Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Magazyn

11 października 2020 r.
17:13

Dlaczego placki po węgiersku są takie dobre i gdzie je zjeść w Lublinie?

24 0 A A
– Ważny jest gatunek ziemniaków, sposób ścierania ziemniaków, odciśnięcie wody, rodzaj cebuli, który dodaje się do masy ziemniaczanej, zestaw przypraw i rodzaj oleju na, którym się smaży placki – tłumaczy Marek Panek.
– Ważny jest gatunek ziemniaków, sposób ścierania ziemniaków, odciśnięcie wody, rodzaj cebuli, który dodaje się do masy ziemniaczanej, zestaw przypraw i rodzaj oleju na, którym się smaży placki – tłumaczy Marek Panek. (fot. Maciej Kaczanowski)

Placków po węgiersku zazdroszczą nam nawet Madziarzy, którzy takich nie znają. Tamtejsi restauratorzy wprowadzili je nawet do karty, żeby ucieszyć polskich turystów. Najlepsze placki po węgiersku zjecie w krakowskiej restauracji „Balaton”. W plackach ziemniaczanych specjalizuje się w Lublinie restauracja Hades Szeroka, która smaży je turystom także przed lokalem .

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Najlepsze placki ziemniaczane są w krakowskiej restauracji „Balaton”, która działa w Krakowie od 1969 roku i nieprzerwanie serwuje placki ziemniaczane. Zjecie tam klasyczne, mocno chrupiące placki ziemniaczane ze śmietaną, placek ziemniaczany z gulaszem po węgiersku, placek ziemniaczany z paprykarzem cielęcym, z dziczyzną i ze słynnym pörköltem. O takich plackach, łączących w sobie smakowitość polskich placków ziemniaczanych i węgierskiego gulaszu dziś opowiemy.

Placki po węgiersku były przebojem kuchni PRL-u, podawano je namiętnie, tak jak zrazy po węgiersku, które ostały się w lubelskiej restauracji „Przystań”. A Węgrzy nie jedzą placków ziemniaczanych. – Placki po węgiersku to dopiero bękart – powtarza Robert Makłowicz, który napisał książkę o węgierskiej kuchni.

Dziś o dobre placki ziemniaczane w lubelskich restauracjach ciężko. Ale kto szuka, ten znajdzie. We wspomnianej restauracji „Przystań”, w „Sielsko Anielsko” na Starym Mieście (placki ziemniaczane grubo tarte przełożone farszem z papryki, pieczarek, kurczaka, salami w pikantnym sosie pomidorowym, zapieczone serem), w „Hades Szeroka”, gdzie szef Marek Panek przy smażeniu placków stosuje przedwojenny patent.

– Ważny jest gatunek ziemniaków, sposób ścierania ziemniaków, odciśnięcie wody, rodzaj cebuli, który dodaje się do masy ziemniaczanej, zestaw przypraw i rodzaj oleju na, którym się smaży placki – tłumaczy Marek Panek.

Placki po węgiersku

Najpierw robimy gulasz z wołowiny. Kawałki mięsa obsmażamy na tłuszczu, kiedy otoczą się złocistą i chrupiącą skórką, zalewamy mięso bulionem, dodajemy pokrojoną w plastry cebulę i wraz z papryką dusimy do miękkości. Jak już gulasz dochodzi, wrzucamy trochę siekanych pieczarek, trochę czosnku, pieprzu, ostrej papryczki chili, podlewamy śmietaną i gotowe.

Na placki wybieramy ziemniaki typu B (na przykład Irga), oraz typu C (na przykład Ibis). Są bogate w skrobię i wyjdą z nich najlepsze placki. Po obraniu ucieramy je na grubej tarce, jakbyśmy robili cienkie frytki. Odciskamy z wody, dodajemy jajka, pieprz i sól, siekaną cebulę, mąkę i trochę mleka. Proporcje wyjdą podczas pieczenia. Na dużej patelni smażymy dość cienkie placki. Na dobrej oliwie lub oleju rzepakowym uzyskamy złocisty kolor i delikatnie chrupiącą skórkę.

Wykładamy placek na talerz, na to gulasz, składamy w pół, na to trochę gulaszu, siekanej pietruszki, kwaśnej śmietany – i placek po węgiersku gotowy. Można posypać posiekaną natką pietruszki.

Placki ziemniaczane z krążkami cebuli

Składniki: 1 kg ziemniaków, 4 jaja, 2 cebule, 20 dag mąki, sól, pieprz, 1 kubeczek dobrej śmietany, olej.

Wykonanie: ziemniaki obrać, wypłukać, zetrzeć na tarce z 1 cebulą. Dodać jaja, mąkę, sól i pieprz. Wymieszać. Nakładać dłonią na rozgrzany olej. Smażyć na złoto z obu stron. Ułożyć na półmisku, polać śmietaną, obłożyć krążkami cebuli. Takie placki można zjeść w lubelskiej restauracji „Mandragora”.

Placki ziemniaczane z imbirem i cukrem

Składniki: 1 kg ziemniaków, 2 jajka, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 2 łyżeczki mielonego kminku, pół łyżeczki imbiru, 1 łyżka mąki, pół szklanki mleka, sól i pieprz, cukier na posypkę.

Wykonanie: ziemniaki dokładnie wyszorować, wyciąć oczka, zetrzeć wraz ze skórką. Odcisnąć, dodać jajka, startą cebulę, mąkę, przyprawy. Smażyć placki na oleju rzepakowym. Podawać posiane cukrem.

Placki ziemniaczane z kapustą i grzybami

Składniki: pół kg ziemniaków surowych, pół kg kapusty białej, pół kg kapusty kiszonej, 20 dag grzybów leśnych lub pieczarek, 2 jaja, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 szklanka mąki pszennej, pół szklanki mąki ziemniaczanej, litr oleju, sól, pieprz.

Wykonanie: ziemniaki zetrzeć na tarce, kapustę białą, kapustę kiszoną oraz grzyby obgotować, skręcić przez maszynkę. Cebulę zetrzeć sparzyć wrzątkiem. Składniki razem wymieszać, dodać jajka, mąki i przyprawy. Smażyć na rozgrzanym oleju. Podawać z kwaśną śmietaną i siekaną pietruszką.

Placki ziemniaczane po wołosku

Składniki: 1,5 kg kapusty kiszonej, 2 kg mąki, 2 jajka, sól, pieprz.

Wykonanie: kapustę posiekać, ugotować, odcedzić. Z mąki, jajek, wody i soli zrobić ciasto jak na naleśniki, wymieszać z kapustą, doprawić solą z pieprzem. Smażyć tak jak placki ziemniaczane. Podawać ze śmietaną. Od placka blisko do kotletów ziemniaczanych i pysznej babki ziemniaczanej.

Kotlety ziemniaczane

Składniki: 1 kg ziemniaków, 4 jaja, 2 łyżki masła, 2 łyżeczki cukru, sól, pieprz. Na panierkę jajko, tarta bułka. Na sos: kilka grzybów, masło, łyżka mąki, sól, pieprz.

Wykonanie: ziemniaki obrać, pokroić w ćwiartki, ugotować na parze (ważne). Ubić na miękką masę. Dodać masło, jajka, cukier, sól i pieprz. Wyrobić, formować nieduże kotlety, panierować w jajku i tartej bułce, usmażyć na złoto. Grzyby usmażyć na maśle, dodać śmietanę rozkłóconą z mąką, doprawić do smaku solą i pieprzem. Na półmisku ułożyć kotlety ziemniaczane i polać sosem z grzybów.

Babka ziemniaczana

Składniki: 1,5 kg ziemniaków, 30 dag cebuli, 20 dag boczku, 3 jaja, 3 łyżki mąki, 4 łyżki oleju, bułka tarta, majeranek, kminek, sól, pieprz.

Wykonanie: obrać ziemniaki. Połowę zmiksować, połowę zetrzeć na drobne wiórki, włożyć do dużej miski i wymieszać. Posiekaną cebulę, boczek i drobno pokrojone pieczarki udusić na oleju. Do ziemniaków wbić jaja, wsypać 3 czubate łyżki mąki i wymieszać. Na koniec dodać uduszone pieczarki, łyżkę majeranku, sól, pieprz i ewentualnie inne przyprawy. Dużą formę wysmarować tłuszczem, obficie obsypać tartą bułką i wypełnić masą ziemniaczaną. Piec 2 godziny w temp. około 150°C.

Blaszak podlaski

Składniki: 1,5 kg ziemniaków, 6 dag cebuli, 4 dag smalcu, 0, 25 l mleka, 3 jaja, 10 dag słoniny, pieprz, majeranek, ziele angielskie, tarta bułka.

Wykonanie: Utrzeć ziemniaki, wylać na sito, odsączyć. Cebulę zetrzeć również na tarce i podsmażyć w małej ilości tłuszczu (2 dag smalcu). Do odsączonych ziemniaków dodać cebulę, gorące mleko, 2+3 jaja, 5 dag pokrajanej i stopionej słoniny razem ze skwarkami, trochę mielonego pieprzu, szczyptę majeranku, szczyptę zmielonego ziela angielskiego. Masę dobrze wymieszać, soląc do smaku, wyłożyć do wąskiej blachy, obficie wysmarowanej smalcem i wysypanej tartą bułką. Na powierzchni ułożyć bardzo cienkie plasterki słoniny (około 5 dag). Blaszkę wstawić do gorącej duchówki, piec około 1 godziny. Jeść z kiszoną kapustą.

Można do formy włożyć parę kawałków kiełbasy, mięsa lub żeberka porąbane na kawałki i zrumienione na patelni z tłuszczem.

e-Wydanie

Pozostałe informacje

Tak najlepsi młodzi architekci widzą i kształtują przestrzeń. Tę wystawę warto zobaczyć

Tak najlepsi młodzi architekci widzą i kształtują przestrzeń. Tę wystawę warto zobaczyć

Ponad 50 najlepszych prac inżynierskich i magisterskich obronionych w ubiegłym roku na Wydziale Budownictwa i Architektury Politechniki Lubelskiej oglądać można na wystawie startARCHITEKCI'23.

Zapraszamy do Czółna. Będzie można zobaczyć rekonstrukcję bitwy oddziału „Zapory”
16 czerwca 2024, 16:00

Zapraszamy do Czółna. Będzie można zobaczyć rekonstrukcję bitwy oddziału „Zapory”

Jutro, w niedzielę (16 czerwca), odbędzie się inscenizacja historyczna pt. „Na skraju. Czółna 1939-1944”, w której przedstawione zostaną zdarzenia, jakie miały miejsce w czasie II wojny światowej w miejscowości Czółna i Jaroszewice Kolonia.

To chyba cud. Kierowca z tej kolizji wyszedł bez szwanku

To chyba cud. Kierowca z tej kolizji wyszedł bez szwanku

Dzisiaj rano na drodze prowadzącej do przejścia granicznego z Ukrainą w Hrebennem doszło do groźnie wyglądającej kolizji. BMW wjechało w tył stojącego TIR-a. Mimo poważnych zniszczeń karoserii, kierowcy osobowego pojazdu nic się nie stało.

Bulodrom z torami do gry w kulki to jedna z propozycji do budżetu obywatelskiego

Bulodrom i kołyska Newtona. Lubartowianom pomysłów nie brakuje

Place zabaw, mobilna scena, nowa fontanna, szafki dla uczniów, a także pierwszy w mieście bulodrom - to część projektów zgłoszonych do przyszłorocznego budżetu obywatelskiego w Lubartowie. Głosowanie po wakacjach. Na zwycięskie propozycje czeka 750 tys. zł.

Popcorn, parking i duży ekran. Zapraszają do kina samochodowego

Popcorn, parking i duży ekran. Zapraszają do kina samochodowego

Na parkingu Puławskiego Parku Naukowo-Technologicznego w kolejny weekend, 21 i 22 czerwca, pojawią się zmotoryzowani widzowie spragnieni seansu pod chmurką. Kino samochodowe należy do cyklu miejskich wydarzeń pt. WeekendLove Puławy.

Pijana wyjechała na drogę. Nie żyje młody motocyklista

Pijana wyjechała na drogę. Nie żyje młody motocyklista

Ponad 2,5 promila alkoholu miała 31-latka, która wczoraj późnym wieczorem doprowadziła do śmiertelnego w skutkach wypadku na drodze wojewódzkiej nr 820. Kierując jeepem potrąciła motocyklistę. 24-latek zmarł w szpitalu.

Widok ogólny na gmach Wydziału od strony ul. Nadbystrzyckiej w Lublinie
foto
galeria

Historia Wydziału Elektrotechniki i Informatyki Politechniki Lubelskiej na zdjęciach

W tym roku mija 60 lat od powstania Wydziału Elektrotechniki i Informatyki PL. Z tej okazji Muzeum Politechniki Lubelskiej przygotowało wystawę fotograficzną „Siła tradycji – potęga nowoczesności”, która pokazuje historię wydziału. Dzięki uprzejmości muzeum jako pierwsi pokazujemy te unikatowe zdjęcia.

„Pokój i dobro” – ruszają przygotowania do pielgrzymki na Jasną Górę

„Pokój i dobro” – ruszają przygotowania do pielgrzymki na Jasną Górę

W swoją drogę wyruszą dopiero na początku sierpnia, ale zapisywać się mogą już teraz. Chętni do udziału w pieszej pielgrzymce z Lublina na Jasną Górę w tym roku zapłacą nieco więcej.

Oni kochają lata 2000
foto
galeria

Oni kochają lata 2000

Powoli rozkręca się sezon w Radości. Zapraszamy Was do obejrzenia fotogalerii z imprezy "We love 2000s"! Zobaczcie, jak się bawił Lublin przy największych hitach lat 2000. Tak się bawi Lublin!

70-latek w szpitalu. Potrącił go kierowca bez prawa jazdy

70-latek w szpitalu. Potrącił go kierowca bez prawa jazdy

Poważnych obrażeń ciała doznał 70-letni rowerzysta z Puław, który w piątek został potrącony przez kierowcę opla combo. Sprawca wypadku nie posiadał uprawnień do prowadzenia pojazdów.

Nocne liczenie Terytorialsów. Otrzymali pilne wezwanie

Nocne liczenie Terytorialsów. Otrzymali pilne wezwanie

W nocy z piątku na sobotę żołnierze Wojsk Obrony Terytorialnej w całym kraju otrzymali sygnał alarmowy, który zobligował ich do natychmiastowego stawienia się w swoich jednostkach.

Lubelska młodzież jest przedsiębiorcza. Nagrody za kreatywność
galeria

Lubelska młodzież jest przedsiębiorcza. Nagrody za kreatywność

W auli uniwersyteckiej Wydziału Prawa i Administracji UMCS poznaliśmy zwycięzców konkursów: na najlepszy projekt doradczy z zakresu promocji w social mediach firmy lub jej produktu oraz konkursu na Szkolną Przestrzeń Kreatywną oraz Zieloną Ekoprzestrzeń Kreatywną.

"Ci ludzie przeżyli piekło". Przypomnieli o ofiarach niemieckiego obozu na Majdanku
galeria

"Ci ludzie przeżyli piekło". Przypomnieli o ofiarach niemieckiego obozu na Majdanku

Żydzi, Polacy, Ukraińcy, Białorusini, Rosjanie - przez obóz koncentracyjny na lubelskim Majdanku przeszło ok. 130 tysięcy więźniów. Według współczesnych ustaleń, 80 tysięcy z nich poniosło śmierć. O ofiarach przypomniano w piątek w ramach Narodowego Dnia Pamięci Ofiar Niemieckich Nazistowskich Obozów Koncentracyjnych i Obozów Zagłady.

Hot party!
foto
galeria

Hot party!

Cóż to był za weekend w Pięknej Pszczole. To była naprawdę najgorętsza impreza sezonu. W specjalnym programie burleski wystąpiła Miss Mistress. A na dodatek było - jak zwykle - latino, taras oraz hity grane przez Embee. Tak się bawi Lublin!

Ich serca biją w rymie hip-hopu. Bitwa o Stare Bronowice
zdjęcia
galeria

Ich serca biją w rymie hip-hopu. Bitwa o Stare Bronowice

W piątek lubelski " Bronx", jak nazywane są Bronowice, po raz kolejny pokazał, że serca młodych biją tutaj w rytmie hip-hopu, gdyż "jest jedna rzecz dla której warto żyć - hip- hop, i nie zmienia sie nic ".

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium