Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

16 stycznia 2009 r.
12:38
Edytuj ten wpis

Błogosławiony chleb

0 0 A A

Z wielkim wzruszeniem piekliśmy prosforę. Małą bułeczkę na zakwasie, którą podczas cerkiewnej wigilii ludzie dzielą się jak opłatkiem. Ten przaśny chleb zrobiliśmy z Ireną Ślusarenko ze Lwowa. Przy okazji namówiliśmy ją na to, żeby podała kilka autentycznych przepisów kuchni ukraińskiej.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować
Do pani Ireny, która na co dzień jest konserwatorem zabytków, trafiliśmy za sprawą ks. Stefana Batrucha, proboszcza parafii greckokatolickiej w Lublinie. Jak to jest z prosforą?
- W czasie wigilii uczestnicy wieczerzy dzielą się przyniesioną z cerkwi prosforą. Czasem maczają ją w miodzie, który symbolizuje powodzenie - tłumaczy Batruch. Naczynie do wypieczenia prosfory muszą być idealnie czyste, przecież robi się błogosławiony chleb.

Prosfora od A do Z

Składniki:
1 kg mąki pszennej, łyżeczka drożdży, woda.
Wykonanie:
Najpierw trzeba przesiać mąkę. - Rozczynić drożdże wielości orzeszka w szklance wody. Wsypać szklankę mąki, rozrobić, zostawić na pół godziny w cieple - mówi Irena Ślusarenko

Po wyrośnięciu dodaliśmy szklankę wody, dosypaliśmy szklankę mąki i zagnietliśmy twarde ciasto. Znowu daliśmy mu w cieple pół godziny na wyrośnięcie. Po tym fakcie nastąpił podział prac: Magda Fijałkowska z Radia Lublin wałkowała ciasto, ja wycinałem krążki ciasta. Irena Ślusarenko rozwałkowała resztę ciasta i wycięła mniejsze krążki. Na każdej odcisnęła specjalną pieczęć. Te większe i mniejsze trzeba było znów odstawić do wyrośnięcia.

- Teraz należy ułożyć jeden krążek na drugim i "bułeczki” wstawić do piekarnika nagrzanego na 160 stopni Celsjusza. Na pół godziny.
Kiedy Irena Ślusarenko wyjęła błogosławiony chleb, po cerkiewnej plebanii rozszedł się przaśny zapach. Ksiądz Stefan Batruch przyniósł miód w miseczce. Pod świętą ikoną podzieliliśmy się prosforą. Na szczęście. A ja namówiłem panią Irenę na to, żeby podzieliła się z Czytelnikami Dziennika Wschodniego ukraińskimi przepisami.

Zimny barszcz

Po ukraińsku. - Najważniejsza zasada. Najpierw się składniki podsmaża, potem zalewa wywarem - mówi Ślusarenko.

Składniki:
1 kg buraków, 40 dag kapusty, 1 kg ziemniaków, 1 marchewka, 1 pietruszka, nieco przecieru pomidorowego, cebula, po jednej łyżce octu i cukru, czosnek, śmietana, liść laurowy, pieprz, sól.

Wykonanie:
Podsmażyć buraki na oleju. Oddzielnie podsmażyć ziemniaki, marchewkę, cebulę i poszatkowaną kapustę. Wrzucić wszystko na wrzątek, zagotować, doprawić według uznania. Można zaprawić śmietaną. Podawać na zimno.

Żarkoje

W dużym garnku smażyć kawałki mięsa, dodać cebulę, ziemniaki i ulubione warzywa, doprawić.
- Przekładamy do żaroodpornych misek, wkładamy do piekarnika i zapiekamy, tak by na powierzchni utworzyła się chrupiąca "skórka” - mówi Irena Ślusarenko.
Na Ukrainie dusi się rosołową wołowinę z cebulą. Pół na pół. Dolewa wody. Doprawia solą z pieprzem. I podaje z chlebem. Taki mięso może być farszem do pierogów.
- Najpierw trzeba zrobić ciasto z mąki i jajka. Wygnieść. Zrobić duże placki. Nakładać nadzienie. Składać na pół. Smażyć na oleju - mówi Ślusarenko.

Kiszone bakłażany

To absolutny hit ukraińskiej kuchni. Bakłażany można kupić przez cały rok i można zacząć je robić już dziś. Jak?
- Najpierw trzeba 4 bakłażany na pół. Ale nie rozcinać do końca. Posolić w środku, żeby ściekła sól. Natrzeć bardzo obficie czosnkiem, ułożyć w słoju i zalać tak jak ogórki. Po czterech dniach jeść. Świetna przekąska - mówi Ślusarenko.

Bakłażany to hit wschodniej kuchni. Coraz chętnie przekonują się do nich Polacy. Można je faszerować, dusić z warzywami. - Kroję je w plastry, obsmażam z jednej strony, przewracam, na każdy plaster kładę plaster pomidora, sól, pieprz, pokrywka i gotowe - dodaje Ślusarenko.

Na koniec poleca kiszone gołąbki.
- Kilogram marchewki zasmażyć z dużą ilością czosnku, doprawić solą i pieprzem. Zawijać w liście kapusty, ułożyć w słoju i zakisić. Dobra ta nasza kuchnia, dobra - śmieje się pani konserwator.

Gotuj z Suliszem w Radiu Lublin

W każdy piątek od 8 do 10: sprawdzone przepisy, konkursy i nagrody.

Pozostałe informacje

Przepisy na grilla: młoda kapusta

Przepisy na grilla: młoda kapusta

Nie ma lepszej rzeczy w maju niż młoda, zasmażana kapusta z koperkiem. No chyba, że jest to chrupiąca golonka z grilla podana z młodą kapustą

Odszedł mistrz Henryk Prażmo. Ostatni gong

Odszedł mistrz Henryk Prażmo. Ostatni gong

1 maja 2024r. w wieku 85 lat zmarł mój Tata HENRYK PRAŻMO - sportowiec, pięściarz wagi ciężkiej WKS Lublinianka. Młodzieżowy Mistrz i Wicemistrz Polski ,,ZRYW”, 10-krotny Mistrz Województwa Lubelskiego. W latach 1956-1969 stoczył ok. 150 walk w większości zwycięskich. Był czołowym bokserem wagi ciężkiej w Polsce. Kuszony intratnymi ofertami z czołowych klubów - Legii, Gwardii i innych…pozostał wierny Lublinowi….! W środową majową noc usłyszał ostatni gong…- poinformował Jerzy Prażmo

GIS ostrzega: Bakterie w mleku dla niemowląt. Mogą powodować groźną chorobę

GIS ostrzega: Bakterie w mleku dla niemowląt. Mogą powodować groźną chorobę

Listerioza to choroba zagrażająca głównie kobietom w ciąży, noworodkom i osobom z obniżoną odpornością. Bakterie, które mogą ją wywołać wykryto w mleku modyfikowanym dla niemowląt

Piaseczno. Eko-patologia, wypoczynek wśród śmieci

Piaseczno. Eko-patologia, wypoczynek wśród śmieci

Tak gmina dba o eko turystykę, nad jeziorem Piaseczno pełno śmieci, gdy zawieje wiatr, fruwają po okolicy i pływają w wodzie - alarmuje nasz Czytelnik

Majówka 2024. Zamojska Akademia Kultury otwiera letni sezon. Sobota pełna atrakcji
4 maja 2024, 8:00
galeria

Majówka 2024. Zamojska Akademia Kultury otwiera letni sezon. Sobota pełna atrakcji

Od rana do popołudnia jest otwarta 4 maja Zamojska Akademia Kultury mieszcząca się w gmachu dawnej Akademii Zamojskiej. Na dziś zaplanowano tutaj mnóstwo atrakcji dla dużych i małych gości. Bo to ma być rodzinne otwarcie sezonu letniego

Krasnystaw. Marzy ci się policyjny mundur? Nabór trwa

Krasnystaw. Marzy ci się policyjny mundur? Nabór trwa

Marzy ci się policyjny mundur? Jest okazja, bo komenda w Krasnymstawie prowadzi nabór do służby

"Jestem szczęśliwy, że wygraliśmy, ale patrzymy do przodu". Opinie po meczu Górnika Łęczna z Odrą Opole
galeria

"Jestem szczęśliwy, że wygraliśmy, ale patrzymy do przodu". Opinie po meczu Górnika Łęczna z Odrą Opole

W piątkowy wieczór Górnik Łęczna zdobył bardzo ważne trzy punkty pokonują na swoim stadionie Odrę Opole. Dla łęcznian było to tym samym przełamanie po dwóch domowych porażkach z rzędu. Jak mecz podsumowali szkoleniowcy obu ekip?

Orlen Oil Motor Lublin w niedzielę zmierzy się w Częstochowie z Krono-Plast Włókniarzem

Orlen Oil Motor Lublin w niedzielę zmierzy się w Częstochowie z Krono-Plast Włókniarzem

Niepokonany Orlen Oil Motor Lublin w niedzielę (godz. 16.30) zmierzy się na wyjeździe z Krono-Plast Włókniarzem Częstochowa. Ekipa spod Jasnej Góry we wtorek nadrobiła ligowe zaległości, ale wciąż czeka na premierowe zwycięstwo w tym sezonie

Motor Lublin w niedzielę zagra w Płocku z Wisłą i celuje w kolejne zwycięstwo

Motor Lublin w niedzielę zagra w Płocku z Wisłą i celuje w kolejne zwycięstwo

Po wyjazdowym zwycięstwie w Opolu nad Odrą piłkarzy Motoru Lublin czeka kolejny mecz w delegacji. Tym razem podopieczni Mateusza Stolarskiego zagrają w niedzielę (godz. 15) w Płocku z tamtejszą Wisłą. Dla obu ekip wynik meczu może okazać się kluczowy w kontekście walki o PKO BP Ekstraklasę

Puławy. Dryfujące zwłoki zauważył wędkarz

Puławy. Dryfujące zwłoki zauważył wędkarz

Dryfujące w Wiśle zwłoki zauważył wędkarz

Świdniczanka mocno postraszyła KSZO Ostrowiec Świętokrzyski [zdjęcia]
galeria

Świdniczanka mocno postraszyła KSZO Ostrowiec Świętokrzyski [zdjęcia]

W spotkaniu 28. kolejki trzeciej ligi Świdniczanka Świdnik zremisowała bezbramkowo z KSZO 1929 Ostrowiec Świętokrzyski

Lublinalia - dzień drugi (zdjęcia)
galeria

Lublinalia - dzień drugi (zdjęcia)

Piątkowe Lublinalia przyciągnęły prawdziwe tłumy. Kolejka oczekujących ciągnęła się przez całą ulicę Bernardyńską.

Górnik Łęczna wciąż w grze o PKO BP Ekstraklasę [zdjęcia]
galeria

Górnik Łęczna wciąż w grze o PKO BP Ekstraklasę [zdjęcia]

Bardzo ważna wygrana na swoim stadionie Górnika Łęczna. Po dwóch domowych porażkach podopieczni trenera Pavola Stano pokonali Odrę Opole i wciąż mogą myśleć o grze w barażach o PKO BP Ekstraklasę

MKS Funfloor Lublin w finale Orlen Pucharu Polski

MKS Funfloor Lublin w finale Orlen Pucharu Polski

W środę MKS Funnfloor Lublin pokonał na wyjeździe Młyny Stoisław Koszalin w ramach Orlen Superligi Kobiet. W piątek podopieczne trener Edyty Majdzińskiej wygrały z tymi samymi rywalkami w półfinale Orlen Pucharu Polski i o trofeum zagrają z Zagłębiem Lubin

Świdnik. Wiwat maj, trzeci maj
galeria

Świdnik. Wiwat maj, trzeci maj

W Świdniku uczczono 233. rocznicę uchwalenia przez Sejm Czteroletni Konstytucji 3 maja. Święto jest jednym z najważniejszych świąt państwowych Rzeczypospolitej Polskiej.

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium