKI
- 200 ml wytrawnego białego wina
- sól, pieprz, cukier, mielony kminek
PRZYRZĄDZANIE:
Cebulę obieramy, kroimy w paseczki. Rozgrzewamy mocno olej w garnku. Wkładamy cebulę, smażymy na średnim ogniu około 10 minut, często mieszając. Posypujemy mąką, zasmażamy na złoty kolor. Zalewamy rosołem, mieszając doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień, gotujemy zupę przez następne 10 minut. Kiełbasę kroimy w dość cienkie plasterki. Natkę pietruszki płuczemy, osuszamy. kilka listków zostawiamy do dekoracji, pozostałe drobno siekamy. Do zupy dodajemy białe wino, kiełbasę oraz pokrojony na małe kawałki topiony serek. Podgrzewamy na małym ogniu do chwili, kiedy ser całkowicie się stopi. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz mielonym kminkiem.
Nalewamy do miseczek, posypując posiekaną zieleniną. Dekorujemy też listkami natki pietruszki.
Znakomitym dodatkiem do do zupy cebulowej są pikantne grzanki.
Wszystkim łasuchom i internautom życzę smacznego
|
|
Zupa porowo - serowa z pulpecikami
Składniki:
1 duży por
2 duże serki topione
kostka rosołowa
sól pieprz
2 ziemniaki średniej wielkości
olej do smażenia
30 dkg mięsa mielonego
2 łyżki bułki tartej
Sposób przygotowania:
Mieso mielone przyprawic solą i pieprzem, dodać bułkę tarta i dokładnie wymieszać. Uformować małe pulpeciki. Podsmażyć je delikatnie na rozgrzanej patelni.
Pora pokroić w cienkie plasterki i posolić. Podsmażyć je na oleju aż zmiękną.
Do garnka wlać 1 litr wody, dodać kostke rosołową. Kiedy się zagotuje wrzucić podsmażonego pora i pulpeciki.
Ziemniaki obieramy i kroimy w dość drobną kostkę. Dorzucamy do zupy. Wszystko razem gotujemy aż ziemniaki i mieso zmiękną.
Pod koniec gotowania dodajemy pokrojone w mniejsze kawałki serki topione i gotujac cały czas mieszamy aż do ich całkowitego rozpuszczenia. Doprawiamy pieprzem.
Wszytko razem gotujemy jeszcze około 15 minut.
|
|
Makaron z kurczakiem w sosie szpinakowo-serkowym
Składniki:
paczka makaronu wstążki
podwójna pierś z kurczaka
opakowanie mrożonego szpinaku
aksamitny serek MSM Mońki
ser feta
przyprawy
Mus szpinakowo serkowy
na patelni na odrobinie oliwy z oliwek podsmażamy szpinak, dodajemy ser feta,i kremowy serek MSM Mońki. Wszystko mieszamy, doprawiamy czosnkiem granulowanym i pieprzem.
Na bulionie drobiowym gotujemy kurczaka pokrojonego w paski. A następnie dodajemy do sosu szpinakowo -serkowego.
Na koniec ugotowany makaron łączymy z pozostałymi składnikami.
Pycha.
|
|
Kwaśnica na ciepło
1 l maślanki, 2 kostki warzywne, łyżka suszonego majeranku, 1 serek topiony, 8 ziemniaków, świeży koperek.
Maślankę podgrzewamy na małym ogniu. Wrzucamy kostki bulionowe i serek topiony. Cały czas mieszamy. Wcześniej ugotowane ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. Do każdego talerza wkładamy 2 pokrojone ziemniaki i zalewamy ciepłą, nie zagotowaną
maślanką. Posypujemy majerankiem i koperkiem.
Szybko się robi , a smakuje wybornie.
|
|
"Co zrobić, żeby wziąć udział w naszym konkursie ?
Pod tym artykułem o konkursie wpisać swój autorski przepis na potrawę z wykorzystaniem aksamitnego serka MSM Mońki.
Na przepisy czekamy do 17 maja"
... ale co dalej ?
Jak zostanie wyłoniony zwycięzca konkursu, skoro nikt nie podaje (bo to nawet wbrew prawu) swoich danych osobowych ?
|
|
Naleśniki z farszem szpinakowo-serowym
Farsz: 1 op. mrożonego szpinaku
2 aksamitne serki topione
1 kostka rosołowa pieczarkowa Winiary
2 łyżki gęstej śmietany
Szpinak rozmrozić i odparować na patelni. dodać kostkę rosolową, serki i śmietanę. Wszystko dobrze wymieszać aż skladniki się połączą. Lekko przestygniętym farszem smarować naleśniki i zwijać w rulony. Ułożyć na blasze lub żaroodpornym naczyniu, posypać żółtym serem i zapiec (kilka minut, aż ser się stopi).
Smacznego
|
|
Makaron z sosem serowym
ugotować pół paczki makaronu (ok.250 g)
Sos:
20dag chudego boczku wędzonego
1 cebula
2 aksamitne serki topione (2 x 100g)
4 łyżki śmietany
przyprawy do smaku
Boczek pokroić w paski i podsmażyć. Dodać cebulę. Smażyć kilka min.mieszając. Nadmiar tłuszczu odlać. Dodać serki topione i mieszać do rozpuszczenia. Następnie dodać śmietanę i ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia (składniki muszą się połączyć w gładką masę). Do sosu wrzucić ugotowany makaron i doprawić potrawę według uznania.Wymieszać starannie i wykładać gorącą na talerz. można oprószyć żółtym serem i drobno pokrojonym szczypiorkiem.
|
|
Zupa z serków
3 serki aksamitne
1,5 l wywaru z kostki rosołowej
1 marchew
puszka groszku zielonego
25 dag wieprzowego mięsa mielonego
Marchew pokroić w kostkę,ugotować na wywarze.Mięso doprawić jak na kotlety mielone,uformować małe kulki,dodać do wywaru gotować 10 min. Dodać serki,groszek razem z zalewą.Zagotować.Doprawić do smaku.Możemy podprawić śmietaną z mąką.Podajemy w filiżankach posypaną koperkiem
|
|
Tosty
1 duży seler
25 dag pieczarek
2 kolorowe papryki
garść natki
3 ząbki czosnku
1 serek aksamitny
mąka,sól,pieprz,tłuszcz
Seler ugotować nie obierając,musi być jędrny.Obrać pokroić w plasterki-1 cm.Paprykę pokroić w makaronik.Pieczarki poszatkować,dusić z papryką na łyżce tłuszczu.Czosnek rozgnieść,dodać do masy razem z posiekaną natką.Doprawić .Plasterki selera obtaczać w mące,kłaść porcję masy jarzynowej,serka.Zapiekać na grillu.
|
|
Kapusta włoska
1 kapusta włoska
25 dag kiełbasy szynkowej
1 szkl rosołu z kostki
2 łyżki mąki
łyżka masła
1 serek aksamitny
1 szkl mleka
garść zieleniny;szczypiorek,natka,koperek
Kapustę oczyścić podzielić na 6 części,zalać gorącym rosołem.gotować 30 min.Kiełbasę pokroić w plasterki,włożyć pomiedzy liście kapusty,dusić 10 min.Stopić tłuszcz,zrobić zasmażkę,rozprowadzić mlekiem,zagotować.Dodać serek,wymieszać .Gorącym sosem zalać kapustę,dodać posiekaną zieleninę.Podajemy z pieczywem.
|
|
Ziemniaczane hamburgery
8 dużych ziemniaków
8 plasterków szynki
2 serki aksamitne
suszone zioła prowansalskie
sól,pieprz
Ziemniaki ugotować w mundurkach,powinni być twarde.Obrać .przekroić na połówki.Ułożyć na blaszce płaską stroną do góry.Posypać ziołami,solą,pieprzem wstawić do nagrzanego piekarnika,zapiekać 10 min w 200 stopni.Na 8 połówkach rozłożyć szynke i serek,przykryć pozostałymi połówkami ziemniaka.zapiekać kolejne 10 min.Podajemy jak hamburgery z majonezem lub keczupem.
|
|
Czosnówka
2 marchewki
seler
pietruszka
200 g serka aksamitnego
duża główka czosnku
1/2 szkl kaszy manny
30 dag wędzonego boczku
sól,pieprz
gałka
garść natki
Warzywa posiekać,czosnek pokroić w plasterki,zostawić trzy ząbki.Boczek w kostkę,wytopić,dodać warzywa,podsmażyć.Zalać 10 szkl wody,zagotować.W szklance zupy rozpuścić serki,dodać do zupy.Dodać kaszę,ugotować.Dodać rozgnieciony czosnek,doprawić.Przed podaniem posypujemy natką.Najlepszym dodatkiem są grzanki.
|
|
Zupa bazyliowa
2 garści bazylii
70 dag ziemniaków
5 szkl rosołu z kostki -drobiowy
1 serek aksamitny
1 cebula
sok z cytryny
4 pomidory
łyżka oliwy
sól,biały pieprz
Cebule posiekać zeszklić na oleju,zalać gorącym rosołem.Ziemniaki pokroić jak na frytki,gotować na rosole.Dodać posiekaną bazykie ,kilka gałązek zostawić.Zupę zmiksować z serkiem.doprawić sokiem z cytryny,solą pieprzem.Pomidory obrać pokroić w kostkę.Zupę rozlać do miseczek,przybrać kawałkami pomidorów,bazylią.
|
|
Zupa z porów
4 pory białe części
2 cebule
10 dag szynki
4 szkl rosołu z kostki
4 łyżki oliwy
25 dag serka aksamitnego
1/2 szkl śmietany
garśc zieleniny-szczupiorek rzeżucha,natka
garść żółtego sera
Pory poszatkować,zeszklić na tłuszczu.Zalać rosołem,gotować 30 min.Dodać serek rozpuszczony w szkl zupy.Szynkę pokroić w kostkę,dodać do zupy.Każdą porcję zupy posypujemy na talerzu żółtym serem,posiekana zieleniną.
|
|
Zupa musztardowa
1 serek kremowy
4 szkl rosołu z kostki
3 łyżki musztardy gruboziarnistej
2 łyżki musztardy sarepskiej
1 łyżka musztardy pomidorowej
odrobina musztardy cytrynowej
1 por
rzeżucha
sól,pieprz,gałka
łyżka mąki
łyżka oliwy
4 kromki pieczywa tostowego
Por poszatkować zeszklić na oliwie.oprószyć mąką,zasmażyć.Zalać gorącym rosołem,gotować 15 min.Śmietanę wymieszać z musztardą,rozprowadzić zupą.Z pieczywa tostowego przygotować grzanki.Serek rozpuścić w szkl zupy dodać przed podaniem.Posypać rzeżuchą.podajemy z grzankami.
|
|
Zupa kremowa
Puszka pomidorów w zalewie
2 cebule
porcja włoszczyzny
4 ziemniaki
2 papryki
1 papryczka chili
1 serek aksamitny
4 szkl rosołu z kostki
sól,pieprz
3 łyżki oliwy
zielenina;natka,bazylia,tymianek,ogerano
Papryki pokroić w paski,cebule posiekac zeszklić na tłuszczu.warzywa zetrzeć na tarce duże oczka dodać do cebuli,dusić,aż staną się przezroczyste.Dodać pomidory,połowę zieleniny-dusić 5 min.Zalać gorącym rosołem,zagotować.Dodać ziemniaki pokrojone w kostke ,posiekaną chili.Gotować do miekkości.Zupę zmiksować.Dodać ser.Możemy dodać wędlinę.Podajemy z grzankami.Posypaną zieleniną.
|
|
SERÓWKA
1 serek aksamitny
25 dag startego sera żółtego
ząbek czosnku
szczypta gałki
4 szkl rosołu z kostki
1/4 szkl białego wina
2 łyżki śmietany
sól,pieprz
garść zieleniny;natka szczypiorek,bazylia
Rosół zagotować,dodać rozgnieciony czosnek,serek.doprawić do smaku.Gotować 10 min.Dodać wino,śmietanę rozmieszaną z kilkoma łyżkami zupy.Zdjąć z ognia,dodać ser żółty.Przed podaniem obficie posypujemy zieleniną.Podajemy z groszkiem ptysiowym lub grzankami.
|
|
Zupa pieczarkowa
30 dag pieczarek
8 szkl rosołu az kostki
sok z cytryny
oliwa
sól,pieprz
3 serki aksamitne
20 dag makaronu kolanka
garśc zieleniny-koperek,bazylia,tymianek,szczypiorek
Makaron ugotować al dente,wymieszać z łyżką oliwy.Pieczarki poszatkować,skropić sokiem z cytryny,dusić na 2 łyżkach oliwy.Zalać gorącym rosołem,gotowac 15 min.Dodać ser.Doprawić.Zupę podajemy z makaronem,posypaną zieleniną.
|
|
Ryż z topionym serkiem aksamitnym
35 dag ryżu
40 dag marchewki
1 cebula
1/2 szkl białego wytrawnego wina
1 serek topiony aksamitny
2 łyżki masła
4 łyżki oliwy
rosół z kostki
szczypiorek
sól
Celulę posiekać,zeszklić na oliwie.Marchew zetrzeć na tarce małe otwory i dusić razem z cebulą.Dodać ryż,wino,dusić aż wchłonie cały płyn.Dodawać po 1 szkl rosołu,cały czas mieszając gotować do miękkości ryżu.Dodać ser,masło.Doprawić.Przed podaniem posypać szczypiorkiem.
|
Strona 1 z 6
Dodaj odpowiedź:
Przerwa techniczna ... ...
|