wtorek, 26 września 2017 r.

Kuchnia

Czarny makaron, biały sos, czarny sezam

Dodano: 1 listopada 2009, 14:44

Makaron barwiony atramentem mątwy podany z owocami morza to największy hit włoskich restauracji. Moda dotarła już do Warszawy i Lublina. Skąd ta popularność? To najsilniejszy afrodyzjak, jaki znamy w kuchni – mówi Magda Drążkiewicz z lubelskiej restauracji "Frascati”.

Atrament mątwy zrobił karierę w sztuce kulinarnej. Barwiono nim makarony. Za takim makaronem w towarzystwie owoców morza przepadali bohaterowie głośnej książki "Dekameron” Boccaccia. Czarny makaron był także przysmakiem Casanovy.

Składniki

1 opakowanie czarnego makaronu, 1 wędzona pierś z kurczaka. Na sos: 5 dag pleśniowego sera, 3 łyżki mąki, masło, bulion, biały pieprz, gałka muszkatołowa.

Wykonanie

Ugotować makaron. Zrobić zasmażkę z masła i mąki, dodać pokruszony ser, rozprowadzić bulionem, wrzucić paseczki wędzonego kurczaka, doprawić pieprzem i gałką.

Ułożyć makaron na białym talerzu, polać sosem, posypać czarnym sezamem dla dekoracji.

Czarny sezam

Ma orzechowy smak, intensywniejszy od sezamu białego. Można z niego robić panierki, co nadaje potrawom orientalny smak. W Chinach bardzo popularna jest słodka zupa z czarnego sezamu, ryżu i cukru, która służy … przyśpieszeniu wzrostu włosów i ich odżywieniu.
Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!