czwartek, 23 listopada 2017 r.

Kuchnia

Karp, salceson, ptysie i inne lubelskie smakołyki z nagrodami na targach w Poznaniu

Dodano: 25 września 2017, 16:48

Na tegorocznych targach „Smaki Regionów” w Poznaniu nie zabrało wyrobów tradycyjnych prezentowanych na stoisku województwa lubelskiego. Wędlin, miodów, ciast i pieczywa mógł popróbować każdy chętny.

Targowa niedziela to tradycyjnie czas przyznawania nagród produktom regionalnym. Tytuły i statuetki „Pereł” - prestiżowych nagród Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego - otrzymało aż pięć smakołyków z naszego regionu: „karp w sosie grzybowym” Koła Gospodyń Wiejskich z Janowic, „bronicki salceson biały” firmy M.Z. Kruk, Maria Kruk z Bronic k. Nałęczowa, „ptysie z bitą śmietaną” autorstwa Tomasza Machonia, Cukiernia „Staropolska” z Lublina, „oleje z Zabłocia” Jolanty i Eligiusza Pecio, Gospodarstwo Ekologiczne „Skarby Natury” z Zabłocia oraz „polędwica z Wisznic” wytwarzana przez Gminną Spółdzielnię „Samopomoc Chłopska” w Wisznicach.

„Klucz do polskiej spiżarni" trafił zaś do Agaty Domżał, dyrektor biura Lokalnej Grupy Działania „Owocowy Szlak” z Opola Lubelskiego.

Łącznie tradycyjne specjały z Lubelskiego dostały już 46 „Pereł”.

– Żywność z naszego regionu od lat znajduje uznanie konsumentów z całej Polski – powiedział wicemarszałek Grzegorz Kapusta podczas gali w Międzynarodowych Targach Poznańskich. – Przyznawane co roku nagrody potwierdzają wysoką jakość, smak i walory zdrowotne naszych produktów tradycyjnych.

(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!