Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Biznes

15 listopada 2023 r.
16:12

Czy na święta będziemy jeść karpia z probówki?

Autor: Zdjęcie autora KaNa
0 A A
Konferencja Lub Tech Smart Food 2023
Konferencja Lub Tech Smart Food 2023 (fot. KaNa)

Sztuczne mięso, ryba z drukarki i żelki wspierające zdrowie. To tylko niektóre z produktów przyszłości, które mogą zrewolucjonizować nasze talerze.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Dzisiaj żywność nie służy już tylko do zaspakajania podstawowych potrzeb. To również element profilaktyki, który wspiera nasze długotrwałe życie, zapewniając przy tym korzyści ekonomiczne dla sprzedawców i kupujących. O szansach i wyzwaniach w tym obszarze debatowali naukowcy i przedsiębiorcy podczas konferencji Lub Tech Smart Food 2023.

- Jesteśmy na styku nauki i biznesu. Nie da się projektować żywności bez zaawansowanych badań, ale też wymagań rynku – mówi Adam Waśko, prorektor ds. rozwoju Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. - Badania idą za trendami, które są ważne dla młodego pokolenia. Jednym z nich jest poszukiwanie zamienników białka zwierzęcego, co się wiąże z aspektem zero waste i całego problemu środowiskowego.  Dla ludzi ważny jest również aspekt etyczny. Chcemy, aby produkowana żywność chroniła nasze zdrowie przez wiele lat. Cukrzyca, otyłość to są bolączki współczesnej cywilizacji i na to też trzeba odpowiadać – mówi.

Wśród obecnych trendów na rynku spożywczym są m.in. zamienniki białka zwierzęcego. Według naszego rozmówcy zmierza to w stronę produkowania żywności w laboratorium, czy drukowania jej w drukarce 3D. W niezbyt odległej przyszłości w naszym menu może zagościć chociażby karkówka z probówki. Mięso in vitro nie jest bowiem już czymś obcym u Japończyków, czy Amerykanów. W ostatnim czasie doganiają ich Niemcy, którzy chcą wprowadzić do sprzedaży parówki z wykorzystaniem mięsa z probówki. My na takie przysmaki musimy jeszcze poczekać.

- Innowacje nie są jednak dla nas czymś obcym  – zauważa A. Waśko. – Zaprojektowaliśmy na uczelni żelki, które mają chronić człowieka przed chorobami. To preparat polifenolowy, który składa się z roślin uprawianych przez naszą jednostkę. Obecnie wdrażamy je do sprzedaży.

Uczelnia rozwija również innowacyjne technologie w przemyśle mleczarskim. Nowe wyroby mleczne mają służyć zdrowiu, ale też odpowiadać na potrzeby różnych osób.

 - To mogą być produkty dla osób budujących mięśnie, dla aktywnych fizycznie, czy dla osób starszych, które mają problem z utratą mięśni. Dedykujemy je poszczególnym grupom. Mogą to być też produkty niskocukrowe, czy z pewnymi zamiennikami prozdrowotnymi, które będą nas chronić chociażby przed chorobami cywilizacyjnymi. U nas na uczelni to wszystko powstaje – mówi  prof. Bartosz Sołowiej, Prorektor ds. Nauki i Współpracy z Zagranicą Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie.

Konferencja dotycząca nowych rozwiązań w branży spożywczej to okazja do rozmów i wymiany doświadczeń wśród różnych środowisk. Warto również pamiętać, że zdrowie oraz żywność funkcjonalna to specjalizacje Lublina wpisane do nowej Strategii Lublin 2030.

Jak mówi Marzena Strok-Sadło z Wydziału Strategii i Przedsiębiorczości w Urzędzie Miasta Lublin:

- Mamy w regionie ogromny potencjał instytutów badawczych, ale też firm, które pracują nad nowymi rozwiązaniami. Dla wielu naukowców to potencjalny obszar współpracy. Chcemy przekazać wiedzę, ale też motywować do rozwoju w tych obszarach. 

e-Wydanie

Pozostałe informacje

I po Lublinaliach. Tak bawiliście się ostatniego dnia imprezy
Zdjęcia
galeria

I po Lublinaliach. Tak bawiliście się ostatniego dnia imprezy

Największa studencka impreza w Lublinie – Lublinalia, czyli łączona impreza trzech lubelskich uczelni (UMCS, Uniwersytet Przyrodniczy i Uniwersytet Medyczny) dobiegła końca. Przez trzy dni, od czwartku do soboty, na festiwalowej scenie wystąpiło 12 artystów. Ostatniego dnia zagrali i zaśpiewali: Organek, Kayah, Pidżama Porno i Lordofon.

To muzeum koniecznie trzeba zobaczyć. Otrzymało wyróżnienie w prestiżowym konkursie EMYA
Zdjęcia

To muzeum koniecznie trzeba zobaczyć. Otrzymało wyróżnienie w prestiżowym konkursie EMYA

Muzeum i Miejsce Pamięci w Sobiborze zdobyło wyróżnienie w prestiżowym konkursie na najlepsze europejskie muzeum roku EMYA 2024 (European Museum of the Year Award)!

