Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Magazyn

19 listopada 2017 r.
11:20

Krewetki al ajillo kuszą. Owoce morza. Szkolenie dla szefów kuchni

10 0 A A
Miguel Ángel González Bravo, hiszpański szef z Andaluzji poprowadzi we wtorek, 21 listopada, w Studiu Kulinarnym Sokowirówka w Poniatowej warsztaty „Owoce morza”. Dziś zdradza część sekretów i przepisów<br />
Miguel Ángel González Bravo, hiszpański szef z Andaluzji poprowadzi we wtorek, 21 listopada, w Studiu Kulinarnym Sokowirówka w Poniatowej warsztaty „Owoce morza”. Dziś zdradza część sekretów i przepisów

Sokowirówka to wspólny projekt Europejskiego Festiwalu Smaku i Hotelu Montis w Poniatowej.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Na 300 metrach kwadratowych studia wyposażonego w najnowocześniejszy sprzęt odbywać się będą warsztaty dla pasjonatów gotowania, szkolenia dla szefów kuchni z regionu, promocje spożywczych marek z Lubelszczyzny. Na pierwszy (inauguracyjny) ogień idą popularne owoce morza.

- Krewetki, małże, homary, ośmiornice i kalmary to popularne owoce morza. Jedni za nimi przepadają, inni boją się nawet ich spróbować. A warto! Owoce morza mają niepowtarzalny smak, są bardzo zdrowe i jak niektórzy twierdzą - sprzyjają miłosnym uniesieniom - mówi Miguel Ángel González Bravo, hiszpański szef kuchni z Andaluzji.

Trzy rodziny morskich stworzeń

Miguel Ángel González Bravo nie ukrywa, że owoce morza to jego pasja.

- Owoce morza można podzielić na trzy główne grupy. Pierwsza to skorupiaki, które wzięły swą nazwę od skorupy pokrywającej ciało np. homary, kraby, krewetki. Druga to małże, których ciało jest schowane w muszli np. ostrygi, mule, muszle św. Jakuba i duża grupa małży występujących pod nazwą „małże jadalne”. Trzecia to głowonogi, które nie mają pancerza, np. kalmary, ośmiornice. Są dostępne w konserwach (w zalewie naturalnej albo w białym winie i w różnych sosach, np. morskim, katalońskim, winegret, wędzone albo marynowane, a także mrożone). Tylko nieliczne sklepy specjalistyczne prowadzą sprzedaż i przyjmują indywidualne zamówienia na żywe ostrygi, mule, a nawet homary. Jednak zarówno ich liczba, jak i oferta ciągle rośnie - tłumaczy Bravo.

Jak kupować owoce morza?

- Ze względu na dużą zawartość białka, owoce morza szybko się psują. Dlatego kupując je, koniecznie zwróć uwagę na datę przydatności do spożycia. Mrożonki po rozmrożeniu trzeba natychmiast zużyć. Nie wolno ich też powtórnie zamrażać. Otwarte konserwy powinno się zjeść w ciągu 24 godzin. Wybierając świeże małże, zwróć uwagę, czy muszle są szczelnie zamknięte. Świeże mięso powinno być jędrne, bez plam i mieć przyjemny zapach morza - dodaje hiszpański kucharz.

Krewetki al ajillo

Jest to potrawa dość łatwa do przygotowania i niezwykle reprezentatywna dla świata hiszpańskich tapas. - Świetnie komponuje się z nią białe wino. Ja osobiście polecam „Alvarinho” (grono białe pochodzące z hiszpańskiej Galicji), ponieważ podkreśla ono smak krewetek. Do tego przepisu powinno się używać krewetek świeżych. W przypadku mrożonych: należy pozostawić je, by powoli uległy rozmrożeniu. Ma to na celu całkowite pozbycie się wody, gdyż właśnie ona jest głównym wrogiem tego dania - mówi Miguel Ángel González Bravo.

Według niego najlepszym naczyniem, jakie powinno zostać użyte do przygotowania krewetek al ajillo, jest żaroodporna miseczka gliniana (typowa dla dań hiszpańskich). Jeśli takiej nie mamy jej, to możemy użyć jakiejkolwiek niewielkiej patelni z nieprzywieralną powłoką.

Składniki: 150 gram surowych krewetek (około 12 szt rozmiar 31/40), 8 łyżek oliwy z oliwek, szczypta soli, 4 ostre papryczki suszone, 8 ząbków czosnku, 1/2 kieliszka brandy, szczypta posiekanej natki pietruszki.

Wykonanie: zaczynamy od czyszczenia krewetek. Najpierw odrywamy głowę, a następnie obieramy z łupinki. Jeśli zaczniemy od nóżek, łupinka zejdzie dużo szybciej. Teraz małym nożykiem rozkrajamy „plecy” krewetki i wyjmujemy czarną żyłkę, która jest jej aparatem trawiennym. Następnie kroimy czosnek na drobniutkie plasterki. Wlewamy oliwię do miseczki z gliny lub patelni, wrzucamy czosnek, ostre papryczki i zapalamy ogień. Czekamy, aż czosnek zacznie „skakać” i powoli wkładamy krewetki jedną za drugą, aby gwałtownie nie zmniejszyć temperatury oliwy.

Dodajemy sól i smażymy, aż krewetki zmienią kolor z szarego na czerwony. W tym momencie dodajemy brandy, podpalamy (flambirowanie) i czekamy, aż ogień sam zgaśnie. Ważne jest, aby wyłączyć palnik pod miseczką, zanim dodamy brandy i podpalimy, gdyż w przeciwnym razie prąd powietrza może zwiększyć płomień do takich rozmiarów, że nawet okap nad kuchenką może ulec spaleniu.

Kiedy ogień zgaśnie, posypujemy krewetki posiekaną natką pietruszki i bardzo ostrożnie kładziemy miseczkę na talerz przykryty serwetką, aby się nie ślizgał. Jeśli zrobiliśmy krewetki na patelni, przelewamy całą jej zawartość do głębokiej miseczki i gotowe.

Chrupiące pierścienie z kalmara

Składniki: 1 kalmar świeży (około 250g), 100 g mąki pszennej, sól i pieprz, ulubiona przyprawa. Ja polecam kmin rzymski i odrobinę papryki.

Wykonanie: jeśli dysponujemy całymi, świeżymi kalmarami, wówczas należy je oczyścić i umyć. Kalmara łapiemy „za głowę” i wyciągamy wnętrzności. Usuwamy przezroczystą strunę, a także staramy się usunąć z kalmara cieniutką przezroczystą błonkę. Macki odcinamy powyżej oczu. Kalmary myjemy i kroimy na pierścienie. W przypadku dostępnych oczyszczonych kalmarów w formie tuby, należy je tylko umyć i kroić w formie pierścieni.

Gdy dysponujemy już krążkami kalmarów, przygotowujemy miskę z mąką do panierowania, wrzucamy do niej kalmary i obtaczamy w mące bardzo dokładnie, mocno ściskając tak by zaabsorbowały jak najwięcej mąki, najlepiej jak powstają grudki z mąki, dzięki temu kalmary po usmażeniu będą super chrupiące.

Rozgrzewamy olej (na tę ilość kalmarów wystarczy litr oleju). Sukces naszego dania to bardzo dobrze rozgrzany olej i bardzo krótkie smażenie kalmarów w głębokim tłuszczu, aż do uzyskania złocistego koloru i chrupkości, około 3 minuty.

W celu uzyskania niegumiastej konsystencji, smaku i ładnego aromatu; po usmażeniu kalmarów posypujemy je solą, pieprzem i naszą ulubioną przyprawą, w naszym przypadku jest to kmin rzymski i odrobina papryki. Pierścienie kalmarów wykładamy na ręcznik papierowy, który zbierze nam nadmiar tłuszczu. Kalmary podajemy skropione cytryną z majonezem lub sosem aioli. Y listo! Smacznego!:)

Warsztaty „Owoce morza”

Studio Kulinarne Sokowirówka, Modrzewiowa 4, Poniatowa. W programie: Pintxo: krewetki kataifi z avocado, pomidorem i czerwoną cebulą, krewetki „al ajillo”, pokaz gotowania w glinianym naczynia „cazuelita”, mule w sosie z białego wina mojej mamy, mule tygrysie na ostro, chrupiące pierścienie z kalmara „a la Andaluzja” i kalmary faszerowane ziemniakami w ostrym sosie. Koszt warsztatów 149 zł. Rezerwacje: 81 820 55 26

Komentarze 0

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.
Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Skomentuj

Komentujesz jako Gość
Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:
Twój komentarz został dodany

Pozostałe informacje

Pierwsza strona Dziennika Wschodniego z 25 kwietnia 2018 r.

Pierwsza strona Dziennika Wschodniego z 25 kwietnia 2018 r. 0 0

Liga Mistrzów. Szalony mecz na Anfield

Liga Mistrzów. Szalony mecz na Anfield 1 0

Siedem bramek padło w meczu pomiędzy Liverpoolem, a AS Romą w pierwszym meczu półfinałowym Ligi Mistrzów. „The Reds” prowadzili w pewnym momencie 5:0, ale w końcówce goście zmniejszyli rozmiary porażki

Święto miłośników czytania. Trwa Festiwal Książki w Puławach [wideo]
film

Święto miłośników czytania. Trwa Festiwal Książki w Puławach [wideo] 1 0

15. Festiwal Książki w Puławach rozpoczął koncert zespołu Plateau oraz spotkania autorskie z Michałem Szulimem i Marzeną Filipczak. Przed nami kolejne - z Anną Brzezińską, plakacistą Dawidem Ryskim i Beatą Gołaszewską, bohaterką książki "Ambasadorowa".

Plac zabaw, kolejka tyrolska i tor rowerowy powstaną w Lublinie. Inwestycja centrum handlowego
galeria

Plac zabaw, kolejka tyrolska i tor rowerowy powstaną w Lublinie. Inwestycja centrum handlowego 19 0

Ślizgawki, zjeżdżalnie, hamaki, mini kolejka tyrolska, park do ćwiczeń oraz tor rowerowy – to tylko niektóre atrakcje, które znajdą się w dwóch strefach zabawy i wypoczynku, które powstaną przy centrum handlowym SKENDE Shopping w Lublinie.

Walka o głosy seniorów rozpoczęta. Obietnice PO w Puławach
galeria
film

Walka o głosy seniorów rozpoczęta. Obietnice PO w Puławach 4 22

Rozwój geriatrii, unettowienie emerytur, darmowe badania dla 60-latków, urlop wytchnieniowy, czy zniżki na leki - to część programu "Polska Seniora", o którym we wtorek w Puławach opowiadały posłanki Platformy Obywatelskiej.

Sprzęt z serduszkiem ciągle spływa. Komu pomogła WOŚP w Białej Podlaskiej?

Sprzęt z serduszkiem ciągle spływa. Komu pomogła WOŚP w Białej Podlaskiej? 0 4

Sprzęt za ponad 2 mln zł otrzymał szpital w Białej Podlaskiej na przestrzeni ubiegłego i tego roku od Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy. Trafił on do Ośrodka Opieki Medycznej Domowy Szpital oraz na oddziały neonatologiczny i dziecięcy.

Przedszkolaki na medal. Duży i złoty! Paraolimpiada w Lublinie [zdjęcia]
galeria

Przedszkolaki na medal. Duży i złoty! Paraolimpiada w Lublinie [zdjęcia] 0 0

III Paraolimpiada Przedszkolaków organizowana przez Przedszkole Integracyjnego nr 39 w Lublinie zgromadziła maluchy z 14 ośrodków na całej Lubelszczyźnie. Zawodnicy reprezentowali m.in. Lublin, Łęczną i Krasnystaw.

Ta pułapka udaje samicę. Kiedy samiec dostaje się do środka nie ma już dla niego ratunku
galeria

Ta pułapka udaje samicę. Kiedy samiec dostaje się do środka nie ma już dla niego ratunku 17 1

We wtorek zaczęła się nowa wojna ze szkodnikiem niszczącym lubelskie kasztanowce. Na większą skalę stosowane będą w tym roku pułapki feromonowe „udające” samicę. Zwabione nimi samce czeka, ostatnie w ich życiu rozczarowanie. Dzięki tej metodzie mniej będzie postronnych ofiar wśród innych owadów.

"Państwo musi zachować ciągłość". Monika Jaruzelska w Lublinie o ustawie degradacyjnej
galeria
film

"Państwo musi zachować ciągłość". Monika Jaruzelska w Lublinie o ustawie degradacyjnej 0 20

Wejście w życie ustawy degradacyjnej byłoby bardzo niebezpiecznym zjawiskiem. Państwo musi zachować pewną ciągłość - powiedziała w Lublinie Monika Jaruzelska, córka generała Wojciecha Jaruzelskiego.

Roboty drogowe w Lublinie. Duże utrudnienia na dwóch ważnych ulicach

Roboty drogowe w Lublinie. Duże utrudnienia na dwóch ważnych ulicach 6 2

Nie doszło do zapowiadanego na wtorek zamknięcia przejazdu przed Bramą Krakowską. Bariery na Lubartowskiej oraz Królewskiej mają być ustawione w środę około południa.

Koncert zespołu L.Stadt w Radiu Lublin
27 kwietnia 2018, 19:00

Koncert zespołu L.Stadt w Radiu Lublin 1 0

Co Gdzie Kiedy. W piątek, 27 kwietnia o godz. 19 w siedzibie Radia Lublin (ul. Obrońców Pokoju 2) wystąpi grupa L.Stadt.

Rząd i przedstawiciele części środowiska osób niepełnosprawnych podpisali porozumienie
film

Rząd i przedstawiciele części środowiska osób niepełnosprawnych podpisali porozumienie 1 9

Rząd i przedstawiciele części środowiska osób niepełnosprawnych podpisali porozumienie. Zawiera ono między innymi zobowiązanie rządu do podniesienia wysokości renty socjalnej.

Górnik Łęczna - Chrobry Głogów 2:1. Pierwsza wygrana od września

Górnik Łęczna - Chrobry Głogów 2:1. Pierwsza wygrana od września 10 2

Kibice Górnika długo musieli czekać na ten moment, ale wreszcie się doczekali. We wtorek zielono-czarni pokonali na swoim boisku Chrobrego Głogów 2:1. To pierwsza wygrana łęcznian od... 23 września 2017 roku

Prezydent Etiopii obejrzy puławskie Azoty

Prezydent Etiopii obejrzy puławskie Azoty 28 6

W środę prezydent Demokratycznej Republiki Etiopii Mulatu Teshome Wurtu i jego małżonka odwiedzą Zakłady Azotowe „Puławy”. To szansa za pogłębienie współpracy gospodarczej i handlowej.

Kolejna ekshumacja ofiary katastrofy smoleńskiej. Sekcja w Lublinie

Kolejna ekshumacja ofiary katastrofy smoleńskiej. Sekcja w Lublinie 0 4

W nocy z poniedziałku na wtorek odbyła się ekshumacja kolejnej ofiary katastrofy smoleńskiej Joanny Agackiej-Indeckiej, byłej prezes Naczelnej Rady Adwokackiej. Ciało zostało we wtorek przewiezione do Zakładu Medycyny Sądowej Uniwersytetu Medycznego w Lublinie.

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium
Rozumiem

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.