Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

25 sierpnia 2018 r.
18:52

Good Chef 2018. Wiemy, kto został nominowany

82 2 A A

W wyjątkowej scenerii Starego Miasta po raz trzeci dziewięciu szefów kuchni z lubelskich restauracji i hoteli będzie walczyć o tytuł Good Chef 2018. Oto nominacje

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Konkurs odbędzie się w sobotę, 8 września, na scenie ustawionej na placu po Farze; w ramach Europejskiego Festiwalu Smaku.

- W tym roku zadaniem do wykonania będzie przygotowanie „Obiadu po lubelsku”. Warunkiem jest wykorzystanie przez zawodników w przygotowanym koncepcie (daniu) jednego z 3 rodzajów mięs do wyboru: świnka rasy puławskiej, jagnięcina uhruska, gęś biłgorajska oraz kaszy gryczanej, ziół i miodu - mówi Jean Bos. Powyższe produkty zawodnicy zapewniają sobie we własnym zakresie.

Ponieważ w tym roku liczyć się będzie także znajomość kuchni regionalnej, zawodnicy będą mogli wcześniej popracować na konceptem dania. Komisja sędziów przyzna: tytuł Good Chef 2018, drugie i trzecie miejsce, tytuł Talent Roku oraz Chef kuchni regionalnej.

9 zawodników do tegorocznej edycji nominowali Maestro Jena Bos, wieloletni szef kuchni na dworze króla Belgii, Waldemar Sulisz, dyrektor festiwalu oraz Andrzej Rudziński, sędzia techniczny. Nominowani to:

Mateusz Ciołko, Perłowa Pijalnia Piwa

Szef kuchni w Perłowej Pijalni Piwa. Cechuje go doskonała znajomość kuchni regionalnej. Zafascynowany filozofią ruchu slow food, na talerzu maluje pejzaże.
W konkursie może mocno namieszać. Potrafi twórczo łączyć składniki i nie boi się połączeń nietypowych. Specjalista od modnych kiszonek - na przykład kisi młode pędy rzepaku.

Artur Góra, BelEtage IBB Grand Hotel Lublinianka

Najbardziej doświadczony kucharz z całej dziewiątki. Jest szefem kuchni w restauarcji BelEtage w IBB Grand Hotel Lublinianka. Uczeń Lucjana Klaczyńskiego z dawnego hotelu Unia.
Skromny, zakochany w ziołach. Jak nie stoi przy palnikach w kuchni, dogląda ogródka. Poszukuje przepisów z czasów przedwojennego Grand Hotelu. Zna dobrze kuchnię europejską.

Piotr Huszcz, Hotel Piano

Szef kuchni w Hotelu Piano. Bardzo dobrze gotuje. Jego konikiem są świeże i sezonowe produkty najwyższego gatunku oraz kuchnia regionalna.
Ostatnio wpadł na pomysł, żeby objechać cały region i zebrać tradycyjne przepisy z każdego powiatu. Kreatywnie je przetwarza i prezentuje w cyklu spotkań „Ocalić od zapomnienia”. Bardzo zdolny, niecierpliwy w poszukiwaniach ostatecznego smaku.

Ireneusz Michaluk, Bombardino

Szef kuchni Bombardino w Lublinie. Długo pracował we włoskich restauracjach. Specjalista od makaronów i polskiej kuchni. Znakomicie przyrządza animelkę (grasicę cielęcą).
Intrygują go staropolskie zupy i czas, w którym Polacy byli mistrzami w ich wykonaniu. Gotuje perfekcyjną zupę rumianą oraz prawdziwy, wiejski rosół. Otwarty i uśmiechnięty, dobrze współpracuje z zespołem na kuchni.

Marcin Nieznaj, Hampton by Hilton Lublin

Specjalista od ryb. Skromny, z dużą wiedzą. Lubi kulinarne poszukiwania. Ma wieki szacunek do tradycyjnej polskiej i lubelskiej kuchni.
Jeden z najlepszych kucharzy po prawej stronie Wisły. Na festiwalu nakarmi serialowych aktorów podczas “Kolacji z Gwiazdami”. Na kolacji Marcin zaprezentuje tradycyjną, lubelską kuchnię w światowym wydaniu.

Dorota Otachel, Old Pub

Jedyna kobieta, która może wykosić męską konkurencję w konkursie.
Gotuje fantastyczny rosół z pielmieni, przyrządza doskonałe steki w mieście. Robi piekielnie dobre rydze i jagnięcinę. W jej restauracji (jest szefową kuchni i właścicielką) rodzinne receptury spotykają się z nowoczesną techniką.

Kamil Piesta, The Olive Hotel Ilan

Bardzo zdolny kucharz, szef kuchni w restauarcji The Olive mieszczącej się w Hotelu Ilan. Hotel ma gości z całego świata i Kamil musi gotować z klasą.

Bardzo ciekawie interpretuje słynne dania kuchni żydowskiej. Jego czulent nie ma sobie równych. Kamil ceni także tradycyjne techniki gotowania. Gęś z pieca konwekcyjnego jest w porządku, ale z gęsiarki 100 razy lepsza.

Kuba Piętowski, 2 PI ER

Młody, zdolny, pracowity. Jego konikiem są dania z mięsa świnki rasy puławskiej. Kuba podaje fantastyczny salceson i schabowy z kostką. W karcie ma słynną cebulową zupę z Goraja, wpisaną na Listę Produktów Tradycyjnych.
Ceni także ryby z Pustelni. Robi wspaniałe pierogi z karpiem i kaszankę z wędzonej ryby. Nie boi się ekstremalnych połączeń. Potrafi podać sernik z bryndzy i świńskie ucho w postaci smakowitych chipsów.

Karol Zając, Ego Hotel Alter

Młody, bardzo pozytywny. Zna się na rzeczy. W kuchni sam wyrabia sery i podaje je w różnych konfiguracjach. Serwuje taki zestaw na przystawkę: Ravioli nadziewane confit z kurczaka, kurki, oliwa truflowa, sos śmietanowy na białym winie, szpinak.
Mistrz dań głównych. Nam najbardziej smakuje taki zestaw: Gicz cielęca w otoku wieprzowym, purée z zielonego groszku, marchewka, czarna soczewica, pietruszka glazurowana, sos cielęcy. W jego kuchni pracowni powstają nieziemskie desery.

Kto wybierze Good Chefa?
Jean Bos, kordynator konkursu wciąż winduje poziom jurorów. Nie ukrywa, że chciałby doprowadzić do sytuacji, kiedy będzie to najważniejszy konkurs w kraju. W tym roku Jean do jury zaprosił Wolfganga P. Menge, bardzo doświadczonego kucharza z Niemiec i prezydenta „Euro-Toques Deutschland”. Pracę szefów oceni także Marek Rybacki, w branży prawie 30 lat. Jest prezesem Euro-Toques Polska. Przewodniczącym komisji jest Marcin Soból. Pierwsze kroki w gastronomi stawiał w Domu Restauracyjnym Gessler na rynku Starego Miasta w Warszawie. Kucharz pełen pasji i inspiracji, potrawy doprawia szczyptą serca. Sędzią technicznym jest Andrzej Rudziński, wychowawca najlepszych młodych kucharzy w Polsce.

Tomasz Mielniczuk rok temu wygrał konkurs Good Chef. Zachwycił jurorów szybkością i odwagą łączenia składników na talerzu. Pracuje w restauracji Ego Hotelu Agit. - Mam to szczęście uczyć się od Jeana Bosa. To wielki autorytet i dla mnie wzór skromności - mówi Tomasz.
Jego pasją jest kuchnia regionalna. Ceni sezonowe świeże produkty. Kuchnia jest dla niego rodzajem laboratorium, w którym na nowo interpretuje się przepisy naszych babć. Nowe dania są hołdem złożonym tradycji. Z chęcią sięga do rodzinnych przepisów. Ale także do tradycyjnych technik gotowania. Jego talent idzie w parze z młodzieńczą pasją i fantazją.

Pozostałe informacje

Niepełnosprawny nastolatek z Zamościa w kadrze narodowej. Pojedzie na paraolimpiadę?

Niepełnosprawny nastolatek z Zamościa w kadrze narodowej. Pojedzie na paraolimpiadę?

Ma dopiero 17 lat, a osiąga wyniki jak seniorska światowa czołówka. Niepełnosprawny sportowiec z Zamościa właśnie pobił swój życiowy rekord i został powołany do kadry narodowej.

Prof. Piotrowski na czele lubelskiej listy Konfederacji do Parlamentu Europejskiego. Kto jeszcze wystartuje w wyborach?

Prof. Piotrowski na czele lubelskiej listy Konfederacji do Parlamentu Europejskiego. Kto jeszcze wystartuje w wyborach?

Znamy nazwiska kandydatów, którzy w województwie lubelskim z ramienia Konfederacji wystartują w wyborach do Parlamentu Europejskiego. Liderem listy - o czym było wiadomo od dawna – jest prof. Mirosław Piotrowski, który w Europarlamencie spędził aż trzy kadencje (2004–2019). Wśród kandydatów są m.in. przedstawiciele protestujących rolników i przewoźników.

Wygrana nie dała im radości. Azoty Puławy bez głównego sponsora

Wygrana nie dała im radości. Azoty Puławy bez głównego sponsora

Azoty Puławy kończą sezon 2023/2024 na piątym miejscu. W ostatnim meczu w tegorocznej kampanii puławianie pokonali u siebie Energię MKS Kalisz. Niestety kilkadziesiąt minut po meczu kibice puławskich szczypiornistów otrzymali fatalne wieści

Zasnęła i uderzyła w zaparkowane auto

Zasnęła i uderzyła w zaparkowane auto

38-latka najprawdopodobniej zasnęła za kierownicą, po czym zjechała ze swojego pasa i uderzyła w Volkswagena. Dwie osoby trafiły do szpitala.

Motor Lublin ponownie w strefie barażowej po wyjazdowej wygranej w Opolu

Motor Lublin ponownie w strefie barażowej po wyjazdowej wygranej w Opolu

Motor Lublin z bardzo ważnym zwycięstwem. Drużyna dowodzona przez trenera Mateusza Stolarskiego wygrała na wyjeździe z Odrą Opole, a losy spotkania rozstrzygnęły się w zasadzie ciągu dwóch minut

Kamiński i Saryusz-Wolski na czele listy kandydatów PiS do Europarlamentu w Lubelskiem. Co z Czarnkiem?

Kamiński i Saryusz-Wolski na czele listy kandydatów PiS do Europarlamentu w Lubelskiem. Co z Czarnkiem?

Znamy kandydatów Prawa i Sprawiedliwości w wyborach do Parlamentu Europejskiego w okręgu nr 8, obejmującym województwo lubelskie. Listę otworzy Mariusz Kamiński, były poseł i szef CBA skazany prawomocnym wyrokiem w tzw. aferze gruntowej i ułaskawiony przez prezydenta Andrzeja Dudę. Drugie miejsce, dające ogromne szanse na znalezienie się w Brukseli otrzymał obecny europoseł PiS Jacek Saryusz-Wolski. Kolejne cztery lokaty przypadły lubelskim parlamentarzystom PiS. Czy jest wśród nich Przemysław Czarnek, były minister i szef partyjnych struktur w województwie?

Majówka w Terespolu
3 maja 2024, 11:00

Majówka w Terespolu

Dwa dni będzie trwała tegoroczna majówka w Terespolu (3-4 maja). Będzie patriotycznie, sportowo oraz rozrywkowo.

Królestwo dzikich pszczół. W tym mieście te owady dostaną specjalne przywileje
Łuków

Królestwo dzikich pszczół. W tym mieście te owady dostaną specjalne przywileje

Dzikie pszczoły z Łukowa będą uprzywilejowane. Kilkuletnie badania naukowców dają podstawę do tego, by na opuszczonej strzelnicy stworzyć użytek ekologiczny. Właśnie z myślą o tych owadach.

XIX Majówka Roztoczańska
1 maja 2024, 12:00

XIX Majówka Roztoczańska

Prezentacja starych samochodów oraz motocykli, piknik kulinarny oraz koncerty, to tylko niektóre atrakcje XIX Majówki Roztoczańskiej, która odbędzie się w dniach 1-5 maja w Krasnobrodzie.

Szpital ponownie z pełnym portfelem. To dla małych pacjentów

Szpital ponownie z pełnym portfelem. To dla małych pacjentów

Uniwersytecki Szpital Dziecięcy w Lublinie otrzymał kolejne, ale ostatnie już dofinansowanie. Tym razem placówka do swojej dyspozycji ma blisko 400 tys. złotych.

Lublinalia 2024. Program imprezy
2 maja 2024, 18:00

Lublinalia 2024. Program imprezy

W dniach 2-4 maja odbędzie się największa studencka impreza w Lublinie – Lublinalia, czyli łączona impreza trzech lubelskich uczelni (UMCS, Uniwersytet Przyrodniczy i Uniwersytet Medyczny). Przez trzy dni na festiwalowej scenie wystąpi 12 artystów, wśród których zobaczymy m.in.: Organka, Darię Zawiałow, Pidżamę Porno czy Zalewskiego.

Szybko jeździli i słono zapłacili
Lublin

Szybko jeździli i słono zapłacili

56 skontrolowanych kierowców, ponad 30 wykroczeń oraz kolejne zatrzymane dowody rejestracyjne – to efekty wieczornych działań w centrum Lublina. Jednym z kierowców rażąco naruszających przepisy był 45-letni kierujący Hondą. Mężczyzna wsiadł za kierownicę pomimo obowiązywania 3 zakazów prowadzenia pojazdów.

Adam Laskowski przestaje pełnić funkcję prezesa Górnika Łęczna

Adam Laskowski przestaje pełnić funkcję prezesa Górnika Łęczna

Adam Laskowski z dniem 29 kwietnia przestał pełnić funkcję prezesa zarządu Spółki Górnik Łęczna

Sezon wakacyjny na lubelskim lotnisku rozpoczęty

Sezon wakacyjny na lubelskim lotnisku rozpoczęty

W niedzielę z lubelskiego lotniska wyleciał pierwszy samolot na riwierę turecką. Ale to nie koniec, ponieważ wakacyjna siatka połączeń zapowiada się atrakcyjnie.

Dzięki roślinom poznaję naprawdę fajnych ludzi

Dzięki roślinom poznaję naprawdę fajnych ludzi

Na rogu ul. Zamojskiej i Rusałki wzrok przyciąga kolorowy ogródek u wejścia do Studia Wnętrz Da Vinci. Prowadzi je wspólnie z mężem Jolanta Salamucha. Rośliny to jej pasja, którą łączy z biznesem, co widać również wewnątrz lokalu

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium