sobota, 18 listopada 2017 r.

Kuchnia

Pyszne dania z pieca, czyli kilka pomysłów na zapiekanki


Ser na cebularz, do pieca i jest zapiekanka po lubelsku. Zapiekać można prawie wszystko. Zapiekanki to dobry patent na jesienny obiad

Świetne zapiekanki podaje w Zwierzyńcu właściciel stylowej restauracji w starym młynie. Zapieka te pyszności w glinianych garnuszkach. Po prostu palce lizać. Jak zrobić galicyjską zapiekankę? Najpierw trzeba ugotować kilka ziemniaków w mundurkach. Obrać ze skóry, pokroić w plastry. Podobnie uczynić z jajkami na twardo i kiełbasą paprykową, bo taka do tej właśnie zapiekanki jest najlepsza.

W glinianych mieczach lub garnuszkach układać warstwami ziemniaki, jajka i kiełbasę, na wierzch wlać po łyżeczce oliwy, zalać kwaśną, osoloną śmietaną, poczekać 5 minut i zapiec w piekarniku. Bardzo polecamy. A teraz zapiekane przepisy.

Bagietka

Składniki: 4 bagietki, 25 dag żółtego sera, 25 dag pieczarek, 2 cebule, 2 łyżki masła, ketchup.

Wykonanie: Pieczarki posiekać, usmażyć na suchej patelni. Kiedy woda odparuje, dodać masło i pokrojoną cebulę. Bagietki zapiec w piecu, wyjąć, nałożyć farsz pieczarkowy, obficie posypać startym serem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec 7 minut. Wyjąć, posypać wiórkami masła i polać ketchupem. W wersji light bagietkę zamieniamy na połówki cukinii.

Grzyby

Składniki: 2 szklanki kaszy gryczanej palonej, 2 kostki bulionu grzybowego, 50 dag świeżych lub mrożonych borowików, 2 cebule, olej rzepakowy, sól, pieprz.

Wykonanie: kaszę ugotować na sypko z bulionem grzybowym. Umyte grzyby pokroić na duże kawałki, odparować na rozgrzanej patelni. Dodać olej i obsmażyć.
Na oleju zeszklić posiekaną cebulę. Kaszę wymieszać z grzybami i cebulą, doprawić solą z pieprzem i przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego olejem. Piec 15 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie zdjąć pokrywę i zostawić jeszcze na kwadrans. Przed podaniem skropić olejem.

Kapusta

Nie gołąbki, nie zawijaki, ale pyszne placki pieczone w liściach kapusty z ziemniaczanym farszem. Niegdyś pieczono je w piecu chlebowym, dziś można z powodzeniem upiec stolniki w piekarniku. To jedna z najoryginalniejszych potraw, które mają rodowód w wołoskiej kuchni.

Składniki: główka kapusty, 2 kg ziemniaków, 40 dag sera, 2 cebule. 1 jajko, 1 łyżka soli, 1 łyżka pieprzu.
Wykonanie: kapustę sparzyć jak na gołąbki. Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce, odcisnąć, dodać surowe jajko, sól i pieprz do smaku. Wyrobić ciasto. Zrobić farsz.

Sześć ziemniaków ugotować, utłuc z serem, dodać podsmażoną cebulę, doprawić solą i pieprzem. Kto lubi kapustę, może dodać gotowaną i zmieloną kapustę. Na liście kapusty nakładać cienką warstwę ciasta z tartych ziemniaków. Na każdej warstwie ciasta porcję farszu. Każdy liść złożyć na pół. Piec w piecu chlebowym lub piekarniku, aż liście będą brązowe, a ciasto rumiane. Podawać ze skwarkami i kwaśną śmietaną.

Makaron

Składniki: 0,5 kg makaronu kokardki, 3 oscypki, wędzona słonina, sól, pieprz.

Wykonanie: na patelni usmażyć słoninę, dodać odcedzone kokardki. Oscypki zetrzeć na tarce, dodać do ugotowanego makaronu, doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
Słoninę można zastąpić wędzonym boczkiem. W lżejszej wersji do smażonego boczku można dodać pokrojoną w kostkę cukinię. Posypać startym oscypkiem, zapiec w piekarniku na złoto.

Papryka

SKŁADNIKI: 4 papryki. Na farsz: 50 dag zmielonej szynki, 10 dag ryżu, 1 cebula, 1 jajko, wędzona papryka w proszku, sól, pieprz.

WYKONANIE: z papryk odciąć wierzch, wydrążyć, od środka posypać papryką, solą i pieprzem. Ugotować ryż, podsmażyć cebulę na patelni. W misce wymieszać mięso z jajkiem, cebulą, ryżem, doprawić do smaku.

Nafaszerować papryki i wstawić do piekarnika w żaroodpornym naczyniu. Piec godzinę w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po wyjęciu można posypać parmezanem.

Seler

Seler jest w naszej kuchni zapomniany. Gdy upieczemy go w piekarniku z tymiankiem i rozmarynem, otrzymamy doskonałe danie. Można podawać go na gorąco lub na zimno.
Składniki: 4 bulwy selera, sól, czarny pieprz, listki tymianku, listki rozmarynu.

Wykonanie: bulwy selera należy obrać, przeciąć na pół i pociąć w talarki lub grubą kostkę. Wrzucić go do głębokiej miski, w której znajduje się już spora ilość soli, posiekany tymianek i rozmaryn.
Wszystko wymieszać, przełożyć na blachę i włożyć do piekarnika. Piec 20 minut w temperaturze około 200 C.

Po wyjęciu z piekarnika można posypać danie suszonym koperkiem. Podobnie przyrządzone plastry selera można także upiec na patelni grillowej. Takie selerowe steki warto podać z kolorową surówką z papryki, kiszonego ogórka i czosnku.

Ser

Składniki: kilogram ziemniaków, 1/2 łyżki soli, 1/2 łyżki pieprzu, 1 łyżka masła, 1/2 kg sera, 1 szklanka śmietany, 2 jajka.

Wykonanie: ugotować ziemniaki w mundurkach, oczyścić, duże pokroić, posolić, posypać pieprzem. Kłaść cienką warstwą w naczyniu, zbryzgać masłem, posypać serem i polać śmietaną.
Tak przygotować 2-3 warstwy, z tym, żeby ostatnia warstwa była z ziemniaków. Polać z wierzchu śmietaną, nakryć przykrywką i dusić w piekarniku 30-40 minut. Na koniec przykrywkę na 5-10 minut zdjąć, żeby górna warstwa ziemniaków się zarumieniła.

Rozmaryn

Składniki: kilogram ziemniaków, 20 dag wędzonego boczku, 30 dag pieczarek, 2 cebule, 2 łyżki posiekanego rozmarynu, 3 łyżki masła, sól, pieprz.

Wykonanie: najpierw trzeba ziemniaki pokroić w grubą kostkę. A boczek, pieczarki i cebulę: w drobną. Następnie blachę wysmarować masłem, wyłożyć na nią ziemniaki, boczek i cebulę.
Doprawić solą z pieprzem, nałożyć pierzynkę z pieczarek, posypać rozmarynem i wiórkami masła, oprószyć solą i pieprzem i wstawić do nagrzanego piekarnika na 40 minut. Jeśli lubicie śmietanowe smaki, można wszystko podlać szklanką tłustej, kwaśnej śmietany. Smakosze żółtych serów mogą także dodać garść startego parmezanu.

(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!