środa, 13 grudnia 2017 r.

Kuchnia

Gdzie w Lublinie pójść na golonkę, a gdzie na pierogi?

  Edytuj ten wpis
Dodano: 1 marca 2015, 00:01
Autor: (SZ)

O dobrą golonkę w Lublinie łatwo nie jest. Jeszcze w restauracji Przystań trafi się dobra, w Hades Szeroka według receptury Grześkowiaka. Jeszcze w Ulicach Miasta potrafią do golonki zasmażyć kapustę.

Ostatnio na oryginalną golonkę pieczoną na rożnie opalanym drzewem trafiliśmy w klimatycznym barze Anuszik na lubelskim Czechowie. Golonka bez kości została zamarynowana, ugotowana, upieczona na wspomnianym rożnie. Następnie pocięta w plastry i chwilę podpieczona: ormiański właściciel podał ją z ostrymi piklami warzywnymi i chlebkiem lawasz. Bardzo nam to podpasowało.

Ivo dopiero w marcu

Opóźnia się start włoskiej knajpy Ivo Violante w Lublinie. Piec opalany drewnem już działa, prototypowe pizze upieczone, a szef kuchni bryluje w Warszawie.
Bryluje i gotuje, bo przy okazji postanowił wystąpić i wygrać jeden ze znanych kulinarnych show w telewizji. Jest nadzieja, że pierwsze pizze i makarony zjemy pod koniec marca.

Gorzej będzie jak Ivo Violante wygra i po kilku miesiącach przeniesie się z knajpą do Warszawy.

Pierogi po lubelsku

Od lat w tradycyjnych pierogach lubelskich specjalizuje się restauracja Sielsko Anielsko. Najbardziej smakują nam tam wiejskie.

Ale za najbardziej "wypasione” pierogi uznajemy "Pierogi z cielęciną po lubelsku podane na sosie z kurek”, które serwują w Ulicach Miasta.

Zaś najbardziej ekstrawaganckie pierogi z dutkami (podrobami) zjecie w barze Pośpiech przy ulicy Lubartowskiej.
  Edytuj ten wpis
Czytaj więcej o: kuchnia restauracje golonka
Paweł
Zawiedziona
gość
(3) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Paweł
Paweł (1 marca 2015 o 18:04) 0
Zaloguj się, aby oddać głos

Panie Sulisz dobrze wiemy ,że jest Pan blisko zaprzyjaźniony z Hadesem ,a co do golonki Grześkowiaka to tego kuchrza nie ma już blisko 11 lat w Hadesie .

Pozdrawiam

Rozwiń
Zawiedziona
Zawiedziona (1 marca 2015 o 15:09) 0
Zaloguj się, aby oddać głos

Sielsko Anielsko- dramat!

 Obsługa i dania - przerost formy nad treścią!

Rozwiń
gość
gość (1 marca 2015 o 14:57) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Golonka najlepsza w sielsko anielsko!!
Rozwiń
Zobacz wszystkie komentarze (3)

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!