poniedziałek, 21 sierpnia 2017 r.

Kuchnia

Wiosenna zupa z sałaty

Dodano: 19 kwietnia 2010, 13:32
Autor: (SZ)

Bardzo lekka, aromatyczna i smakowita. Z dużą ilością zielonego, pachnącego koperku.

Zupa z sałaty gościła na polskich stołach bardzo często. Podawano ją przed wojną w nałęczowskim sanatorium. Oraz w lubelskim uzdrowisku na Sławinku. Choć wydaje się, że zupa z sałaty to danie bardzo skromne, to w połączeniu z młodym szczypiorkiem i koperkiem stanowi wartościowy posiłek. Jeśli do takiej zupy podamy grzanki z ziarnistego pieczywa z czosnkowym masłem, otrzymamy bardzo eleganckie danie.

Zupa z sałaty

Składniki:
15 dag dobrego masła, 1 główka sałaty, pęczek młodego szczypiorku, pęczek koperku, sok z cytryny, 1 małe opakowanie śmietany, łyżka mąki na zasmażkę, sól, biały pieprz.


Wykonanie:
Do garnka z wodą wrzucić masło, zagotować. Na wrzątek rzucić posiekany szczypiorek, doprawić solą z pieprzem. Po 20 minutach zaprawić zupę zasmażką z masła i mąki.
Dodać drobno porwaną sałatę, posiekany koperek, doprawić sokiem z cytryny i dodać śmietanę.

W piątek 23 kwietnia nowy konkurs

Dziękujemy za rekordową ilość przepisów na sałatki. W piątek 23 kwietnia ruszamy z nowym konkursem.
Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!