środa, 16 sierpnia 2017 r.

Kuchnia

Piwa z browarów rzemieślniczych i foodtrucki

Dodano: 15 sierpnia 2014, 11:30

Monachium ma Oktoberfest. Belgrad - Belgrad Beer Fest, który jest jednocześnie wielkim festiwalem muzycznym. Lublin też będzie miał. Pierwsza edycja już we wrześniu w browarze Perła

Na festiwal przyjadą przedstawiciele małych browarów rzemieślniczych, serowarzy z Polski i Austrii. Oraz domowi browarnicy. Sprawdzą połączenia "Jaki ser takie piwo”.

Ale po kolei. Wszystko, co najlepsze w polskie kuchni zaczęło się od piwa. Najstarsze polskie piwo było lekkie, jasne i bardzo musujące. Pito je z upodobaniem - jak wodę mineralną. Piwo warzono w domu dla swoich potrzeb.

W jednej z najstarszych polskich pieśni ludowych zapisano: "Żebyś ty chmielu na tyczki nie lazł, nie robiłbyś ty z dzieweczek niewiast”.

Nic dziwnego, że pożywne polewki z piwa, spożywane na śniadanie robiły furorę. Z takich śniadaniowych przysmaków narodziła się najstarsza zupa na Lubelszczyźnie, zwana gramatką lub faramuszką.
Gramatka albo faramuszka z piwa

Sławił ją w Lublinie Szymon Szymonowic. Nic dziwnego, skoro uroki piwa sławił sam papież Klemens VIII, który przebywając w Polsce zasmakował w piwie i gdy zaniemógł jako papież wołał o Pivo di Varca. Zupy z piwa zaprawiano śmietaną i żółtkami, dodawano twaróg w kostkach, a nawet skwarki ze słoniny.

Robert Makłowicz, który nakręcił trzy odcinki swoich Kulinarnych Podróży w naszym regionie - na Starym Mieście w Lublinie ugotował gramatkę, którą zajadali się w Lublinie Mikołaj Rej i Jan Kochanowski.

Składniki:

1 litr jasnego, lekkiego piwa, 12 dag miękiszu z jasnego chleba żytniego, łyżka świeżego masła, pół łyżeczki mielonego kminku, 8 dag cukru, szczypta soli.

Wykonanie:

Do emaliowanego garnka wlewamy piwo, zagotowujemy z chlebem, dodając masło i przyprawy.
Po zagotowaniu zupę przecieramy przez sito, wlewamy do glinianego dzbanka, dodajemy pół litra wrzątku i podajemy w glinianych naczyniach. Można dodać białego sera pokrojonego w kostkę.

Golonka w Koźlaku

Kobiety nie rozumieją dwóch męskich miłości. Do piłki. I do golonki. Miłośnicy golonek mają swoje strony internetowe. Z przepisami na golonki po chińsku, generalsku, staropolsku, śląsku, gdańsku, poznańsku, bułgarsku, a nawet góralsku. Za najlepszą uważana jest golonka po bawarsku.

Rok temu na Europejskim Festiwalu Smaku na browarze Perła odbyła się I Noc Golonkożerców. Andrzej Malinowski przyrządził golonkę według przepisu Kazimierza Grześkowiaka. W tym roku II Noc Golonkożerców poprzedzi Festiwal Piwa. Będziemy degustować Golonkę po lubelsku.

Wybierzcie golonki warzące do 70 dag. Oczyszczone natrzyjcie solą, białym pieprzem i mielonym kminkiem. Odłóżcie do lodówki. Po trzech godzinach natnijcie im skórkę, na blachę i do piekarnika. Najpierw podlewacie wodą, potem piwem Perła Koźlak. Po dwóch godzinach golonki są gotowe.

Jaki ser, takie piwo

W historii browarnictwa koźlak przygotowywany był wyłącznie na specjalne okazje. Taką okazją będzie projekt "Jaki ser, takie piwo”, podczas którego 7 serowarów zagrodowych z całej Polski przygotuje sery nawiązujące smakiem do lubelskiego piwa Perła Koźlak.

- Kiedy dowiedziałem się, że do jego produkcji używa się aż czterech rodzajów słodów: pilzneńskiego, monachijskiego, barwiącego oraz karmelowego, pomyślałem, że to idealny punkt wyjścia do stworzenia niezwykłego sera - mówi Marek Grądzki, którego sery goszczą w pałacu prezydenckim.

Projekt "Jaki ser, takie piwo” to część Festiwalu Piwa, który towarzyszy 6 edycji Europejskiego Festiwalu Smaku 4-7 września 2014. Na terenie zabytkowego browaru Perła przy ul. Bernardyńskiej powstanie Aleja Serów. Naprzeciwko serowarów zagrodowych pojawi się kolekcja serów dojrzewających Old Poland, które wytwarza Spółdzielcza Mleczarnia Spomlek z Radzynia Podlaskiego. Będzie można sprawdzić, jak ser Bursztyn smakuje z piwem Perła Koźlak. Do prezentacji na Festiwalu Piwa szykują się także sery z Ryk.

I Festiwal Piwa w Lublinie

Odbędzie się na terenie browaru Perła w czasie trwania Europejskiego Festiwalu Smaku. Na scenie (Rusałka) zagrają kolejno: Sztywny Pal Azji i Chluba (piątek 5 września), Kayah & Transoriental Orchestra i legendarna Omega (sobota, 6 września) oraz Voo Voo & Orkiestra GidLe i druga wielka gwiazda: Shantel & Bucovina Club Orchestar (niedziela 7 września).

Na terenie browaru Perła odbywały się będą wydarzenia I Festiwalu Piwa w Lublinie. - Zaprezentujemy piwa z małych rzemieślniczych browarów. Spotkacie tu piwowarów, właścicieli lokali specjalizujących się w nietypowych piwach i wielbicieli chmielonego trunku - mówi Wojtek Lewandowski z Poznania, organizator pierwszego BrowarFest 2014 w tym mieście.

Na terenie browaru stanie hala, w której będzie można delektować się całą kolekcją piw z Perła Browary Lubelskie S.A. i porównywać ich smak z rzemieślniczymi piwami kontraktowymi. Wokół gali rozstawią się najsłynniejsze foodtrucki z Polski. - Po to, żeby z dobrym piwem skojarzyć strefę dobrego, ulicznego jedzenia - mówi Bartosz Wilczyński, koordynator strefy.

Ale największe niespodzianki organizatorzy trzymają jeszcze w tajemnicy. Wiemy, że do Lublina przyjadą browarnicy domowi, którzy warzą coraz ciekawsze piwa. Będą konkursy z cennymi nagrodami oraz spotkanie birofilów, zbieraczy etykiet i wszelkich pamiątek piwnych. A że piwo to kilkaset lat historii, a browar Perła w Lublinie to tradycja sięgająca 1846 roku -nic dziwnego, że Lublin to dobre miejsce na nowy Festiwal Piwa w Polsce.

Największe święta piwa

• Oktoberfest to najstarszy festiwal piwa w Europie, który organizowany jest w Monachium w Bawarii od 1810 roku. Jest jednym z największych na świecie festynów. Przeciętnie odwiedza go sześć milionów ludzi - wypijają ponad 5 milionów litrów piwa.

• Belgrad Beer Fest to coroczny festiwal piwa i festiwal muzyczny w Belgradzie. Oprócz degustacji piw krajowych i zagranicznych na festiwalu odbywają się koncerty gwiazd muzycznych, które ogląda ponad milion uczestników.

• Festiwal Birofilia to największy w Polsce festiwal piwny, podczas którego organizowany jest m.in. Konkurs Piw Domowych, Konkurs Piw Rzemieślniczych czy Konkurs Etykiet Piw Domowych. Można skosztować zagranicznych piw, zobaczyć pokazy warzenia piwa.

• Wrocławski Festiwal Dobrego Piwa promuje oryginalne piwa z lokalnych browarów z Polski i zagranicy. Chmielaki Krasnostawskie, czyli Ogólnopolskie Święto Chmielarzy i Piwowarów to konsumencki konkurs piw, koncerty, wybory miss i wiele innych atrakcji.

• Festiwal Piwa w Lublinie nawiązuje do idei Belgrad Beer Fest. Czyli dobrego połączenia kultury piwa z kulturą muzyczną. Towarzyszy wielkim koncertom Europejskiego Festiwalu Smaku, w tym Omegi i Shantela.

Czytaj więcej o: Europejski Festiwal Smaku
egz
czysmakuje.blogspot.com
wc
(6) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

egz
egz (18 sierpnia 2014 o 22:46) 0
Zaloguj się, aby oddać głos

browary rzemieslnicze tak, byleby nie ten syf bydlecy co w kazdym sklepie stoi i w kazdej reklamie uczestniczy

Rozwiń
czysmakuje.blogspot.com
czysmakuje.blogspot.com (16 sierpnia 2014 o 10:56) 0
Zaloguj się, aby oddać głos

Zaproście urzędników, żeby pogadali z właścicielami food trucków i ich zrozumieli. Jakoś nie wyobrażamy sobie niestety tego typu inicjatyw w Lublinie... A może się mylimy? Może da się?

Rozwiń
wc
wc (15 sierpnia 2014 o 15:37) 0
Zaloguj się, aby oddać głos

No ale JAKIE te browary rzemieślicze będą ?

Rozwiń
fg
fg (15 sierpnia 2014 o 13:12) 0
Zaloguj się, aby oddać głos

Perła to niech zacznie skupować swoje butelki bo coraz więcej leje w niezwrotne.

Rozwiń
BUA
BUA (15 sierpnia 2014 o 13:05) 0
Zaloguj się, aby oddać głos

No i nie dowiedziałem się niczego! Jakie mikro-browary będą? jakieś konkrety proszę...

Rozwiń
Zobacz wszystkie komentarze (6)

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!