wtorek, 24 października 2017 r.

Kuchnia

Smak uroczyska. Świeża, sezonowa i lokalna kuchnia podlaskiego przełomu Bugu

Dodano: 28 czerwca 2017, 15:00

Katarzyna Okoń-Szczepaniak: Podlaskie dania, które podajemy w Bielonym Dworku mają duszę, pachną ziołami. Gotujemy tak, jak gotowały nasze mamy i babcie. Z sercem
Katarzyna Okoń-Szczepaniak: Podlaskie dania, które podajemy w Bielonym Dworku mają duszę, pachną ziołami. Gotujemy tak, jak gotowały nasze mamy i babcie. Z sercem

Podlaski przełom Bugu zachwyca turystów z całej Europy. Ścieżka przyrodnicza „Szwajcaria Podlaska” ma 9 przystanków, z których każdy pełen jest tajemnic. Kiedy już nasycimy oczy widokiem dzikiego Bugu warto poznać świeżą, sezonową i lokalną kuchnię. Jej ostoją jest Uroczysko Zaborek. Barszcz podlaski, bliny żmudzkie, kartacze, pierogi ziemniaczane i parowańce z jagodami na deser...

O Uroczysku Zaborek zrobiło się głośno, kiedy obok wiatraka pojawiło się lądowisko dla helikopterów. A częstym gościem był Charlie Watts, perkusista Rolling Stonesów, który zatrzymywał się tutaj w drodze na aukcję koni w Janowie. Na pamiątkę został apartament muzyczny i kilka dań w menu. Watts wraz z żoną mięsa nie jada i kuchnia pełna racuszków, pierogów bez mięsa, blinów gryczanych i parowańców z jagodami bardzo przypadła im do gustu.
Obiady podawano tu w jadalni starej plebanii, ale chętnych na podlaskie przysmaki było coraz więcej i więcej: stąd pomysł na przeniesienie drugiej plebanii, która została nazwana Bielonym Dworkiem i działa tu regularna restauracja, gdzie można odbyć kulinarną podróż po Podlasiu. Zaborek to także 50 hektarów ciszy i spokoju.

Na kulinarnej mapie Lubelszczyzny to przystanek, od którego warto zacząć smakować region.

Trzydziesty pierwszy barszcz

W Zaborku warto zapolować na barszcz. Po drugiej stronie Bugu można trafić na co najmniej 30 rodzajów barszczu. W tym barszcz podlaski.

- Nasz jest jeszcze inny, nie mogę się nim najeść - mówi Arkadiusz Okoń, który wraz z żoną Lucyną stworzył tu raj. W tym raju ważne miejsce zajmują Ogrody Albiczuka.

Artykuł premium
lub wykup pełny dostęp do portalu:
Prenumerata
30 dni
koszt: 10,00 zł
  • Nielimitowany dostęp do artykułów premium
  • Czas trwania: 30 dni
Prenumerata
90 dni
koszt: 25,00 zł
  • Nielimitowany dostęp do artykułów premium
  • Czas trwania: 90 dni
Prenumerata
180 dni
koszt: 40,00 zł
  • Nielimitowany dostęp do artykułów premium
  • Czas trwania: 180 dni
Prenumerata
360 dni
koszt: 70,00 zł
  • Nielimitowany dostęp do artykułów premium
  • Czas trwania: 360 dni
Czytaj więcej o: kuchnia kulinaria Uroczysko Zaborek
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!