poniedziałek, 23 października 2017 r.

Kuchnia

"Ludzie chcą lodów rzemieślniczych, nie przemysłowych". Jak zrobić dobre domowe lody?

Dodano: 31 lipca 2016, 13:17

Jak miał dziewięć lat, ojciec nauczył go robić pizzę. Jak dorósł, zaczął z ojcem robić słynne torty Williams. Teraz Jacek Ochal poszedł na swoje.

Siedzimy w cukierni Williams na Bursztynowej. Eleganckie wnętrze przypomina przedwojenną cukiernię, do której na ciastko przychodziła Ordonka. Po lewej stronie lada z lodami, dalej lady z ciastem. Królem tortów jest Williams. Cienki bakaliowy biszkopt, mus waniliowy i czekoladowy. A pomiędzy pokrojona gruszka.

Jacek Ochal nauczył się go robić od ojca. Teraz, kiedy poszedł na swoje, idzie dalej. Podaje lody z tortem Williams, które mają niepowtarzalny smak. Jeszcze trochę i skomponuje lody z tortem Sacher, którego receptura jest strzeżona niczym Mona Lisa w Luwrze. - To może spróbujemy pistacjowych - mówi Jacek Ochal.

Baza mleczna

Jak zrobić dobre lody pistacjowe? Podstawa to dobra baza mleczna. - Wybieram komponenty najwyższej jakości. Mleko, śmietana, cukier. To jest baza. Do tego dodajemy pastę smakową. W przypadku pistacji ściągam pastę z Mediolanu. Tam nikt nie patrzy na cenę, liczy się tylko jakość - mówi Jacek Ochal. Dla niego liczy się produkt doskonały. - Dokładnie sprawdzam skład na etykiecie. Lubię wiedzieć, co sprzedaję klientom.

W przypadku pistacji nie jest to orzech odpadowy, ale taki jak być powinien. Świeży orzech pistacji, wyłuskany, zmielony - to on decyduje o smaku lodów pistacjowych.

Artykuł premium
lub wykup pełny dostęp do portalu:
Prenumerata
30 dni
koszt: 10,00 zł
  • Nielimitowany dostęp do artykułów premium
  • Czas trwania: 30 dni
Prenumerata
90 dni
koszt: 25,00 zł
  • Nielimitowany dostęp do artykułów premium
  • Czas trwania: 90 dni
Prenumerata
180 dni
koszt: 40,00 zł
  • Nielimitowany dostęp do artykułów premium
  • Czas trwania: 180 dni
Prenumerata
360 dni
koszt: 70,00 zł
  • Nielimitowany dostęp do artykułów premium
  • Czas trwania: 360 dni
Użytkownik niezarejestrowany
Użytkownik niezarejestrowany
Użytkownik niezarejestrowany
(3) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Gość
Gość (4 września 2016 o 09:34) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Dla mnie dzisiejsze lody to bita śmietana,one w żaden sposób nie przypominają lodów takich jak kiedyś,które robiono bez żadnych maszyn w bańkach.U osób które wyrabiały lody na podwórzu ułożona była ogromna piramida lodu przysypana trotem i to było potrzebne do chłodzenia tych lodów.To były lody one w największy upał nie rozpuszczały i nie topiły się jak dzisiejsze,te które są to nie lody.
Rozwiń
Gość
Gość (12 sierpnia 2016 o 20:12) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Może już przemysłowe? Hehe.
Rozwiń
Gość
Gość (2 sierpnia 2016 o 14:00) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Ciasta tej firmy były dobre....kiedyś. Od kiedy firma zaczęła otwierać więcej punktów sprzedaży jakość produktów uległa pogorszeniu, a cena nadal wysoka.
Rozwiń
Zobacz wszystkie komentarze (3)

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!