niedziela, 17 grudnia 2017 r.

Lubelskie

Browar Zakładowy w Poniatowej. Piwo w dawnej fabryce EDA

Dodano: 25 stycznia 2016, 18:07

Ekipa browaru. Od lewej: Michał Pater, Jarek Ośka, Bartłomiej Czarnomski i Tomek Krzos
Ekipa browaru. Od lewej: Michał Pater, Jarek Ośka, Bartłomiej Czarnomski i Tomek Krzos

W kilka miesięcy rozpadający się budynek na skraju lasu w Poniatowej zamienił się w nowoczesny „Browar Zakładowy”. Pierwsze piwa mają być gotowe za miesiąc

Na pomysł założenia browaru rzemieślniczego wpadł Bartłomiej Czarnomski, właściciel lubelskiego pubu „U Fotografa”. Przejął stary, zniszczony budynek stojący na skraju lasu w Poniatowej, który należał kiedyś do kompleksu zakładów EDA, produkujących głównie sprzęt AGD. W ostatnim czasie działał tu zakład poligraficzny (upadł w 1998 roku). Od tamtego czasu budynek stał pusty, z zewnątrz coraz mocniej zarastając roślinnością.

– Kiedy weszliśmy do środka, wszystko wyglądało tak jakby kilkanaście lat temu ludzie pracujący w tym budynku po prostu z niego wyszli i już nigdy nie wrócili – wspomina Czarnomski.

Remont, od fundamentów aż po dach, trwał osiem miesięcy. Dzisiaj budynek jest odnowiony, a do środka wjechał już sprzęt: fermentory, tanki, warzelnia, które zostały odkupione od innego browaru rzemieślniczego – Pracowni Piwa spod Krakowa. W ten sposób powstał „Browar Zakładowy”.

– Chcieliśmy nawiązać nazwą do miejsca, w którym zamierzamy warzyć nasze piwa. Okoliczni mieszkańcy teren ten określają jako „zakład”. Dookoła nas funkcjonuje kilka przedsiębiorstw zajmujących się produkcją i czuje się tu taką przemysłową atmosferę. Uznaliśmy że ta nazwa będzie bardzo fajnie wpisywała się w charakter tego miejsca – mówi Czarnomski.

Produkcja piwa ruszy już wkrótce. – Na pewno będziemy warzyć w nowofalowych stylach, z użyciem amerykańskiego chmielu, który daje świetne aromaty np. cytrusów – tłumaczy Michał Pater, piwowar. – Niedaleko browaru są plantacje Pawła Piłata, naszego kolegi, który „wskrzesza” dawne odmiany polskiego chmielu. Nam również zależy na tym, żeby nie zostały zapomniane. Ich również będziemy używać – dodaje Jarek Ośka, drugi z piwowarów nowego browaru.

Jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem, piwa w butelkach i beczkach trafią do sklepów i pubów pod koniec lutego. – Mamy już kilka propozycji współpracy od multitapów (pubów z dużą ilością kranów serwujących piwa rzemieślnicze – red.) z większych miast Polski. Zależy nam także na tym, żeby nasze piwa były dostępne w najbliższej okolicy. Dlatego zamierzamy butelkować piwo – mówi Czarnomski.

Załoga browaru zadbała również o dobrą oprawę. Etykiety piw stworzy Dawid Ryski, znany grafik i muzyk z Puław, który wykonuje prace w konwencji starej szkoły polskiego plakatu. Projektuje m.in. okładki płyt, plakaty koncertowe, czy ilustracje do gazet i czasopism. W jego portfolio można znaleźć prace dla Sony Music, które są zapowiedziami płyt np. Snoop Dogga czy Boba Dylana.

„Browar Zakładowy” to drugi browar rzemieślniczy w woj. lubelskim. Od ponad roku działa „Piwne Podziemie”, które ma siedzibę w dawnej wytwórni makaronu pod Chełmem.

Budynek jeszcze przed remontem. Kilkanaście lat stał pusty.
Budynek jeszcze przed remontem. Kilkanaście lat stał pusty.
Tak dzisiaj wygląda budynek browaru.
Tak dzisiaj wygląda budynek browaru.
Gość
Gość
Gość
(26) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Gość
Gość (17 marca 2016 o 18:42) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Super bardzo wam kibicuje jak przyjadę do kraju napewno spróbuje pozdrowienia
Rozwiń
Gość
Gość (8 marca 2016 o 16:52) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Nie rozumiem, jak to : "Przejął stary, zniszczony budynek" Czyli jak on to przejął?
Rozwiń
Gość
Gość (12 lutego 2016 o 13:12) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
To czekam kiedy w Poznaniu pojawi się piwko z Poniatowej ;)
Rozwiń
Gość
Gość (27 stycznia 2016 o 18:18) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Kochani!!! Bardzo Wam kibicuję :-) przyjadę w rodzinne strony na wiosnę i zobaczę co u Was! Love IT!!!
Rozwiń
Maciek
Maciek (27 stycznia 2016 o 16:12) 0
Zaloguj się, aby oddać głos

Tak trzymać. Trzymam kciuki! Super trend. Od kilku lat obserwuję jak rozkwita browar w Grybowie (niedaleko Nowego Sącza) - swego czasu wszystko padło, a jak weszli fajni rzutcy prywatni właściciele (rodzinni, nie koncernowi), którzy tam rowzwijają to i powolutku idą do przodu, to teraz aż miło popatrzeć na wybór piwek jak przyjeżdżam na narciochy do Krynicy...

Rozwiń
Zobacz wszystkie komentarze (26)

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!