Chciwość i pożądanie. Ludzie zawsze chcą więcej

Chciwość i pożądanie. Ludzie zawsze chcą więcej

Przyjemność, praca, pasja i miłość splatają się w moim życiu i płyną szczęśliwie w różnych dawkach. Myślę, że nie jest dobrze być poza życiowym balansem. Dobrze jest stać równo na obu nogach – ROZMOWA z Janem Hussakowskim, reżyserem spektaklu „Balladyna”, którego premierę zobaczymy 10 maja w Teatrze Osterwy

Majówka na grillu - jak nie zepsuć potraw - przepisy

Majówka na grillu - jak nie zepsuć potraw - przepisy

Najważniejsze: nie grillujemy na żywym ogniu, który zwęgli potrawy i nada im gorzki smak. A na powierzchni potrawy wytworzą się rakotwórcze substancje.

Tarkawica. Śmierć motorowerzysty

Tarkawica. Śmierć motorowerzysty

Dziś przed południem, 4 maja, 64-letni mężczyzna kierujący motorowerem marki Yamasaki na zakręcie w Tarkawicy (pow. Ostrówek Lubelski) stracił panowanie nad jednośladem i staranował ogrodzenie jednego z domów

Trener Motoru przed meczem z Wisłą Płock: Mamy w sobie dużo dobrej energii

Trener Motoru przed meczem z Wisłą Płock: Mamy w sobie dużo dobrej energii

W niedzielę o godzinie 15.00 Motor Lublin rozegra jeden z kluczowych meczów w tym sezonie. Żółto-biało-niebiescy zmierzą się w Płocku z tamtejszą Wisłą i chcąc myśleć o barażach o PKO BP Ekstraklasę nie mogą tego spotkania przegrać. O tym jakie nastroje panują w obozie lublinian przed tym spotkaniem zdradził trener Mateusz Stolarski

Wisła Grupa Azoty nie składa broni. Cenne zwycięstwo na Kaszubach

Wisła Grupa Azoty nie składa broni. Cenne zwycięstwo na Kaszubach

Wisła Grupa Azoty Puławy sprawiła swoim kibicom bardzo miłą niespodziankę. W sobotę podopieczni trenera Mikołaja Raczyńskiego wygrali w Stężycy z tamtejszą Radunią i wciąż są w grze o pozostanie w przyszłym sezonie na centralnym poziomie rozgrywkowym

Pierwsze krajowe truskawki, cena?

Pierwsze krajowe truskawki, cena?

Na targu pod Zamkiem można było dziś kupić pierwsze krajowe truskawki, spod Zwolenia. Cena za kilogram 28 zł, za łubiankę 70 zł

Wielka Sobota w Cerkwi prawosławnej
galeria

Wielka Sobota w Cerkwi prawosławnej

Wierni obrządku prawosławnego obchodzą Wielką Sobotę, kończąc w ten sposób czas oczekiwania na Święta Wielkanocne. W tym roku Wielkanoc u prawosławnych przypada na 5 maja, w pierwszą niedzielę po wiosennej pełni księżyca wg. kalendarza juliańskiego, po obchodach Paschy Żydowskiej. W Cerkwi prawosławnej wierni poświęcili pokarmy jakie będą spożywać podczas wielkanocnego śniadania.

Przepisy na grilla: młoda kapusta

Przepisy na grilla: młoda kapusta

Nie ma lepszej rzeczy w maju niż młoda, zasmażana kapusta z koperkiem. No chyba, że jest to chrupiąca golonka z grilla podana z młodą kapustą

Odszedł mistrz Henryk Prażmo. Ostatni gong

Odszedł mistrz Henryk Prażmo. Ostatni gong

1 maja 2024r. w wieku 85 lat zmarł mój Tata HENRYK PRAŻMO - sportowiec, pięściarz wagi ciężkiej WKS Lublinianka. Młodzieżowy Mistrz i Wicemistrz Polski ,,ZRYW”, 10-krotny Mistrz Województwa Lubelskiego. W latach 1956-1969 stoczył ok. 150 walk w większości zwycięskich. Był czołowym bokserem wagi ciężkiej w Polsce. Kuszony intratnymi ofertami z czołowych klubów - Legii, Gwardii i innych…pozostał wierny Lublinowi….! W środową majową noc usłyszał ostatni gong…- poinformował Jerzy Prażmo

GIS ostrzega: Bakterie w mleku dla niemowląt. Mogą powodować groźną chorobę

GIS ostrzega: Bakterie w mleku dla niemowląt. Mogą powodować groźną chorobę

Listerioza to choroba zagrażająca głównie kobietom w ciąży, noworodkom i osobom z obniżoną odpornością. Bakterie, które mogą ją wywołać wykryto w mleku modyfikowanym dla niemowląt

Piaseczno. Eko-patologia, wypoczynek wśród śmieci

Piaseczno. Eko-patologia, wypoczynek wśród śmieci

Tak gmina dba o eko turystykę, nad jeziorem Piaseczno pełno śmieci, gdy zawieje wiatr, fruwają po okolicy i pływają w wodzie - alarmuje nasz Czytelnik

Majówka 2024. Zamojska Akademia Kultury otwiera letni sezon. Sobota pełna atrakcji
4 maja 2024, 8:00
galeria

Majówka 2024. Zamojska Akademia Kultury otwiera letni sezon. Sobota pełna atrakcji

Od rana do popołudnia jest otwarta 4 maja Zamojska Akademia Kultury mieszcząca się w gmachu dawnej Akademii Zamojskiej. Na dziś zaplanowano tutaj mnóstwo atrakcji dla dużych i małych gości. Bo to ma być rodzinne otwarcie sezonu letniego

Krasnystaw. Marzy ci się policyjny mundur? Nabór trwa

Krasnystaw. Marzy ci się policyjny mundur? Nabór trwa

Marzy ci się policyjny mundur? Jest okazja, bo komenda w Krasnymstawie prowadzi nabór do służby

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium