Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

6 grudnia 2020 r.
14:02

Tofu, czyli najpopularniejszy wegański produkt. Kulinarna instrukcja obsługi

5 2 A A
Frank van de Loght
Frank van de Loght (fot. Małgorzata Sulisz)

O to, jak przyrządzić smaczne tofu zapytaliśmy Franka van de Loght, Holendra, który osiedlił się pod Dąbrówką i uczył lubelskich wegetarian, jak podawać tofu

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Choć Franciszek przeniósł się z Dąbrówki do Lanckorony, gdzie jest właścicielem i szefem kuchni w pensjonacie Leśny Ogród - Ayur Garden, to na lubelska ziemię wraca chętnie.

– Jak tylko mogę, wracam w moje polskie, rodzinne strony. Blisko natury – mówi z uśmiechem. Franciszek właśnie położył na stole miseczkę z tofu. Wygląda zjawiskowo. Jak smakuje? O tym za chwilę.

Co to jest tofu?

To najpopularniejszy wegański produkt, który zwiera sporo żelaza i dlatego skutecznie zastępuje w diecie mięso. Ponieważ tofu można kupić w wielu sklepach, zainteresowali się nim także mięsożercy, którzy od czasu do czasu chcą jeść bardziej lekkostrawne dania.

– Bardzo często goście naszego pensjonatu pytają, co to jest, mówią, że smakuje jak mięso – mówi Franciszek.

Tofu to sprasowany twaróg, który powstaje z mleka sojowego. Robi się go jak ser. Tofu można zrobić w domu. Wystarczy namoczyć na noc pół szklanki ziaren sojowych, zalewając je litrem wody. Następnie zmiksować w blenderze. Otrzymane mleko sojowe należy przelać do garnka, podgrzać, dodać sól, sok z cytryny (podczas masowej produkcji dodaje się koagulat w postaci chlorku magnezu, chlorku wapnia lub siarczku magnezu) i odstawić do wystygnięcia. Kiedy mleko się zetnie, odsączyć z serwatki, przełożyć do pojemnika, obciążyć deseczką, na który kładziemy wyparzony kamień. Schować na noc do lodówki i gotowe.

– Ale w sklepach kupimy kilka rodzajów bardzo dobrego tofu – mówi Franciszek van de Loght. W sprzedaży jest tofu naturalne bio, tofu z suszonymi pomidorami i bazylią, tofu z kurkumą, imbirem i chili. – Wolę po swojemu doprawić.

– Mi najbardziej smakuje tofu wędzone – dodaje Renata van de Loght.

Smak

Jak przyrządzić tofu, żeby było przyjemnie chrupiące, pełne intensywnego smaku umami, miało zwartą strukturę, nie było namoknięte od sosu?

Pierwszy etap to smażenie tofu. Należy pokroić tofu w kostkę i usmażyć na oleju. – Na tym etapie najważniejszy jest rodzaj oleju. Najlepszy efekt uzyskacie smażąc tofu na oleju sezamowym. Smażycie pięć minut na średnim ogniu do uzyskania złego koloru – tłumaczy Franciszek van de Loght. – Teraz dodaję 3 ząbki posiekanego czosnku, łyżeczkę bardzo drobno pokrojonego świeżego imbiru, który należy najpierw dokładni obrać oraz odrobinę posiekanej papryczki chili, jak ktoś lubi ostrzejszy smak. Smażę minutę.

Ostatni etap to dodanie kieliszka dobrego sosu sojowego. – Ponieważ większość sosów sojowych w marketach ma słabą jakość, używam wyłącznie japońskiego sosu sojowego Yamasa, który jest dostępny i ma bardzo dobrą cenę. Więc wlewam sos, krótko mieszam, posypuję świeżą zieleniną (pietruszka, kolendrą, szczypiorek, co kto woli i ma pod ręką). I gotowe.

Jak to smakuje? Po pierwsze jak najlepsze mięso. Na przykład delikatna polędwiczka. Po drugie danie mieni się smakami. Jest delikatnie słodkie, pikantne, lekko chrupkie, a imbir i papryczka nadają mu charakteru. – Zawsze staram się podać tofu w pięknym naczyniu, gdyż jemy najpierw oczami – śmieje się Franciszek.

Czy podczas przygotowania tofu można popełnić błędy? Można. Najczęstszym jest zalewanie tofu marynatą. Kolejny błąd to nadmierne panierowanie tofu przed smażeniem w różnej maści panierkach, które zmieniają smak dania. Trzeci błąd to polewanie usmażonego tofu sosami. Sosy do tofu to odrębny i wcale niełatwy temat. Najlepiej jest wymieszać w miseczce trochę sosu sojowego z ulubionym dodatkiem, na przykład z pokruszonymi orzechami nerkowca.

Stir-fry

To bardzo popularna technika smażenia, która jest podstawą chińskiej kuchni. Stir-fry znaczy po prostu: mieszaj i smaż. W Lublinie dania stir-fry zjecie w restauracji Małe Indie czy Thai story. Dania stir-fry z ryżem, chrupkimi warzywami i kruchym mięsem lub tofu bardzo przypadły do gustu Polakom.

Do smażenia używa się woka ze stali nierdzewnej lub żeliwa (wok teflonowy nie nadaje się do stir-fry). Wok szybko nagrzewa się do bardzo wysokiej temperatury, krótkie smażenie zamyka soki w składnikach. Warunkiem powodzenia jest użycie oleju o wysokiej temperaturze dymienia. Może być nasz olej rzepakowy, może być ryżowy, sojowy, arachidowy.

Po rozgrzaniu woka należy wlać olej i kolejno oddawać składniki dania, zaczynając od tych, które potrzebują najwięcej czasu. Wrzucamy na przykład kolejno: pokrojoną marchew, brokuły, kapustę (warzywa muszą być dokładnie osuszone, inaczej cała kuchnia będzie w oleju). W drugiej turze groszek, cebulka dymka, kiełki. Oczywiście cały czas mieszając i podrzucając składniki. Kawałki mięsa lub tofu najlepiej usmażyć oddzielnie. Dodać do warzyw, doprawić sosem sojowym, posypać zieleniną. Podawać z makaronem lub ryżem.

Stir-fry z warzywami, tofu i orzechami nerkowca

SKŁADNIKI: 1 opakowanie warzywnej mieszanki chińskiej, 1 kostka tofu, 3 łyżki orzechów nerkowca, 3 dymki, 3 ząbki czosnku, kawałek świeżego imbiru (centymetr), 1 mała papryczka chili, kieliszek sosu sojowego, olej.

WYKONANIE: pokroić tofu w kostkę. Posiekać dymkę, czosnek, imbir. Na rozgrzanym woku podprażyć orzechy nerkowca. Odłożyć do miseczki. Usmażyć tofu, aż się zarumieni. Dodać czosnek, chili i dymkę. Następnie mieszankę warzywną. Jak warzywa będą chrupkie, dodać orzechy nerkowca. Doprawić sosem sojowym, posypać zieleniną. Podawać z ryżem lub makaronem ryżowym.

Szaszłyki z tofu

SKŁADNIKI: 1 kostka tofu, 1 łyżka sosu sojowego, dymka, cukinia, czerwona i zielona papryka, pieprz.

WYKONANIE: warzywa pokroić w kostkę, zamarynować w oleju i ulubionych przyprawach. Tofu pokroić w kostkę. Nabijać na drewniane patyczki na przemian z warzywami. Grillować na rozgrzanej patelni, aż szaszłyki będą chrupiące. Podawać z ulubioną sałatką.

Zakładowy burger z tofu

SKŁADNIKI: 1 kostka tofu wędzonego, 2 bułki, szalotka, papryczka chili, kieliszek sosu sojowego.

WYKONANIE: tofu podzielić na pół. Oba grube plastry usmażyć na patelni. Dodać szalotkę, posiekaną chili, po minucie wlać sos sojowy. Bułki przekroić na pół, podgrzać w piekarniku, nakładać tofu z szalotką i chili, dodać ulubione warzywa (pomidor, cebula, świeża pieczarka) oraz jak kto lubi sos. Podawać z frytkami z batata.

e-Wydanie

Pozostałe informacje

Arkadiusz Milik w meczu z Ukrainą doznał kontuzji

Polska lepsza od Ukrainy w sparingu przed Euro 2024

W pierwszym meczu towarzyskim w trakcie przygotowań do Euro 2024 reprezentacja Polski po dobrej grze pokonała na PGE Stadionie Narodowym Ukrainę 3:1. Jednak w spotkaniu groźnie wyglądającego urazu doznał Arkadiusz Milik i jego wyjazd na mistrzostwa Europy do Niemiec stanął pod znakiem zapytania

Kamil Wojtkowski w koszulce Motoru rozegrał 40 meczów

Pomocnik żegna się z Motorem Lublin

Kamil Wojtkowski to kolejny zawodnik, który nie będzie w sezonie 24/25 występował w Motorze Lublin. W piątek beniaminek PKO BP Ekstraklasy poinformował, że umowa 26-latka nie zostanie przedłużona.

Michał Paluch zdobył w piątek dwa gole

Udany mecz na koniec sezonu. Świdniczanka jako pierwsza zatrzymała Siarkę

W sezonie 2023/2024 Siarka Tarnobrzeg zanotowała przed własną publicznością: 14 zwycięstw, dwa remisy i jedną porażkę. Na wiosnę mogła się za to pochwalić kompletem siedmiu zwycięstw. Niedawno rozbiła nawet Wieczystą Kraków 6:2. Dopiero w piątek, przy okazji ostatniej serii gier gospodarzy zatrzymała Świdniczanka. Goście przegrywali już 0:2, ale w końcówce zdobyli dwa gole i pozytywnym akcentem zakończyli rozgrywki.

Marsz kibiców Orlen Oil Motoru pod ratusz. „Walczymy o nowy stadion” [zdjęcia, wideo]
galeria
film

Marsz kibiców Orlen Oil Motoru pod ratusz. „Walczymy o nowy stadion” [zdjęcia, wideo]

Zgodnie z planem, po meczu z ZOOleszcz GKM Grudziądz kibice Orlen Oil Motoru ruszyli pod ratusz, aby powalczyć o nowy stadion żużlowy.

Ryki. Potężna nawałnica nad powiatem

Ryki. Potężna nawałnica nad powiatem

Pierwszy raz w naszym powiecie doszło do przejścia tak gwałtownej ulewy z porwistym wiatrem połączonym z gradem. Usuwanie skutków będzie trwało nie godzinami ale dniami, są dzielnice i wsie gdzie nie ma zasilania energii. Musimy być razem. Apel.... pomagajmy sobie nawzajem - zaapelował na FB Info Ryki

Noc z disco
foto
galeria

Noc z disco

"Noc silent disco" w Plenerze była niezwykła z dwóch powodów. Pierwszy powód to taki, że po raz pierwszy w Plenerze - Silent Disco! Wreszcie po drugie, bo były 3 kanały hitów!! Zobaczcie, jak imprezowaliście w Plenerze i kto się bawił najlepiej :). Tak się bawi Lublin!

Mistrz Polski z Lublina bez problemów pokonał w piątek rywali z Grudziądza
galeria

Orlen Oil Motor podtrzymał zwycięską passę, deszcz uratował rywali z Grudziądza przed pogromem [zdjęcia]

Jest ósma wygrana w ósmym ligowym meczu Orlen Oil Motoru. W piątek lubelskie „Koziołki” bez najmniejszych problemów pokonały ZOOleszcz GKM Grudziądz 40:20. Z powodu opadów deszczu spotkanie zostało zakończone po dziesięciu biegach. I chyba nikt nie ma wątpliwości, że dzięki temu goście nie przegrali znacznie wyżej.

Budka Suflera świętuje jubileusz 50-lecia. Muzyczne święto w Ogrodzie Saskim!
15 czerwca 2024, 18:00

Budka Suflera świętuje jubileusz 50-lecia. Muzyczne święto w Ogrodzie Saskim!

W sobotę (15 czerwca) w Muszli Koncertowej im. Romualda Lipko odbędzie się niezwykły koncert. Wystąpi Budka Suflera, która w tym roku obchodzi 50-lecie istnienia. Koncert poprowadzą: Piotr Metz z radiowej „Trójki” oraz Józef Szopiński z Radia Lublin.

Orlen Oil Motor Lublin - ZOOleszcz GKM Grudziądz [zapis relacji na żywo]

Orlen Oil Motor Lublin - ZOOleszcz GKM Grudziądz [zapis relacji na żywo]

O godzinie 18 Orlen Oil Motor Lublin w pierwszej kolejce rundy rewanżowej podejmie na swoim torze ZOOleszcz GKM Grudziądz

Święto pierogów w Bychawie
9 czerwca 2024, 14:00

Święto pierogów w Bychawie

Coś dla smakoszy tradycyjnej polskiej kuchni – XXI Ogólnopolski Festiwal w Krainie Pierogów. Na uczestników niedzielnego wydarzenia czeka kilkadziesiąt tysięcy pierogów do konsumpcji oraz Mistrzostwa Świata w jedzeniu pierogów na czas. Wystąpią: Sławomir, After Party i Daj To Głośniej!

Daria Zawiałov nie wystąpi na Świdnik Air Festival. W zamian inna wielka gwiazda
15 czerwca 2024, 15:00

Daria Zawiałov nie wystąpi na Świdnik Air Festival. W zamian inna wielka gwiazda

Tydzień przed imprezą, MOK w Świdniku poinformował o odwołaniu koncertu Darii Zawiałov. Na jej miejscu podczas lotniczej imprezy wystąpi Krzysztof Zalewski

Poseł PiS chce oferować pomoc prawną dla żołnierzy broniących granicy

Poseł PiS chce oferować pomoc prawną dla żołnierzy broniących granicy

Nie milkną echa ostatnich doniesień dotyczących sytuacji na granicy. Chodzi o zatrzymanie 3 żołnierzy, z których 2 usłyszało zarzuty. Teraz poseł Prawa i Sprawiedliwości Michał Moskal chce oferować pomoc prawniczą dla wszystkich żołnierzy strzegących wschodniej granicy kraju.

Trzecia Droga podsumowała kampanię do PE. Bezpieczeństwo odmieniane przez wszystkie przypadki
Zdjęcia
galeria

Trzecia Droga podsumowała kampanię do PE. Bezpieczeństwo odmieniane przez wszystkie przypadki

Śmierć polskiego żołnierza na granicy z Białorusią, a także zatrzymanie dwóch innych wojskowych w związku z nieuzasadnionym użyciem broni wobec migrantów, zdominowały ostatnią konferencję w kampanii wyborczej do Parlamentu Europejskiego kandydatów reprezentujących Komitet Trzeciej Drogi - Polska 2050 Szymona Hołownii i Polskie Stronnictwo Ludowe.

Kto na dyrektora w Kurowie? Decyzję podejmie wójt

Kto na dyrektora w Kurowie? Decyzję podejmie wójt

We wrześniu nowy rok szkolny w kurowskiej podstawówce rozpocznie nowy dyrektor. Poprzedni odchodzi na emeryturę. Jego następcę wyłonić miał konkurs, ale komisja nie wskazały zwycięzcy. O tym, kto zastąpi Włodzimierza Żurkowskiego zdecyduje wójt Arkadiusz Małecki.

Do Hurgady i na Kretę prosto z Lublina

Do Hurgady i na Kretę prosto z Lublina

Pod koniec kwietnia wystartowały pierwsze samoloty do Turcji, teraz czas na Egipt i grecką wyspę Kretę. Port Lotniczy Lublin czuje już wakacyjny vibe.

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!