czwartek, 23 listopada 2017 r.

Polecamy

Tradycyjne śniadanie z nowoczesną nutą

  Edytuj ten wpis
Dodano: 15 kwietnia 2014, 12:34

Wielkanocne baby, mazurki, jajka, szynki, kiełbasy… W najbliższych dniach te potrawy będą królowały na naszych stołach. Najważniejszą rolę podczas świąt Wielkiej Nocy odgrywa niewątpliwie niedzielne śniadanie. Obok klasycznych dań warto postawić na nowe nietuzinkowe smaki. Taką propozycję prezentuje Dwór Choiny w Kazimierzówce.

Wielkanocne śniadanie stanowi główny punkt towarzyskich spotkań podczas świąt. Ten posiłek jest szczególny nie tylko dlatego, że spędzamy go w rodzinnym gronie, ale także dlatego, że na stołach od stuleci obecne są te same potrawy. Kiedyś ten posiłek był nazywany obiadem bez dymu. Nazwa ta wywodziła się od tego, że był on bardzo obfity i podawany na zimno bądź jedynie podgrzewany. W XIX wiecznym dziele "Gry i zabawy różnych stanów w kraju całym, lub niektórych tylko prowincjach…” Łukasz Gołębiowski opisywał wielkanocne spotkanie jakie urządził wojewoda Sapieha. Na suto zastawionych stołach znalazły się różnego rodzaju mięsa takie jak dziczyzna czy drób, którym towarzyszyły różnego rodzaju ciasta, a głownie mazurki i baby z dużą ilością bakalii. Wszystkim daniom towarzyszyły rozmaite trunki. Na współczesnym stole obok wędlin, pieczonych mięs, jaj, sałatek, kiełbas, bab, mazurków i oczywiście święconki nie może zabraknąć wielkanocnych ozdób. Najważniejszym symbolem jest oczywiście baranek, który symbolizuje Zmartwychwstałego Jezusa. Na świątecznym stole nie może także zabraknąć zielonych akcentów takich jak bukszpan, owies czy rzeżucha. Stół można przyozdobić także świeżymi kwiatami, kurczaczkami, zajączkami i oczywiście kolorowymi pisankami. Wielkanoc jest doskonałym momentem do spotkań, nie tylko w rodzinnym gronie. W tym czasie spotykamy się również z współpracownikami czy przyjaciółmi. Dwór Choiny przygotował na tę okazję specjalne menu, które sprawdzi się zarówno podczas rodzinnych spotkań w zaciszu domowego ogniska jak i firmowych "jajeczek”. Dania przygotowane przez kucharzy Dworu Choiny przypominają o tradycyjnych smakach polskich dań, ale w każdym z nich pojawia się odrobina nowoczesnego spojrzenia. Tak oto na talerzu możemy dostrzec tradycyjny żur z wieprzowymi pulpecikami, wiosenne jajka z rzodkiewką, ogórkiem i awokado, pieczoną białą kiełbasę w sosie miodowo - cebulowym, wielkanocną babkę orzechową oraz wiele innych propozycji. Święta wielkanocne są niezwykle smaczne i rodzinne, dlatego też ważne jest, aby atmosfera tych świąt gościła w każdym miejscu i towarzyszyła nam nie tylko podczas rodzinnych spotkań w nadchodzący weekend.

VET
  Edytuj ten wpis
Czytaj więcej o: Dwór Choiny Wielkanoc
(0) komentarzy

Skomentuj

avatar
Komentujesz jako Gość (Zaloguj się)

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:

Ostatnie komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Pozostałe informacje

Alarm 24
Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!