czwartek, 17 sierpnia 2017 r.

Kuchnia

Co jeść w upalne dni

Dodano: 20 lipca 2014, 14:31
Autor: PAP Life

Na wakacje czekamy przez cały rok, a kiedy już gorące dni dadzą się we znaki, to często odechciewa się nam wszystkiego. Kucharz Jakub Kuroń radzi w rozmowie z PAP Life, co jeść, żeby umilić sobie życie podczas najbardziej upalnych dni.

W gorące dni nikt nie ma ochoty na spożywanie sycących, gorących posiłków. Jest jednak i na to rada - to pożywne chłodniki.

"Chłodników jest mnogość, taki wybór, że na pewno każdego dnia w roku można przygotować inny rodzaj chłodnika. Polecam klasykę. Sam wyróżniam trzy grupy chłodników - chłodniki słodkie, czyli owocowe, w zasadzie ze wszystkich owoców: z arbuzów, miksowanych truskawek z dodatkiem mleka, śmietany czy jogurtu. Drugi rodzaj są to kremowe chłodniki, które są zmiksowane na taki gładki krem, np. podsuszona marchewka zmiksowana i schłodzona czy francuski vichyssoise, z miksowanych porów i ziemniaków, w zasadzie taki krem porowy. Są też chłodniki z chrupiącymi kawałkami, czyli taki chłodnik litewski czy gazpacho gdzie kawałki są wyczuwalne" - mówi PAP Life Jakub Kuroń.

Popularny jest również chłodnik tarator, czyli bułgarski chłodnik z ogórków i jogurtu. Doskonałymi daniami na gorące dni są nie tylko chłodniki. Idealnie pasującymi i prostymi do przygotowania posiłkami są też dania rybne, dania wegetariańskie i sałatki. Im więcej warzyw, tym lepiej.

"Jeżeli przygotowuję sałaty, to bardzo często są to sałaty podane z oliwą, do tego sól, pieprz, może odrobinę miodu i sok z cytryny, żeby ten dressing nie był taki konkretny. Bardzo lubię wszystkie potrawy rybne, które ocierają się o formę ratatouille, czyli cukinia, bakłażan, cebula, papryka, a czasami kabaczek do tego. Ratatouille podaje się już nie w formie gorącej, tylko raczej zimniejszej. To są takie dania, które kojarzą mi się z gorącymi dniami" - dodaje Kuroń.

Słodszym sposobem na umilenie sobie dnia jest przygotowanie koktajlu owocowego. Lato daje nam wiele możliwości, ponieważ na kucharzy czeka wiele sezonowych owoców. Bardzo prosty i zdrowy napój z kilkoma kostkami lodu niewątpliwie przyniesie ukojenie.

"Polecam różnego rodzaju koktajle owocowe, mleczne czy też wegańskie na bazie samych owoców z dodatkiem siemienia lnianego czy z dodatkiem mleka sojowego, lub zwyczajnie same owoce. Bierzemy owoce, na które mamy ochotę, np. truskawki miksujemy z mlekiem sojowym w proporcjach 1:1, do tego dodajemy łyżkę siemienia lnianego, jeśli mamy ochotę dosłodzić, to jeszcze dodajemy brązowego cukru, na koniec kilka kropel soku z cytryny, kilka kostek lodu i listek mięty. To jest koktajl, który śmiało może nam zastąpić jeden z posiłków w taki gorący, upalny dzień" - radzi Kuroń.
Czytaj więcej o: kuchnia
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!