Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

29 maja 2020 r.
19:31

Smaki Rosji. Bliny, soljanka i ucha polecają się na lubelski stół

1 0 A A
Od lewej na górze: bliny z łososiem, soljanka z wołowiną<br />
Od lewej na dole: włodawskie pirogi z pieca, pielmieni z Hades Szeroka
Od lewej na górze: bliny z łososiem, soljanka z wołowiną
Od lewej na dole: włodawskie pirogi z pieca, pielmieni z Hades Szeroka (fot. Małgorzata Sulisz)

Śledź na zakuskę, kapuśniak i soljanka, bliny, pielmieni, strogonow - to rosyjskie potrawy, które przeniknęły do polskiej kuchni. W czasach carskich rosyjscy kucharze zadziwiali Europejczyków wyszukanymi daniami. Dziś rosyjskie dania znajdziemy w menu polskich restauracji

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Rosjanie najbardziej kochają zakuski. Do najsmakowitszych należą solone śledzie pod cebulą i ostrą marynatą, jajka nadziewane masą, sporządzoną z utartego żółtka i pikantnych dodatków. Absolutne smakołyki to marynowane i kiszone grzyby. Drobne, ostre i smakowite przekąski pobudzają apetyt.

Jednym z najsłynniejszych dań knajpianych jest sieliodka, śledź z cebulą oraz ziemniakami w mundurkach, który w każdej restauracji smakuje inaczej. Sieliodka jest zresztą podawana w lubelskiej restauracji Hades Szeroka. Obok sieliodki, obecnej w literaturze, na kartach rosyjskich powieści gęsto od kawioru.

Bliny z kawiorem

Składniki: 25 g drożdży, 30 dag mąki pszennej, 75 dag gryczanej, 500 ml mleka, 3 jajka, 3 łyżki kwaśnej śmietany, 3 łyżki stopionego masła, woda, sól, pieprz, 1 puszka kawioru.

Wykonanie: drożdże rozpuścić w letniej wodzie, dodać cukru, wymieszać z 3 łyżkami pszennej mąki, odstawić na 15 minut. Z mąki pszennej i 2/3 gryczanej, połowy mleka i zaczynu wyrobić ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie dodać resztę mąki gryczanej, wyrobić ciasto, znowu odstawić do wyrośnięcia. Połączyć z resztą mleka, żółtkami, masłem i kwaśną śmietaną. Doprawić solą i cukrem. Dodać ubite białka jaj. Smażyć małe placuszki na złocisty kolor. Na bliny nakładać kwaśną śmietanę, na śmietanę kawior.

A teraz bliny ziemniaczane, podawane nad Bugiem.

Bliny ziemniaczane ze śmietaną

Składniki: 10 dużych ziemniaków, 1 szklanka mąki gryczanej (lub pszennej razowej), 5 dag drożdży, 1 szklanka ciepłej wody, sól i pieprz.

Wykonanie: drożdże rozkruszyć, dodać łyżkę mąki, wlać ciepłą wodę, wymieszać, nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć na tarce, dodać mąkę, wlać rozczyn. Wyrobić ciasto, nakryć lnianą ściereczką, odstawić na 5 godzin. Wlać olej na żeliwną patelnię. Kiedy się mocno rozgrzeje, smażyć bliny z obu stron. Podawać z gęstą, kwaśną śmietaną, Można podać z masłem, z wędzoną rybą, z marynowanym śledziem, pokrojonym w kostkę, z marynowanymi grzybkami, posiekanym jajkiem.

Soljanka

Składniki: 2 litry bulionu, pół kg karkówki, 10 dag dobrej wiejskiej kiełbasy, 2 duże cebule, 2 ziemniaki, 3-4 duże kiszone ogórki, kilka ząbków czosnku, 2 marchewki, 2 łyżki przecieru pomidorowego, sól, pieprz, listek bobkowy, ziele angielskie, 2 łyżki masła.

Wykonanie: do garnka wrzucić karkówkę pokrojoną na kilka części, 2 marchewki, cebulę, listek bobkowy, ziele angielskie. Zalać 2 litrami wody. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Po przecedzeniu ugotowanego bulionu ostudzone mięso pokroić w paseczki. Na maśle podsmażyć cebulę. Wrzucić do bulionu. Oddzielnie podsmażyć kiełbasę pokrojoną w paseczki i czosnek. Wrzucić do bulionu. Na maśle podsmażyć ogórki kiszone z czosnkiem, dodać do zupy. Kiedy ogórki zmiękną, wrzucić ziemniaki pokrojone w kostkę. I paseczki karkówki.

Gotować 30 minut, doprawić solą i pieprzem, dodać przecier pomidorowy. Na koniec wlać szklankę kwasu spod ogórków.

Ucha. Sławna zupa rybna

Składniki: kilka kawałków dużych ryb, kilka sztuk małych uklei, okoni, jazgarzy, płotek, cebula, marchew, natka pietruszki, por, seler, gorczyca, liść laurowy, goździki sól.

Wykonanie: ryby wypatroszyć, umyć. Do garnka włożyć opłukane jarzyny, zalać wodą zagotować. Do wywaru włożyć małe rybki (najlepiej w woreczku lnianym) Gotować 30 minut. Wyjąć woreczek z rybami. Włożyć odfiletowane kawałki większych ryb i gotować. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Doprawić solą. Kto lubi, odrobiną pieprzu. Można posypać siekaną pietruszką. Zarówno soljankę jak i uchę podawano przed wojną w najlepszych lubelskich restauracjach.

Pirogi

Jednym z ulubionych dań Polaków są ruskie pierogi, które tak naprawdę z Rosją mają niewiele wspólnego. Jeśli już, to z Rosji przywędrowały do nas pierogi rusińskie, z nadzieniem ziemniaczanym i cebulą. Legenda łączy je ze św. Jackiem, zwanym świętym od pierogów.

Piróg ogrywa w kulinarnym życiu Rosjan ogromną rolę. Robi się pirogi małe, duże i ogromne. Nadziewa mielonym mięsem, twarogiem, rybą i grzybami. Gotuje się je, piecze i smaży. Zamrożone, zachowują aromat przez kilka miesięcy. Rosyjskie pirogi pojawiają się w okolicach Włodawy. Pieczone w piecu chlebowym, mają nadzienie pikantne, ale także słodkie. Mają też duszę, w chachłackiej gwarze, która jeszcze przetrwała nad Bugiem, istnieje sformułowanie: pirohy z duszoj. Nadzienie nazywane jest duszą.

Ale Najsłynniejsze rosyjskie pirogi to pielmieni.

Pielmieni

Składniki: 2 szklanki mąki, pół szklanki mleka, 1/3 szklanki wody, 1 łyżeczka do herbaty oleju, 1 jajo, sól do smaku. Na nadzienie: 30 dag wołowiny, 30 dag wieprzowiny, 1 cebula, 3 ząbki czosnku, pół szklanki mleka, pieprz, sól.

Wykonanie: w misce wymieszać wodę, mleko, jajko i sól. Wysypać mąkę na stolnicę, zrobić dołek, wlewać zawartość miski, zagniatać ciasto. Dodać olej, szybko wyrobić. Cienko rozwałkować, wyciąć małą szklanką kółka. Oba rodzaje mięsa zemleć z cebulą i czosnkiem. Doprawić solą z pieprzem. Wlać mleko, dokładnie wymieszać nadzienie, tak, żeby było soczyste. Zrobić pierożki z ząbkami, zawinąć, skleić końce, gotować w osolonej wodzie do wypłynięcia.

Pielmieni podaje się z rassolnikiem, mocnym bulionem mięsnym połączonym z wodą spod kiszonych ogórków, mocno doprawionym pieprzem. 

Kotlety dla cara

We wspomnieniach markiza Astolphe’a de Custine’a, który w 1839 roku wybrał się do Rosji, możemy przeczytać o niezwykłych kotletach podawanych w miejscowości Torżok: „Torżok, jak się dziś mówi, słynie z jeszcze jednej specjalności: są to mianowicie kotlety z kury. Pewnego razu cesarz zatrzymał się w Torżku w jakimś małym zajeździe, gdzie podano mu faszerowane kotlety z kury, które, ku jego wielkiemu zdumieniu, okazały się wyśmienite.

Znawcy rosyjskiej kuchni piszą, że w Torżku sławne kotlety smażyła swojej traktierni Daria Pożarska. Zawsze przyrządzała je z cielęciny, ale w czasie carskiej wizyty, cielęciny zabrakło i zastąpiła je mięsem z kury. Stąd już blisko to kotletów po kijowsku, rzeczywiście przyrządzanych z kury. Sekret soczystości tkwił w faszerowaniu piersi kawałkiem masła. Nic dziwnego, że rozpływały się w ustach. Ale wróćmy do pożarskich.

Kotlety pożarskie

Składniki: 50 dag kurzych piersi, 2 kromki chleba pszennego bądź bułki pszennej, szklanka mleka, 1 żółtko, tarta bułka, 4 łyżki soku z cytryny, szczypta gałki muszkatołowej, masło do smażenia, sól, pieprz do smaku, majeranek, jak kto lubi.

Wykonanie: zmielić mięso dwa razy, a chleb namoczyć w mleku. Następnie do zmielonego mięsa dodać odciśnięte kromki chleba, żółtko, sól, pieprz, gałkę muszkatołową oraz 2 łyżki roztopionego masła. Dokładnie wymieszać i wstawić na jakiś czas do lodówki, żeby smaki się przegryzły. Następnie uformować okrągłe kotlety, obtoczyć w tartej bułce i smażyć na maśle na jasnozłoty kolor. Usmażone kotlety wstawić na kilka minut do nagrzanego piekarnika (180 stopni przy termoobiegu), aż staną się bardziej rumiane, a na ich powierzchni wytworzy się chrupiąca skórka.

Stroganow

Pod koniec XIX w. miał je wymyślić francuski kucharz dla rosyjskiego arystokraty. Pokroił polędwicę wołową w paski, obsmażył, wrzucił na patelnię z cebulą i grzybami, zaprawił pastą musztardową i kwaśną, wiejską śmietaną. Ten wielki przysmak robi się bardzo prosto. Polędwicę należy oczyścić, pokrajać w podłużne słupki, oprószyć solą, pieprzem i mąką, włożyć na silnie rozgrzany tłuszcz, szybko obrumienić, nie dosmażać do wnętrza. Przygotować sos: do tłuszczu dodać cebulę, pieprz i paprykę, podsmażyć, wymieszać z mąką, lekko obrumienić i zasmażkę rozprowadzić śmietaną.

e-Wydanie
Czytaj więcej o:

Pozostałe informacje

Naruszenie miru domowego – co to oznacza? Gdzie zgłosić?

Naruszenie miru domowego – co to oznacza? Gdzie zgłosić?

Termin "mir domowy" rzadko pojawia się w potocznym języku, ale większość osób prawdopodobnie słyszała o naruszeniu tej sfery lub jej zakłóceniu. Niemniej jednak może być niejasne, co dokładnie oznacza ten termin.

Czym jest alergia i jak sobie z nią radzić
WIDEO
film

Czym jest alergia i jak sobie z nią radzić

"Dzieci wiejskie do niedawna miały mniej alergii np. niż dzieci miejskie". Trwa pełnia sezonu alergicznego. Czym jest alergia i co możemy zrobić aby sobie z nią radzić? Omówiliśmy to z dr n. med. Markiem Michnarem z Oddziału Pneumonologii, Onkologii i Alergologii w SPSK nr 4 w Lublinie.

Strażacy świętowali. Kilku odznaczonych, kilkunastu na wyższych stopniach
galeria

Strażacy świętowali. Kilku odznaczonych, kilkunastu na wyższych stopniach

Najpierw była msza święta, a później uroczystość z licznymi gratulacjami. Dzisiaj świętowali strażacy z powiatu hrubieszowskiego. Były odznaczenia, awanse i specjalna nagroda finansowa. Kto je dostał?

W tym roku oczy Lublinian i turystów w okolicy Bramy Krakowskiej będą cieszyć petunie.
Lublin

Zrobiło się zielono i kolorowo. Miasto stawia na petunie, aksamitki i begonie

Lublinianie oraz turyści mogą cieszyć oczy nowymi kompozycjami kwiatowymi w centrum miasta. Łącznie posadzono blisko 8 tys. kwiatów różnych gatunków.

Od desek po żywność. A po drodze nagroda

Od desek po żywność. A po drodze nagroda

Uprawa konopi włóknistych przez firmę Hemplab pomiędzy blokami przy ul. Jantarowej stała się w ostatnich latach atrakcją krajobrazową Lublina – Rozmowa z Szymonem Włodarzczykiem, prezesem firmy Hemplab

Będzie się grało lepiej. Boisko do modernizacji
Zamość

Będzie się grało lepiej. Boisko do modernizacji

Jest dość stare i mocno zużyte, ale zostanie odnowione. Na modernizację boiska przy Szkole Podstawowej nr 4 w Zamościu miasto pozyskało już dawno prawie 163 tys. zł dotacji. Właśnie ogłoszono przetarg.

Kraska to średniej wielkości ptak, określany jako jeden z najbarwniejszych występujących w Polsce

Kraska wróciła na Roztocze? To jeden z najbarwniejszych ptaków w Polsce

Według oficjalnych danych, pojedyncze osobniki obserwowano w tym rejonie kilkanaście lat temu. Ale niektórzy krasek nie widzieli na Roztoczu znacznie dłużej. Aż do poniedziałku, kiedy ptaka zaobserwowali, a także sfotografowali pracownicy RPN.

Kajko i Kokosz. Szkoła latania
KOMIKS

Kajko i Kokosz. Szkoła latania: specjalne wydanie na urodziny

W lipcu przypada 90. rocznica urodzin Janusza Christy; jednego z najważniejszych autorów w historii polskiego komiksu, twórcy „Kajka i Kokosza”. Z tej okazji na 17 lipca wydawnictwo Egmont zaplanowało premierę wyjątkowego albumu Kajko i Kokosz. Szkoła latania – Wydanie urodzinowe.

Radna składa wniosek o przywrócenie budżetu obywatelskiego

Nowa władza odda pieniądze w ręce mieszkańców

Poprzednia władza Radzynia Podlaskiego zawiesiła, a nowa chce przywrócić budżet obywatelski. Pieniądze w ręce mieszkańców mają trafić w 2025 roku.

Wiktorio, gdzie jesteś? 17-latka zniknęła

Wiktorio, gdzie jesteś? 17-latka zniknęła

Zaginęła 17-letnia Wiktoria ze Świdnika. Policja prosi o pomoc w poszukiwaniach.

Lubartowscy policjanci mają nowego szefa. Przyszedł do nich z Łęcznej

Lubartowscy policjanci mają nowego szefa. Przyszedł do nich z Łęcznej

Lubartowska policja ma nowego komendanta. Został nim młodszy inspektor Sławomir Cielniak. Do Lubartowa przechodzi z Łęcznej.

Znamy szeroką kadrę reprezentacji Polski na Euro 2024

Znamy szeroką kadrę reprezentacji Polski na Euro 2024

Polski Związek Piłki Nożnej znów zaskoczył kibiców. Pierwotnie selekcjoner naszej kadry Michał Probierz szeroką kadrę na Euro 2024 miał ogłosić w środę wieczorem. Ostatecznie stało się nieco inaczej i lista nazwisk została opublikowana tego samego dnia, ale jeszcze przed południem

W Lublinie trwają obchody Dnia Weterana Działań poza Granicami Państwa
WIDEO
film

Weterani świętują. Grochówka i czołgi na placu Zamkowym

Weterani są jak rodzina. Wielu z nich, mimo ogromnego stresu związanego z misją, chce ponownie wyjechać. Dziś w Lublinie trwają uroczyste obchody Dnia Weterana Działań poza Granicami Państwa. Uroczystościom towarzyszy wystawa sprzętu wojskowego. Będzie grochówka, występy oraz szereg atrakcji, m.in. stoisko Agencji Mienia Wojskowego, gdzie można się zaopatrzyć w wojskowe gadżety.

Trzeba chodzić naokoło. Mostek zamknięty na dłużej
galeria

Trzeba chodzić naokoło. Mostek zamknięty na dłużej

Zaczęło się od jednej starej deski, a skończy najpewniej gruntownym remontem całego mostku. Mieszkańcy zamojskiego osiedla Promyk muszą nadkładać drogi, aby przejść na drugą stronę Łabuńki.

Prace na wysokości. Tajemnice alpinizmu przemysłowego

Prace na wysokości. Tajemnice alpinizmu przemysłowego

Alpinizm przemysłowy to dynamicznie rozwijająca się dziedzina, która łączy w sobie elementy wspinaczki z zaawansowanymi technikami pracy na wysokości. Alpinista przemysłowy to specjalista, który realizuje prace wysokościowe w trudnodostępnych miejscach, takich jak elewacje budynków, dachy, czy wieże telekomunikacyjne.

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium