piątek, 18 sierpnia 2017 r.

Lublin

Sanepid zamyka piekarnię w Delimie w Plazie. Przez robaki

Dodano: 1 sierpnia 2011, 17:00

Piekarnia Delimy została zamknięta z uwagi na robaki i bród. Zdjęcie poglądowe (archiwum DW)
Piekarnia Delimy została zamknięta z uwagi na robaki i bród. Zdjęcie poglądowe (archiwum DW)

W piekarni w supermarkecie Delima w Centrum Handlowym Plaza Lublin roiło się od much, moli oraz innych szkodników zbożowych. Lokal utrzymany był w bardzo złym stanie. Sanepid go zamknął.

W piekarni wypiekano pieczywo, które można było kupić na terenie sklepu Delima w Plazie. – Obecność szkodników zwiększała ryzyko zakażenia żywności drobnoustrojami – mówi Barbara Sawa-Wojtanowicz, kierownik działu żywności w Powiatowej Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej w Lublinie.

Wątpliwości inspektorów wzbudził też ogólny brak higieny w pomieszczeniu. – Na ścianach stwierdziliśmy obecność pleśni, z sufitu łuszczyła się farba. Sprzęty techniczne były brudne i zaniedbane, podobnie urządzenia chłodnicze.

Żywność nie była odpowiednio segregowana. Niedezynfekowane jaja przetrzymywano wraz z innymi produktami, co z kolei groziło zarażeniem pałeczkami salmonelli. Poza tym bułka tarta stosowana w produkcji leżała pod zlewozmywakiem – wymienia Barbara Sawa – Wojtanowicz.

To nie jedyne zastrzeżenia. Pracownicy nie mieli na sobie odpowiedniej odzieży, a jeden z nich nie posiadał też dokumentacji lekarskiej do celów sanitarno – epidemiologicznych. Decyzję o ponownym otwarciu piekarni PSSE wyda po kolejnej kontroli, która nie wykaże żadnych uchybień. Inspektorzy wypisali też mandat w wysokości 500 złotych.

To nie jedyne zamknięcie lokalu w ciągu kilku ostatnich dni. W sobotę pracownicy sanepidu skontrolowali też gospodarstwo agroturystyczne w Wilczopolu (gm. Głusk). – Jeden z mieszkańców poinformował nas, że w tym punkcie nielegalnie organizowane są imprezy okolicznościowe, w tym wesela.

Podczas kontroli sytuacja potwierdziła się. Właściciel punktu agroturystycznego prowadził taką działalność bez decyzji wydawanej przez sanepid. W kuchni stwierdziliśmy wiele niedociągnięć – mówi Sawa – Wojtanowicz. Właściciel wstrzymał produkcję. Musi też zapłacić karę 500 zł.
Czytaj więcej o:
Paweł
PidSan
konsument
(18) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Paweł
Paweł (2 sierpnia 2011 o 23:20) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Tak, kolejny pisowski nadgorliwiec, któremu się wydaje że nawróci świat swoją działalnościa.Akcje, które przeprowadza lubelskie PSSE są jedyne w swoim rodzaju, niespotykane w skali kraju.
Jak się wchodzi do PSSE to grzyb wisi ale u nich na ścianach, tak na marginesie.
Rozwiń
PidSan
PidSan (2 sierpnia 2011 o 16:39) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
[quote name='ciekawy' timestamp='1312226446' post='509723']
Dziwny jest ten lubelski Sanepid, przeszkadza mu kilka much w piekarni w Delimie, a nie przeszkadza mu sposób sprzedaży żywności na bazarach np. pieczywo w punkcie na targu przy Novej jest sprzedawane z dodatkiem os - kilkadziesiąt os a może i parę much przeskakuje sobie z pieczywa na pieczywo, Ale może osy są ekologiczne.
[/quote]
Czymś się trzeba wykazać,szef startuje do parlamentu z listy PJNu.No ale jakie ugrupowanie taki kandydat
Rozwiń
konsument
konsument (2 sierpnia 2011 o 16:36) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
Znowu DELIMA?Znowu robaki (tym razem w pieczywie).
Tam robaki będą zawsze.Przechodzą z pobliskiego cmentarza.To miejsce nie jest dla sklepów z art.żywnościowymi.
A Delima o ile pamiętam,już miała problemy z utrzymaniem czystości i z robactwem.
P.S.A może to efekt konkurencji która nasyła SANEPID
Rozwiń
boki
boki (2 sierpnia 2011 o 13:43) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
http://www.dziennikwschodni.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20090513/LUBLIN/258883097
Czy przezyliscie kiedys Deja vu (deżawi)
Rozwiń
bulka
bulka (2 sierpnia 2011 o 11:36) 0
Zaloguj się, aby oddać głos
a ja biore 300g maki do tego 180ml mleka lyzeczke soli lyzke oleju i 15g drozdzy rozrobionych z lyzka cukru potem lacze wszystkie skladniki czekam godzine i wyrabiam bulki potem na 20min do piekarnika 190 stopni i zero stresu
Rozwiń
Zobacz wszystkie komentarze (18)

Pozostałe informacje

18-20 sierpnia
komentarze (0)0
polubienia (1)1
17-08-2017

18-20 sierpnia

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!