Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Magazyn

6 sierpnia 2021 r.
19:29

W weekend wielkie kulinarne święto. Warto jechać do Janowa Lubelskiego

1 2 A A

7 i 8 sierpnia 2021 w Parku Misztalec w Janowie Lubelskim odbędzie się Festiwal Kaszy „Gryczaki”. To jeden z najważniejszych, regionalnych festiwali smaku w Polsce, na który zjeżdżają się fani pirogów gryczanych, godziszowskich gołąbków czy pierożków z kaszą i kapustą. W tym roku na kulinarnej scenie pojawią się kresowe hreczniaki z Kocudzy Drugiej.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Park Misztalec, pełen drzew, stawów, rzeczek i mostów to wymarzone miejsce na plenerowy festiwal smaku. W malowniczym krajobrazie rozłożą się regionalne zagrody smaku i twórcy ludowi. Będzie Janowska Siekierezada (konkurs i pokaz drwali), pokaz iluzji i magii, także kulinarnej. Na dużej scenie wystąpią finaliści MasterChef: Joanna Studnicka zaprezentuje „Burger Show” (z kaszą), Mateusz Krajenka ugotuje zupę rybną z karpiem w roli głównej.

W sobotę o 20.30 wystąpi Agnieszka Wiechnik Band, w niedzielę o 20 zespół „Dziadek”. – Muzycznie jest skromniej. Mogłem zaprosić zespół Wilki, ale wtedy miałbym przed sceną 10 tysięcy ludzi, ale ze względów obostrzeń pandemicznych to niemożliwe – mówi Łukasz Drewniak, dyrektor Janowskiego Ośrodka Kultury.

Wróćmy do kulinariów. – Tu najważniejszy jest konkurs na potrawę regionalną i janowską nalewkę żurawinową. Przez lata udało nam się wypromować doskonałe potrawy regionalne z kaszy gryczanej, których nie powstydziłaby się najlepsza restauracja w Polsce – mówi Barbara Nazarewicz, dyrektor Muzeum Regionalnego w Janowie Lubelskim, pomysłodawca konkursu, rozpoznawalnego w całej Polsce.

Gryczak janowski

Składniki: 1 kg kaszy gryczanej, 1 kg sera białego, 1 l śmietany, 30 dkg masła , 3 dkg kaszy manny, 5 dkg mąki ziemniaczanej, 7 dkg mąki pszennej, 4 jaja, sól i cukier do smaku.

Wykonanie: zagotować litr mleka (może być mleko zsiadłe lub woda), wsypać kaszę gryczaną, osolić, pogotować około 2-3 minuty, odstawić i poczekać aż kasza wchłonie wodę. Dodać pozostałe składniki – masło, ser, śmietanę, sól, cukier, mannę. Jeśli mamy dobrą, tłustą śmietanę, wówczas dajemy mniej masła. Wszystko dokładnie wymieszać i wykładać na wysmarowaną blachę. Piec ok. 1,5-2 godziny.

Goły jaglak od Kocudzy

Składniki: litr jaglanej kaszy 1,5 l mleka, 1-1,2 białego sera, 20-30 dag masła, 1 l gęstej śmietany, 4-5 jaj, sól, cukier do smaku

Wykonanie: gotującym mlekiem sparzyć jaglaną kaszę. Garnek okręcić ręcznikiem i włożyć pod pierzynkę na 8-10 godz. Następnie wyłożyć do naczynia i dodać pozostałe składniki. Dodawane masło musi być rozpuszczone, ale chłodne. Doprawić do smaku. Przełożyć na wyłożoną pergaminem blachę. Piec w gorącym piekarniku 1 do 1,5 godz.

Łupcie potockie

Składniki: 0,5 szklanki kaszy gryczanej, 0,5 szklanki kaszy jęczmiennej, 0,5 szklanki kaszy manny, ćwiartka główki białej kapusty, 40 dag wieprzowego mięsa mielonego, 1 jajko, sól, pieprz.

Wykonanie: kapustę drobno posiekać i ugotować do miękkości. Kaszę uparować z wodą każdą osobno. Mielone mięso poddusić na smalcu do średniej miękkości. Wszystkie składniki wymieszać, dodać jajko, sól i pieprz do smaku. Formować większe kulki i osmażyć na tłuszczu. Podawać z sosem kurkowym.

Zrazy zwijane z kaszą

Składniki: 1 kg piersi z indyka lub piersi z kurczaka, 20 dag uparowanej kaszy gryczanej, 20 dag pieczarek, 15 dag żółtego sera, 2 łyżki natki pietruszki, 2 cebule, 4-6 ząbków czosnku, 1 jajko, sól, pieprz, naturalna przyprawa „Vegeta”, dowolna przyprawa do drobiu. Do panierowania mąka, bułka tarta, 2 jaja, olej do smażenia.

Wykonanie: kaszę uparować. Pierś pokroić w plastry, rozbić i natrzeć olejem i przyprawą do drobiu. Odstawić na kilka godzin do lodówki. Pieczarki i ser (osobno) zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić na oleju, dodać pieczarki, Vegetę i dusić, aż płyn odparuje. Przestudzić. Do kaszy dodać pieczarki, ser, sól, pieprz i wyciśnięty przez prasę czosnek, farsz powinien być pikantny. Wymieszać. Farsz nałożyć na plastry mięsa, zwinąć i spiąć szpilką do zrazów lub wykałaczkami. Panierować w mące, jajku. Obtoczyć w tartej bułce. Smażyć na głębokim, gorącym oleju roladki z obu stron na rumiano. Podawać z dowolną surówką.

Frykadelki kaszowe

Składniki: 0,5 kg mielonego mięsa (drobiowe lub wieprzowe), 30 dag uparowanej kaszy gryczanej, 2 cebule, 4 duże ząbki czosnku, 6 jaj , dowolne przyprawy do mięsa pieprz, sól, kwadratowy wafel, 20 dag żółtego sera, papryka konserwowa, olej do smażenia, bułka tarta do obtaczania.

Wykonanie: cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Wcześniej uparowaną, wystudzoną kaszę zmielić z usmażoną cebulą maszynką do mięsa, dodać mielone mięso, 3 jaja, przyprawić i dokładnie przemieszać. Wafel pokroić na 12 kawałków i zwilżyć mokrą ściereczką. Ser i paprykę pokroić w wąskie paski. Wilgotny wafel posmarować cienką warstwą masy. Na masie ułożyć paski sera i papryki. Zwinąć w roladki. Obtoczyć w roztrzepanym jajku i tartej bułce. Smażyć na dość głębokim rozgrzanym oleju.

Rolada z szynki z kaszą i grzybami

Składniki: 70 dag surowej szynki, 20 dag piersi kurczaka lub indyka ziele angielskie, liść laurowy pieprz czarny, mielony czosnek. Nadzienie: 20 dag kaszy gryczanej, 5 dag kaszy manny, 25 dag mielonego mięsa wieprzowego, 5 dag surowych grzybów, 3 jaja, 1 cebula, 2 łyżki masła, sól, pieprz.

Wykonanie: szynkę umyć i rozciąć wzdłuż włókien, tak aby powstał duży płat, rozbić lekko tłuczkiem i nożem wyrównać brzegi. Pierś indyka lub kurczaka pokroić na długie wąskie paski, posolić dodając ziele angielskie, liść laurowy, czosnek mielony, pieprz i odłożyć na 2 godz.

Grzyby umyć, namoczyć, ugotować, a wywar odstawić, zachować. Grzyby drobniutko posiekać, dodać mięso mielone, kaszę gryczaną wcześniej uparowaną na rozcieńczonym wywarze z grzybów, dodać drobno posiekaną cebulę uduszoną na maśle, jaja, pieprz, sól do smaku i dokładnie wymieszać dodając do tego kaszę manną. Płat szynki rozłożyć, posmarować rozbitym białkiem z jajka, a następnie rozsmarować nadzienie. Na nadzieniu ułożyć w odstępach ok. 2 cm od siebie paski z piersi kurczaka i przykryć nadzieniem z kaszy. Na początku rulonu ułożyć na całej długości płata obraną całą marchewkę i zawinąć w rulon, owinąć nitką obtoczyć w rozmąconym jajku i bułce tartej. Włożyć do wysmarowanej bryt- fanki i piec w piekarniku jedną godzinę w temp. 150-200 °C. Po upieczeniu można podawać z sosem grzybowym pokrojone plastry 1,5 cm grubości.

Sos grzybowy: 5 dag grzybów suszonych, 1 cebula, 1 łyżka masła, 100 ml śmietany, 1 łyżka mąki, sól, pieprz.

Wykonanie: grzyby umyć, zalać wodą, zostawić na dwie godziny, następnie gotować około 50 min. w wodzie, w której się moczyły. Grzyby wyjąć, pokroić, cebulę posiekać i przesmażyć na maśle, wlać trochę wywaru na cebulę i gotować, dodać grzyby, śmietanę z mąką, doprawić solą, pieprzem, zagotować. Można dodać pokrojonej zielonej pietruszki

Kotlety mielone z grzybów do kaszy gryczanej

Składniki: 40 dag świeżych grzybów (borowiki, maślaki, kozaki), 2 łyżki oleju, 1 średnia cebula, 10 dag czerstwej bułki, 12 ml mleka, sól, pieprz, 1 łyżka siekanego kopru i pietruszki, 5 dag tartej bułki.

Wykonanie: świeże grzyby oczyścić, opłukać pod bieżącą wodą i pokroić. Udusić pod przykryciem z pokrojoną cebulą i tłuszczem. Można, o ile potrzeba podlać 2-3 łyżkami wody. Następnie odparować. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć grzyby i bułkę. Przepuścić przez maszynkę. Dodać jajko, sól, pieprz, siekaną zieleninę i starannie wy- mieszać. Nieduże kotleciki. Obtoczyć w bułeczce. Smażyć na silnym ogniu z obu stron na złoty kolor. Ułożyć na półmisku, podawać z kaszą gryczaną polaną sosem koperkowym i z surówka z warzyw.

Kresowe hreczniaki

Składniki: 25 dag kaszy gryczanej, 15 dag białego sera, 15 dag sera żółtego, 2 jaja, łyżka tłuszczu, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 5 dag tartej bułki, pieprz, sól; olej do smażenia.

Wykonanie: kaszę ugotować na sypko. Razem z serami przekręcić przez maszynkę, wymieszać z jajami i natką. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Uformować małe kotleciki, obtoczyć je w tartej bułce i usmażyć na oleju. Podawać z bukietem smakowitych surówek.

Na deser: ciasteczka gryczane

Składniki: 15 dag mąki gryczanej lub zmielonej młynkiem do kawy kaszy gryczanej, 15 dag mąki żytniej, 8 dag cukru , 25 dag miodu, 20 dag masła, 4-5 łyżek oleju słonecznikowego, 2 jajka, 5 dag orzechów, 5 dag sezamu, 5 dag dyni, 5 dag słonecznika, szczypta imbiru, 8 kropli olejku migdałowego.

Wykonanie: wszystkie składniki połączyć ze sobą, zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na okres 1 godz. Następnie formować z ciasta placuszki (lub rozwałkować i wykrawać szklanką krążki) i układać na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Piec w temp. 180°C około 25-35 minut.

e-Wydanie

Pozostałe informacje

Trwa święto miłośników militariów!
galeria
film

Trwa święto miłośników militariów!

Raj dla miłośników historii, pasjonatów strzelectwa i kolekcjonerów, wielbicieli survivalu oraz wszystkich ciekawskich. Na lubelskich targach, odbywa się zlot miłośników strzelectwa i survivalu "Militaria". Pasjonaci mogli odkryć najnowsze produkty firm specjalizujących się w odzieży militarnej, optyce, sprzęcie specjalistycznym, czy usługach szkoleniowych.

Ogniwo Wierzbica wygrało z Motorem II Lublin po golu z gatunku „stadiony świata”

Ogniwo Wierzbica wygrało z Motorem II Lublin po golu z gatunku „stadiony świata”

Dziewięć porażek z rzędu na rozpoczęcie rundy wiosennej, a do tego bilans bramkowy 2-35. Ogniwo Wierzbica w niespodziewanym momencie przełamało jednak fatalną passę. Najpierw drużyna Karola Bujaka zatrzymała lidera, z którym zremisowała w Lubartowie 0:0. A w sobotę beniaminek zgarnął trzy punkty po wyjazdowej wygranej z Motorem II Lublin 1:0.

Wielkie świętowanie członkostwa w Unii Europejskiej
ZDJĘCIA
galeria

Wielkie świętowanie członkostwa w Unii Europejskiej

W Lublinie odbył się wielki finał Dni Otwartych Funduszy Europejskich. Gwiazdami lubelskich obchodów byli Afromental oraz Sound’n’Grace.

Fałszywe oregano zalało rynek. Tylko 2 proc. prawdziwego zioła?

Fałszywe oregano zalało rynek. Tylko 2 proc. prawdziwego zioła?

Ta aromatyczna przyprawa, zawierająca bogactwo witamin i służąca jako środek leczniczy jest ostatnio często podrabiana. Jak rozpoznać fałszywkę?

Szósty ligowy mecz u siebie w tym roku i pierwsza wygrana Avii Świdnik

Szósty ligowy mecz u siebie w tym roku i pierwsza wygrana Avii Świdnik

Czekali, czekali i wreszcie się doczekali. Avia w sobotę zgarnęła pierwszą w tym roku, pełną pulę na swoim boisku. Świdniczanie po dobrej pierwszej połowie i gorszej drugiej pokonali Wiślan Jaśkowice 2:1.

Najpiękniejsze minerały w sercu Lublina - Giełda Skarby Ziemi
ZDJĘCIA
galeria

Najpiękniejsze minerały w sercu Lublina - Giełda Skarby Ziemi

Kamienie szczęścia, miłości, kwarce, bursztyni i inne minerały - to wszystko przez weekend znajdziemy na Targach Lublin, gdzie odbywa się giełda minerałów.

Zwłoki dwóch dziewczynek w ognisku. Nowe fakty
Z KRAJU

Zwłoki dwóch dziewczynek w ognisku. Nowe fakty

Dziś, 11 maja br. prokurator postawił 40-letniej Monice B. zarzut podwójnego zabójstwa dwóch córeczek: 5-letniej Oliwii i 3-letniej Emilki. Jest w tej zbrodni coś niewyobrażalnego: Dzień wcześniej matka była z dziećmi wieczorem w kościele na majówce. Kochała swoje pociechy. Czy to ona je potem zabiła?

Bytniewski bierze wszystko. Mikusek szefem rady

Bytniewski bierze wszystko. Mikusek szefem rady

Ostatnie wybory samorządowe przyniosły spore zmiany w składzie dęblińskiej rady miasta. Niemal wszystkie miejsca trafiły w ręce komitetu nowego burmistrza - Romana Bytniewskiego. Przewodniczącym rady został Tomasz Mikusek

IMGW ostrzega: kolejna noc z przymrozkami

IMGW ostrzega: kolejna noc z przymrozkami

Instytut Meteorologii i Gospodarki Wodnej przestrzega przed kolejną nocą z przymrozkami w województwie lubelskim.

Nocne dachowanie w centrum Lublina
WIDEO
film

Nocne dachowanie w centrum Lublina

Dwie osoby trafiły do szpitala wskutek nocnego wypadku w centrum Lublina. Przyczyną było wymuszenie pierwszeństwa.

Krzemienna siekiera w malinowym chruśniaku
galeria

Krzemienna siekiera w malinowym chruśniaku

Pod koniec kwietnia w powiecie biłgorajskim doszło do ciekawego znaleziska. To krzemienna siekierka datowana na trzecie tysiąclecie przed naszą erą.

Bank krwi pustoszeje. Brakuje trzech grup

Bank krwi pustoszeje. Brakuje trzech grup

Regionalne Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa przejdzie przez województwo lubelskie w poszukiwaniu dawców. Obecnie najbardziej potrzebne są grupy krwi 0 RhD -, A RhD- i B RhD-.

Majówka w Beretowym stylu
foto
galeria

Majówka w Beretowym stylu

Zobaczcie, jak się bawił Lublin na majówkowej imprezie w Rzut Beretem. Zapraszamy do obejrzenia naszej fotogalerii z tej szalonej imprezy.

Lubelskie uczelnie już rekrutują. Jakie kierunki mogą wybrać tegoroczni maturzyści?

Lubelskie uczelnie już rekrutują. Jakie kierunki mogą wybrać tegoroczni maturzyści?

Już niedługo tegoroczni maturzyści zadecydują, jaki kierunek dalszej edukacji wybrać. Lubelskie uczelnie oferują całą gamę kierunków i próbują zachęcić do siebie abiturientów.

Majówka w rytmie reggae
foto
galeria

Majówka w rytmie reggae

Tak się bawi Lublin! Albo grubo albo wcale. Sprawdźcie sami, co się działo na podczas nocy z muzyką reggae. Zapraszamy do obejrzenia naszej fotogalerii.

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium