niedziela, 22 października 2017 r.

Kuchnia

Lublin: Co w restauracjach piszczy

Dodano: 4 lipca 2015, 11:34
Autor: sz

Choć Amanti di Pizza działa w Lublinie kilka dni, to stolik trzeba rezerwować z wyprzedzeniem.

Nowa pizza

Choć Amanti di Pizza działa w Lublinie kilka dni, to stolik trzeba rezerwować z wyprzedzeniem. Lokal jest malutki, w środku pastelowo i zaledwie kilka stolików. W karcie ponad 20 rodzajów pizzy neapolitańskiej.
Choć w pobliżu jest włoska pizzeria z piecem opalanym drewnem, to neapolitańska pizza z ulicy Solnej ma branie. Zaczęliśmy od chrupiącej focacci, bo to zawsze sprawdzian dobrego ciasta. Ciasto wyjątkowo smaczne, cienkie, chrupiące z wierzchu. Dobra oliwa i świeże zioła zrobiły swoje. Foccacia z Solnej jest świetna.

Ceny zróżnicowane. Sycylijska z anchois tylko 14 zł, ze szpinakiem 16, z gorgonzolą i oliwkami 17 zł, 4 rodzaje serów 19 zł. Najdroższa jest Frutti di mare, kosztuje 32 zł. Zamówiliśmy serową, prosząc, żeby zrobić ją w wersji białej, bez sosu pomidorowego. Skusił nas twarożek kozi, jako jeden ze składników.
Pizza była bardzo smaczna. Ciasto było jej mocną stroną. Cienkie, chrupiące, doskonałe w smaku.

Proporcje serów były dobrze skomponowane, zioła też. Kto lubi smaczną, delikatną pizzę i ciekawe kompozycje, powinien zajrzeć. 

Pod kogutem

Dokładnie bar kawowy Pod kogutem na ulicy Orlej. Czas zatrzymał się tu w miejscu. Bar powstał, gdy w Lublinie zamknęła się knajpa Pod karasiem, gdzie często zaglądali aktorzy z Teatru Osterwy. - Mówiło się w teatrze: Idziemy do magistra Karasia - wspominał Piotr Wysocki.

Kiedy Karaś się zwinął, publika przeniosła się do Koguta. Wówczas można było Pod kogutem zjeść doskonałą kiełbasę czy kaszankę z cebulą. Dziś jedzenia już nie ma, ale kawa jest jak za dawnych lat. Warto zajrzeć, bo takich miejsc już nie ma. Jak kiedyś nadal wpadają tu adwokaci, lekarze, aktorzy i przechodnie. Na miejscu można powspominać z właścicielami, jak szybko ucieka czas.

Czytaj więcej o:
Gość
Gość
Gość
(3) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Gość
Gość (5 lipca 2015 o 18:29) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
A u xxxx na Starym Mieście WC zamawia się też z wyprzedzeniem 2 dniowym. To podnosi prestiż lokalu.
Rozwiń
Gość
Gość (5 lipca 2015 o 14:00) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Jak jest średnica tej pizzy?
Rozwiń
Gość
Gość (5 lipca 2015 o 12:18) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
to niezły poziom macie w tym lublinie co za szit i lipa
Rozwiń
Zobacz wszystkie komentarze (3)

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!