Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

17 czerwca 2023 r.
13:43

Pomysł na niedzielny obiad: chłodniki i szparagi

0 A A
O patent na dobry chłodnik i szparagi zapytaliśmy Piotra Kwiatosza, który na Starym Mieście w Lublinie prowadzi restaurację „16 stołów” i „Chapter one”
O patent na dobry chłodnik i szparagi zapytaliśmy Piotra Kwiatosza, który na Starym Mieście w Lublinie prowadzi restaurację „16 stołów” i „Chapter one” (fot. DW)

Jeszcze można poszparagować i zrobić szparagowy chłodnik. To już ostatni moment, żeby zjeść szparagi, bo sezon na nie się kończy. Za to zaczyna się sezon na pyszne chłodniki.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

I chłodniki, i szparagi nader często występują na kartach staropolskich książek kucharskich. Na początek zatem dwa przepisy z bogatej kolekcji prof. Jarosława Dumanowskiego z uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, wybitnego badacza kuchni staropolskiej.

Zaczynamy od tego: „Jak użyteczne i smakowite są chłodniki…”. W poradzie z XIX wieku czytamy: „Powszechnie jest wiadomém, jak użyteczne i smakowite są chłodniki, a w porze letniéj zwłaszcza podczas upałów, zdają się być ożywiającym i nieodbitym pokarmem. Są nawet amatorowie, którzy namiętnie lubią tę potrawę, z wyjątkiem tylko pewnych odmian w przyprawie. I dla tego[!], do stołu, gdzie kilkanaście lub więcéj siada osób, aby dogodzić ogólnie, najlepiéj jest osobno na półmiskach układać zgrabnie garnitur przypraw, jak to: Swieże[!] ogórki, obrane i skrojone w kostkę. Szyjki rakowe oczyszczone ze skorupki, czerwoną stroną układać do góry. Jaja twardo gotowane skrojone na czworo. Szparagi pokrajane, kalafiory, i t. p, Wtenczas każdy podług swego gustu, będzie mógł zadość uczynić swemu apetytowi”.

A teraz sposób na szparagi z XVIII wieku czyli szparagi po polsku: „Obgotuj szparagi piękne i grube, osól trochę, dasz potym na półmisku lub z masłem zrumienionym podlane lub z sosem białym, który się tak robi: weź kilka żółtków z jajec, rozbij je mocno, wlej trochę octu, wsyp cukru, soli i masła kawałek włóż, razem to zagotuj, przydawszy trochę do tego bullionu, tym sosem podlejesz, dasz na stół”.

Chłodnik po bułgarsku

To chłodnik na bazie jogurtu. Najpierw należy posiekać świeży ogórek, posolić i odstawić na kilka minut. Następnie rozetrzeć czosnek z solą. Pół szklanki zimnej, przegotowanej wody zakwasić sokiem z cytryny i roztrzepać w garnku z jogurtem. Dodać ogórek, czosnek, koperek, pieprz i odrobinę oliwy. Po wlaniu chłodnika do ceramicznych miseczek każdą porcje należy obicie posypać siekanymi orzechami.

Do chłodnika po bułgarsku można dodać kawałki solonego białego sera. Dobrze sprawdzi się także twaróg wędzony. A teraz przepis na chłodnik pomidorowy z serem feta. Czyli bardzo syte danie.

Chłodnik pomidorowy z fetą

Składniki: 0,75 l wywaru z warzyw, 0,25 l świeżego soku pomidorowego, pół cytryny, 25 dag świeżych pomidorów, 20 dag sera feta, 2 gałązki selera naciowego, 3 łyżki posiekanej natki pietruszki, 3 łyżki posiekanego kopru, sól, pieprz, cukier, tabasco.

Wykonanie: zimny wywar z warzyw wymieszać z sokiem pomidorowym. Dodać posiekaną zieleninę i seler. Przyprawić solą odrobiną cukru i pieprzu. Do każdej porcji dodać plaster pomidora, kilka kostek fety i cieniutki plasterek cytryny. Przed podaniem na kwadrans włożyć do lodówki. Kto lubi chłodnik bardzo esencjonalny niech doda do swojej porcji więcej soku pomidorowego. Można też ozdobić chłodnik świeżą bazylią.

Chłodnik wileński

Składniki: 2 ugotowane buraki starte na tarce, 6 jaj na twardo, 2 ogórki starte na tarce, 6 łyżek śmietany, 1 l maślanki, pokrojony pęczek kopru i szczypiorku, sól, pieprz.

Wykonanie: żółtka jajek ugotowanych na twardo włożyć do miski i ucierać je razem z solą przy pomocy trzepaczki. Następnie dodać starte buraki, wymieszać, dodać ogórki i szczypior. Następnie maślankę, pokrojone w kostkę białka jajek i koperek. Odstawić w chłodne miejsce.

Chłodnik z agrestu

Zajrzyjmy jeszcze raz do starych książek kucharskich. Z kolekcji prof. Jarosława Dumanowskiego pochodzi XIX wieczna receptura na chłodnik z agrestu:

„Gdzie się obficie znajduje agrest w dobrym gatunku, niebaczną byłoby rzeczą, nie umieć z tego korzystać, zwłaszcza, iż gatunek ten jagod bardzo łatwo do wielu specjalnych potraw, użyć się daje. Agrest dojrzały ma w sobie tyle wiele słodyczy, tak, iż kwasek właściwego sobie smaku, zaledwie czuć można. Takiego agrestu wybrawszy naprzykład garniec, oczyścić go z szypuł i ogonków, wypłókać z pyłu, złożyć do pobielanego dobrze rądla, nalać pół garca wody, rozgotować na miazgę, z dodaniem cynamonu drobno połamanego, przetrzeć przez sito, dodać odgotowanego i odcedzonego na sicie sago, albo krupek kartoflanych w miarę, aby niezagęścić, kwaterkę świeżej gęstéj śmietany, nieco cukru, do tego bardzo jest stosowném, dodać lampeczkę wina malagi; a wydając na wazę dodawać piankę suszoną, o któréj osobno tu się pisze.”

Szef Piotr Kwiatosz radzi

O patent na dobry chłodnik i szparagi zapytaliśmy Piotra Kwiatosza, który na Starym Mieście w Lublinie prowadzi restaurację „16 stołów” i „Chapter one”. To jeden najwybitniejszych szefów kuchni w Lublinie i regionie. Ma niezwykłe wyczucie tradycyjnej kuchni regionalnej, rekomendację Slow Food Polska i świeże pomysły na kuchnię light.

Jak przyrządzić dobry chłodnik?

– Podstawą jest dobry jogurt oraz ekologiczny zakwas z buraka. Do chłodnika dodaję jak najwięcej zieleniny: rzodkiewkę, ogórek gruntowy, szczypiorek i koperek. Oraz sałatę masłową, którą trzeba rwać palcami, gdyż pokrojona nożem stanie się gorzka. Sól świeżo zmielony pieprz i gotowe – mówi Piotr Kwiatosz.

A jak przyrządzić szparagi? – Szparagów nie obieram, odłamuję końce i przysmażam na suchej patelni, co da im lekko grillowy smak. Podlewam je warzywnym bulionem, dodaję sól i pieprz, na końcu miód gryczany. Na koniec danie ozdabiam serem Bursztyn i kwiatem ze szczypioru, który wzbogaci smak szparagów.

Szczaw i chłodnik

Składniki: 50 dag liści szczawiowych, 2 świeże ogórki, 2 jajka na twardo, 1 litr kwaśnego mleka, 20 dag słodkiej śmietanki, 1 litr wody, 15 gałązek kopru, kilka łyżek szczypiorku, sól.

Wykonanie: na wrzątek wrzucić posiekany szczaw, gotować 10 minut. Schłodzić. Wlać wywaru do garnuszka, dodać śmietanę, wymieszać, wlać do chłodnika. Dodać kwaśne mleko, pokrojone ogórki, szczypior, koper, jajka, posolić. Podawać z gorącymi kartoflami.

Szparagi

Jeszcze pojawiają się na targu i w marketach. Najlepsze są z masłem i bułką tartą. Także z sosem holenderskim lub jajkiem w koszulce są niczego sobie. Ale szparagi to doskonały dodatek do polędwiczki w sosie, do wołowiny z pieca i do risotto.

Oto przepis Gienona Mientkiewicza na risotto właśnie: Po pierwsze kupić szparagi. Potem przygotować składniki: ryż aborio, szparagi, marcheweczka, papryczka, dobry olej lub oliwa, masło, śmietankę, wędzoną słoninę, sól, pieprz. Odciąć 1/3 szparagów od dołu, obrać, na obierkach i końcówkach ugotować smak. Resztę szparagów jak i jedną marchewkę skroić w plasterki. Ostrą papryczkę w drobną kosteczkę a słoninę w julienne (słupki). Zostawić sobie to i owo do dekoracji. Ryż podprażyć na oleju, zalać wodą, powoli gotować pojąc od czasu do czasu szparagowym smakiem. W połowie dodać talarki marchewki a pod koniec szparagi i papryczki. Gdy nadejdzie czas doprawić, podbić śmietanką i masłem. Wykładać. A na wierzch dekor i paseczki słoniny, mają się tylko ogrzać od risotto i zrobić lekko przezroczyste. Kapeńka oleju, okruchy pieprzu i płatki soli.

e-Wydanie

Pozostałe informacje

Mecz MKS Avia Świdnik - Akademia Piłkarska Bronowice Lublin
Zdjęcia
galeria

Emocji na stadionie przy Balladyny nie brakowało. MW Sport Cup pojechał do Kozienic

Walka i emocje nie mniejsze niż w rozpoczętych w piątek w Niemczech finałach Euro 2024. Mowa o piłkarskich turniejach z cyklu BeKSa Cup, w których rywalizują młodzi piłkarze. W sobotę na stadionie przy ul. Balladyny w Lublinie o Puchar MW Sport rywalizowało 12 zespołów z rocznika 2016. Najlepszą ekipą okazała się Energia Kozienice. Podium uzupełniły świdnicka Avia i Akademia Piłkarska Bronowice.

Pomaganie mają we krwi. Superbohaterowie zostali odznaczeni
Zdjęcia
galeria

Pomaganie mają we krwi. Superbohaterowie zostali odznaczeni

Oddają krew regularnie i honorowo. Dzielą się najcenniejszym lekiem, którego nie da się wyprodukować, ratując setki istnień każdego dnia. Krwiodawcy, bo o nich mowa zostali w sobotę uhonorowani odznakami Zasłużony dla Zdrowia Narodu.

Tak najlepsi młodzi architekci widzą i kształtują przestrzeń. Tę wystawę warto zobaczyć

Tak najlepsi młodzi architekci widzą i kształtują przestrzeń. Tę wystawę warto zobaczyć

Ponad 50 najlepszych prac inżynierskich i magisterskich obronionych w ubiegłym roku na Wydziale Budownictwa i Architektury Politechniki Lubelskiej oglądać można na wystawie startARCHITEKCI'23.

Zapraszamy do Czółna. Będzie można zobaczyć rekonstrukcję bitwy oddziału „Zapory”
16 czerwca 2024, 16:00

Zapraszamy do Czółna. Będzie można zobaczyć rekonstrukcję bitwy oddziału „Zapory”

Jutro, w niedzielę (16 czerwca), odbędzie się inscenizacja historyczna pt. „Na skraju. Czółna 1939-1944”, w której przedstawione zostaną zdarzenia, jakie miały miejsce w czasie II wojny światowej w miejscowości Czółna i Jaroszewice Kolonia.

To chyba cud. Kierowca z tej kolizji wyszedł bez szwanku

To chyba cud. Kierowca z tej kolizji wyszedł bez szwanku

Dzisiaj rano na drodze prowadzącej do przejścia granicznego z Ukrainą w Hrebennem doszło do groźnie wyglądającej kolizji. BMW wjechało w tył stojącego TIR-a. Mimo poważnych zniszczeń karoserii, kierowcy osobowego pojazdu nic się nie stało.

Bulodrom z torami do gry w kulki to jedna z propozycji do budżetu obywatelskiego

Bulodrom i kołyska Newtona. Lubartowianom pomysłów nie brakuje

Place zabaw, mobilna scena, nowa fontanna, szafki dla uczniów, a także pierwszy w mieście bulodrom - to część projektów zgłoszonych do przyszłorocznego budżetu obywatelskiego w Lubartowie. Głosowanie po wakacjach. Na zwycięskie propozycje czeka 750 tys. zł.

