sobota, 19 sierpnia 2017 r.

Kuchnia

Oscypek

Dodano: 14 marca 2005, 14:12

Zawędrował na Lubelszczyznę i można go kupić w każdym sklepie. Ale mało kto wie, że kilka wieków temu Mikołaj Rej sprowadził do Siennicy Różanej wołoskich pasterzy. Oni to dla pana Mikołaja wyrabiali smakowity bundz i oscypki. Oto kilka smakowitych pomysłów na oscypki.

Najprościej zrobić oscypki z grilla. Małe kładziemy luzem, większe kroimy w grube plastry, obsypujemy grubo mielonym pieprzem i gotowe. Kto chce zaszaleć elitarnie - niech na talerzu podleje gorące oscypki malinowym sosem!
U Basi Bałdygowej w Lublinie jadłem następującą kompozycję, którą z serca polecam. Na plaster cukini dajemy plaster oscypka, na to plaster pomidora, sól, pieprz i na grill. Gotowe.
Zupa oscypkowa z kociołka.
Składniki:
10 łyżek grubo startego oscypka
2 żółtka
2 cebule
40 dag tłuszczu
200 g chleba
1 l bulionu warzywnego
sól
Wykonanie:
W kociołku rozpuścić tłuszcz, wrzucić bardzo drobno posiekaną cebulę, podsmażyć, wrzucić chleb pokrojony w kostkę i przyrumienić z cebulką. Zalać bulionem. Niech sobie pobulgoce. Po kwadransie wsypać oscypek i rozmieszane żółtka. Można doprawić gałką muszkatołową. Oscypkową zupę w kociołku robi się bardzo szybko. Podaje się ją w kamionkach. Dobra jest z chlebem albo pieczonymi kartoflami, które podjada się oddzielnie.
Kluski o oscypkami
Składniki:
0,5 kg klusek domowych
3 oscypki
wędzona słoninka
sól, pieprz.
Wykonanie:
Klusek nagotować w osolonej wodzie. Na patelni słoninki usmażyć, ale uważać, żeby za mocno nie skwierczała. Kluski odcedzić, ze słoninką wymieszać i natrzeć na grubej tarce osypka.
Pychotka!
Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!