Festiwal Kaszy Gryczaki 2012
- Odwołując się do naszej strategii Zoom Natury w ciągu dwóch dni pokazaliśmy kilkutysięcznej publiczności, że smak Janowa Lubelskiego jest intrygujący, ekologiczny i bardzo zdrowy – mówi Łukasz Drewniak, pomysłodawca festiwalu, dyrektor Janowskiego Ośrodka Kultury. Na małej scenie Poszukiwacze Smaków odkrywali kulinarne dziedzictwo regionu. W Zagrodach Smaku furorę robiły wędzone sery oraz nalewki z kilkudziesięciu odmianach. Pojawiły się nawet destylaty i okowity z Krzeszowa. Ogromny wybór gryczaków, chleby i swojskie wędliny, kwasy chlebowe i domowe piwa, wykwintne pasztety z cukinii, rolady to dowód, że na Kulinarnej mapie Lubelszczyzny Janów staje się jednym z najbardziej pożądanych miejsc dla turystyki kulinarnej.
Pierwszy raz w historii imprezy w konkursie na ubijanie masła brali udział także mężczyźni (na zdjęciu).
Autor: Waldemar Sulisz

Napisz komentarz
Komentarze