Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Magazyn

1 stycznia 2023 r.
10:55

Obiad po polsku. Jak prawidłowo przygotować de volaille

0 2 A A

Kazimierz Mirosław, jeden z najwybitniejszych szefów kuchni w powojennej Polsce, wśród trzech najlepszych dań na obiad wymieniał kotlet de volaille.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Zaczynamy zatem od tego dania, gdyż prawidłowo przyrządzone nie ma sobie równych. Do jego przygotowania potrzebne są piersi z kurczaka z kostką. Dlaczego z kostką? – Kostka sprawia, że mięso jest soczyste, a to przy kostce najsmaczniejsze – opowiadał mi Kazimierz Mirosław. Drugim warunkiem dobrego de volaille jest masło, które sami sklarujemy w domu. Trzecim: ulubiony dodatek pana Kazimierza czyli gotowany groszek podawany w koszyczku z ciasta.

De volaille

SKŁADNIKI: 4 piersi z kurczaka z kostką, 20 dag masła, 2 jajka, pietruszka, sok z cytryny, mąka, bułka tarta, sól, pieprz, sklarowane masło na smażenie.

WYKONANIE: posiekać natkę pietruszki, utrzeć z miękkim masłem, wlewając sok z cytryny, doprawić solą z pieprzem. Uformować cztery wałeczki i schować do lodówki. Piersi z kurczaka rozbić gładkim tłuczkiem, skropić sokiem z cytryny, posypać z obu stron pieprzem i solą. Do jednego talerza wsypujemy mąkę, do drugiego bułkę tartą, w trzecim rozkłócić jajka.

Na desce układać kotlety, kłaść na nim wałeczek z masła i rolować, chowając kostkę w środku. Na patelni rozgrzać sklarowane masło. Każdy kotlet obtoczyć w mące, potem jajku i bułce. Smażyć na ostrym ogniu, aż kotlety się zrobią złote i chrupiące. Zmniejszyć ogień i dosmażać przez pięć minut.

Kaczka po polsku

SKŁADNIKI: 1 kaczka, marynata do mięsa, 20 dag słoniny, 20 dag kiszonych ogórków, 25 dag papryki, 2 dag suszonych grzybów, 1 szklanka śmietany, 4 dag tartego chleba razowego, natka pietruszki, jałowiec, majeranek, przyprawa myśliwska, sól, pieprz, cukier.

WYKONANIE: kaczkę rozmrozić, naciąć skórkę, zalać marynatą i zostawić w lodówce na 24 godziny. Słoninę pokrajać w paski, naszpikować kaczkę, posypać przyprawami, piec w gęsiarce. Od czasu do czasu skrapiać wodą, następnie podlewać sosem. Ugotować namoczone grzyby, posiekać, ogórki obrać, pokroić w kostkę. Paprykę opiec w piekarniku, zdjąć skórkę, pokroić w kostkę. Wyjąć kaczkę z gęsiarki, podzielić na porcję. Do sosu dodać paprykę i ogórki, dusić 5 minut, podlać śmietaną, wywarem spod grzybów. Dodać chleb, grzyby, posiekaną natkę, zagotować, doprawić pieprzem i cukrem. Kaczkę podgrzać w naczyniu żaroodpornym, polać sosem, podawać z kluseczkami.

Schab zamojsku

SKŁADNIKI: 60 dag schabu, 4 ząbki czosnku, 1 łyżka majeranku, bułka tarta, 2 jaja, sól, pieprz, masło klarowane.

WYKONANIE: schab podzielić na 4 kotlety. Rozbić, natrzeć roztartym czosnkiem, majerankiem, solą i pieprzem, odstawić na godzinę. Panierować w jajku i bułce tartej, smażyć na złoto. Podawać z frytkami i pieczarkami z patelni.

Sznycel cielęcy

SKŁADNIKI: 60 dag cielęciny, 20 dag wieprzowiny z kością, 5 dag czerstwej bułki, mleko do moczenia, 2 dag masła, sól, pieprz, jedno jajo. Na panierkę: 4 dag mąki, 1 1/2 jaja, 3 dag tartej bułki, 1 czerstwa kajzerka, 4 dag smalcu do smażenia, 3 dag masła.

WYKONANIE: mięso opłukać, wyluzować z kości, zemleć. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć, zemleć. Starannie wyrobić ręką, wymieszać z bułką, stopionym masłem i jajem, dodać soli i pieprzu do smaku, masę podzielić na 5 równych części. Rękami zwilżonymi wodą wyrobić kule. Czerstwą kajzerkę pokrajać na cieniutkie, drobne, prostokątne grzaneczki, wymieszać je z przesianą bułką tartą. Mięso zanurzyć w mące, rozmieszanym jaju i tartej bułce z grzankami, wyrobić sznycle grubości 1.5 cm nadając im prostokątny kształt. Rozgrzać smalec na patelni i zrumienić obie powierzchnie sznycla na rumiano, przy odwracaniu sznycla dodać do smażenia masło, zrumienić je razem z mięsem. Podawać z ziemniakami, szpinakiem, marchewką, groszkiem lub jarzynami gotowanymi z masłem.

e-Wydanie

Pozostałe informacje

Trener Motoru po meczu z Odrą Opole: Ci zawodnicy oddają serce walcząc o najwyższe cele

Trener Motoru po meczu z Odrą Opole: Ci zawodnicy oddają serce walcząc o najwyższe cele

W poniedziałkowy wieczór Motor Lublin pokonał na wyjeździe Odrę Opole i na cztery kolejki przed końcem sezonu zasadniczego zajmuje szóste miejsce, które oznacza grę w barażach o PKO BP Ekstraklasę. Jak mecz w Opolu podsumowali szkoleniowcy obu ekip?

Paliwowy cud z kartą Orlenu. Taniej o 30 groszy, ale nie 5,19 zł za litr

Paliwowy cud z kartą Orlenu. Taniej o 30 groszy, ale nie 5,19 zł za litr

Najpierw była promocja przed wyborami, teraz Orlen obniżył ceny na majówkę. Takie cuda tylko na stacjach narodowego koncernu, który do 5 maja sprzedaje paliwa z rabatem 30 groszy na litrze. Poszkodowani są posiadacze aut z instalacją LPG.

Szybko jeździ, więc szybko stracił prawo jazdy

Szybko jeździ, więc szybko stracił prawo jazdy

Zaledwie trzy miesiące minęły od momentu, gdy 18-latek dostał prawo jazdy, a już pożegnał się z dokumentem. Odzyska go za 3 miesiące.

Najciekawsze miejsca do życia pod Białymstokiem – gdzie warto zamieszkać?

Najciekawsze miejsca do życia pod Białymstokiem – gdzie warto zamieszkać?

Lista atrakcji Podlasia jest tak długa, że można na ich temat pisać całe tomy. Podobnie jest z pięknem tego rejonu nazywanego zielonymi płucami Polski. O stolicy województwa podlaskiego, Białymstoku, powiedziano już wiele. Zdecydowanie mniej wspomina się o okolicznych wsiach oraz miasteczkach – a te potrafią być naprawdę dobrym miejscem do życia. Gdzie zamieszkać pod Białymstokiem? Co warto zobaczyć?

Dyrektor KRUS ekspresowo stracił zaufanie do kierownika. „Nie znam go”

Dyrektor KRUS ekspresowo stracił zaufanie do kierownika. „Nie znam go”

Dyrektor lubelskiego oddziału KRUS po kilkunastu dniach od objęcia stanowiska stracił zaufanie do kierownika jednostki w Białej Podlaskiej. Marek Uściński ma żal do kolegów z rady powiatu bialskiego, że w porę nie zareagowali na pismo.

Akrobata z promilami. Wszedł na dźwig, uruchomił go i uszkodził latarnię

Akrobata z promilami. Wszedł na dźwig, uruchomił go i uszkodził latarnię

Ryzykował własnym życiem gdy po pijanemu wspinał się na dźwig budowlany. Nic mu się nie stało, ale konsekwencji tego "wyczynu" 35-latek nie uniknie. Bo uruchomił urządzenie i wyrządził szkody.

Kolarstwo to jej pasja. Policjantka z Zamościa znów na podium

Kolarstwo to jej pasja. Policjantka z Zamościa znów na podium

Medali i pucharów w jej kolekcji nie brakuje. Od lat z powodzeniem startuje w kolarskich wyścigach. Ostatnio znów pokazała, na co ją stać. Monika Mazur, policjantka z Zamościa aż trzy razy stawała na podium podczas „Małopolska Majka Days”.

Wypadek w Łomazach. 23-letni motocyklista trafił do szpitala

Wypadek w Łomazach. 23-letni motocyklista trafił do szpitala

Kierujący autem 50-latek nie ustąpił pierwszeństwa motocykliście. Tak w poniedziałek doszło do wypadku w Łomazach w pow. bialskim.

Trzy konkursy rozstrzygnięte. Nowy dyrektor w domu kultury

Trzy konkursy rozstrzygnięte. Nowy dyrektor w domu kultury

Już wiadomo, kto będzie kierował od września Szkołą Podstawową nr 6, Poradnią Psychologiczno-Pedagogiczną nr 1 oraz Młodzieżowym Domem Kultury w Zamościu. W dwóch z tych placówek konkursy wygrali dotychczasowi dyrektorzy. W jednej szef się zmienia.

Zrób to sam: dekoracje domowe z włóczki

Zrób to sam: dekoracje domowe z włóczki

Chcesz dodać do swojego domu odrobinę oryginalności, ale nie wiesz, jak zacząć? Dekoracje wykonane własnoręcznie z włóczki mogą być wspaniałym sposobem na wzbogacenie wnętrza oraz doskonałą okazją do rozwijania kreatywności. Proste projekty DIY z włóczki są nie tylko przyjemne i relaksujące, ale także pozwalają na stworzenie unikalnych akcentów, które ozdobią każde pomieszczenie.

Naciągali ludzi na unijne dotacje. Małżeństwo na ławie oskarżonych za oszustwa

Naciągali ludzi na unijne dotacje. Małżeństwo na ławie oskarżonych za oszustwa

Przed Sądem Okręgowym w Zamościu staną Agnieszka H. i jej mąż Lesław, mieszkańcy powiatu tomaszowskiego. Mają odpowiadać za serię oszustw. Wyłudzali pieniądze, obiecując pomoc w pozyskaniu unijnych dotacji. Obojgu grozi do 8 lat więzienia.

Majówka 2024. Jak wygląda Zamość nocą? Wycieczki z przewodnikami po zmierzchu
1 maja 2024, 20:30

Majówka 2024. Jak wygląda Zamość nocą? Wycieczki z przewodnikami po zmierzchu

Na pięć majowych dni, a raczej wieczorów zaplanowano kolejną edycję Nocnego Zwiedzania Zamościa. Do udziału zapraszają przewodnicy Stowarzyszenia Turystyka z Pasją. Obiecują pokazać swoim gościom wszystkie najciekawsze zakamarki miasta.

W Parczewie odbyła się kolejna edycja maratonu kolarskiego Piękny Wschód

W Parczewie odbyła się kolejna edycja maratonu kolarskiego Piękny Wschód

Parczew przez kilkadziesiąt godzin żył kolarskimi emocjami przy okazji kolejnej edycji maratonu Piękny Wschód

Nie zaśpij z wnioskiem o 800 plus
Dzień Wschodzi
film

Nie zaśpij z wnioskiem o 800 plus

Dzisiaj jest ostatni dzień, aby zdążyć, złożyć wniosek o świadczenie wychowawcze, popularnie nazywane "800 plus". Jest ono wypłacane w konkretnych okresach, od czerwca do maja kolejnego roku.

Przed wyjazdem za granicę wyrób tę kartę. Ona pozwala na darmowe leczenie

Przed wyjazdem za granicę wyrób tę kartę. Ona pozwala na darmowe leczenie

Przed wyjazdem za granicę, np. na majówkę warto mieć przy sobie Europejską Kartę Ubezpieczenia Zdrowotnego. Potwierdza ona prawo do bezpłatnego leczenia w krajach UE oraz EFTA.

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium