Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

27 kwietnia 2019 r.
13:16

Grill, duszonka z garnka, jajko na żeberku i liptowski ser. Czyli coś dobrego na majówkę

0 1 A A
Boczek z wieprzowiny rasy puławskiej
Boczek z wieprzowiny rasy puławskiej (fot. Małgorzata Sulisz)

Jeden woli boczek z grilla, drugi warzywną duszonkę z żeliwnego garnka. Jeśli macie przenośny grill i żeliwny garnek, możecie wyprawić na zielonej trawce prawdziwą ucztę. Do waszych przepisów dorzucamy garść pomysłów

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

W pierwszej trójce grillowych przysmaków wszechczasów są niezmiennie: boczek, kaszanka z cebulą i kiełbasa. Im bardziej wypieczona, tym lepsza. Coś w tym jest, że nic tak na majówce nie smakuje, jak kiełbasa z grilla. Najlepiej dobra zwyczajna.

Pamiętajcie, że grillujemy, gdy ogień zgaśnie, został tylko żar - ta zasada obowiązuje także w pieczeniu potraw w żeliwnym garnku.

Ale na początek przepis na boczek.

Boczek na zimno

Składniki: 1 kg surowego chudego boczku, 2 cebule, 3 ząbki czosnku, 1 łyżka margaryny, 2 łyżeczki majeranku, 1 łyżeczka papryki słodkiej, sól.

Wykonanie: czosnek obrać, posiekać i rozetrzeć z solą. Boczek oczyścić, dokładnie umyć i osuszyć. Skórkę naciąć w kratkę ostrym nożem. Boczek natrzeć czosnkiem, majerankiem oraz papryką i odstawić na 2 godz. Następnie ułożyć w żeliwnym garnku, polać stopioną margaryną i piec 45 minut nad żarem ogniska. Cebule obrać, pokroić w cienkie plastry i dodać do boczku. Piec jeszcze 15 minut. Upieczony boczek ostudzić i pokroić w cienkie plastry. Podawać z razowym chlebem i musztardą.

Duszonka warzywna po podlasku

Składniki: 30 dag fasoli suchej, 50 dag ziemniaków, 1 l wywaru warzywnego, 10 dag marchwi, 10 dag cebuli, 10 dag selera, pieprz, sól, wędzona papryka.

Wykonanie: fasolę namoczyć w przeddzień w przegotowanej wodzie. Następnego dnia ugotować w wywarze warzywnym. Gdy będzie na pół miękka, dodać oczyszczoną, pokrajaną w grubą kostkę lub półkrążki marchew, całość podgotować. Następnie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, posolić. Gotować do miękkości, aż potrawa zgęstnieje. Seler i cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć, dodać do duszonki. Doprawić.

Dwie małe golonki

Składniki: 2 małe golonki, 10 dag plasterków wędzonego boczku, parę małych cebulek, kawałeczek selera, 3 marchewki, oliwa, sól.

Wykonanie: golonki zalać na noc solanką. Następnego dnia gotować godzinę. Zawinąć w plasterki boczku, posmarować oliwą, wstawić do piekarnika nagrzanego na 160 stopni Celsjusza. Piec, aż będą miękkie w środku. Warzywa pokroić na kawałki gotować 5 minut. Na pół godziny przed końcem pieczenia otworzyć piekarnik, rozwinąć boczek, obłożyć golonki warzywami, zawinąć i dopiec w garnku nad żarem.

Garnek bez mięsa

Składniki: 4 czerwone papryki, 40 dag fety, 10 dag dobrego sera pleśniowego, 10 dag czarnych oliwek bez pestek, 12 pomidorków koktajlowych, 4 ząbki czosnku, świeży tymianek i rozmaryn.

Wykonanie: papryki umyć, osuszyć, przekroić na pół, usunąć pestki. Czosnek przecisnąć przez praskę, rozetrzeć z oliwą. Środki papryk posmarować czosnkową oliwą. Odstawić na pół godziny.

Na papryki nałożyć cieniutkie plasterki cebuli, na cebuli: plastry fety. Na fetę pokruszony ser pleśniowy. Na wierzchu ułożyć pomidorki koktajlowe i oliwki. Całość kompozycji posypać ziołami, skropić resztą oliwy, zawinąć w folię. Ułożyć w żeliwnym garnku, ustawionym nad ogniem. Piec 20 minut.

Jajko na żeberku i liptowski ser

Żeberka podzielić na kawałki (1 kawałek, jedna kostka), nacierać mieszaniną pieprzu, oliwy, sosu sojowego i miodu. Piec na grillu przez 30 minut, obrócić na drugą stronę i dopiec. Podawać z pieczonym jajkiem na twardo i ostrymi piklami z ogórków. Dobre na gorąco, jeszcze lepsze na zimno.

Liptowski ser: masło ucierać z owczym serem (polska bryndza), dodać posiekaną cebulę i paprykę oraz kapary, doprawić kminkiem, musztardą i pastą sardelową. Można dodać szczypiorek. Nakładać na żeberka lub smarować bagietkę.

Oscypek na ruszt

Jego ostry smak nadaje charakteru potrawom z grilla. Ale nie tylko, bo jest świetny do zup, kotletów i sałatek warzywnych na upalne lato. Najprościej zrobić oscypki z grilla. Małe można piec w całości. Większe należy pokroić w grube plastry i układać na ruszcie. Ale to dopiero początek przygody: plastry owczego sera można układać na karkówce, nakryć drugą karkówką i opiec na grillu. Kawałkami oscypka można przetykać szaszłyki. Oscypek zawinięty w plaster boczku i upieczony na grillu jest bardzo smaczny. Oscypkiem można faszerować pstrągi.

Ryba czy kiełbasa? Coraz częściej wybieramy rybę, coraz częściej z regionalnej hodowli

Pstrągi z grilla

Składniki: 4 filety z pstrąga, 4 długie paski wędzonego boczku, świeżo mielony pieprz, sól, kieliszek ginu.

Wykonanie: filety z pstrąga posolić, natrzeć pieprzem, skropić ginem, odstawić na pół godziny do lodówki. Zwinąć filety w roladę, zawinąć w plaster boczku i upiec na grillu. Podawać z pieczonymi ziemniakami i czosnkowym sosem.

Rokpol marynowany

Spróbowałem tego specjału w jednej z krakowskich restauracji i polecam go serdecznie. Najpierw należy zrobić mieszankę z pół szklanki posiekanej cebuli, 3 ząbków czosnku, łyżeczki soli, łyżeczki kminku i 4 łyżek posiekanej pietruszki.

25 dag sera rokpol pokroić w plastry o grubości półtora centymetra. Ser układać w słoiku warstwami, posypując każdą – mieszanką cebulową. W miseczce wymieszać oliwę z kilkoma łyżkami octu, dodać grubo mielony pieprz (najlepiej kolorowy) i pokruszony listek laurowy. Zalać ser, zakręcić wieczko i schować na trzy dni do lodówki.

Sałatka litewska

Składniki: 20 dag pieczonego mięsa, 40 dag chleba wileńskiego, 3 kiszone ogórki, 20 dag kiszonej kapusty, 3 pory, 3 marchewki, 3 ziemniaki, 3 szklanki fasoli, olej, sól i pieprz.

Wykonanie: najpierw trzeba ugotować ziemniaki i marchew, pokroić je w kostkę. Potem pokroić kiszoną kapustę, pora, posiekać kiszony ogórek. Wymieszać wszystkie składniki, doprawić czosnkiem, solą i pieprzem, przełożyć do misy i zalać gorącym (bardzo ważne) olejem. Gorący olej nadaje sałatce niepowtarzalny smak.

Żarkoje

Składniki: 60 dag łopatki wieprzowej, 2 cebule, 4 ziemniaki, 4 papryki, 4 pomidory, 4 szklanki bulion, 8 łyżek startego żółtego ser, sól, pieprz.

Wykonanie: mięso pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni z plastrami cebuli, doprawić solą z pieprzem. W 4 żaroodpornych kokilkach układać warstwy mięsa i cebuli, na to cząstki pomidora i paseczki papryki, zalać bulionem, nałożyć ziemniaki w plastrach. Zapiekać na grillu przez 30 minut. Na wierzch wysypać starty żółty ser i jeszcze raz zapiec.

e-Wydanie

Pozostałe informacje

Dżungla w podworskim parku. To miejsce trzeba ratować
Gmina Modliborzyce
galeria
film

Dżungla w podworskim parku. To miejsce trzeba ratować

Ten park to perełka, którą trzeba uratować. Nie mają wątpliwości mieszkańcy małej wioski w gminie Modliborzyce. Stare dęby i buki pamiętają jeszcze czasy dawnego dworu z XIX wieku. Nadleśnictwo obiecuje, że zadba o ten teren, którego jest obecnie właścicielem.

Jesteśmy na siebie źli. Opinie po meczu Górnika Łęczna z Bruk-Bet Termaliką Nieciecza

Jesteśmy na siebie źli. Opinie po meczu Górnika Łęczna z Bruk-Bet Termaliką Nieciecza

Górnik Łęczna w niedzielę wieczorem przegrał u siebie z Bruk-Bet Termaliką Nieciecza i skomplikował sobie walkę o strefę barażową na koniec sezonu. Jak mecz w ocenili szkoleniowcy obydwu ekip?

Jakie olejki do aromaterapii?

Jakie olejki do aromaterapii?

Olejki eteryczne od pewnego czasu cieszą się rosnącym zainteresowaniem. Znajdują one zastosowanie w pielęgnacji skóry, docenia się także ich potencjał leczniczy - szczególnie w ramach aromaterapii. Po jakie olejki sięgać i na co zwrócić uwagę przeglądając poszczególne produkty?

Zabezpiecz swoją inwestycję: Dlaczego audyt działki jest niezbędny?

Zabezpiecz swoją inwestycję: Dlaczego audyt działki jest niezbędny?

Audyt działki – pierwszy krok do bezpiecznej inwestycji

Meble warsztatowe – jak zaaranżować przestrzeń, aby zwiększyć produktywność?

Meble warsztatowe – jak zaaranżować przestrzeń, aby zwiększyć produktywność?

Wyobraź sobie, że Twoje narzędzia i sprzęty są tak dobrze zorganizowane, że każda czynność staje się prostsza i szybsza. To nie tylko marzenie każdego majsterkowicza, ale realna możliwość, jeśli odpowiednio zaaranżujesz swoje miejsce pracy. Różnorodność dostępnych rozwiązań, od regałów po szafki i stoły warsztatowe, pozwala na stworzenie przestrzeni, która idealnie odpowiada na indywidualne potrzeby każdego użytkownika.

"Zaparkował" w rowie, bo miał 1,5 promila

"Zaparkował" w rowie, bo miał 1,5 promila

Ponad 1,5 promila miał 19-letni kierowca volkswagena. Nie opanował pojazdu i "zaparkował" w rowie. Rannego młodzieńca strażacy wyciągnęli z samochodu. Teraz grozi mu więzienie.

W Hrebennem dziś skończy się ostatnia rolnicza blokada granicy
Tomaszów Lubelski

W Hrebennem dziś skończy się ostatnia rolnicza blokada granicy

Dziś o godzinie 20 rolnicy zakończą protestacyjną blokadę przejścia granicznego w Hrebennem. Był to ostatni bastion rolniczych blokad przejść granicznych w naszym regionie.

Serwery GPU: rewolucja w świecie hostingu.

Serwery GPU: rewolucja w świecie hostingu.

W dzisiejszych czasach, gdy technologia szybko się rozwija, potężne systemy komputerowe stają się ważną częścią wielu dziedzin życia. Wśród tego typu systemów szczególne miejsce zajmują serwery GPU, będące potężnymi platformami obliczeniowymi wyposażonymi w procesory graficzne (GPU). Serwery te zapewniają znaczne prędkości przetwarzania dzięki równoległej architekturze GPU, co czyni je idealnymi do szeregu obciążeń.

Najtańszy kantor w Warszawie w 2024 roku

Najtańszy kantor w Warszawie w 2024 roku

Kantory stacjonarne wciąż cieszą się wysokim zaufaniem klientów oraz utrzymują niezachwianą reputację. Takie placówki są postrzegane jako bardziej godne zaufania niż cyfrowe metody wymiany walut, które dla wielu osób pozostają pod znakiem zapytania. Wielokrotnie zdarza się również, że kantory stacjonarne oferują korzystniejsze kursy wymiany niż kantory internetowe. Nie dziwne więc, że zainteresowanie punktami stacjonarnymi wciąż utrzymuje się na wysokim poziomie.

Potrącona 6-latka w stanie krytycznym trafiła do szpitala

Potrącona 6-latka w stanie krytycznym trafiła do szpitala

Wczoraj około godziny 18 policja otrzymała zgłoszenie dotyczące potrącenia 6-latki. Do zdarzenia doszło w miejscowości Srebrzyszcze.

Policja bada okoliczności śmierci Czarta

Policja bada okoliczności śmierci Czarta

Komenda Miejska Policji w Lublinie poinformowała, że po doniesieniach medialnych wszczęli czynności ustalające czy nie było to umyślne otrucie.

Bogdanka Arka Chełm nie zagra w finale Tauron 1. Ligi

Bogdanka Arka Chełm nie zagra w finale Tauron 1. Ligi

W trzecim meczu półfinałowym play-off Bogdanka Arka Chełm przegrała na swoim boisku z BBTS Bielsko-Biała 1:3. Tym samym beniaminek zagra o 3. miejsce, BBTS wystąpi w finale

Właz załamał się pod koniem. Interweniowali strażacy

Właz załamał się pod koniem. Interweniowali strażacy

Dwie godziny trwała niedzielna akcja wydobywania konia ze studzienki. Uczestniczyło w niej kilkunastu strażaków. Aby wyciągnąć zwierzę z pułapki, trzeba je było uśpić.

Najpopularniejsze dekoracje weselne w sezonie ślubnym 2024 – co zawładnęło sercami młodych par?

Najpopularniejsze dekoracje weselne w sezonie ślubnym 2024 – co zawładnęło sercami młodych par?

W sezonie ślubnym 2024 uwagę par przyciągają naturalne dekoracje weselne, wyróżniające się subtelną, romantyczną estetyką. Nie tylko dobrze się prezentują, ale też podkreślają związek z naturą. Odkryj, jakie trendy zawładnęły sercami narzeczonych i poznaj rozwiązania, które zyskały popularność na ceremoniach i weselach w tym roku.

Taniec Życia: Jak emocje tworzą sztukę
Dzień Wschodzi
film

Taniec Życia: Jak emocje tworzą sztukę

Czy da się pogodzić razem miłość, pot, łzy, złość, radość? Okazuje się, że paradoksalnie sprzeczne uczucia mogą składać się na sukces. To wszystko możliwe jest w tańcu. Dzisiaj obchodzimy Międzynarodowy Dzień Tańca.

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium