Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

20 maja 2017 r.
9:00

Wiosna, czyli najpiękniejszy czas w kuchni. Oto 10 zielonych dań

1 0 A A

Młody szpinak sprawdzi się w sałatce, kanapce, przekąskach i daniach obiadowych. Polecamy makarony ze szpinakiem, pierogi i naleśniki ze szpinakowym nadzieniem. Szpinak dobrze komponuje się z owocami morza i rybami

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Zaczyna się najpiękniejszy czas w kuchni. Na straganach jest cukinia, młoda kapusta, ogórki na małosolne, polskie pomidory, szpinak i koperek. Na łąkach i miedzach kurdybanek, majowa pokrzywa i dziki szczaw. Oto 10 smacznych, zielonych dań

Zielono i sezonowo. Nowy trend coraz śmielej wkracza do restauracji w Lublinie i regionie. Prekursorem jest Jean Bos, który przez wiele lat gotował dla króla Belgii. - Każde mięso, warzywo i owoc miało certyfikat ze źródłem pochodzenia. Nie było produktów anonimowych. Na talerzach musiało być zielono od ziół, warzyw i kwiatów - wspomina Jean Bos. Dziś w restauracji Eco hotelu Agit komponuje dania z dużym udziałem kwiatów jadalnych. 

- Dzikusy (jadalne chwasty) i kwiaty to mój konik - dodaje Agnieszka Filiks, która w swojej autorskiej restauracji Willa Filiks w Nałęczowie serwuje zupę z majowej pokrzywy.

Bluszczyk kurdybanek to jadalny chwast z błękitnymi kwiatuszkami. Jest doskonałym dodatkiem do potraw z ziemniaków i mięs. Liście babki lancetowatej można smażyć w cieście naleśnikowym. Czosnek niedźwiedzi idealnie nadaje się na zielone pesto, jest doskonałym dodatkiem do pierogów. Pokrzywa sprawdzi się w zupie i pikantnej tarcie.

A dziki szczaw? Zupę ze szczawiu gotował królowi Stanisławowowi Poniatowskiemu Paul Tremo. Oto przepis:

„Szczaw wypłucz, usiekaj, włóż w rondel i dodaj w proporcyją masła świeżego, co uduś trochę, i dobrym nalej rosołem, a gotuj kwadrans. Kiedy w lecie szczaw bardzo jest kwaśny, to gdy go usiekasz, wyciśnij sok z niego. Z szczawiu marynowanego także się tym samym robi sposobem. Wyjąwszy go z słoja, usiekaj, nalej rosołu, przygotuj, a jeżeli chcesz, to dodaj trochę masła”.

Caneloni ze szpinakiem

Składniki: 1 opakowanie Canneloni, 40 dag szpinaku, 1 jajko, masło, 4 ząbki czosnku, gałka muszkatołowa, mleko, mąka, sól, pieprz, pół szklanki śmietany, żółty ser.

Wykonanie: rurki sparzyć i osączyć. Na maśle udusić posiekany szpinak z czosnkiem, dodać startą gałkę, sól, pieprz. Jajo rozkłócić, dodać odrobinę mleka i mąki, wlać do szpinaku, wymieszać, następnie nakładać farsz do Caneloni.

Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posypać żółtym serem i polać śmietaną. Kto lubi, może do śmietany dodać przecier pomidorowy.

Chłodnik

Składniki: pęczek botwiny, pęczek rzodkiewek i pęczek koperku. 3 ogórki gruntowe, litr kefiru, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, 1 łyżka cukru, 1 cytryna, szczypiorek.

Wykonanie: umyć botwinkę, posiekać razem z buraczkami. Przełożyć do garnka, dodać łyżkę cukru, gotować 5 minut, schłodzić. Obrane ogórki i rzodkiewkę pokroić w drobną kostkę, dodać do wywaru razem z pokrojonym koperkiem i roztartym czosnkiem.

Dosłodzić, dodać sok z cytryny, wszystko dobrze wymieszać. Zalać kefirem, obficie posypać szczypiorkiem.

Mizeria po ukraińsku

Składniki: 15 dag białego sera, 4 średnie ogórki, pół szklanki śmietany, 8 ząbków czosnku, 1 cebula, szczypiorek, sól, pieprz.

Wykonanie: ogórki pokroić w plastry, ułożyć w salaterce, wymieszać z roztartym czosnkiem, doprawić solą z pieprzem. Posypać pokruszonym twarogiem, polać śmietaną, posypać drobno posiekaną cebulą i szczypiorkiem.

Młoda kapusta z koperkiem

Składniki: główka młodej kapusty, 2 cebule, 1 pęczek koperku, 2 łyżki mąki, 10 dag masła, listek, ziele, sól, pieprz.

Wykonanie: kapustę poszatkować, wrzucić do garnka, dodać przyprawy, zalać wodą, gotować pół godziny. Na maśle zeszklić cebulę, wsypać mąkę, podsmażyć, wlać wodę, dobrze wymieszać. Dodać do kapusty, wymieszać, dołożyć posiekany koperek. Można skropić sokiem z cytryny.

Pesto z niedźwiedziego czosnku

Składniki: 4 szklanki posiekanego czosnku niedźwiedziego, pół szklanki czarnych oliwek bez pestek, 6 łyżek startego parmezanu, 1 szklanka oliwy, świeżo zmielony pieprz.

Wykonanie: zmiksować czosnek, bazylię, oliwki, dodać parmezan, oliwę, wymieszać, doprawić solą. Przełożyć do wyparzonych słoiczków. Zalać odrobiną oliwy i schować do lodówki.

Pikantna sałatka z truskawek

Składniki: 0,5 kg truskawek, oliwa, sól, pieprz.

Wykonanie: Truskawki należy pokroić na połówki, skropić oliwą, posolić, posypać grubo mielonym pieprzem. Smakuje znakomicie z plastrami szynki i talerzem serów.

Tarta pokrzywowa Agnieszki Filiks

Składniki: 250 dag kaszy jaglanej, 7 jaj, 1 szklanka śmietany 18 %, duży pęczek pokrzyw, 1 łyżka masła, 2 łyżki kaszy manny, sól, pieprz, 30 dag ugotowanego udźca wołowego, 2 łyżki suszonych pomidorów, parmezan.

Wykonanie: kaszę jaglaną ugotować w lekko osolonej wodze, poczekać, aż wystygnie. Pokrzywy podsmażyć na maśle, żeby straciły ognisty posmak. Do miski wbić 6 jaj, dodać śmietanę i pokrzywy, zblenderować. Ugotowaną kaszę połączyć jajkiem i kaszą manną, posolić i wyłożyć na blachę do tarty.
Na tak przygotowanej tarcie ułożyć kawałki mięsa, na to suszone pomidory, zalać masą pokrzywową, lekko oprószyć parmezanem. Piec 40 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza.

Twarożek z kurdybankiem

Składniki: 25 dag sera półtłustego, 1 maślanka, 1 cebula, 3 oliwki faszerowane cytryną, 1 łyżeczka mielonego ostropestu, kilka gałązek kurdybanka, sól, biały pieprz

Wykonanie: cebulę posiekać z oliwkami i kurdybankiem. Dodać do rozkruszonego sera, wlać maślankę, dokładnie wymieszać, doprawić ostropestem, solą i białym pieprzem.

Zupa sałatowa

Składniki: 1 główka zielonej sałaty, 1 l bulionu, pieprz, sól, pęczek zielonego koperku, małe opakowanie śmietany lub jogurtu.

Wykonanie: liście sałaty dokładnie umyć i wrzucić do zimnej wody. Wyjąć i porwać palcami na drobne kawałki. Nie wolno sałaty kroić nożem. Zagotować bulion, wrzucić sałatę, gotować 10 minut doprawiając solą i pieprzem. Pod koniec gotowania wrzucić posiekany koper i doprawić śmietaną. Zupę sałatową można wzbogacić zacierkami. Do ciasta można dodać koperek lub mielony szpinak. Zielone zacierki to ulubiony przysmak maluchów. Do zupy sałatowej można dodać trochę żółtego sera.

Zupa z pokrzywy

Składniki: 50 dag młodych listków z pokrzywy, 1,5 litra bulionu warzywnego, 10 dag bekonu, 1 mały kubek kwaśnej śmietany, 10 dag ostrego, żółtego sera, olej, sól, pieprz.

Wykonanie: bekon pokroić w kostkę, przesmażyć na łyżce oleju. Wrzucić do bulionu warzywnego. Zagotować. Dodać drobno posiekane listki pokrzywy. Po 10 minutach wlać śmietanę, doprawić solą z pieprzem. Na talerzach posypać startym, żółtym serem.

Czytaj więcej o:

Komentarze 0

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.
Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.
Zobacz wszystkie komentarze

Skomentuj

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:
Twój komentarz został dodany

Pozostałe informacje

KULturalia 2018 w Lublinie. Koncerty, sztukmistrze i fireshow [program]
24 maja 2018, 18:00
galeria

KULturalia 2018 w Lublinie. Koncerty, sztukmistrze i fireshow [program] 0 0

Co Gdzie Kiedy. W czwartek rozpoczynają się KULturalia, czyli Dni Kultury Studenckiej w Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego. Zaplanowano dwa dni koncertów na pl. Teatralnym przed Centrum Spotkania Kultur.

Nikt nie chce postawić słupków w centrum Lublina. Problemy także z innymi inwestycjami

Nikt nie chce postawić słupków w centrum Lublina. Problemy także z innymi inwestycjami 1 3

Pod znakiem zapytania stanął montaż słupków uniemożliwiających nielegalne parkowanie na śródmiejskich chodnikach. Nikt nie chce wziąć tego zlecenia. Drogowcy mają też spory problem z remontami osiedlowych uliczek, m.in. na Czubach i Czechowie

Pracował przy remoncie stadionu. Spadł z rusztowania

Pracował przy remoncie stadionu. Spadł z rusztowania 0 0

56-letni mężczyzna spadł z rusztowania w trakcie prac przy remoncie stadionu w Janowie Lubelskim.

Skręcał w boczną drogę. Potrącił nastoletnią rowerzystkę
ZDJĘCIA
galeria

Skręcał w boczną drogę. Potrącił nastoletnią rowerzystkę 1 4

17-letnia rowerzystka trafiła do szpitala, po tym jak na lokalnej drodze potrącił ją samochód.

Dzisiaj finał Srebrnego Kasku

Dzisiaj finał Srebrnego Kasku 1 1

Dzisiaj o godzinie 19 w Lublinie odbędzie się finał Srebrnego Kasku. Czterech najlepszych zawodników oraz jeden wybrany przez Główną Komisję Sportu Żużlowego wezmą udział w eliminacjach Indywidualnych Mistrzostw Świata Juniorów

Lubelskie Kruki rządzą nad Bałtykiem

Lubelskie Kruki rządzą nad Bałtykiem 24 1

Baseball Ravens Lublin zaliczyli fantastyczny początek sezonu w Bałtyckiej Lidze Baseballu. Popularne Kruki po trzech weekendach przewodzą całej stawce

O wiśniowym sadzie. Zamiast porannej jogi
wiersze między newsami

O wiśniowym sadzie. Zamiast porannej jogi 0 1

Na początek dnia, trzy linijki orientu. XVII wiecznemu japońskiemu poecie zen Matsuo Basho tyle wystarczy by opowiedzieć całą historię

Firmy w Lubelskiem cierpią na brak pracowników. W jakich branżach szukać pracy?

Firmy w Lubelskiem cierpią na brak pracowników. W jakich branżach szukać pracy? 45 17

Liczba wolnych miejsc pracy w przedsiębiorstwa z województwa lubelskiego tylko w ciągu ostatniego roku zwiększyła się o niemal 70 procent. Najtrudniej o fachowca jest w branży budowlanej i przemyśle. Potrzebni są także kierowcy i magazynierzy

PO wystawi kobietę na prezydenta Białej Podlaskiej?

PO wystawi kobietę na prezydenta Białej Podlaskiej? 2 10

Platforma nie ujawnia żadnych nazwisk, ale poseł Stanisław Żmijan przyznaje, że najchętniej w wyborach na prezydenta Białej Podlaskiej poparłby kobietę

Samochodem bez prawa jazdy, ale pod okiem rodzica. Czy ten pomysł sprawdzi się w Polsce?

Samochodem bez prawa jazdy, ale pod okiem rodzica. Czy ten pomysł sprawdzi się w Polsce? 80 12

Nauka jazdy samochodem pod okiem rodziców? Minister infrastruktury chce, by było to możliwe pomiędzy ukończeniem oficjalnego kursu a egzaminem

Lublin: Restauracje powalczą o tytuł "Miejsce Inspiracji". Dwa miesiące imprez nad talerzem

Lublin: Restauracje powalczą o tytuł "Miejsce Inspiracji". Dwa miesiące imprez nad talerzem 0 4

Przez całe wakacje lubelscy restauratorzy mają organizować imprezy walcząc o miejsce na liście lokali polecanych turystom przez władze miasta. Wczoraj rozpoczął się nabór chętnych do tej rywalizacji. Każdy, kto przejdzie do drugiego etapu, będzie musiał zorganizować własne, otwarte wydarzenie.

Młodzi posłowie oburzeni na Sejm

Młodzi posłowie oburzeni na Sejm 10 4

Ten wyjazd do Warszawy to była dla nas nagroda, którą nam odebrano – mówią Mateusz Sroka i Adam Sygocki, posłowie tegorocznego XXIV Sejmu Dzieci i Młodzieży, którzy w środę w Lublinie zorganizowali konferencję prasową w tej sprawie. Kancelaria Sejmu odwołała posiedzenie młodych parlamentarzystów, przekładając je z 1 czerwca na wrzesień.

List minister zdenerwował niektórych rodziców. "Zaklinanie rzeczywistości"

List minister zdenerwował niektórych rodziców. "Zaklinanie rzeczywistości" 4 10

– To zaklinanie rzeczywistości – tak mama siódmoklasisty ze Szkoły Podstawowej nr 16 w Lublinie komentuje list do rodziców wystosowany przez minister edukacji narodowej. Anna Zalewska pisze w nim, że rekrutacja do zdublowanych klas pierwszych szkół średnich „nie spowoduje istotnych problemów”.

Hol w szpitalu dziecięcym zamienili w salon kosmetyczno-fryzjerski

Hol w szpitalu dziecięcym zamienili w salon kosmetyczno-fryzjerski 1 0

Kosmetyki do makijażu, lokówki i suszarki, szczotki do włosów, lakiery do paznokci, pędzle oraz lusterka i lampy. W środę hol na parterze Uniwersyteckiego Szpitala Dziecięcego w Lublinie zamienił się w salon kosmetyczno-fryzjerski

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium
Uwaga czytelniku!
Nie teraz Przeczytaj i wyraź zgodę

Informujemy, że w dniu 25 maja 2018 r. na terenie całej Unii Europejskiej, w tym także w Polsce, wejdzie w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. W związku z tym chcielibyśmy Ci przekazać kilka informacji na temat zasad przetwarzania Twoich danych osobowych.

Rozumiem

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.