środa, 13 grudnia 2017 r.

Magazyn

Mamy cebularze, a gdzie gorące bubalech?

  Edytuj ten wpis
Dodano: 21 lutego 2014, 11:41

Placki z cebulą, pieczone na skraju szabaśnika wywodzą się z kuchni żydowskiej
Placki z cebulą, pieczone na skraju szabaśnika wywodzą się z kuchni żydowskiej

Placki z cebulą, pieczone na skraju szabaśnika wywodzą się z kuchni żydowskiej. Ich historia sięga czasów Kazimierza Wielkiego. Być może wypiekała je królowi Esterka, kazimierska kochanka króla. Dziś lubelskie cebularze robią karierę w Europie. Nikt za to nie pamięta gorących babeczek gryczanych, sprzedawanych na ulicach. Gorące bubalech, gorące! Hajse bubalech, gorące bubalech! – słychać było na Lubartowskiej, Rybnej czy Nadstawnej. Jak one mogły smakować?

Artykuł premium
lub wykup pełny dostęp do portalu:
Prenumerata
30 dni
koszt: 10,00 zł
  • Nielimitowany dostęp do artykułów premium
  • Czas trwania: 30 dni
Prenumerata
90 dni
koszt: 25,00 zł
  • Nielimitowany dostęp do artykułów premium
  • Czas trwania: 90 dni
Prenumerata
180 dni
koszt: 40,00 zł
  • Nielimitowany dostęp do artykułów premium
  • Czas trwania: 180 dni
Prenumerata
360 dni
koszt: 70,00 zł
  • Nielimitowany dostęp do artykułów premium
  • Czas trwania: 360 dni
  Edytuj ten wpis
Czytaj więcej o: historia kuchnia Robert Kuwałek
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!