poniedziałek, 11 grudnia 2017 r.

Kuchnia

Tatarski smak: Pierekaczewnik

  Edytuj ten wpis
Dodano: 6 sierpnia 2010, 14:17

Pierekaczewnik to tatarski przekładaniec z sześciu warstw ciasta wypełniony siekanym mięsem, zwinięty w kształt księżyca i upieczony w piecu lub prodiżu. Choć jego przygotowanie jest bardzo pracochłonne, to trud opłaca się sowicie.

Składniki:
Na ciasto:
1 kg mąki, 5 żółtek, 1 łyżeczka soli, 1 łyżka oleju, pół litra ciepłej wody, 1 kg sklarowanego masła na smarowanie kolejnych warstw ciasta.
Na farsz:
1 kg surowej baraniny, wołowiny, gęsiny, indyka lub kurczaka, 3 cebule, sól, pieprz.


Wykonanie:
Surowe mięso posiekać z cebulą, doprawić pieprzem i solą.
Z podanych składników wyrobić ciasto. W pierekaczewnik liczy się czas wyrabiania: co najmniej 30 minut. Podzielić je na sześć części.
Każdy kawałek rozwałkować jak na makaron. Następnie należy ciasto rozciągnąć w rękach, tak by było przejrzyste. Każdy płat ciasta odłożyć na bok, nakryć ściereczką, nałożyć następny kawałek, przełożyć ściereczką i tak do końca, żeby ciasto nie wyschło.
Każdy płat ciasta posmarować sklarowanym masłem i ułożyć jeden na drugim. Na ostatnią warstwę nałożyć farsz, zwinąć jak roladę, posmarować górę roztopionym masłem, ułożyć w prodiżu w kształt półksiężyca.
Piec, aż ciasto będzie złociste, a farsz środku upieczony.

- Pieczenie pierekaczewnika jest pracochłonne, najlepiej, kiedy robi to kilka osób. Za każdym razem pierekaczewnik wychodzi inaczej, ciekawiej, zawsze jest bardzo smaczny - mówi Mirosława Jaśkiewicz ze Studzianki.

  Edytuj ten wpis
Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!