Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

21 października 2017 r.
7:10

Pyszne dania z pieca, czyli kilka pomysłów na zapiekanki

0 0 A A

Ser na cebularz, do pieca i jest zapiekanka po lubelsku. Zapiekać można prawie wszystko. Zapiekanki to dobry patent na jesienny obiad

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Świetne zapiekanki podaje w Zwierzyńcu właściciel stylowej restauracji w starym młynie. Zapieka te pyszności w glinianych garnuszkach. Po prostu palce lizać. Jak zrobić galicyjską zapiekankę? Najpierw trzeba ugotować kilka ziemniaków w mundurkach. Obrać ze skóry, pokroić w plastry. Podobnie uczynić z jajkami na twardo i kiełbasą paprykową, bo taka do tej właśnie zapiekanki jest najlepsza.

W glinianych mieczach lub garnuszkach układać warstwami ziemniaki, jajka i kiełbasę, na wierzch wlać po łyżeczce oliwy, zalać kwaśną, osoloną śmietaną, poczekać 5 minut i zapiec w piekarniku. Bardzo polecamy. A teraz zapiekane przepisy.

Bagietka

Składniki: 4 bagietki, 25 dag żółtego sera, 25 dag pieczarek, 2 cebule, 2 łyżki masła, ketchup.

Wykonanie: Pieczarki posiekać, usmażyć na suchej patelni. Kiedy woda odparuje, dodać masło i pokrojoną cebulę. Bagietki zapiec w piecu, wyjąć, nałożyć farsz pieczarkowy, obficie posypać startym serem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec 7 minut. Wyjąć, posypać wiórkami masła i polać ketchupem. W wersji light bagietkę zamieniamy na połówki cukinii.

Grzyby

Składniki: 2 szklanki kaszy gryczanej palonej, 2 kostki bulionu grzybowego, 50 dag świeżych lub mrożonych borowików, 2 cebule, olej rzepakowy, sól, pieprz.

Wykonanie: kaszę ugotować na sypko z bulionem grzybowym. Umyte grzyby pokroić na duże kawałki, odparować na rozgrzanej patelni. Dodać olej i obsmażyć.
Na oleju zeszklić posiekaną cebulę. Kaszę wymieszać z grzybami i cebulą, doprawić solą z pieprzem i przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego olejem. Piec 15 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie zdjąć pokrywę i zostawić jeszcze na kwadrans. Przed podaniem skropić olejem.

Kapusta

Nie gołąbki, nie zawijaki, ale pyszne placki pieczone w liściach kapusty z ziemniaczanym farszem. Niegdyś pieczono je w piecu chlebowym, dziś można z powodzeniem upiec stolniki w piekarniku. To jedna z najoryginalniejszych potraw, które mają rodowód w wołoskiej kuchni.

Składniki: główka kapusty, 2 kg ziemniaków, 40 dag sera, 2 cebule. 1 jajko, 1 łyżka soli, 1 łyżka pieprzu.
Wykonanie: kapustę sparzyć jak na gołąbki. Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce, odcisnąć, dodać surowe jajko, sól i pieprz do smaku. Wyrobić ciasto. Zrobić farsz.

Sześć ziemniaków ugotować, utłuc z serem, dodać podsmażoną cebulę, doprawić solą i pieprzem. Kto lubi kapustę, może dodać gotowaną i zmieloną kapustę. Na liście kapusty nakładać cienką warstwę ciasta z tartych ziemniaków. Na każdej warstwie ciasta porcję farszu. Każdy liść złożyć na pół. Piec w piecu chlebowym lub piekarniku, aż liście będą brązowe, a ciasto rumiane. Podawać ze skwarkami i kwaśną śmietaną.

Makaron

Składniki: 0,5 kg makaronu kokardki, 3 oscypki, wędzona słonina, sól, pieprz.

Wykonanie: na patelni usmażyć słoninę, dodać odcedzone kokardki. Oscypki zetrzeć na tarce, dodać do ugotowanego makaronu, doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
Słoninę można zastąpić wędzonym boczkiem. W lżejszej wersji do smażonego boczku można dodać pokrojoną w kostkę cukinię. Posypać startym oscypkiem, zapiec w piekarniku na złoto.

Papryka

SKŁADNIKI: 4 papryki. Na farsz: 50 dag zmielonej szynki, 10 dag ryżu, 1 cebula, 1 jajko, wędzona papryka w proszku, sól, pieprz.

WYKONANIE: z papryk odciąć wierzch, wydrążyć, od środka posypać papryką, solą i pieprzem. Ugotować ryż, podsmażyć cebulę na patelni. W misce wymieszać mięso z jajkiem, cebulą, ryżem, doprawić do smaku.

Nafaszerować papryki i wstawić do piekarnika w żaroodpornym naczyniu. Piec godzinę w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po wyjęciu można posypać parmezanem.

Seler

Seler jest w naszej kuchni zapomniany. Gdy upieczemy go w piekarniku z tymiankiem i rozmarynem, otrzymamy doskonałe danie. Można podawać go na gorąco lub na zimno.
Składniki: 4 bulwy selera, sól, czarny pieprz, listki tymianku, listki rozmarynu.

Wykonanie: bulwy selera należy obrać, przeciąć na pół i pociąć w talarki lub grubą kostkę. Wrzucić go do głębokiej miski, w której znajduje się już spora ilość soli, posiekany tymianek i rozmaryn.
Wszystko wymieszać, przełożyć na blachę i włożyć do piekarnika. Piec 20 minut w temperaturze około 200 C.

Po wyjęciu z piekarnika można posypać danie suszonym koperkiem. Podobnie przyrządzone plastry selera można także upiec na patelni grillowej. Takie selerowe steki warto podać z kolorową surówką z papryki, kiszonego ogórka i czosnku.

Ser

Składniki: kilogram ziemniaków, 1/2 łyżki soli, 1/2 łyżki pieprzu, 1 łyżka masła, 1/2 kg sera, 1 szklanka śmietany, 2 jajka.

Wykonanie: ugotować ziemniaki w mundurkach, oczyścić, duże pokroić, posolić, posypać pieprzem. Kłaść cienką warstwą w naczyniu, zbryzgać masłem, posypać serem i polać śmietaną.
Tak przygotować 2-3 warstwy, z tym, żeby ostatnia warstwa była z ziemniaków. Polać z wierzchu śmietaną, nakryć przykrywką i dusić w piekarniku 30-40 minut. Na koniec przykrywkę na 5-10 minut zdjąć, żeby górna warstwa ziemniaków się zarumieniła.

Rozmaryn

Składniki: kilogram ziemniaków, 20 dag wędzonego boczku, 30 dag pieczarek, 2 cebule, 2 łyżki posiekanego rozmarynu, 3 łyżki masła, sól, pieprz.

Wykonanie: najpierw trzeba ziemniaki pokroić w grubą kostkę. A boczek, pieczarki i cebulę: w drobną. Następnie blachę wysmarować masłem, wyłożyć na nią ziemniaki, boczek i cebulę.
Doprawić solą z pieprzem, nałożyć pierzynkę z pieczarek, posypać rozmarynem i wiórkami masła, oprószyć solą i pieprzem i wstawić do nagrzanego piekarnika na 40 minut. Jeśli lubicie śmietanowe smaki, można wszystko podlać szklanką tłustej, kwaśnej śmietany. Smakosze żółtych serów mogą także dodać garść startego parmezanu.

Komentarze 0

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.
Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Skomentuj

Komentujesz jako Gość
Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:
Twój komentarz został dodany

Pozostałe informacje

Kolejna polska zimowa wyprawa na K2 odłożona w czasie
galeria
film

Kolejna polska zimowa wyprawa na K2 odłożona w czasie 2 0

Po analizie sytuacji oraz ustaleniach Komitetu Organizacyjnego i członków wyprawy podjęto decyzję, iż kolejna zimowa wyprawa na K2 w ramach Programu Polski Himalaizm Zimowy, planowana będzie na zimę 2019/2020 - poinformował Polski Himalaizm Zimowy 2016-2020 im. Artura Hajzera

Opiekunkę zatrudnię. Zarobić można nawet 1700 euro na rękę

Opiekunkę zatrudnię. Zarobić można nawet 1700 euro na rękę 0 3

Nawet 1700 euro „na rękę” może zarobić w Niemczech opiekunka osób starszych. Zarobki zależą od kwalifikacji i znajomości języka

Pierwsze miasto z prohibicją w woj. lubelskim? Wieczorem mieszkańcy nie kupią alkoholu nawet na stacji paliw
film

Pierwsze miasto z prohibicją w woj. lubelskim? Wieczorem mieszkańcy nie kupią alkoholu nawet na stacji paliw 261 41

Między godz. 23 a 6 rano alkohol kupisz tylko w barze. Ograniczenia mają obowiązywać w sklepach monopolowych, hipermarketach i na stacjach paliw. Puławy to jedno z pierwszych miast, które chce skorzystać z nowych uprawnień ustawowych

Tak powstają niezwykłe prace, które zobaczymy w centrum Lublina [zdjęcia]
galeria

Tak powstają niezwykłe prace, które zobaczymy w centrum Lublina [zdjęcia] 0 0

Prace będzie można za kilka dni oglądać na placu Teatralnym w Lublinie

Arcybiskup konsekrował kościół w Lublinie. Po 22 latach istnienia parafii [zdjęcia]
galeria

Arcybiskup konsekrował kościół w Lublinie. Po 22 latach istnienia parafii [zdjęcia] 16 3

W poniedziałek arcybiskup Stanisław Budzik konsekrował kościół św. Wojciecha Biskupa i Męczennika na ul. Kaczeńcowej, w 22 roku istnienia parafii. Metropolita lubelski poświęcił również pamiątkową tablicę umieszczoną przy wejściu do świątyni.

Pokazy młodych tancerzy z Lublina

Pokazy młodych tancerzy z Lublina 2 0

Co Gdzie Kiedy. Centrum Kultury w Lublinie (ul. Peowiaków 12) zaprasza na pokaz młodych tancerzy z Lublina i regionu, który odbędzie się 28 kwietnia o godz. 17.

Cztery monodramy teatralne w DDK Węglin
25 kwietnia 2018, 18:00

Cztery monodramy teatralne w DDK Węglin 0 0

Co Gdzie Kiedy. W ramach cyklu T1A Dzielnicowego Domu Kultury Węglin (ul. Judyma 2a) w kwietniu zobaczymy aż cztery monodramy w wykonaniu różnych artystów. Poszczególne spektakl odbędą się 25 kwietnia o godz. 18 i 19 oraz 26 kwietnia o godz. 18 i 19.15.

S17: Konstrukcja mostu już gotowa

S17: Konstrukcja mostu już gotowa 18 0

6 belek, każda o masie 66 ton, leży na swoim miejscu. Tak wygląda gotowa konstrukcja nowego mostu na Wieprzu, w ciągu S17 w miejscowości Kośmin (gmina Żyrzyn)

Laury konserwatorskie 2018: Zobacz najlepiej odrestaurowane zabytki w Lubelskiem
galeria

Laury konserwatorskie 2018: Zobacz najlepiej odrestaurowane zabytki w Lubelskiem 11 3

W poniedziałek wręczono doroczne „Laury konserwatorskie” – nagrody za najlepiej odrestaurowane zabytki.

Ciało kobiety znaleziono w rzece

Ciało kobiety znaleziono w rzece 8 1

Nie żyje 46-latka z gm. Bełżyce. Jej ciało wyłowiono w poniedziałek rano z rzeki, w miejscowości Chmielnik. Ze wstępnych ustaleń policji wynika, że kobieta utonęła

Rowerzystka przejeżdżała przez przejście. Potrącił ją samochód

Rowerzystka przejeżdżała przez przejście. Potrącił ją samochód 3 13

72-letnia rowerzystka trafiła do szpitala po tym, jak w Puławach potrącił ją samochód.

Miasto movie: "Manifesto" w Warsztatach Kultury
25 kwietnia 2018, 19:00

Miasto movie: "Manifesto" w Warsztatach Kultury 1 0

Co Gdzie Kiedy. Artystyczną produkcję filmową Manifesto z udziałem Cate Blanchett zobaczą goście Warsztatów Kultury w ramach cyklu Miasto movie w środę, 25 kwietnia o godz. 19.

Lubelskie "Dziki" konczą sezon przegraną z liderem

Lubelskie "Dziki" konczą sezon przegraną z liderem 1 0

Zawodnicy AZS UMCS Lublin w ostatnim meczu w tym sezonie przegrali z liderem tabeli KS Acaną Orzeł-Jelcz Laskowice 0:5. „Dziki” zakończyły sezon na ósmym miejscu, a zespół z Laskowic może cieszyć się z awansu do Ekstraklasy

Student KUL będzie reprezentował Polskę na najstarszym męskim konkursie piękności [zdjęcia]
galeria

Student KUL będzie reprezentował Polskę na najstarszym męskim konkursie piękności [zdjęcia] 93 2

Ma 186 cm wzrostu, studiował prawo kanoniczne, jest modelem i pasjonatem motoryzacji. 26-letni Patryk Tomaszewski, student KUL będzie reprezentował Polskę na Manhunt International, najstarszym międzynarodowym męskim konkursie piękności.

Czy zdasz egzamin teoretyczny na operatora drona? QUIZ

Czy zdasz egzamin teoretyczny na operatora drona? QUIZ 34 0

Drony stały się bardzo popularnym prezentem. Niewielu jednak zdaje sobie sprawę, że loty tymi statkami powietrznymi podlegają prawu. Sprawdź, czy znasz pytania i zdał(a)byś egzamin teoretyczny na operatora drona

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium
Rozumiem

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.