sobota, 18 listopada 2017 r.

Lublin

Co w restauracjach: Hobotnica ispod peke

Autor: sz

Restauracja hotelu Montis w Poniatowej wprowadza do karty najsłynniejsze potrawy kuchni chorwackiej.

 To „Meso ispod peke” i „Hobotnica spod peke”. Chorwacka peka to nie nazwa konkretnego dania; to sposób przyrządzania potrawy. Peka to rodzaj żeliwnej pokrywy ze specjalnym kręgiem z żeliwa, który pozwala zasypać pokrywę rozżarzonym węglem. Pod peką, w stalowym naczyniu piecze się w piecu opalonym drewnem mięso z warzywami lub ośmiornicę z warzywami.

- Kilka razy w ciągu roku jeździmy do Chorwacji. Kiedy pierwszy raz zjedliśmy w małej restauracji „Meso ispod peke”, zachwycił nas aromat wydobywający się z naczynia oraz soczystość doskonale wypieczonego mięsa. Potem okazało się, że na każdej uliczce piecze się jakaś peka - mówi Zbigniew Górka, właściciel Hotelu Montis.

Peki właśnie przyjechały z Chorwacji do Poniatowej. Andrzej Cygan, szef kuchni restauracji Hotelu Montis, najpierw przygotował mięso z peki, potem ośmiornicę. Dania pod peką pieką się w piecu opalanym drewnem, który stoi w ogrodowym patio przy restauracji. Smak i soczystość potraw jest niezrównana. Żeby skosztować tych dań, trzeba je zarezerwować z jednodniowym wyprzedzeniem.

Czytaj więcej o: kuchnia restauracje Lublin
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!