Popcorn, parking i duży ekran. Zapraszają do kina samochodowego

Popcorn, parking i duży ekran. Zapraszają do kina samochodowego

Na parkingu Puławskiego Parku Naukowo-Technologicznego w kolejny weekend, 21 i 22 czerwca, pojawią się zmotoryzowani widzowie spragnieni seansu pod chmurką. Kino samochodowe należy do cyklu miejskich wydarzeń pt. WeekendLove Puławy.

Pijana wyjechała na drogę. Nie żyje młody motocyklista

Pijana wyjechała na drogę. Nie żyje młody motocyklista

Ponad 2,5 promila alkoholu miała 31-latka, która wczoraj późnym wieczorem doprowadziła do śmiertelnego w skutkach wypadku na drodze wojewódzkiej nr 820. Kierując jeepem potrąciła motocyklistę. 24-latek zmarł w szpitalu.

Widok ogólny na gmach Wydziału od strony ul. Nadbystrzyckiej w Lublinie
foto
galeria

Historia Wydziału Elektrotechniki i Informatyki Politechniki Lubelskiej na zdjęciach

W tym roku mija 60 lat od powstania Wydziału Elektrotechniki i Informatyki PL. Z tej okazji Muzeum Politechniki Lubelskiej przygotowało wystawę fotograficzną „Siła tradycji – potęga nowoczesności”, która pokazuje historię wydziału. Dzięki uprzejmości muzeum jako pierwsi pokazujemy te unikatowe zdjęcia.

„Pokój i dobro” – ruszają przygotowania do pielgrzymki na Jasną Górę

„Pokój i dobro” – ruszają przygotowania do pielgrzymki na Jasną Górę

W swoją drogę wyruszą dopiero na początku sierpnia, ale zapisywać się mogą już teraz. Chętni do udziału w pieszej pielgrzymce z Lublina na Jasną Górę w tym roku zapłacą nieco więcej.

Oni kochają lata 2000
foto
galeria

Oni kochają lata 2000

Powoli rozkręca się sezon w Radości. Zapraszamy Was do obejrzenia fotogalerii z imprezy "We love 2000s"! Zobaczcie, jak się bawił Lublin przy największych hitach lat 2000. Tak się bawi Lublin!

70-latek w szpitalu. Potrącił go kierowca bez prawa jazdy

70-latek w szpitalu. Potrącił go kierowca bez prawa jazdy

Poważnych obrażeń ciała doznał 70-letni rowerzysta z Puław, który w piątek został potrącony przez kierowcę opla combo. Sprawca wypadku nie posiadał uprawnień do prowadzenia pojazdów.

Nocne liczenie Terytorialsów. Otrzymali pilne wezwanie

Nocne liczenie Terytorialsów. Otrzymali pilne wezwanie

W nocy z piątku na sobotę żołnierze Wojsk Obrony Terytorialnej w całym kraju otrzymali sygnał alarmowy, który zobligował ich do natychmiastowego stawienia się w swoich jednostkach.

Lubelska młodzież jest przedsiębiorcza. Nagrody za kreatywność
galeria

Lubelska młodzież jest przedsiębiorcza. Nagrody za kreatywność

W auli uniwersyteckiej Wydziału Prawa i Administracji UMCS poznaliśmy zwycięzców konkursów: na najlepszy projekt doradczy z zakresu promocji w social mediach firmy lub jej produktu oraz konkursu na Szkolną Przestrzeń Kreatywną oraz Zieloną Ekoprzestrzeń Kreatywną.

"Ci ludzie przeżyli piekło". Przypomnieli o ofiarach niemieckiego obozu na Majdanku
galeria

"Ci ludzie przeżyli piekło". Przypomnieli o ofiarach niemieckiego obozu na Majdanku

Żydzi, Polacy, Ukraińcy, Białorusini, Rosjanie - przez obóz koncentracyjny na lubelskim Majdanku przeszło ok. 130 tysięcy więźniów. Według współczesnych ustaleń, 80 tysięcy z nich poniosło śmierć. O ofiarach przypomniano w piątek w ramach Narodowego Dnia Pamięci Ofiar Niemieckich Nazistowskich Obozów Koncentracyjnych i Obozów Zagłady.

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium