Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

21 października 2017 r.
7:10

Pyszne dania z pieca, czyli kilka pomysłów na zapiekanki

0 0 A A

Ser na cebularz, do pieca i jest zapiekanka po lubelsku. Zapiekać można prawie wszystko. Zapiekanki to dobry patent na jesienny obiad

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Świetne zapiekanki podaje w Zwierzyńcu właściciel stylowej restauracji w starym młynie. Zapieka te pyszności w glinianych garnuszkach. Po prostu palce lizać. Jak zrobić galicyjską zapiekankę? Najpierw trzeba ugotować kilka ziemniaków w mundurkach. Obrać ze skóry, pokroić w plastry. Podobnie uczynić z jajkami na twardo i kiełbasą paprykową, bo taka do tej właśnie zapiekanki jest najlepsza.

W glinianych mieczach lub garnuszkach układać warstwami ziemniaki, jajka i kiełbasę, na wierzch wlać po łyżeczce oliwy, zalać kwaśną, osoloną śmietaną, poczekać 5 minut i zapiec w piekarniku. Bardzo polecamy. A teraz zapiekane przepisy.

Bagietka

Składniki: 4 bagietki, 25 dag żółtego sera, 25 dag pieczarek, 2 cebule, 2 łyżki masła, ketchup.

Wykonanie: Pieczarki posiekać, usmażyć na suchej patelni. Kiedy woda odparuje, dodać masło i pokrojoną cebulę. Bagietki zapiec w piecu, wyjąć, nałożyć farsz pieczarkowy, obficie posypać startym serem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec 7 minut. Wyjąć, posypać wiórkami masła i polać ketchupem. W wersji light bagietkę zamieniamy na połówki cukinii.

Grzyby

Składniki: 2 szklanki kaszy gryczanej palonej, 2 kostki bulionu grzybowego, 50 dag świeżych lub mrożonych borowików, 2 cebule, olej rzepakowy, sól, pieprz.

Wykonanie: kaszę ugotować na sypko z bulionem grzybowym. Umyte grzyby pokroić na duże kawałki, odparować na rozgrzanej patelni. Dodać olej i obsmażyć.
Na oleju zeszklić posiekaną cebulę. Kaszę wymieszać z grzybami i cebulą, doprawić solą z pieprzem i przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego olejem. Piec 15 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie zdjąć pokrywę i zostawić jeszcze na kwadrans. Przed podaniem skropić olejem.

Kapusta

Nie gołąbki, nie zawijaki, ale pyszne placki pieczone w liściach kapusty z ziemniaczanym farszem. Niegdyś pieczono je w piecu chlebowym, dziś można z powodzeniem upiec stolniki w piekarniku. To jedna z najoryginalniejszych potraw, które mają rodowód w wołoskiej kuchni.

Składniki: główka kapusty, 2 kg ziemniaków, 40 dag sera, 2 cebule. 1 jajko, 1 łyżka soli, 1 łyżka pieprzu.
Wykonanie: kapustę sparzyć jak na gołąbki. Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce, odcisnąć, dodać surowe jajko, sól i pieprz do smaku. Wyrobić ciasto. Zrobić farsz.

Sześć ziemniaków ugotować, utłuc z serem, dodać podsmażoną cebulę, doprawić solą i pieprzem. Kto lubi kapustę, może dodać gotowaną i zmieloną kapustę. Na liście kapusty nakładać cienką warstwę ciasta z tartych ziemniaków. Na każdej warstwie ciasta porcję farszu. Każdy liść złożyć na pół. Piec w piecu chlebowym lub piekarniku, aż liście będą brązowe, a ciasto rumiane. Podawać ze skwarkami i kwaśną śmietaną.

Makaron

Składniki: 0,5 kg makaronu kokardki, 3 oscypki, wędzona słonina, sól, pieprz.

Wykonanie: na patelni usmażyć słoninę, dodać odcedzone kokardki. Oscypki zetrzeć na tarce, dodać do ugotowanego makaronu, doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
Słoninę można zastąpić wędzonym boczkiem. W lżejszej wersji do smażonego boczku można dodać pokrojoną w kostkę cukinię. Posypać startym oscypkiem, zapiec w piekarniku na złoto.

Papryka

SKŁADNIKI: 4 papryki. Na farsz: 50 dag zmielonej szynki, 10 dag ryżu, 1 cebula, 1 jajko, wędzona papryka w proszku, sól, pieprz.

WYKONANIE: z papryk odciąć wierzch, wydrążyć, od środka posypać papryką, solą i pieprzem. Ugotować ryż, podsmażyć cebulę na patelni. W misce wymieszać mięso z jajkiem, cebulą, ryżem, doprawić do smaku.

Nafaszerować papryki i wstawić do piekarnika w żaroodpornym naczyniu. Piec godzinę w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po wyjęciu można posypać parmezanem.

Seler

Seler jest w naszej kuchni zapomniany. Gdy upieczemy go w piekarniku z tymiankiem i rozmarynem, otrzymamy doskonałe danie. Można podawać go na gorąco lub na zimno.
Składniki: 4 bulwy selera, sól, czarny pieprz, listki tymianku, listki rozmarynu.

Wykonanie: bulwy selera należy obrać, przeciąć na pół i pociąć w talarki lub grubą kostkę. Wrzucić go do głębokiej miski, w której znajduje się już spora ilość soli, posiekany tymianek i rozmaryn.
Wszystko wymieszać, przełożyć na blachę i włożyć do piekarnika. Piec 20 minut w temperaturze około 200 C.

Po wyjęciu z piekarnika można posypać danie suszonym koperkiem. Podobnie przyrządzone plastry selera można także upiec na patelni grillowej. Takie selerowe steki warto podać z kolorową surówką z papryki, kiszonego ogórka i czosnku.

Ser

Składniki: kilogram ziemniaków, 1/2 łyżki soli, 1/2 łyżki pieprzu, 1 łyżka masła, 1/2 kg sera, 1 szklanka śmietany, 2 jajka.

Wykonanie: ugotować ziemniaki w mundurkach, oczyścić, duże pokroić, posolić, posypać pieprzem. Kłaść cienką warstwą w naczyniu, zbryzgać masłem, posypać serem i polać śmietaną.
Tak przygotować 2-3 warstwy, z tym, żeby ostatnia warstwa była z ziemniaków. Polać z wierzchu śmietaną, nakryć przykrywką i dusić w piekarniku 30-40 minut. Na koniec przykrywkę na 5-10 minut zdjąć, żeby górna warstwa ziemniaków się zarumieniła.

Rozmaryn

Składniki: kilogram ziemniaków, 20 dag wędzonego boczku, 30 dag pieczarek, 2 cebule, 2 łyżki posiekanego rozmarynu, 3 łyżki masła, sól, pieprz.

Wykonanie: najpierw trzeba ziemniaki pokroić w grubą kostkę. A boczek, pieczarki i cebulę: w drobną. Następnie blachę wysmarować masłem, wyłożyć na nią ziemniaki, boczek i cebulę.
Doprawić solą z pieprzem, nałożyć pierzynkę z pieczarek, posypać rozmarynem i wiórkami masła, oprószyć solą i pieprzem i wstawić do nagrzanego piekarnika na 40 minut. Jeśli lubicie śmietanowe smaki, można wszystko podlać szklanką tłustej, kwaśnej śmietany. Smakosze żółtych serów mogą także dodać garść startego parmezanu.

Pozostałe informacje

Piaseczno. Eko-patologia, wypoczynek wśród śmieci

Piaseczno. Eko-patologia, wypoczynek wśród śmieci

Tak gmina trwa o eko turystykę, nad jeziorem Piaseczno pełno śmieci, gdy zawieje wiatr, fruwają po okolicy i pływają w wodzie - alarmuje nasz Czytelnik

GIS ostrzega: Bakterie w mleku dla niemowląt. Mogą powodować groźną chorobę

GIS ostrzega: Bakterie w mleku dla niemowląt. Mogą powodować groźną chorobę

Listerioza to choroba zagrażająca głównie kobietom w ciąży, noworodkom i osobom z obniżoną odpornością. Bakterie, które mogą ją wywołać wykryto w mleku modyfikowanym dla niemowląt

Majówka 2024. Zamojska Akademia Kultury otwiera letni sezon. Sobota pełna atrakcji
4 maja 2024, 8:00
galeria

Majówka 2024. Zamojska Akademia Kultury otwiera letni sezon. Sobota pełna atrakcji

Od rana do popołudnia jest otwarta 4 maja Zamojska Akademia Kultury mieszcząca się w gmachu dawnej Akademii Zamojskiej. Na dziś zaplanowano tutaj mnóstwo atrakcji dla dużych i małych gości. Bo to ma być rodzinne otwarcie sezonu letniego

Krasnystaw. Marzy ci się policyjny mundur? Nabór trwa

Krasnystaw. Marzy ci się policyjny mundur? Nabór trwa

Marzy ci się policyjny mundur? Jest okazja, bo komenda w Krasnymstawie prowadzi nabór do służby

"Jestem szczęśliwy, że wygraliśmy, ale patrzymy do przodu". Opinie po meczu Górnika Łęczna z Odrą Opole
galeria

"Jestem szczęśliwy, że wygraliśmy, ale patrzymy do przodu". Opinie po meczu Górnika Łęczna z Odrą Opole

W piątkowy wieczór Górnik Łęczna zdobył bardzo ważne trzy punkty pokonują na swoim stadionie Odrę Opole. Dla łęcznian było to tym samym przełamanie po dwóch domowych porażkach z rzędu. Jak mecz podsumowali szkoleniowcy obu ekip?

Orlen Oil Motor Lublin w niedzielę zmierzy się w Częstochowie z Krono-Plast Włókniarzem

Orlen Oil Motor Lublin w niedzielę zmierzy się w Częstochowie z Krono-Plast Włókniarzem

Niepokonany Orlen Oil Motor Lublin w niedzielę (godz. 16.30) zmierzy się na wyjeździe z Krono-Plast Włókniarzem Częstochowa. Ekipa spod Jasnej Góry we wtorek nadrobiła ligowe zaległości, ale wciąż czeka na premierowe zwycięstwo w tym sezonie

Motor Lublin w niedzielę zagra w Płocku z Wisłą i celuje w kolejne zwycięstwo

Motor Lublin w niedzielę zagra w Płocku z Wisłą i celuje w kolejne zwycięstwo

Po wyjazdowym zwycięstwie w Opolu nad Odrą piłkarzy Motoru Lublin czeka kolejny mecz w delegacji. Tym razem podopieczni Mateusza Stolarskiego zagrają w niedzielę (godz. 15) w Płocku z tamtejszą Wisłą. Dla obu ekip wynik meczu może okazać się kluczowy w kontekście walki o PKO BP Ekstraklasę

Puławy. Dryfujące zwłoki zauważył wędkarz

Puławy. Dryfujące zwłoki zauważył wędkarz

Dryfujące w Wiśle zwłoki zauważył wędkarz

Świdniczanka mocno postraszyła KSZO Ostrowiec Świętokrzyski [zdjęcia]
galeria

Świdniczanka mocno postraszyła KSZO Ostrowiec Świętokrzyski [zdjęcia]

W spotkaniu 28. kolejki trzeciej ligi Świdniczanka Świdnik zremisowała bezbramkowo z KSZO 1929 Ostrowiec Świętokrzyski

Lublinalia - dzień drugi (zdjęcia)
galeria

Lublinalia - dzień drugi (zdjęcia)

Piątkowe Lublinalia przyciągnęły prawdziwe tłumy. Kolejka oczekujących ciągnęła się przez całą ulicę Bernardyńską.

Górnik Łęczna wciąż w grze o PKO BP Ekstraklasę [zdjęcia]
galeria

Górnik Łęczna wciąż w grze o PKO BP Ekstraklasę [zdjęcia]

Bardzo ważna wygrana na swoim stadionie Górnika Łęczna. Po dwóch domowych porażkach podopieczni trenera Pavola Stano pokonali Odrę Opole i wciąż mogą myśleć o grze w barażach o PKO BP Ekstraklasę

MKS Funfloor Lublin w finale Orlen Pucharu Polski

MKS Funfloor Lublin w finale Orlen Pucharu Polski

W środę MKS Funnfloor Lublin pokonał na wyjeździe Młyny Stoisław Koszalin w ramach Orlen Superligi Kobiet. W piątek podopieczne trener Edyty Majdzińskiej wygrały z tymi samymi rywalkami w półfinale Orlen Pucharu Polski i o trofeum zagrają z Zagłębiem Lubin

Świdnik. Wiwat maj, trzeci maj
galeria

Świdnik. Wiwat maj, trzeci maj

W Świdniku uczczono 233. rocznicę uchwalenia przez Sejm Czteroletni Konstytucji 3 maja. Święto jest jednym z najważniejszych świąt państwowych Rzeczypospolitej Polskiej.

W piątek MKS FunFloor Lublin zacznie walkę w Final Four Orlen Pucharu Polski

W piątek MKS FunFloor Lublin zacznie walkę w Final Four Orlen Pucharu Polski

W piątek MKS FunFloor Lublin rozpocznie walkę o to, żeby zakończyć sezon z jakimś trofeum. Na początek turnieju Final Four w Kaliszu wicemistrzynie Polski zmierzą się z Młynami Stoisław Koszalin

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium