Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

19 czerwca 2022 r.
12:32

Boczniaki na talerzu. Wybrane przepisy na dania z tymi grzybami

1 0 A A
(fot. Waldemar Sulisz)

Chrupiące ciasto, pasta truflowa, mozarella fior di latte, rukola, boczniaki i oliwa truflowa – oto pizza Tartufo z boczniakiem w roli głównej, która jest dla mnie smakowym arcydziełem. Z boczniaka można wyczarować fantastyczne potrawy.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Zachwycamy się japońskimi grzybami shitake, łykamy tabletki z ekstraktem shitake, a tymczasem nasze polskie boczniaki, dostępne w sklepach zawierają równie silne związki, które mogą obniżać poziom cholesterolu, wspierać system immunologiczny, działać przeciwnowotworowo nie gorzej niż shitake. Nic dziwnego, że boczniaki są cenione w kuchni chińskiej, japońskiej i koreańskiej. A w Polsce nadal nie mogą się przebić do kuchni, przegrywając z kurczakiem czy wieprzowiną, choć wystarczy obsmażyć je na oleju, dusić kilkanaście minut, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem, na talerzu posypać zieloną pietruszką.

Boczniaki z patelni grillowej

Składniki: 25 dag boczniaków, 6 ząbków czosnku, masło klarowane, sól, pieprz, zielona pietruszka.

Wykonanie: boczniaki oczyścić, odciąć ogonki (schować do zamrażarki, będą na zupę), krótko wypłukać pod silnym strumieniem wody, większe pokroić na kawałki, odcisnąć z wody, odłożyć. Na grillowej patelni rozpuścić masło klarowane, krótko obsmażyć boczniaki z obu stron. Pod koniec smażenia dodać posiekaną zieloną pietruszkę i roztarty czosnek. Posolić, doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Podawać z bagietką posmarowaną masłem czosnkowym. Tak przygotowane boczniaki wystarczy ułożyć na tackach i opiec na grillu. Podane z pieczonymi ziemniakami są pyszne.

Flaczki z boczniaka

Po raz pierwszy zjadłem je na działce. Przyrządził je po mistrzowsku Edward Ciosmak. W dodatku sam hodował boczniaki. Przyrządził je na rosole z wołowiny. Flaki pachniały lasem, nie mogłem się ich najeść. Kiedy kilka lat temu odstawiłem mięso, zacząłem przyrządzać flaki na bulionie warzywnym. Okazało się, że są równie smaczne, jak te na wołowinie. Z czasem zacząłem dodawać do flaków z boczniaka duże brązowe pieczarki pokrojone w słupki, żeby podkręcić smak dorzucałem do bulionu kilka suszonych grzybków.

Podczas jednego z pobytów w Lanckoronie udało mi się na miejscowym ryneczku zdobyć dzikie boczniaki, rosnące w lesie. Ugotowałem flaki, były znakomite. Z Lanckorony przywiozłem także patent na dodawanie do potraw hiszpańskiej wędzonej papryki. Za radą Dominiki Zaręby, która w Lanckoronie prowadzi Cafe Pensjonat i gotuje mistrzowskie potrawy wege, pod koniec gotowania flaczków z boczniaka dodałem wędzoną paprykę. Ależ to wzbogaciło smak.

Flaki z boczniaka były coraz lepsze, a ja sięgnąłem po przedwojenną recepturę na flaki z Urzędowa, którą przekazała mi Otylia Gałan. Flaki  wołowe zastąpiłem boczniakami, reszta jak w przepisie. To był finał poszukiwań receptury na flaczki z boczniaka. Jak smakują? Trzeba podjechać do restauracji hotelu Drob w Urszulinie, gdzie flaczki z boczniaka rządzą w karcie. A teraz receptura.

Składniki: 1 kg boczniaków, 1 kg grzybów leśnych (prawdziwki, podgrzybki ), szklanka kaszy jaglanej, 3 cebule, 3 marchewki, seler, pietruszka, lubczyk, sól, pieprz, wędzona papryka, ziele angielskie, imbir, gałka muszkatołowa, majeranek, olej, masło, bulion warzywny.

Wykonanie: boczniaki ugotować do miękkości i odcedzić. Na pieczonych warzywach ugotować bulion. Cebulę zeszklić na oleju z masłem. Dodać pokrojone grzyby leśne i razem dusić. Kaszę opłukać. Boczniaki, grzyby, kaszę, przyprawy dodać do bulionu i gotować do miękkości kaszy około pół godziny. Doprawić do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem. Flaczki można rozlać do żaroodpornych miseczek, posypać parmezanem i zapiec. Doskonale smakują z gorącym cebularzem.

(fot. Waldemar Sulisz)

Kotlety z boczniaka

Składniki: 4 duże boczniaki, 4 łyżki mąki, 4 łyżki tartej bułki, 2 jajka, szklanka mleka, olej, sól, pieprz.

Wykonanie: boczniaki umyć, namoczyć w mleku, posolić i przyprawić pieprzem. Odstawić na kwadrans. Obtoczyć z obu stron w mące, potem w roztrzepanych jajkach, panierować w bułce. Obsmażyć na rumiano z obu stron, dosmażyć na małym ogniu 10 minut. Podawać z młodymi ziemniakami z koperkiem.

Pizza Tartufo

Długo polowałem na dobrą pizzę z boczniakami. Aż wypatrzyłem ją w karcie Bistro Szamanko w Nałęczowie. Kiedy w składzie pizzy dostrzegłem pastę truflową, wróciły nałęczowskie wspomnienia. Otóż przed laty, w znakomitej restauracji „Pavillon” podawano dania z dodatkiem pasty truflowej. Okazało się, że taką pastę można nabyć w miejscowym sklepiku „Aga”. Okazała się świetnym dodatkiem do makaronów.

A wracając do pizzy Tartufo: okazała się wybitna. Nie jest tania, za pizzę o szerokości 32 cm zapłaciliśmy 42 złote. Warto było. Po pierwsze ciasto dojrzewające, idealnie chrupiące i bardzo smaczne. Dobra włoska mąka „0” robi swoje. Po drugie: złożenie sera mozarella fior di latte z boczniakami i pastą truflową było doskonałe. Uwaga: prośby o sos czosnkowy lub keczup mogą zdenerwować załogę. Oba dodatki są w karcie, ale w cenie 666 zł za porcję. Jedynym akceptowalnym dodatkiem do szlachetnej pizzy jest dobra oliwa.

O co chodzi z tą włoską mąką i ciastem dojrzewającym?

– O smak ciasta. O to, że po zjedzeniu pizzy nie czujemy ciężaru w żołądku, a mamy ochotę na jeszcze – tłumaczy Grzegorz Żywicki z Bistro Szamanko. Tak było. Póki co uczę się robić ciasto z włoskiej mąki, z minimalną ilością drożdży, które dojrzewa w lodówce od 12 do 24 godzin.

Tagliatelle z boczniakami

Składniki: 60 dag tagliatelle (szerokie wstążki), duża cebula, 25 dag boczniaków, 2 łyżki masła, pół pęczka koperku, 1/3 szklanki śmietanki 18%, 2 łyżki kwaśnej śmietany 12%, opakowanie tartego parmezanu.

Wykonanie: pokrojoną w plasterki cebulę zeszklić na maśle. Dodać pokrojone boczniaki, dusić 10 minut. Dolać śmietankę, wsypać parmezan i mieszając, dusz jeszcze 10 minut. W tym czasie ugotować tagliatelle według przepisu na opakowaniu. Uduszone grzyby wymieszać z posiekanym koperkiem, dodać sól, pieprz i śmietanę, zagotować. Odcedzony makaron przełożyć na dużą patelnię, dodać boczniaki w śmietanie, wymieszać i natychmiast podawać.

Tortilla z boczniakami

Składniki: kilogram ziemniaków, 20 dag boczniaków, 2 cebule, 6 jaj, oliwa, sól, pieprz.

Wykonanie: ziemniaki obrać i pokroić w cienkie plastry. Boczniaki pokroić w paski. Cebule drobno posiekać. Na grubej patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć ziemniaki z boczniakami i cebulą, aż będą miękkie. Gdy wystygną, przełożyć do misy, zalać ubitymi jajkami. Na patelni rozgrzać oliwę, włożyć masę, smażyć na małym ogniu pod przykryciem przez 6 minut. Przewrócić tortillę na drugą stronę i smażyć jeszcze 6 minut.

e-Wydanie

Pozostałe informacje

Zawodniczki MKS FunFloor Lublin powalczą o Gladiatory

Zawodniczki MKS FunFloor Lublin powalczą o Gladiatory

Poznaliśmy nazwiska szczypiornistek nominowanych do Gladiatorów. W najważniejszej kategorii – zawodniczka sezonu, o tytuł powalczy Magda Balsam.

Anatomia już nie straszna. Ruszyły „Trauma Days”

Anatomia już nie straszna. Ruszyły „Trauma Days”

Uniwersytet Medyczny w Lublinie zainaugurował działalność Akademii Doskonałości w Anatomii Klinicznej. Młodzi specjaliści i rezydenci będą ćwiczyć umiejętności operacyjne w praktyce.

Serowa moc w Lublinie. Gwiazdą święta był twaróg
NASZ PATRONAT/ZDJĘCIA
galeria

Serowa moc w Lublinie. Gwiazdą święta był twaróg

Za nami IV edycja Święta lubelskiego serowarstwa i mleczarstwa. Do Lublina zjechali regionalni producenci z całego województwa.

Smacznego! Przepisy inspirowane twórczością Mikołaja Reja
Magazyn

Smacznego! Przepisy inspirowane twórczością Mikołaja Reja

W oczekiwaniu na Festiwal Mikołaja Reja podrzucamy kilka przepisów nawiązujących do upodobań kulinarnych ojca polskiej literatury i kuchni. Zaczynamy od słynnej faramuszki.

Pamiętali o Marszałku. 89. rocznica śmierci Józefa Piłsudskiego
Zdjęcia
galeria

Pamiętali o Marszałku. 89. rocznica śmierci Józefa Piłsudskiego

Lublin uczcił dzisiaj 89. rocznicę śmierci Marszałka Józefa Piłsudskiego. Z tej okazji odbył się marsz pamięci, który wyruszył z placu Litewskiego, przez deptak i ulicę Królewską do Archikatedry.

Budują boisko między blokami. Ma być dostępne dla wszystkich

Budują boisko między blokami. Ma być dostępne dla wszystkich

Plac budowy został przekazany w środę i prace ruszyły natychmiast. Na osiedlu Chmielna II w Krasnymstawie powstaje boisko. Będzie dostępne dla wszystkich.

Kilka godzin bez wody. To dotyczy jednej ulicy w mieście

Kilka godzin bez wody. To dotyczy jednej ulicy w mieście

Albo trzeba kranówki nałapać na zapas, albo po prostu jakoś bez bieżącej wody przeżyć kilka godzin. Przerwy w dostawie zapowiada na poniedziałek PGK Zamość.

Owoce na wagę złota? Kto pracuje, ten ma

Owoce na wagę złota? Kto pracuje, ten ma

Rozmawiamy z Marek Krzesickim z Pachnowoli koło Puław. Jednym z większych plantatorów truskawki w gminie. Razem z polami, które przepisał dzieciom, posiada około 3,5 hektara truskawkowych pól.

Lidera nie oddali, czyli Orlęta Łuków w derbach lepsze od ŁKS Łazy

Lidera nie oddali, czyli Orlęta Łuków w derbach lepsze od ŁKS Łazy

W spotkaniu otwierającym 24. kolejkę Orlęta Łuków pokonały ŁKS Łazy 1:0. Gola na wagę trzech punktów strzelił z rzutu karnego Bartosz Młynarczyk.

Truskawka ma się dobrze, ale lokalnych plantacji ubywa

Truskawka ma się dobrze, ale lokalnych plantacji ubywa

Tegoroczny sezon truskawkowy zaczął się kilka tygodni wcześniej, niż zwykle. Choć mamy dopiero początek maja, prace na polach idą pełną parą. Pogoda, nie licząc nocnych przymrozków, dopisuje. Za dwukilogramową łubiankę znad Wisły w tym tygodniu płaciliśmy ok. 35 złotych

Słabo zaczęli, dobrze skończyli. Edach Budowlani nadal w grze o brązowy medal

Słabo zaczęli, dobrze skończyli. Edach Budowlani nadal w grze o brązowy medal

W spotkaniu przedostatniej kolejki Edach Budowlani Lublin pokonali Drew Pal 2 RC Lechię Gdańsk 29:17.

Policyjny pościg. Z okna volkswagena wylatywały narkotyki

Policyjny pościg. Z okna volkswagena wylatywały narkotyki

Wieźli w samochodzie prawie kilogram narkotyków, więc nic dziwnego, że nie mieli ochoty na spotkanie z policją. Ale po pościgu zostali zatrzymani. Dwaj mieszkańcy powiatu włodawskiego musza się liczyć z długą odsiadką.

Kolejna zimna noc. Może być kilka stopni poniżej zera

Kolejna zimna noc. Może być kilka stopni poniżej zera

W dzień jest słonecznie i sporo na plusie, ale nocą temperatura znacząco się obniży. Instytut Meteorologii I Gospodarki Wodnej wydał kolejne w ostatnim czasie ostrzeżenie o przymrozkach. Zimno będzie w całym województwie.

28 przelewów w 2 miesiące. Kobieta straciła duże pieniądze

28 przelewów w 2 miesiące. Kobieta straciła duże pieniądze

Uwierzyła, że może dużo zarobić. A wizja zysku uśpiła jej czujność. 40-latka z powiatu ryckiego tak skutecznie "inwestowała", że straciła aż 85 tys. zł. Teraz oszustów, którzy ją nabrali próbuje ustalić policja.

Pomysł na wycieczkę. Róże, historia i plany na przyszłość
Zdjęcia
galeria

Pomysł na wycieczkę. Róże, historia i plany na przyszłość

To wyjątkowe miejsce, powstałe z pasji do historii i róż. Tych najpiękniejszych kwiatów jest tutaj już ponad 700 odmian. Park Miliona Róż i Zabytków Kresowych w Kazimierzu Dolnym lada dzień mienić się będzie tysiącem barw.

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium