poniedziałek, 23 października 2017 r.

Kuchnia

Śniadanie po lubelsku: Hotele i restauracje będą walczyć w konkursie

Dodano: 31 sierpnia 2016, 20:48
Autor: toma

Uczestnicy pierwszej edycji konkursu „Śniadanie po lubelsku”. Na zdjęciu ich przedstawiciele (z nominacjami), a także Waldemar Sulisz z Kresowej Akademii Smaku (pierwszy z lewej) i wicemarszałek Krzysztof Grabczuk (trzeci z lewej) (fot. Maciej Kaczanowski)
Uczestnicy pierwszej edycji konkursu „Śniadanie po lubelsku”. Na zdjęciu ich przedstawiciele (z nominacjami), a także Waldemar Sulisz z Kresowej Akademii Smaku (pierwszy z lewej) i wicemarszałek Krzysztof Grabczuk (trzeci z lewej) (fot. Maciej Kaczanowski)

Cztery hotele i cztery restauracje z Lublina wezmą udział w pierwszej edycji konkursu „Śniadanie po lubelsku”. Ich zadaniem będzie przygotowanie zestawów śniadaniowych, które powstaną z produktów pochodzących z naszego regionu. Zwycięzców poznamy 9 września.

– Mamy wszelkie atuty, żeby zostać drugą Toskanią Europy. Mamy najwięcej gospodarstw ekologicznych w Polsce, jesteśmy liderami, jeśli chodzi o produkcję malin, agrestu, porzeczek i pomidorów, zajmujemy drugie miejsce pod względem produkcji jabłek. Moglibyśmy te produkty wykorzystywać w naszych restauracjach i zachęcać w ten sposób turystów z Polski, Europy i świata, by chcieli do nas przyjeżdżać i odwiedzać nasz region – mówi Krzysztof Grabczuk, wicemarszałek województwa lubelskiego.

Do pierwszej edycji konkursu organizatorzy – Urząd Marszałkowski i Kresowa Akademia Smaku – zaprosili hotele: Lublinianka, Europa, Wieniawski i Alter oraz restauracje: Locomotiva, Cafe Mari, Cafe Trybunalska i Kogel-Mogel. Zadaniem ich szefów kuchni będzie przygotowanie propozycji trzech zestawów śniadaniowych: wegetariańskiego, wytrawnego i słodkiego przy użyciu produktów wyróżnionych tytułem Marka Lubelskie.

– Mamy już wybrane pewne produkty. Już w tym momencie korzystamy z usług lokalnych dostawców i podpisujemy się pod tą inicjatywą. Mamy nadzieję, że będzie miała przyszłość również poza naszym regionem – mówi Małgorzata Greguła z hotelu Europa.

– Wolną rękę w tej kwestii będzie miał nasz szef kuchni, który zgłosił nas do udziału w konkursie. Pewne pomysły już są, ale jeszcze nie zdradzę szczegółów. Pomysł jest dobry, bo Lublin odwiedza coraz więcej turystów, ale i zagranicznych studentów. Te osoby mogą być zainteresowane lokalnymi daniami – przyznaje Piotr Kuszewski, właściciel restauracji Kogel-Mogel.

9 września przygotowane propozycje będą degustować członkowie jury. Organizatorzy konkursu chcą, by zwycięskie zestawy śniadaniowe znalazły się w menu restauracji w całym regionie.

Użytkownik niezarejestrowany
Użytkownik niezarejestrowany
Użytkownik niezarejestrowany
(12) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Gość
Gość (1 września 2016 o 10:45) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
ekipa ze zdjęcia to w Toskanii na zmywaku też by się nie odnalazła
Rozwiń
Gość
Gość (1 września 2016 o 10:43) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Grabczuk jak durne miny stroi tak i gada - Toskanię będzie tu urządzał - człowieku skąd ty wylazłeś
Rozwiń
Gość
Gość (31 sierpnia 2016 o 23:58) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
ekipa ze wschodu w krótkich majtach żenada i wstyd
Rozwiń
Gość
Gość (31 sierpnia 2016 o 23:57) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
srania nie toskania czy ty jesteś mądry co piszesz?? czy czyta to właściciel gazety???
Rozwiń
Gość
Gość (31 sierpnia 2016 o 23:39) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Toskania???? Za chwilę nawet jedyna normalna linia lotnicza tu nie będzie latać. Ogolić i poubierać to towarzystwo. Zagonić na kurs savoir vivre i trenować dwa lata w ukryciu, Później egzamin i dopiero do ludzi wypuścić Toskania, dobre
Rozwiń
Zobacz wszystkie komentarze (12)

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!