sobota, 24 czerwca 2017 r.

Magazyn

Szynka w żubrówce

Dodano: 17 kwietnia 2003, 11:02



Dziś specjalny prezent od kucharzy z restauracji „Europa”. Przepis na super szynkę, którą możemy zaskoczyć gości na domowym przyjęciu. A więc zaczynamy. Najpierw kupujemy całą szynkę z kością, ważąca około 5-6 kg. Musi być świeża, pachnąca i apetyczna. W domu płuczemy ją pod zimną wodą, po obsuszeniu nacieramy gruboziarnistą solą i wkładamy do lodówki na dwa dni.
Z szynką do zalewy
Do dużego garnka wlewamy 3 litry wody, 1 litr piwa, 250 g żubrówki. Dosypujemy 750 g soli, dodajemy 3 łyżki cukru, pęczek rozmarynu i tymianku, 3 listki laurowe, 2 łyżeczki goździków, jagód jałowca i (kto ma) dwie trawy żubrówki. Mieszamy, gotujemy 5 minut, cedzimy i studzimy. Wyjmujemy szynkę z lodówki, czyścimy z soli i wkładamy do zalewy na 14 dni. Co jakiś czas przekładamy w garnku.
Z szynką na hak
Po wyjęciu z zalewy obsuszamy w lodówce i smarujemy „papką” z mąki i wody”, dokładnie pokrywając miejsca, gdzie widać mięso. Znów na dwa tygodnie do lodówki ( kiedyś na hak w spiżarni). Potem obieramy szynkę z „ciasta” i gotujemy w wywarze warzywnym (25 minut na każdy kilogram).
I do piekarnika
Teraz najważniejszy moment. Szynka idzie do piekarnika (możemy posmarować ją miodem). W temperaturze 150 stopni pieczemy ją na złoty kolor. A potem nóż, kawał plastra, do buzi i niebo w gębie. To, co jadłem w restauracji „Europa” było szynkowym arcydziełem.
Czytaj więcej o:
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!