Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Biznes

14 lipca 2021 r.
7:47

Ich kuchnię polubił nawet "Polski Chuck Norris". Otworzyli w Lublinie lokal w trakcie lockdownu

0 1 A A
– Naszym pracownikom zapewniamy stabilność zawodową pomimo ewentualnego lockdownu – mówi Mateusz Daciuk (w żółtej koszulce, na zdjęciu z załogą)
– Naszym pracownikom zapewniamy stabilność zawodową pomimo ewentualnego lockdownu – mówi Mateusz Daciuk (w żółtej koszulce, na zdjęciu z załogą) (fot. Maciej Kaczanowski)

– W restauracji najważniejsza jest atmosfera. Stąd ogromna popularność naszego lokalu, którą udało nam się zdobyć w tak krótkim czasie – rozmowa z Mateuszem Daciukiem, pomysłodawcą otwartej w trakcie lockdownu lubelskiej restauracji The Bungers.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować
  • Podjęliście ryzyko na granicy szaleństwa: w styczniu, gdy restauracje nie mogły działać, a ich właściciele mówili wprost, że grozi im bankructwo, otworzyliście nowy lokal. Minęło blisko pół roku i…

– I możemy już powiedzieć, że to był strzał w dziesiątkę. Gdy otwieraliśmy, rzeczywiście wiele osób pukało się w głowę. Znajomi pytali z przekąsem, czy wszystko z nami w porządku. My patrzyliśmy jednak na pandemię jako na ogromną szansę.

  • Dlaczego?

– Bardzo spadły wtedy ceny lokali i można było w nich wręcz wybierać. Przede wszystkim jednak bez pracy pozostawało wielu ludzi mających gigantyczne doświadczenie w gastronomii. Mogliśmy zatrudnić naprawdę wspaniałych fachowców. Oczywiście nie wszyscy z nami zostali, ale z perspektywy czasu widzę, że koniec zimy był idealnym momentem na założenie lokalu.

  • Wróćmy do pracowników. Dlaczego nie wszyscy z wami zostali?

– Rynek pracowników w branży gastro to bardzo trudny temat, szczególnie teraz, gdy wiele osób boi się, że z nadejściem kolejnego lockdownu zwyczajnie straci pracę. My zapewniamy stabilność zawodową, pomimo ewentualnego lockdownu. Wracając do sytuacji na rynku pracy, to teraz pracowników w naszej branży jest tak mało, że restauratorzy dosłownie ich sobie podbierają. Mamy do czynienia z sytuacją, w której stawki godzinowe dochodzą do 30 zł. Z punktu widzenia pracodawcy to bardzo trudna sprawa i wszystkim restauratorom w chwili obecnej jest ciężko się z tym mierzyć. Problemy naszej branży spowodowane lockdownami tak naprawdę nieustannie się pogłębiają.

  • A co z klientami? Wrócili?

– Ciężko mówić nam o powrocie, bo otworzyliśmy się w styczniu, więc po ostatnim luzowaniu obostrzeń po raz pierwszy spotkaliśmy się z gośćmi w lokalu. Ludzie bardzo chętnie odwiedzają naszą restaurację. Wiele miesięcy czekali na to, by wyjść, usiąść przy stoliku i zjeść. Zarówno na tygodniu, jak i w weekendy, ciężko u nas o wolny stolik. Jesteśmy grupą młodych kulinarnych fanatyków, którzy kochają to, co robią. Takie podejście przekłada się na smak i przyjacielską atmosferę w naszej przestrzeni restauracyjnej. Wychodzimy z założenia, że najeść się przecież można w domu.

W restauracji najważniejsza jest atmosfera. Stąd ogromna popularność naszego lokalu, którą udało nam się zdobyć w tak krótkim czasie. Oczywiście nasza wyjątkowa kuchnia, niekorzystająca z półśrodków, jest już wisienką na tym torcie. Kluczem do sukcesu jest wsłuchiwanie się w każdą opinie gości, zarówno w tę dobrą, jak i w negatywną. Na ich bazie przeorganizowaliśmy sposób podawania naszych dań oraz część przepisów. Dziś autorami części naszego menu są nasi goście. Przykład to przepis na chrupiące frytki „nawet w dostawie”, na bazie których powstał zupełnie nowy, lubelski brand restauracyjny kulinarnych-fanatyków „Fries Fries Baby”.

  • Podobno zamierzacie się też rozwijać.

– Duży nacisk stawiamy na reklamę w mediach społecznościowych. Do jednej z nich zaprosiliśmy Marcina Olpińskiego, czyli „polskiego Chucka Norrisa”. Przyjechał, rozejrzał się, spróbował i… stwierdził, że chce mieć taki sam lokal. Tej sytuacji nie zapomnę do końca życia! Rozpoczęcie zdjęć do video nałożyło się z godziną otwarcia naszej restauracji, kuchnia wypełniła się zapachem grillowanego mięsa, kierowcy zaczęli biegać i pakować zamówienia. Marcin zapytał: „co myślicie o franczyzie?”. Roześmiani zaczęliśmy konkretną rozmowę na ten temat. Teraz „polski Chuck” otwiera The Bungers w Otwocku. Przyznam, że zakładając lokal, zastanawialiśmy się nad stworzeniem franczyzy, ale nie wiedzieliśmy, że stanie się to tak szybko i praktycznie bez naszego zaangażowania w tę kwestię. Okazuje się jednak, że nie tylko my jesteśmy zdania, że pandemia to dobry czas na biznes.

  • Jakie zmiany czekają The Bungers w Lublinie?

– Mamy mnóstwo pomysłów na rozwijanie The Bungers w mediach społecznościowych. Wszak reklama jest dźwignią handlu, ale dajemy też naszym pracownikom szansę rozwoju, a oni wykorzystując to, tworzą nowe pomysły. Nasza idea podawania wysokiej jakości świeżych produktów inspiruje ekipę do rozwijania naszego menu. Stąd też, już wkrótce, zaproponujemy nowego burgera o niestandardowej po tej stronie Wisły ostrości. Na pewno będzie o nim głośno. Skorpion nadchodzi…

e-Wydanie

Pozostałe informacje

Chciwość i pożądanie. Ludzie zawsze chcą więcej

Chciwość i pożądanie. Ludzie zawsze chcą więcej

Przyjemność, praca, pasja i miłość splatają się w moim życiu i płyną szczęśliwie w różnych dawkach. Myślę, że nie jest dobrze być poza życiowym balansem. Dobrze jest stać równo na obu nogach – ROZMOWA z Janem Hussakowskim, reżyserem spektaklu „Balladyna”, którego premierę zobaczymy 10 maja w Teatrze Osterwy

Majówka na grillu - jak nie zepsuć potraw - przepisy

Majówka na grillu - jak nie zepsuć potraw - przepisy

Najważniejsze: nie grillujemy na żywym ogniu, który zwęgli potrawy i nada im gorzki smak. A na powierzchni potrawy wytworzą się rakotwórcze substancje.

Tarkawica. Śmierć motorowerzysty

Tarkawica. Śmierć motorowerzysty

Dziś przed południem, 4 maja, 64-letni mężczyzna kierujący motorowerem marki Yamasaki na zakręcie w Tarkawicy (pow. Ostrówek Lubelski) stracił panowanie nad jednośladem i staranował ogrodzenie jednego z domów

Trener Motoru przed meczem z Wisłą Płock: Mamy w sobie dużo dobrej energii

Trener Motoru przed meczem z Wisłą Płock: Mamy w sobie dużo dobrej energii

W niedzielę o godzinie 15.00 Motor Lublin rozegra jeden z kluczowych meczów w tym sezonie. Żółto-biało-niebiescy zmierzą się w Płocku z tamtejszą Wisłą i chcąc myśleć o barażach o PKO BP Ekstraklasę nie mogą tego spotkania przegrać. O tym jakie nastroje panują w obozie lublinian przed tym spotkaniem zdradził trener Mateusz Stolarski

Wisła Grupa Azoty nie składa broni. Cenne zwycięstwo na Kaszubach

Wisła Grupa Azoty nie składa broni. Cenne zwycięstwo na Kaszubach

Wisła Grupa Azoty Puławy sprawiła swoim kibicom bardzo miłą niespodziankę. W sobotę podopieczni trenera Mikołaja Raczyńskiego wygrali w Stężycy z tamtejszą Radunią i wciąż są w grze o pozostanie w przyszłym sezonie na centralnym poziomie rozgrywkowym

Pierwsze krajowe truskawki, cena?

Pierwsze krajowe truskawki, cena?

Na targu pod Zamkiem można było dziś kupić pierwsze krajowe truskawki, spod Zwolenia. Cena za kilogram 28 zł, za łubiankę 70 zł

Wielka Sobota w Cerkwi prawosławnej
galeria

Wielka Sobota w Cerkwi prawosławnej

Wierni obrządku prawosławnego obchodzą Wielką Sobotę, kończąc w ten sposób czas oczekiwania na Święta Wielkanocne. W tym roku Wielkanoc u prawosławnych przypada na 5 maja, w pierwszą niedzielę po wiosennej pełni księżyca wg. kalendarza juliańskiego, po obchodach Paschy Żydowskiej. W Cerkwi prawosławnej wierni poświęcili pokarmy jakie będą spożywać podczas wielkanocnego śniadania.

Przepisy na grilla: młoda kapusta

Przepisy na grilla: młoda kapusta

Nie ma lepszej rzeczy w maju niż młoda, zasmażana kapusta z koperkiem. No chyba, że jest to chrupiąca golonka z grilla podana z młodą kapustą

Odszedł mistrz Henryk Prażmo. Ostatni gong

Odszedł mistrz Henryk Prażmo. Ostatni gong

1 maja 2024r. w wieku 85 lat zmarł mój Tata HENRYK PRAŻMO - sportowiec, pięściarz wagi ciężkiej WKS Lublinianka. Młodzieżowy Mistrz i Wicemistrz Polski ,,ZRYW”, 10-krotny Mistrz Województwa Lubelskiego. W latach 1956-1969 stoczył ok. 150 walk w większości zwycięskich. Był czołowym bokserem wagi ciężkiej w Polsce. Kuszony intratnymi ofertami z czołowych klubów - Legii, Gwardii i innych…pozostał wierny Lublinowi….! W środową majową noc usłyszał ostatni gong…- poinformował Jerzy Prażmo

GIS ostrzega: Bakterie w mleku dla niemowląt. Mogą powodować groźną chorobę

GIS ostrzega: Bakterie w mleku dla niemowląt. Mogą powodować groźną chorobę

Listerioza to choroba zagrażająca głównie kobietom w ciąży, noworodkom i osobom z obniżoną odpornością. Bakterie, które mogą ją wywołać wykryto w mleku modyfikowanym dla niemowląt

Piaseczno. Eko-patologia, wypoczynek wśród śmieci

Piaseczno. Eko-patologia, wypoczynek wśród śmieci

Tak gmina dba o eko turystykę, nad jeziorem Piaseczno pełno śmieci, gdy zawieje wiatr, fruwają po okolicy i pływają w wodzie - alarmuje nasz Czytelnik

Majówka 2024. Zamojska Akademia Kultury otwiera letni sezon. Sobota pełna atrakcji
4 maja 2024, 8:00
galeria

Majówka 2024. Zamojska Akademia Kultury otwiera letni sezon. Sobota pełna atrakcji

Od rana do popołudnia jest otwarta 4 maja Zamojska Akademia Kultury mieszcząca się w gmachu dawnej Akademii Zamojskiej. Na dziś zaplanowano tutaj mnóstwo atrakcji dla dużych i małych gości. Bo to ma być rodzinne otwarcie sezonu letniego

Krasnystaw. Marzy ci się policyjny mundur? Nabór trwa

Krasnystaw. Marzy ci się policyjny mundur? Nabór trwa

Marzy ci się policyjny mundur? Jest okazja, bo komenda w Krasnymstawie prowadzi nabór do służby

"Jestem szczęśliwy, że wygraliśmy, ale patrzymy do przodu". Opinie po meczu Górnika Łęczna z Odrą Opole
galeria

"Jestem szczęśliwy, że wygraliśmy, ale patrzymy do przodu". Opinie po meczu Górnika Łęczna z Odrą Opole

W piątkowy wieczór Górnik Łęczna zdobył bardzo ważne trzy punkty pokonują na swoim stadionie Odrę Opole. Dla łęcznian było to tym samym przełamanie po dwóch domowych porażkach z rzędu. Jak mecz podsumowali szkoleniowcy obu ekip?

Orlen Oil Motor Lublin w niedzielę zmierzy się w Częstochowie z Krono-Plast Włókniarzem

Orlen Oil Motor Lublin w niedzielę zmierzy się w Częstochowie z Krono-Plast Włókniarzem

Niepokonany Orlen Oil Motor Lublin w niedzielę (godz. 16.30) zmierzy się na wyjeździe z Krono-Plast Włókniarzem Częstochowa. Ekipa spod Jasnej Góry we wtorek nadrobiła ligowe zaległości, ale wciąż czeka na premierowe zwycięstwo w tym sezonie

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!