środa, 16 sierpnia 2017 r.

Dom

Nóż nożowi nierówny

Dodano: 9 czerwca 2009, 15:16

Na co dzień nie bardzo zwracamy uwagę na to, co czym jemy. Co innego gdy znajdziemy się na eleganckim przyjeciu, w eleganckim gronie. Tam wypada wiedzieć, który nóż czy widelec do czego służy...

Oprócz tych podstawowych do głównych dań i deserów, którymi posługujemy się na co dzień, są specjalne: do ryb, ślimaków, homarów, ostryg, sardynek, owoców, ciast, sorbetów, masła, serów, sosów oraz musztardy czy chrzanu. Dlatego planując przyjęcie, warto zapoznać się z ich przeznaczeniem, aby potem nerwowo nie zerkać na współbiesiadników.


Aby sztućce na długo zachowały swój oryginalny blask i połysk należy myć je ręcznie z użyciem ciepłej wody, łagodnego środka i miękkiej gąbki, a potem bardzo dokładnie wysuszyć.


Jeśli myjemy je w zmywarce, należy wcześniej opłukać je pod bieżącą wodą i włożyć do przeznaczonego na nie pojemnika uchwytami w dół. Noże należy układać osobno w taki sposób, aby nie stykały się ostrzami z innymi elementami.


Pamiętajmy aby używać również łagodnego środka do czyszczenia i koniecznie nastawić zmywarkę na delikatny program.


Sztućce posrebrzane - platerowane należy myć specjalnymi środkami przeznaczonymi do czyszczenia srebra.
Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!