Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Użytkownik

Serek topiony świetny na każdą okazję. Konkurs dla Czytelników

Utworzony przez dzemski, 26 kwietnia 2013 r. o 08:50
Fasolka szparagowa 600 g fasolki szparagowej bulion mięsny z kostki 100 g ugotowanego kalafiora łyżka masła lyżka maki 50 g topionego serka aksamitnego 1 jajko ugotowane na twardo 50 g szynki 100 ml śmietany sól,cukier,pieprz Fasolką pokroić na mniejsze kawałki ,ugotować w osolonej wodzie.Rozgrzać masło,dodać makę ,zasmażyć nie rumieniąć,dodać serek,rozpuścić.Dodać kalafior,posiekane jajko,szynkę pokrojona w paski,śmietanę,dusić kilka minut.Doprawić przyprawami.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Pasta z parówek Składniki:6 parówek, 5 jajek ugotowanych na twardo, opakowanie serka topionego, szczypiorek, 2 łyżeczki musztardy. Wykonanie: parówki i jajka pokrojone na kawałki mielemy z serkiem w mikserze . dodajemy musztardę, szczypiorek i dokładnie mieszamy. Pasta gotowa. Nic prostszego, tańszego i smacznego dla najgorszego niejadka. Podajemy z chlebem lub bułeczką.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Kurczak w sosie śmietanowym z prażoną cebulą i serkiem topionym [b]SKŁADNIKI:[/b] [*] 2 filety z piersi kurczaka [*]0,5 l śmietany (18%), [*]3 -4 łyżki prażonej cebuli [*]1 serek topiony [*]pół łyżeczki soli [*]pół łyżeczki pieprzu [*]pół łyżeczki papryki słodkiej Pierś z kurczaka kroimy na cienkie plasterki. Leciuteńko solimy i pieprzymy. Odstawiamy na parę minut. W tym czasie do śmietany dodajemy przyprawy oraz prażoną cebulkę. Mieszamy starannie. Odrobinę sosu wylewamy na dno żaroodpornego naczynia. Na sos układamy warstwę mięsa kurczaka. Na mięso układamy plasterki topionego serka , na serek zaś pozostały sos. Pieczemy przykryte w temperaturze 180 stopni około 40 minut.
Ostatnio edytowany 29 kwietnia 2013 r. o 16:34
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Przepis jest mojego autorstwa zdjęcie jest mojego autorstwa prowadze własnego bloga z przepisami - gotowanie jest moja pasją Beata K lilithbb@wp.pl Gofry serowe ze szczypiorkiem - na pikantnie Składniki: 1 serek wiejski - ziarnisty 2 jaja szczypiorek świeży 2 łyżki mąki 2 łyżeczki oleju przyprawy wg uznania: sól, pieprz zioła... ( u mnie papryka, oregano, czosnek suszony, kmin) serek topiony do dekoracji MSM Mońki Z przepisu wyszły mi 3 porcje (3 wkłady do gofrownicy). Wymieszać serek z jajami, sola i przyprawami, dodać mąkę. Wymieszać. Posmarować gofrownicę olejem, upiec i ułożyć na kracie. Do dekoracji używamy serka topionego i sos pomidorowy. http://2.bp.blogspot.com/-VG1psSAQ9Lo/UXknGdOckJI/AAAAAAAAAIE/qsHzxc-Smo8/s640/P4253411.JPG
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Makaron z kurczakiem i pieczarkami 50 dag makaronu penne lub spaghetti 15 dag cebuli 40 dag pieczarek 25 dag czerwonej papryki 2 podwójna pierś z kurczaka 20 dag serka topionego kremowego MSM Mońki zioła prowansalskie ostra papryka w proszku sól pieprz Oczyszczoną pierś z kurczaka pokroić w kostkę i podsmażyć na głębszej patelni wraz z pokrojonymi w plasterki pieczarkami (warto na tym etapie dodać soli i pieprzu, by kurczak nabrał już smaku). Dodać do tego pokrojoną w kostkę paprykę i pokrojoną w półtalarki cebulę. Wszystko smażyć razem do zarumienienia warzyw. W międzyczasie ugotować wybrany makaron według przepisu na opakowaniu. Do warzyw i mięsa na patelni dodać serek by się roztopił, dodać paprykę w proszku i zioła prowansalskie. Przełożyć na patelnię makaron, wszystko wymieszać i potrzymać na ogniu chwilę, by składniki lepiej się komponowały. Doprawić do smaku. Smacznego. siepacz-89@wp.pl
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Szaszłyki z dodatkiem serka topionego na grilla Składniki kilka plastrów szynki konserwowej serek topiony papryka cukinia ogórek konserwowy Patyczki do szaszłyków Plastry szynki posmarować serkiem i zrolować ,pokroić w krążki.Warzywa pokroić w grubszą kostkę. Składniki nadziać na patyczki.Smarujemy delikatnie niewielką ilością oleju z ulubionymi przyprawami.Grillujemy aż się przyrumienią.Smacznego
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Serowe fondue Składnik: 350g serka topionego, 300g sera ementalera, 400ml białego wina wytawnego, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, 5 łyżek wódki wiśniowej, mielony, biały pierz, gałka muszkatołowa, chleb pokrojony w kostkę. Wykonanie: Ser kroimy w małą kostkę, żeby łatwiej się rozpuścił. Naczynie do fondue smarujmy ząbkiem czosnku, przekrojonym na pół. Wlewamy wino i powoli podgrzewamy. Stopniowo dodajemy ser i ciągle mieszając, roztapiamy do konsystencji gładkiego kremu. Jeśli krem wydaje się zbyt rzadki, dodajemy nieco więcej mąki. Pod koniec dodajemy wódkę, mielony pieprz, świeżo startą gałkę muszkatołową i powoli podgrzewamy jeszcze 5 minut. Garnek z fondue stawiamy na małym podgrzewaczu i danie trzymamy w cieple. Chleb nadziewamy na widelce i maczamy w gorącej masie serowej. casablanca12@wp.pl
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Ciasteczka kremowym serkiem topionym z Moniek Składniki: 1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego,najlepiej 300 g 156 dag rokpolu,10 dag kremowego serka topionego z Moniek,szklanka śmietanki kremówki,pół kieliszka brandy lub wódki,pieprz i sól Ciasto francuskie należy rozmrozić,powycinać dowolnego kształtu ciasteczka(prostokąty,trójkąty półksiężyce) i upiec na złoto. Zmiksować rokpol,serek topiony kremowy,wlewając alkohol.Oczywiście alkohol nie jest konieczny, ale trzeba wiedzieć,że nada naszemu kremowi wyrazistości i ostrości.Śmietankę ubić,dodać do serów,wymieszać,doprawić pieprzem,ewentualnie solą.Krem schłodzić w lodówce. Smarować płaską stronę upieczonych ciasteczek i składać je po dwa.Chrupać do woli .
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Wariacje z ziemniaczanego puree Pomysł, na jaki wpadł pewnego dnia mój mąż, gdy skończyła się w domu makaron, ryż, ziemniaki, warzywa na surówki… Było trochę mięsa mielonego w zamrażalce, resztki puree ziemniaczanego i serek topiony. I tak powstało wspaniałe danie, które zachwyca mnie swoją prostotą, a jednocześnie wspaniałym smakiem! Z mięsa mielonego – posolonego i popieprzonego formujemy owalne wałki i podsmażamy lekko (bardziej dusimy) na patelni. Gdy mięso nie jest surowe oblepiamy je zimnym puree formując duże kule (takie spłaszczone żeby się łatwiej smażyły) wrzucając jeszcze do środka kawałek serka topionego. Kule panierujemy w jajku i bułce i podsmażamy na złocisty kolor. Podajemy z leczo albo kiszonym ogórkiem. Naprawdę polecam wypróbować!
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
[background=transparent] Zupa brokułowa z serkiem kremowym, składniki: 1 brokuł, 1 marchewka, 1 pietruszka, 3 ziemniaki, 1 serek kremowy, sól, pieprz[/background] [background=transparent] Warzywa myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki. Warzywa przekładamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy do miękkości. Solimy i pieprzymy. Całość blenderujemy i dodajemy serek topiony. Smacznego [/background]
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Naleśniki z kaszą gryczaną, pieczarkami i serkiem aksamitnym MSM Mońki Ciasto naleśnikowe: - 1,7 szklanki mąki - 1 szklanka mleka - 2 jajka - szczypta soli Farsz - 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej - 1 cebula - 250 dag pieczarek - 1 opakowanie aksamitnego serka MSM Mońki (100g) - sól i pieprz do smaku Olej do smażenia Mąkę, mleko, jajka i sól miksujemy na ciasto naleśnikowe. Na patelni rozgrzewamy kilka kropli oleju i smażymy na nim naleśniki. Kaszę gryczaną gotujemy w lekko osolonej wodzie. Cebulę i pieczarki drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę na złoty kolor, dodajemy pieczarki i dusimy do miękkości. Po usmażeniu wsypujemy ugotowaną kaszę gryczaną. Do gorącego farszu dodajemy serki topione. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowany farsz rozkładamy na naleśnikach i składamy. Podsmażamy na patelni do chrupkości.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Zupa z serkiem topionym 1 marchewka 1 pietruszka pół pora serek topiony kremowy Mońki o wadze 200g. Zagotować 3 szkl. wody, dodać obrane i starte na tarce warzywa, gotowac około 10 minut. Dodać serek topiony i pora pokrojonego w krążki, gotować około 2-3 minut. Po tym czasi zupa jest gotowa. MOzna ją podacz grznkami lub kromką pełnoziarnistego pieczywa. Polecam, jest bardzo smaczna m_margaretka@o2.pl
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Ryżowy deser Składniki: 25 dag białego ryzu, 10 dag brązowego cukru, 5 dag skórki pomarańczowej, 3 mandarynki, opakowanie cukru waniliowego, 1 litr mleka, serek topiony, pół łyżki kakao. Wykonanie: Mleko przelać do rondelka i wsypać ryz. gotowac na wolnym ogniu, stale mieszając. dodać brązowy cukier, cukier waniliowy i skórkę pomarańczową. Po ok. 30 min. ryż zmieknie. Dodać serek i dokładnie wymieszać. Mandarynki podzielone na cząstki dodac do deseru.Przed podaniem posypać kakao. Smacznego
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Witam, chciałbym zaproponować Smakowitą Zupę Pomidorową Składniki: marchwka por pół selera pietruszka cebula 4 pomidory 1 słoiczek przecieru pomidorowego pół kostki masła sól pieprz ziołowy 1 litr bulionu 6 kremowych serków topionych MSM Mońki Przygotowanie: Rozpuszczamyy pół kostki masła, podsmażamy na nim drobno pokrojoną cebulkę, wrzucamy pokrojone w kostę pomidory, zalewamy bulionem, gotujemy z marchewką, porem, selerem, pietruszką przez pół godziny; miksujemy blenderem na puszystą masę, dodajemy przecier pomodorowy, sól, pieprz ziołowy i oczywiście serki topione, gotujemy następne 15 minut. Możemy podawać samą jako zupę krem lub z dodatkiem makaronu. Szczerze polecam taką zupę pomidorową, ponieważ masło i serek topiony nadają jej niesamowity smak. Pozdrawiam
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Cannelloni ze szpinakiem: potrzebujemy makaron cannelloni, szpinak mrożony, pomidory w puszce, serek topiony, cebula, ząbek lub dwa czosnku, sół, pieprz. Zaczynamy od cebulki, kroimy ją na drobno i podsmażamy delikatnie na tłuszczu, dodajemy pokrojony czosnek, po chwili duszenia się cebulki i czosnku dodajemy szpinak mrożony. Gdy szpinak jest juz rozmrożony (powinien dusić się na małym ogniu około 10 minut), przyprawiamy solą, pieprzem, dodajemy pół puszki pomidorów a na końcu serek topiony i jeszcze chwilę razem dusimy. Tak przygotowany farsz nakładamy do surowych cannelloni i układamy je obok siebie w naczyniu żaroodpornym. Na wierzch nakładamy sos z reszty pomidorów z puszki (najlepiej przyprawionych do smaku). Całośc posypujemy startym serem żółtym i wkładamy do piekarnika na około 10-15 min 200 stopni. Moja cała rodzina zajada się tym daniem, jest łatwe w przygotowaniu, szybkie i bardzo smaczne, polecam !
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Niezwykle prosty przepis na wykwintną kminkową zupę-krem . Składniki- 3 opakowania aksamitnego serka MSM Mońki, pół litra mleka, pół litra bulionu- drobiowy lub warzywny, łyżeczka masła, opakowanie kminku w ziarnie. pieprz czerny i papryka słodka sproszkowana do smaku. Przygotowanie: kminek wrzucamy do garnuszka z mlekiem, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem przez godzinę. - następnie przecedzany i powstały wywar mleczno-kminkowy mieszamy z przygotowanym wcześniej bulionem, doprowadzamy do wrzenia. -na patelnię kładziemy łyżeczkę masła, aksamitne serki, doprawiamy pieprzem czarnym i papryką w proszku wg uznania i podgrzewamy aby uzyskać jednolita masę. Możemy podać 2-3 łyżki gorącego bulionu aby ułatwic sobie sprawę. - Całość dolewany do bulionu z mlekiem i gotulemy jeszcze przez kilka chwil mieszając aż cała zupa będzie jednolita i gładka. - Podajemy z groszkiem ptysiowym. Smacznego
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Serowy przysmak Składniki:2 serki topione, 5 łyżek miodu, łyżeczka esencji waniliowej, 4 łyżki płatków migdałowych, 2 brzoskwinie ( świeże lub z puszki, choć świeze smaczniejsze), 2 garści białych winogron, po 10 dag orzechów laskowych i orzechów nerkowca. wykonanie: Owoce umyć i osuszyć, winogrona przekroić na pół, brzoskwinie obrać ze skórki i pokroić w kostke. Orzechy (jedne i drugie)posiekać. Serek rozetrzeć dokładnie, wymieszać z miodem , esencją waniliową i połową płatków migdałowych. dodac posiekane orzechy i położyć na owoce. Posypac płatkami migdałowymi. Smcznego
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Pieczony kurczak z aksamitnym sosem 1 kg filetów z piersi kurczaka, cebula, 1-2 łyżki oliwy, łyżeczka octu balsamicznego, 2 łyzki przyprawy-suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, kilka łyżek esencjonalnego bulionu, czarny pieprz, sól. Sos- 5 dag sklarowanego masła, 2 łyżki mąki, 1i 1/2 szklanki mleka, szklanka 18% śmietany UHT, SEREK TOPIONY. Wykonanie: Umyte, rozdzielone na połówki mięso natrzeć oliwą z octem balsamicznym, posypać suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią, pieprze, i solą, włożyć do miski, przykryć i na 1-2 godz. wstawić do lodówki.Pokrojoną cebulę rozłożyć na dnie wysmarowanej oliwą brytfanny, a na cebuli ułożyć mięso. Przykryte piec w piekarniku ok.pół godz. ( temp. do 200 stopni) Odkryć, skropić bulionem i piec do miękkości (jeszcze ok.15 min.).Przygotować sos: masło rozgrzać w rondlu do roztopienia. Powoli wsypywać mąkę, cienkim strumieniem wlewac mleko wymieszane ze śmietaną. Cały czas mieszamy, aż do zgęstnienia ( zredukuje sie do ok.2 szklanek).Po zdjęciu z ognia dodajemy serek, mieszamy dalej, aż utworzy się sos akasamitny. ( Taki sos nalezy spożyć za każdym razem, do przechowania nie nadaje się). Upieczone piersi kroimy na dość grube plastry, układamy na półmisku i polewamy odrobiną gorącego sosu. Pozostały do sosjerki. Podajemy z brązowym ryżem ugotowanym z dodatkiem kurkumy i z bukietem warzyw z wody. wymaga trochę czasu , ale smakuje wysmienicie i ładnie wyglada.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Orzechowo-serowy sos z kurczakiem Filet z kurczaka, mała cebula, ząbek czosnku, 100 g orzechów włoskich, 250 ml śmietanki 30%, sól, pieprz, papryka, oliwa, 100 g serka topionego. Kurczaka pokroić w drobną kostkę, posypać solą, pieprzem i papryką, usmażyć na oliwie. Cebulkę pokroić drobno, czosnek przecisnąć, dodać do kurczaka i podsmażyć. Orzechy posiekać i chwilę prażyć na patelni bez tłuszczu. Do garnka wlać śmietanę, dodać ser, uprażone orzechy, przyprawić solą i pieprzem, mieszać do momentu aż ser się rozpuści. Dodać usmażonego kurczaka i dusić przez parę minut na wolnym ogniu. Podawać z makaronem i sałatą.
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz
Smakuśne kotleciki- mój przepis 4 porcje 2 podwójne lub 4 pojedyńcze piersi z kurczaka 1 serek MSM Mońki- dzielę go na 4 części 1 parówka(niekoniecznie)- dzielę ją na 4 części 1 ogórek konserwowy- dzielę go na 4 części wykałaczki olej mąka lub kostki rosołowe przygotowanie umyć piersi z kurczaka, naciąć wzdłuż (utworzy się kształt "wędzonej makreli" ) do powstałego otworu wkładamy 1/4 części serka topionego MSM Mońki, 1/4 ogórka konserwowego, 1/4 parówki- chba że ktoś nie lubi wtedy ten punkt omijamy, wszystko spinamy wykałaczką, czynność tą powtarzamy z każdą piersią z kurczaka. Następnie panieruję w mące lub rozcieram kostkę rosołową z odrobiną oleju( tak żeby wyszła taka pasta), w między czasie podgrzać patelnię z olejem, na rozgrzaną patelnię wkładamy tak przygotowane piersi z kurczka i smażymy na dużym ogniu ok.5 min, odwracając je żeby nam się nie przypaliły i gotowe. Ja je podaję z kulkami ziemniaczanymi zrobinymi z puree. Smacznego
Zgłoś do moderatora
Cytuj
Odpowiedz

Dodaj odpowiedź:

Przerwa techniczna ... ...