Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

16 maja 2021 r.
12:42

Weekend premier w lubelskich restauracjach. Co zamówisz na tarasie i w ogródku

14 1 A A
Najbardziej dumny jestem z pielmieni. Inspiracją była dla mnie karta gwiazdowej francuskiej restauracji. Farsz składa się z grzybów i kremowej cebulki, w daniu pojawią się orzechy nerkowca i maślany sos – mówi Kuba Piętowski, szef kuchni restauracji 2 Pi eR
Najbardziej dumny jestem z pielmieni. Inspiracją była dla mnie karta gwiazdowej francuskiej restauracji. Farsz składa się z grzybów i kremowej cebulki, w daniu pojawią się orzechy nerkowca i maślany sos – mówi Kuba Piętowski, szef kuchni restauracji 2 Pi eR (fot. Maciej Kaczanowski)

To weekend premier w lubelskich restauracjach. Sprawdziliśmy, co ciekawego zamówicie na taras czy do ogródka. Jak smakuje wiosenny Lublin?

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Zajrzeliśmy do kart z wiosennym menu. Co tu kryć, wyposzczeni szefowie kuchni poszli na całość. Wiosenne menu prezentuje się dobrze. Oto siedem wybranych adresów, jak zawsze nasz wybór jest subiektywny. Jak zwykle też nasze propozycje układamy w porządku alfabetycznym.

2 Pi eR

Chyba najpiękniejszy taras w mieście. Można zerknąć na cztery strony świata a przy tym dobrze zjeść. Co na premierę wiosennej karty wyszykował szef Kuba Piętowski? Zajrzyjmy do popandemicznego menu.

Szef ma talent do łączenia tego co najlepsze w regionalnej kuchni z tym, co modne wśród klientów. Świetnie komponuje przystawki. Na dobry początek sezonu zjecie tatara z lodami musztardowymi, deskę serów zagrodowych z Cycowa z chrupkami marchewkowymi i smalcem z fasoli i jabłek. Ale my szykujemy się na mule w cydrze lubelskim, z cebulą i śmietanka.

Z zup weźmiemy szczawiówkę z grzybami, musztardą Dijon, ziołami i jajkiem. Na drugie najbardziej zaintrygował nas taki zestaw: bekon steak, rosti z wafli krzczonowskich z boczkiem i serem Bursztyn, warzywa sezonowe, chołodziec, sos pieprzowy.

– Najbardziej dumny jestem z pielmieni. Takich, jakie podamy, jeszcze w Lublinie nie jedliście. Inspiracją była dla mnie karta gwiazdowej francuskiej restauracji. Farsz składa się z grzybów i kremowej cebulki, w daniu pojawią się orzechy nerkowca i maślany sos – mówi Kuba Piętowski, szef kuchni restauracji 2 Pi eR.

Arte del Gusto

W ogródku będzie można zamówić największe przeboje Arte del Gusto. Wśród nich prym wiedzie mały i duży talerz owoców morza podawany na przykład z grillowanymi karczochami.

– W karcie pojawią się raki, tak popularne przed wojną w polskich restauracjach. Osobiście polecam „Saltimbocca alla romana”, jego z najbardziej znanych na całym świecie dań kuchni włoskiej – mówi Agnieszka Przytuła, właścicielka restauracji.

Nazwa dania pochodzi od wł. salta in bocca (dosłownie. „skacze do ust”). Danie przyrządzane jest z rozbitego płata cielęciny (carne di vitello) oraz surowej szynki (prosciutto crudo). Mięso obkłada się płatkami szałwi, zwija w rulon i obsmaża na maśle, podlewając białym winem.

Atrium

W sobotę ogródek otworzyła Iwona Baruk, właścicielka włoskiej restauracji „Atrium”. Jeśli szukacie doskonale ugotowanych i podanych makaronów, to najpewniejszy adres. Co w premierowej karcie? – Krem kukurydziany z ośmiorniczkami. To wstęp do naszej ośmiornicy z grilla. Danie cieszy się takim wzięciem, że ludzie zapisują się do kolejki – mówi Iwona Baruk.

Atrium wprowadza jagnięcinę.

– Będzie comber jagnięcy, podamy także raqu z paccheri – dodaje Iwona baruk.

Paccheri to neapolitański makaron, jego nazwa pochodzi z języka greckiego – πας oznacza wszystko, a χειρ to ręka. Fani wołowiny natrafią w karcie na nowe danie, będą szparagi spod Lublina w kilku odsłonach i włoskie, słodkie desery. 

BelEtage IBB Grand Hotel Lublinianka

Najbardziej znany lubelski hotel, dzięki któremu Lublin nazywany był przed wojną Małym Wiedniem, wprowadził pokoje modern z klimatycznymi oknami dachowymi, przez które leżąc w łóżku można oglądać wschód i zachód słońca nad lubelskim niebem. Oczywiście tradycyjne pokoje i apartamenty w szlachetnym przedwojennym stylu zostały. To połączenie starego z nowym charakteryzuje także kuchnię restauracji BelEtage. Pamiętajmy, że tu przed wojną jadał poeta Józef Czechowicz czy Hanka Ordonówna. W sobotę hotel otworzył zaciszne patio, gdzie zamówicie dania z klimatem.

Tradycja zobowiązuje, dlatego Marcin Nieznaj, szef kuchni starannie dobiera dania do karty.

– Na sobotę przygotowałem łososia marynowanego w cytrusach. Ugotuję zupę krem ze skorzonery z boczniakiem. Szczególnie polecam stek, który podam z musem dyniowym oraz ziemniakami pieczonymi w popiele – wylicza Marcin Nieznaj. My szczególnie cieszymy się ze skorzonery, hołubionej przez staropolskich kuchmistrzów.

Chapter one Piotr Kwiatosz

Restauracja ruszy z ogródkiem po weekendzie.

– Mamy sporo przyjęć zarezerwowanych dużo wcześniej. Co w wiosennej karcie? Szparagi przede wszystkim, bo zaczyna się na nie czas. A ponieważ ten czas jest bardzo krótki, to szparagi pojawią się w kilku odsłonach. Podamy krem szparagowy, będzie osobne danie dla tych, którzy nie jedzą mięsa – opowiada Piotr Kwiatosz, szef kuchni i właściciel restauracji.

Co jeszcze u Piotra? Kwiatosz to wybitny interpretator świeżej, sezonowej kuchni regionalnej. Ma także niezwykły dar do komponowania potraw na talerzu i ozdabiania ich jadalnymi kwiatami.

– Zapraszam także na słynną lubelską sałaciankę, czyli regionalną zupę z sałaty oraz sznycel cielęcy w wiosennej odsłonie – mówi Piotr Kwiatosz. 

Mandragora

Jeśli zatęskniliście za smakiem świeżutkie chałki i na przykład żydowskiego kawioru, to rezerwujcie miejsce w ogródku Mandragory.

Fani porannego śledzia znajdą tam kilka dań, my polecamy śledzia z rodzynkami i migdałami. Fani wołowiny mają w Mandragorze kultowe danie: to Salt Beef, peklowana wołowina o wybitnym smaku. My najbardziej lubimy w Mandragorze wątróbkę na słodko oraz przedobre pierogi ruskie z czosnkiem, prawdopodobnie najlepsze ruskie w Lublinie.

Warto także zamówić mandragorowe słodkości. Od słynnej paschy, przez izraelski deser Malabi po rugelachy. To cynamonowe ciasteczka rogaliki. To tych słodkości obowiązkowo zamówcie herbatę „Nana” z miętą lub kieliszek wina z owoców granatu.

Trybunalska City Pub

Jeden z najlepszych ogródków z widokiem na Wieżę Trynitarską i kogucika na wieży, o którym pisał Józef Czechowicz. Trybunalska to królestwo Jarka Saka, jednego z najbardziej doświadczonych szefów kuchni w Lublinie i regionie. Trybunalska słynie z kurczaka kukurydzianego soubise-vide i gnocchi, golonki na kapuście z grzybami, pysznych curry.

Co szef przygotował na otwarcie?

– Zapraszam na kozi ser z grilla, bardzo smaczne medaliony oraz dla wegetarian faszerowane bataty. Na zwolenników słodkości czeka cała witryna wypieków z naszej piekarni. Dobrą herbatę i kawę też podamy – wylicza Jarek Sak.

Nas szczególnie cieszą medaliony. – Całkiem zapomniane danie z historią, z przyjemnością umieściłem go w karcie – dodaje Jarek Sak.

– Kuchnia staropolska to marzenie ludzi, którzy w drugiej połowie XX wieku ze wsi wyjeżdżali do miast i tam marzyli, że będą w tym mieście jeść tak, jak na wsi w niedzielę i od święta – żartuje prof. Jarosław Dumanowski i dodaje, że jak będzie w Lublinie to na medaliony trybunalskie obowiązkowo wpadnie.

Najbardziej dumny jestem z pielmieni. Inspiracją była dla mnie karta gwiazdowej francuskiej restauracji. Farsz składa się z grzybów i kremowej cebulki, w daniu pojawią się orzechy nerkowca i maślany sos – mówi Kuba Piętowski, szef kuchni restauracji 2 Pi eR.

Ogródki piwne przy lubelskich restauracjach pełne gości

e-Wydanie

Pozostałe informacje

Wisła Grupa Azoty Puławy wraca z ostatniego wyjazdu w sezonie z punktem

Wisła Grupa Azoty Puławy wraca z ostatniego wyjazdu w sezonie z punktem

Trzy ostatnie mecze Wisła Grupa Azoty Puławy rozegrała na wyjazdach i dopisała sobie po nich pięć punktów. W piątek podopieczni trenera Mikołaja Raczyńskiego zremisowali w gościach z GKS 1962 Jastrzębie i na kolejkę przed końcem sezonu wciąż są ponad strefą spadkową

Motor wygrał z Resovią i zrobił krok w stronę baraży o PKO BP Ekstraklasę [zobacz bramki]
film

Motor wygrał z Resovią i zrobił krok w stronę baraży o PKO BP Ekstraklasę [zobacz bramki]

Piłkarze Motoru zrobili swoje. W piątkowy wieczór pokonali w Rzeszowie Resovię 3:1 i na razie wskoczyli do strefy barażowej. Porażkę poniosła Wisła Płock, więc drużyna Mateusza Stolarskiego w tabeli na pewno wyprzedzi jednego rywala. Czy kogoś jeszcze? Pozostaje czekać na wyniki pozostałych spotkań.

Pogrom na torze, radość na trybunach. Tak dopingowaliście Orlen Oil Motorowi [zdjęcia kibiców]
galeria

Pogrom na torze, radość na trybunach. Tak dopingowaliście Orlen Oil Motorowi [zdjęcia kibiców]

Kolejny mecz Orlen Oil Motoru Lublin i kolejna deklasacja rywala. Tym razem lubelskie Koziołki pokonały na własnym torze NovyHotel Falubaz Zielona Góra. Mecz był bardzo jednostronny, ale miał bardzo ciekawy wątek - powrót do Lublina Jarosława Hampela. Sprawdźcie jaka atmosfera panowała w piątkowy wieczór na stadionie przy Alejach Zygmuntowskich

Poważny wypadek z udziałem karetki pogotowia

Poważny wypadek z udziałem karetki pogotowia

Do poważnego wypadku doszło w piątkowy wieczór na ulicy Kunickiego w Lublinie. Karetka zderzyła się z pojazdem osobowym.

Orlen Oil Motor Lublin bez litości dla NovyHotel Falubazu Zielona Góra [zdjęcia]
galeria

Orlen Oil Motor Lublin bez litości dla NovyHotel Falubazu Zielona Góra [zdjęcia]

Piąty mecz i piąta wysoka wygrana Orlen Oil Motoru w PGE Ekstralidze. Lubelskie Koziołki wysoko pokonały na swoim torze NovyHotel Falubaz Zielona Góra, w barwach którego nad Bystrzycę wrócił legendarny Jarosław Hampel

Tragiczny finał poszukiwań zaginionego

Tragiczny finał poszukiwań zaginionego

68-letni mieszkaniec gminy Hrubieszów zaginął w styczniu br. Niestety, policja natrafiła na ciało mężczyzny.

Nietypowa licytacja w urzędzie. Można kupić stal

Nietypowa licytacja w urzędzie. Można kupić stal

Urzędnicy chcą się pozbyć ponad 30 ton stali. To w zasadzie zdemontowana kładka dla pieszych. Będzie można ją wylicytować 23 maja.

Warto odwiedzić dworzec. Wyprzedaż, wystawa i warsztaty dla dzieci
18 maja 2024, 10:00

Warto odwiedzić dworzec. Wyprzedaż, wystawa i warsztaty dla dzieci

Fundacja KZMRZ zaprasza na weekendowe wydarzenia organizowane w hali po nieczynnym dworcu autobusowym przy Lubelskiej w Puławach: garażową wyprzedaż, a także zwiedzanie budynku i wystawę sztuki współczesnej w ramach "nocy muzeów".

Jechał mimo zakazu i pod wpływem alkoholu

Jechał mimo zakazu i pod wpływem alkoholu

Mieszkaniec powiatu puławskiego został zatrzymany. Na decyzję sądu poczeka w areszcie.

Moto.DW – ruszamy z programem motoryzacyjnym
film

Moto.DW – ruszamy z programem motoryzacyjnym

Motoryzacja zawsze była obecna na łamach Dziennika Wschodniego. Czas przyszedł na nową formę, czyli program motoryzacyjny.

Orlen Oil Motor Lublin - NovyHotel Falubaz Zielona Góra [zapis relacji na żywo]

Orlen Oil Motor Lublin - NovyHotel Falubaz Zielona Góra [zapis relacji na żywo]

O godzinie 18 Orlen Oil Motor Lublin podejmować będzie na swoim torze NovyHotel Falubaz Zielona Góra w składzie, którego wystąpi doskonale znany w Lublinie Jarosław Hampel. Faworytem meczu są oczywiście gospodarze, którzy celują w piąte zwycięstwo z rzędu

Kierowca pod wpływem alkoholu zatrzymany dzięki reakcji świadka

Kierowca pod wpływem alkoholu zatrzymany dzięki reakcji świadka

W środę wieczorem policjanci otrzymali wezwanie do miejscowości Gromada w powiecie biłgorajskim, gdzie w okolicy stacji benzynowej zgłaszający zauważył nietrzeźwego kierowcę Forda.

Lubartów: Motocykliści rozpoczynają sezon i pomagają

Lubartów: Motocykliści rozpoczynają sezon i pomagają

W najbliższą sobotę w Lubartowie będzie słychać przyjemny ryk silników i czuć zapach spalin. Ulicami miasta przejadą setki jednośladów. Przed nami 15. Kapucyński Piknik Motocyklowy połączony ze zbiórką charytatywną.

Jak trzeba to i życie uratują. Świdniccy strażnicy miejscy i ich nietypowe interwencje
galeria

Jak trzeba to i życie uratują. Świdniccy strażnicy miejscy i ich nietypowe interwencje

W czwartek na terenie galerii handlowej w Świdniku pojawił się nietypowy gość. Potrzebna była interwencja straży pożarnej, miejskiej, a także weterynarza. Drugie wezwanie dotyczyło kota, który utknął na drzewie.

Prezydent "czyści" spółki. Nowy prezes w TBS
Zamość

Prezydent "czyści" spółki. Nowy prezes w TBS

Po Przedsiębiorstwie Gospodarki Komunalnej przyszedł czas na Towarzystwo Budownictwa Społecznego Zamościu. Tu także jest już nowy prezes.

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium