piątek, 18 sierpnia 2017 r.

Lublin

Golonka, karp, a może racuszki? Siedem dań z piwem

Dodano: 31 maja 2015, 14:05

Racuszki piwne z jabłkami
Racuszki piwne z jabłkami

Piwo towarzyszyło staropolskiej kuchni przez wieki. W piwie marynowano mięsa, na piwie gotowano polewki. Golonka i żeberka w piwie to wielki przysmak. Ryba w piwnej panierce zachwyca kruchością, a piwne racuszki z jabłkami to deser nad deserami.

Oto nasz subiektywny ranking najciekawszych potraw, do których przyrządzenia wykorzystuje się różne gatunki piwa. Potrawy ostre i pikantne wolą piwo jasne, słodkie: ciemne.

Biała kiełbasa w piwie

Składniki: 4 białe kiełbaski, szklanka jasnego piwa, 2 cebule, majeranek, sól, cukier, 1 łyżka mąki, masło.

Wykonanie: kiełbaski opiec na patelni grillowej. Zalać piwem, dodać szklankę wody, dodać posiekaną cebulę, gotować 20 minut. Kiełbaski wyjąć, sos zmiksować, dodać zasmażkę z mąki i masła. Doprawić roztartym majerankiem, solą i pieprzem. Wrzucić kiełbaski, odparować sos, podawać z ciemnym chlebem.

Boczek w piwie

Składniki: 1 kg chudego boczku, 12 ząbków czosnku, 3 łyżki suszonego majeranku, pół łyżeczki tymianku, sól, 1 listek laurowy, kilka ziaren jałowca, olej, sól, butelka piwa pszenicznego.
Wykonanie: połowę czosnku rozgnieść, dodać pozostałe zioła i zmielone przyprawy, wymieszać, zalać olejem, wyrobić do uzyskania gęstej pasty. Boczek naszpikować pozostałym czosnkiem, powstałą pastą natrzeć boczek, przełożyć do miski, zalać piwem i schować do lodówki na kilka dni. Przewracać 2 razy dziennie. Piec w temperaturze 180°C przez 60 minut. Podawać na gorąco lub na zimno.

Golonka

Składniki: (dla 4 osób): 4 golonki z kością, butelka jasnego piwa, marchewka, pietruszka, por, seler, przypalona cebula, ziele angielskie, listek laurowy, sól do marynaty.

Wykonanie: 10-12 łyżek soli rozpuścić w 3 litrach wody, dodać 5-6 listków laurowych i kilka ziaren ziela angielskiego. Włożyć golonki do solanki, mają być całe zanurzone w wodzie, odstawić w zimne miejsce na co 2 dni. Następnie wyjąć mięso, wypłukać, przełożyć do rondla, dodać warzywa, listek i ziele. Nie solić! Zalać zimną wodą i piwem, gotować 2-3 godziny. Podawać z pieczywem i chrzanem.

Karp w piwnej panierce

Składniki: 2 tłuste karpie, szklanka piwa, 8 cebul, mąka, jajko, olej, cytryna, sól, pieprz.
Wykonanie: rybę sprawić, pociąć w grube dzwonka, skropić cytryną. Z piwa, mąki i jajka zrobić ciasto. Panierować karpia, smażyć na oleju 15 minut. W ostatnim momencie ogień zwiększyć, by uzyskać chrupiącą skórkę. Posolić do smaku. Na oddzielnej patelni usmażyć cebulę, doprawić solą i pieprzem. Ułożyć mięso na talerzu, nałożyć cebulę, podawać z zimnym piwem

Polewka ułańska

Składniki: litr bulionu, szklanka portera, 15 dag razowego chleba, 1 cebula, 3 suszone grzyby, łyżka masła, 2 łyżki rodzynek, gałka muszkatołowa, sól, pieprz, 3 jajka na twardo, sól.
Wykonanie: grzyby namoczyć, ugotować do miękkości, pokroić, wywar zostawić. Cebulę posiekać, chleb pokroić w kostkę. W rondlu rozgrzać masło, podsmażyć cebulę, wrzucić chleb, lekko zrumienić. Zalać bulionem, piwem, dodać grzyby, wywar z grzybów, rodzynki, pogotować, doprawić. Jajka pokroić w cząstki, dodać do zupy

Racuszki piwne z jabłkami

Składniki: 4 jabłka (reneta), 20 dag mąki, 2 jajka, 1 szklanka ciemnego piwa, sól, cynamon, cukier, olej na smażenie.

Wykonanie: mąkę wymieszać z solą, dodać ubite żółtka i odrobinę oleju. Powoli wlewać piwo i wyrabiać ciasto, odstawić do wyrośnięcia. Jabłka obrać, pokroić w plastry, posypać cukrem i cynamonem. Do ciasto dodać ubite na sztywno białko z jajek, zanurzać plastry jabłek i smażyć na złoto. Można posypać cukrem pudrem.

Żeberka XXL

Składniki: 2 kg żeberek, 4 ząbki czosnku, 1 łyżka słodkiej papryki chili, 4 łyżki oliwy, kilkanaście kropli tabasco, 3 łyżki miodu, 1 szklanka portera, sól, pieprz.

Wykonanie: żeberka pokroić na 4 duże kawałki. Wymieszać z oliwą i przyprawami, zalać piwem, odstawić do lodówki na 3 godziny. Piec na ruszcie w piekarniku, od czasu do czasu smarując żeberka miodem zmieszanym z piwem.

Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!