czwartek, 17 sierpnia 2017 r.

Kuchnia

Zakonne przepisy z Benedyktynką

Dodano: 25 lutego 2010, 12:08

Oto trzy przepisy z zakonnej kuchni braci Benedyktynów w Lubiniu, gdzie powstaje słynny likier ziołowy zwany Benedyktynką.

Benedyktynka to najbardziej znany polski likier, samodzielnie wytwarzany przez benedyktynów z klasztoru w Lubiniu. Mnisi chętnie dzielą się przepisami z wykorzystaniem Benedyktynki. Benedyktyni czekają na wasze przepisy pod adresem mailowym: benedyktynka@poczta.fm

Piersi z kurczaka po benedyktyńsku

Składniki:
1 kg piersi z kurczaka
sok z połowy cytryny
5 dag rodzynek
5 dag żurawiny
ziarna sezamu do smaku
1 łyżka miodu
150 ml bulionu.

Marynata:
3 łyżki Benedyktynki
4 łyżki oleju sezamowego
2 łyżki jasnego sosu sojowego
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka soku z cytryny
sól, pieprz.

Wykonanie:
Pokrojone piersi z kurczaka wkładamy do letniej wody z dodatkiem cytryny na 2 minuty. Osuszamy, kładziemy do marynaty i pozostawiamy w lodówce na 2 godziny. Po wyjęciu z marynaty mięso smażymy na oleju. Pod koniec smażenia wlewamy 2 łyżki stołowe bulionu.

Dodajemy sparzone rodzynki i żurawinę. Można podlać marynatą. Posypujemy ziarnem sezamu i dodajemy miód. Jeśli lubimy głębię smaku ziołowego, wlewamy kieliszek Benedyktynki i flambirujemy albo też podajemy kieliszek Benedyktynki do potrawy.

Pasztet ostrzeszowski

Składniki:
30 dag wątróbki drobiowej lub wieprzowej
30 dag karkówki
30 dag wołowiny
1 cebula
5 jaj
kostka masła
80 ml Benedyktynki
zioła prowansalskie
sól, pieprz.

Wykonanie:
Cebulkę podsmażyć z wątróbką (nie dodawać soli). Pozostałe mięso pokroić i też podsmażyć. Wszystko zmielić trzykrotnie. Do masy dodać jajka, sklarowane masło i Benedyktynkę, przyprawić i bardzo dokładnie wymieszać.

Prostokątną formę wysmarować masłem i obsypać ziołami prowansalskimi lub bułka tartą. Mięso przełożyć do formy. Piec półtorej godziny w temperaturze 180 st. C.

Zrazy z polędwiczek wieprzowych z farszem

Składniki:
Farsz:
0,5 kg mięsa wołowego
0,5 kg mięsa wieprzowego
10 dkg grzybów suszonych
1 cebula
1 łyżka sosu sojowego jasnego
1 łyżka majeranku
1 łyżka przyprawy do mięsa duszonego
1 łyżeczka musztardy
5 dkg masła (najlepiej klarowanego)
1 jajko
50 ml Benedyktynki
sól, pieprz do smaku

Mięso na zrazy:
4 polędwiczki wieprzowe
sól, pieprz

Wykonanie:
Mięso wieprzowe i wołowe zmielić. Grzyby suszone namoczyć, odlać i drobno posiekać. Do mięsa dodać posiekane grzyby, posiekaną cebulę i pozostałe składniki. Wszystko dokładnie wymieszać na gładką masę.

Polędwiczki kroimy i rozbijamy. Nakładamy farsz i zwijamy formując zrazy. Kładziemy na patelnię z rozgrzanym tłuszczem (olej, masło klarowane, smalec) i smażymy równo rumieniąc. Pod koniec smażenia posypujmy solą i pieprzem i zalewamy 50 ml Benedyktynki podpalając. Pieprz i sól nadaje na zewnętrznej stronie zrazów ostro-słony smak, a Benedyktynka ładnie się karmelizuje nadając osłonkę słodko-gorzką z nutą ziołową.
Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!