sobota, 25 listopada 2017 r.

Kuchnia

Gdzie zjeść dobry makaron w Lublinie? TOP 7 miejsc

Dodano: 12 marca 2017, 08:00

Włosi twierdzą, że porcja dobrego makaronu podnosi poziom serotoniny, hormonu szczęścia. Oto 7 dobrych szczęśliwych miejsc na wiosenną ucztę z makaronem w roli głównej

Kliknij w galerię wyżej żeby zobaczyć miejsca

Do najpopularniejszych rodzajów makaronu w lubelskich restauracjach należy klasyczne spaghetti. Ze spaghetti często wygrywa tagliatelle. To rozkoszne gniazdka wstążek. Mnie najbardziej smakują z sosem sporządzonym ze śmietany, niebieskiego sera pleśniowego, masła, świeżych ziół i odrobiny białego wina.

Klienci lubią także penne, krótkie rurki ścięte pod kątem ostrym, doskonałe do zawiesistych sosów. Ostatnio na topie jest casarecce, makaron charakterystycznie zwinięty i zagięty na kształt rynienki. Wszystko po to, żeby zatrzymać jak największą ilości sosu.

A co z dodatkami? W Lublinie bardzo lubiane są makarony z owocami morza, z boczkiem, grzybami i serami oraz klasyczna carbonara. Restauratorzy zabiegają o względy klientów. Już możecie zjeść na przykład pasta Amatriciana. W głównej roli na talerzu: guanciale, surowa, dojrzewająca wędlina z policzków wołowych lub podgardla. Ta włoska wędlina, płukana w czerwonym winie i wędzona w dębowym dymie, na koniec aromatyzowana czosnkiem, szałwią, rozmarynem, a nawet peperoncino w makaronie sprawdza się znakomicie.

Jak dobrze ugotować makaron

Wrzucamy makaron do wrzącej, osolonej wody z dodatkiem kropli oleju i mieszamy, by się nie posklejał. Nie łamiemy długiego spaghetti, stopniowo go zanurzamy, układając zwoje wzdłuż ścian garnka.

Idealnie ugotowany makaron to taki, który po naciśnięciu nożem stawia opór. Do makaronu Włosi jedzą przeróżne sosy. Najsłynniejszy - boloński - robiony jest do szerokich wstążek tagliatelle. Należy wziąć cielęcinę, wieprzowinę, dobrą oliwę. Do cebuli duszonej na oliwie dodaje się startą marchewkę i seler naciowy, potem mięso, wino czerwone, pomidory.

Czarny makaron

Jeśli chcecie zrobić szybkie i efektowne danie z makaronu, najlepiej zaopatrzyć się w czarny makaron, barwiony atramentem z kałamarnicy lub mątwy. Do niedawna ekskluzywny, dziś do kupienia w popularnych sieciach handlowych.

Najlepiej podać go z białym sosem przyrządzonym na bazie śmietany i sera pleśniowego. W garnuszku trzeba podgrzać śmietankę i dodać pokruszony ser pleśniowy (najlepsza będzie gorgonzola). Doprawić pieprzem i posiekanym szczypiorkiem i podgrzewać, aż ser się rozpuści. Ponieważ czarny makaron ma lekko morski smak, idealnie pasują do niego owoce morza.

Czytaj więcej o: Lublin kuchnia makaron
Użytkownik niezarejestrowany
Użytkownik niezarejestrowany
Użytkownik niezarejestrowany
(12) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Gość
Gość (24 marca 2017 o 16:34) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
ja ostatnio byłam na fantastycznym makaronie w hotelu forum na Obywatelskiej, z krewetkami i masłem rakowym, naprawdę coś pysznego a w takiej cenie to naprawdę warto spróbować bo smak na pewno nie tak często spotykany
Rozwiń
Gość
Gość (14 marca 2017 o 00:12) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
"Idealnie ugotowany makaron to taki, który po naciśnięciu nożem stawia opór." Hehehe dobre, czyli nawet nie trzeba go gotować bo już będzie idealny. Już chyba lepszym sposobem jest rzucanie spaghetti o ścianę.
Rozwiń
Gość
Gość (13 marca 2017 o 11:51) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
a na cholerę dodawać do gotującego makaronu olej ??? To polski wymysł i bez sensu w dodatku
Rozwiń
Gość
Gość (13 marca 2017 o 08:32) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
A kto mi powie gdzie w Lublinie można wpaść na dobre risotto?
Rozwiń
Gość
Gość (12 marca 2017 o 20:36) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
przestańcie karmić pana smakosza , bo on taki sam smakosz jak kur***l galicyjski
Rozwiń
Zobacz wszystkie komentarze (12)

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!